Vrijeme u OTOKU Pored USERNAME i PASSWORD upiši "gost"

OTOK trenutno


 

 
Početna stranica
 
23. prosinca 2011.
Božićna priredba
U školskoj dvorani tradicionalno se i ove godine održala školska priredba. Zajedništvo, veselje i Božji blagoslov ispunili su naša srca u ovo predblagdansko vrijeme. Stihovi božićnih pjesama odjekivali su prepunom dvoranom. Veselu božićnu priredbu priredili su nam učenici nižih razreda pod vodstvom svojih učiteljica. Prigodnim recitacijama, dramskim igrokazima i plesom pokazali su svoju kreativnost i oduševili sve prisutne.Kao i svake godine učenici su se potrudili uvesti nas u nadolazeće blagdane u najljepšoj mogućoj atmosferi.
Kroz cijeli program vodila nas je učenica V.c razreda Anamarija Bitunjac.
Priredba je završila pjesmom „Svi slavimo“, a svi prisutni su nakon toga veselo pohitali ususret božićnim praznicima.
 
14. prosinca 2011.

Mama policajka na usluzi školi i učenicima

Pohvalan primjer suradnje roditelja sa školom doživjeli smo jučer, kada je mama Katarina Vuleta posjetila školu i održala predavanje. Učenicima od prvog do četvrtog razreda i njihovim učiteljicama govorila je o opasnostima korištenja pirotehničkih sredstava.
Vrijeme je blagdana, a pirotehnička sredstva dostupna su na svakom koraku i prodaju se djeci ispod 14 godina unatoč tome što zakon to zabranjuje. Svaku godinu imamo primjer barem jednog djeteta koje je bilo ozlijeđeno kroz nimalo bezopasnu igru petardama i sličnim bučnim, svijetlećim i rasprskavajućim sredstvima. Stoga nam je predavanje mame-policajke pomoglo u osvještavanju i upozoravanju učenika na sve rizike pri korištenju pirotehničkih sredstava.
Zahvaljujemo mami na suradnji i pozivamo sve roditelje koji se žele uključiti u rad škole da nam se slobodno jave. Sigurni smo da ima još tema o kojima bi nam roditelji mogli pričati.

 

 
 
6. prosinca 2011.

Blagdan sv. Nikole

Danas je bio poseban dan za naše najmlađe učenike.
Jedan od najomiljenijih kršćanskih svetaca opet je pokucao na školska vrata. Dočekali su ga veseli i razigrani učenici. Iz školskih klupa su se premjestili u dvoranu gdje je sve prštalo od veselja. U iščekivanju svetog Nikole učenici 1.a razreda izveli su prigodnu recitaciju. Iznenada se umjesto svetog Nikole pojavila Nikolina, njegova najbolja prijateljica koja je učenicima podijelila slatkiše. Obradovani darovima učenici su se s osmijehom vratili u školske klupe.

 
6. prosinca 2011.

Međuškolsko natjecanje u stolnom tenisu

Danas je naša škola bila domaćin međuškolskog natjecanja u stolnom tenisu za dječake i djevojčice.
Na natjecanju su sudjelovale ekipe četiriju osnovnih škola: OŠ Ivana Mažuranića iz Obrovca Sinjskog, OŠ Stjepana Radića iz Tijarice, OŠ Kamešnica iz Otoka i OŠ Trilj iz Trilja.
Mušku ekipu naše škole činili su Ante Vuleta, 8.c, Tomislav Vuleta, 8.c i Grgo Vuleta, 8.b, a članice naše ženske ekipe bile su Josipa Elek, 7.b i Katarina Bašić, 7.b.

U muškoj konkurenciji najbolji su bili učenici naše škole koji su zasluženo osvojili prvo mjesto, a od ženskih ekipa prvo mjesto osvojile su Jelena Omrčen i Melani Škaro, učenice OŠ Stjepana Radića iz Tijarice.

Natjecanje je održano u športskoj dvorani naše škole gdje su se natjecatelji na kraju, uz zakusku, ugodno podružili i komentirali rezultate.

stolni tenis 2011

 

 
14. listopada 2011.
Dan kruha - zahvale za plodove zemlje

I ove godine učenici naše škole, zajedno sa svojim učiteljima, roditeljima i slučajnim prolaznicima, obilježili su Dane kruha- dane zahvalnosti za plodove zemlje. Na, za ovo doba godine, iznimno sunčan dan, učenici su na Trgu Franje Tuđmana izložili plodove zemlje: kruh, peciva i kolače u najrazličitijim oblicima, uz dekoracije od voća, povrća, crteža, pa čak i neobične odjeće. Nakon blagoslova župnika, izveden je prigodni program, koji je uključivao recitacije, kratki igrokaz i nastup folklorne skupine KUD-a Kamešnica uz pratnju mandolinskog sastava.
Tradicionalno je biran najmaštovitije uređen stol, i kao i svake godine, odluka nije bila nimalo laka. U korist trećih razreda ipak je presudio dolazak Čarobnice Jesenke koja je na njihovom stolu ostavila obilje plodova i peciva. Ostale učenike to nije spriječilo da "počiste" svoje izloške, te siti i nasmijani završe okupljanje povodom obilježavanja Dana kruha. Za njih se trud njihovih majki i baka oko pripremanja hrane itekako isplatio…

 
29.rujan2011.

SUSRET S PISCEM
Željka Horvat-Vukelja rođena je u Sinju a otac joj je bio iz našeg Otoka. Živi i radi u Zagrebu a piše priče za poučno-zabavni list za djecu Smib.
28.rujna 2011., u suradnji sa Školskom knjigom, upriličila je zanimljivo druženje sa učenicima nižih razreda naše škole.
Sačuvavši dijete u sebi, Željka izvrsno poznaje dječju dušu.
Oduševila nas je svojim zabavnim, zanimljivim i vrlo poučnim nastupom. U njega je uključila sve učenike pa su se zabavili rješavajući rebuse, pjevajući i glumeći u njenim igrokazima.
Upoznali smo se i sa nastankom dječjeg časopisa. Na kraju susreta podijelila je učenicima i učiteljicama po jedan primjerak Smiba sa cd-om Ježeva škola.
Toplo se zahvaljujemo Željki i Školskoj knjizi te im poručujemo da su uvijek dobrodošli u OŠ Kamešnica.

Sanja

 
26. rujna 2011.

Robo alka

Robotika je izvannastavna aktivnost koja se u našoj školi održava već dvije godine. U sklopu radionica učenici mogu naučiti kako sastaviti modele robota, testirati njihove mogućnosti, programirati i još mnogo toga.
Hrvatsko društvo za robotiku, Zajednica za tehničku kulturu Split i Zvjezdano sela Mosor 24. i 25. rujna organizirali su pripreme za robotičku alku u kojima su sudjelovali učenici naše škole Jakov Marković, Tea Samardžić i Danijel Žižić Gušo, učenici 7. razreda u pratnji mentorice Marije Jukić.
Tijekom dva dana u Zvjezdanom selu Mosor učenici su se družili, sastavljali i testirali robo-alkara. Organizirano je i probno gađanje alke, s ciljem što bolje pripreme za natjecanje koje će se održati 1. listopada na Prokurativama u Splitu. Svi ste pozvani na natjecanje, gdje možete bodriti predstavnike naše škole te se i sami okušati u upravljanju ROBO-ALKAROM!

 
13. rujna 2011.

SVEČANI PRIJEM PRVAŠA

12. rujna 2011.godine, zazvonilo je školsko zvono. Svojim zvonkim zvukom pozvalo je u školu nove prvašiće.
Lijepo li je biti prvašić!!!
Sve je danas bilo namijenjeno njima: uređene učionice, bogati program dobrodošlice i pokloni.
Čvrsto stišćući ruku roditelja prekoračili su preko školskog praga.
Na samom početku pozdravio ih je ravnatelj škole. Ohrabrio ih i potaknuo na marljivost i ustrajnost na njihovom novom životnom putu.
Dočekale su ih i njihove učiteljice, koje će s mnogo ljubavi i strpljenja na njih prenositi nova znanja.
Svečani doček popraćen je bogatim programom koji su pripremili učenici 2.a i 2.b razreda zajedno sa svojim učiteljicama.
Ove školske godine u našu, centralnu školu upisano je 39 prvaša.Raspoređeni su u dva razredna odjela. Zavirili su i u svoje učionice u koje su ih povele učiteljice. U PŠ Ruda u prvi razred upisano je 14 učenika a u PŠ Udovičići 11.
Sretno prvaši! Neka vam škola bude mjesto gdje vlada čarolija ljubavi i prijateljstva, izvor iz kojega ćete crpiti dragocjena znanja, kutak u koji ćete dolaziti s veseljem, a kući odlaziti ispunjena srca.

 
2. rujna 2011.
OBAVIJEST UČENICIMA I RODITELJIMA

U ponedjeljak, 12. rujna prvi je nastavni dan u novoj školskoj godini. Tog dana učenici u centralnoj školi trebaju doći u školu po sljedećem rasporedu:

  • u 8 sati učenici od 2. do 4. razreda
  • u 8 sati i 30 min. učenici od 5. do 8. razreda
  • u 9 sati učenici 1. razreda

U Područnim školama Ruda i Udovičići svi učenici trebaju doći u školu u 8 sati.

Ravnatelj

 
24. kolovoza 2011.
U proteklih 6 dana (od 18. kolovoza do 23. kolovoza) 36 mladih rukometaša rukometnog kluba Feniks iz Osijeka i njihovi treneri boravili su u našoj školi. Svo to vrijeme trenirali su u sportskoj dvorani i na vanjskom igralištu, te povremeno odlazili na utakmice u susjedna mjesta i na kupanje na more. Predposljednji dan boravka u Otoku, za djelatnike naše škole, kao znak zahvale za dobro domaćinstvo, naši gosti su pripremili oproštajni ručak - ČOBANAC. Radujemo se i nadamo ponovnom susretu.
 
 
14. lipnja 2011.
Razmjena udžbenika

Obavještavaju se učenici svih razreda OŠ Kamenšnica da će se dana
17. lipnja 2011. u vremenu od 9 do 12 sati održati razmjena školskih udžbenika u prostorijama škole. Naglašavamo da je razmjena udžbenika slobodnog karaktera.
Molimo učenike da se odazovu u što većem broju.


Predsjednik udruge

Vedran Ivačić

13. lipnja 2011.
Učenička posjeta zajednici liječenih ovisnika o drogama
Zajednica Cenacolo u Ugljanima kod Trilja u kojoj bivši ovisnici pokušavaju otkriti davno zaboravljene vrijednosti: obitelj, prijateljstvo, rad, iskrenost, vjernost, jedna je od najstarijih zajednica takvog tipa u Hrvatskoj.
Želeći ćuti njihova iskustva i upoznati život u komuni učenici 8.a i 8.b razreda s razrednicama posjetili su ih u srijedu 8. lipnja.
Čišćenje kuće, pranje posuđa i rublja, rano ustajanje, briga za blago i vrt, rad u stolariji ili na građevini sam su neke od njihovih svakodnevnih aktivnosti u komuni. I sve to bez televizije, mobitela ili Interneta. Snagu da učine za njih velike promjene u životu pronalaze u molitvi.
Najdojmljiviji dio posjeta svakako su svjedočanstva Ivana i Čabe.
Jedan uspješan sportaš a drugi pripadnik bogate zagrebčke mladeži. Želeći se istaknuti pred svojim vršnjacima, iz dosade ili radoznalosti prvo eksperimentiraju a potom, vrlo brzo, postaju pravi ovisnici. Izbjegavaju roditelje, prijatelje, školu. Varaju i lažu najbliže kako bi se dokopali droge. Postaju dio kriminalnog miljea dok ne dodirnu dno- jedan pokušava samoubojstvo a drugi predoziran upada u komu.
Sada, s bogatim životnim ikustvom ali bez prijatelja, povjerenja obitelji i s izgubljenom mladosti pitaju se je li to bila previsoka cijena?
Nakon njihovih nevjerojatnih priča treba li se još netko osobno uvjeravati u besmislenost drogiranja? Nadam se da NE!

 
30. svibnja 2011.
U petak, 27. svibnja školskom priredbom obilježen je Dan škole, a nakon te svečanosti djelatnici škole, na dvodnevnom izletu posjetili su Rijeku, Opatiju, Fužine i Delnice.
 
12. svibnja 2011.

Provjera učeničkih postignuća

Učenici četvrtih razreda naše škole ovaj tjedan sudjelovali su u dva međunarodna istraživanja. 10. svibnja provedeno je istraživanje o učeničkim postignućima u području čitanja- PIRLS (Progress in International Reading Literacy Study), a 11. svibnja procjena učeničkih postignuća iz Matematike i Prirode i društva -TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study).
Rezultati vrjednovanja kompetencija djece osnovnoškolske dobi, zajedno s podatcima dobivenim od roditelja, učitelja i ravnatelja mogu pomoći u slijedećem:
- određivanju globalnih edukacijskih standarda;
-određivanju relativno slabih i jakih strana ispitivanih znanja;
- ukazati na trend promjena tijekom ispitivanog vremena;
- informiranju o školskom kurikulumu i nastavnom procesu;
- prikupljanje „dubinskih“ podataka o školskom okruženju i proučavanju mogućnosti jednakosti pristupa školovanju.

Više informacija o projektima na:
•www.ncvvo.hr
•http://pirls.bc.edu/
•www.iea.nl

 
21. travnja 2011.

Vježba evakuacije

Jučer je u našoj školi treći školski sat završen neobičnim zvukom- zvonilo je tri puta po 20 sekunda, znakom za uzbunu! Ipak, nije se radilo o pravoj opasnosti već o vježbi evakuacije, u kojoj su učitelji i školsko osoblje zajedno s učenicima pokazali snalaženje u napuštanju škole u slučaju potrebe.
Nakon znaka za uzbunjivanje, kroz šest izlaza za slučaj nužde, učenici su mirno izvedeni na školsko igralište, pri čemu su izneseni školski imenici i matične knjige, a u nekim slučajevima i marende. Svrha vježbe je bila da se učenici i djelatnici škole upoznaju sa znakom za uzbunjivanje i planom evakuacije koji je osmišljen specifično za našu školu, prema rasporedu pojedinih učionica i izlaza za slučaj nužde. Vježba je provedena u kratkom vremenu- svi su bili na zbornom mjestu u roku od par sekundi, što ohrabruje, iako se nadamo da ćemo i u buduće ovako napuštati školu samo vježbe radi…


16. travnja 2011.
Festival znanosti

U srijedu 13. travnja učenice osmih razreda, koje pohađaju dodatnu nastavu kemije, u pratnji učiteljice Gordane Cecić – Sule sudjelovale su u smotri učeničkih radova «Budi i ti znanstvenik» koja se po prvi puta održava u okviru Festivala znanosti u Splitu.
Za tu prigodu učenice su prisutnima znanstvenicima i posjetiteljima pokazale kako sok od crvenog kupusa može poslužiti kao indikator za kiseline i lužine kao i da kiselina i lužina mogu istodobno biti u istoj epruveti te objasnile difuziju.
Na smotri su osim naše škole sudjelovale i škole iz Splita i okolice ali i djeca iz nekoliko splitskih vrtića koja su svojim nastupom pobrali najviše simpatija.
Nakon što su učenici demonstrirali svoje vještine, svojim pokusima uveselili su nas i znanstvenici i prisutnima upriličili nekoliko atraktivnih pokusa.
Poslije podne učenice su posjetile i Institut za oceanografiju i ribarstvo.
U pratnji doc.dr. M. Despalatović upoznale su se s povješću Instituta, razgledale okoliš Instituta, knjižnicu i laboratorije. Najzanimljiviji je svakako laboratorij za zoobentos koji obiluje prirodnim materijalom kao što su: puževi, školjkaši, bodljikaši, koralji...
Sudjelovanje u Festivalu znanosti i posjet znanstvenim ustanovama jednostavan je način približavanja znanosti mladima i upoznavanja s radom znanstvenika i znanstvenim laboratorijima.
Nadamo se da će i neki od naši učenika prirodne znanosti odabrati za svoj životni poziv.

 
14. travnja 2011.
Nagradni kviz u školskoj knjižnici

Povodom 206. obljetnice rođenja danskog pisca H.C. Andersena, u školskoj knjižnici održan je nagradni kviz „Svijet bajki vječno živi“. Pitanja vezana uz život i bajke slavnog pisca su osmislili školski knjižničari, a voditeljske palice su se prihvatile pedagogica i psihologica škole. Natjecali su se učenici trećih razreda centralne i područnih škola. Unatoč jakoj konkurenciji, pobjedu su odnijele učenice 3.b razreda Irena Norac-Kljajo i Tea Marinović. Nakon uručenja nagrada, svi sudionici kviza su se opustili uz prigodan "domjenak". H. C. Andersen je još jednom potvdio status omiljenog dječjeg pisca.

 
18. ožujka 2011.
Unatrag nekolika dana, u sivilu svakodnevnih vijesti, našu školu su obradovale dvije odluke Agencije za odgoj i obrazovanje. Za to su zaslužne naše vrijedne učiteljice Gordana Cecić-Sule i Jelena Vrančić. Prepoznata je i vrednovana kvaliteta njihovog rada pa je Gordana Cecić-Sule, učiteljica prirode, biologije i kemije, promovirana u zvanje učitelja mentora, a Jelena Vrančić, učiteljica engleskog jezika, imenovana je voditeljicom Županijskog stručnog vijeća za učitelje engleskog jezika.
 
9. ožujka 2011.
Maskenbal

U utorak, 8.ožujka naši učenici i učitelji došli su u školu maskirani. Prilika za biti netko drugi ne propušta se. Tako smo mogli vidjeti vile i vilenjake, crvenkapice, lovce štrumfove, kuhare, konobare, beduine, malene dame i prinčeve, slatke bombone, bajkere, kauboje, top modele, proljeće, neandertalce, kromanjonce, zidare, navijače, Rimljanke, diplomce, pčelice, zatvorenike, vraga, vojnike, policajce i još mnoge druge maske.
U suradnji s Mačkarskom udrugom općine Otok, ove godine maskenbal je održan na središnjem mjesnom trgu. Učenici su na trg došli u povorci na čelu koje je bio krivac za sve naše probleme – facebook u obliku zmaja. Nakon predstavljanja svih skupina i pojedinačnih maski iz svih razrednih odjela, stručni žiri, sastavljen od članova Udruge i školskih djelatnika, donio je odluku da nagradu za najzanimljiviju maskiranu skupinu dobiju štrumfovi – učenici 3.b razreda, a pojedinačnu nagradu dobio je Patrik Jukić, učenik 6.b razreda, maskiran u trudnicu. Priredba je završila čitanjem presude facebooku i njegovim spaljivanjem na sreću svih nas.
Udruga je za učenike, učitelje i gledatelje osigurala pokladne krafne, kolače i sokove.
Hvala im!

 
3. ožujka 2011.
Lutkarska predstava
1. ožujka 2011. učenike razredne nastave centralne i područnih škola razveselila je lutkarska kazališna predstava "Put oko svijeta" u organizaciji Produkcije Z iz Splita. Ovaj veseli mjuzikl edukativnog karaktera kroz pjesmu i ples poveo je učenike u istraživanje zanimljivih dogodovština malog Nikole koji, putujući svijetom, susreće devu, kapetana Kineza, klokana, dupine, papigu Aru i plesačice sambe. Teskt i glazbu potpisuju Ivo Lesić i Duško Mucalo, a scenografiju i lutke je osmislila Luči Vidanović. Djeci se predstava jako svidjela kao i mogućnost posudbe originalnog CD –a u knjižnici uz kojeg će moći zapjevati, zaplesati, ali i naučiti nešto novog o kontinentima.
 
19. veljače 2011.
Prevencija-predavanja
O problemu ovisnosti o alkoholu i pušenju mnogo se priča, a posljednjih godina posebnu pozornost privlači pojava konzumiranja alkoholnih pića među djecom i mladima. Da bismo i naše učenike upoznali sa štetnim učincima i posljedicama alkohola, u našoj školi je organizirana edukacija za učenike od 5. – 8. razreda i za njihove roditelje. Edukacija je samo jedan od instrumenata za borbu protiv ovisnosti, a osnovni joj je cilj upoznati mlade s tim problemom i razvijati pozitivne stavove da znaju reći NE.
Članice Udruge Novi put iz Sinja i koordinatorice preventivnog programa ovisnosti, gđa. Mirjana Živalj i gđa. Gordana Vučković – Pavlović održale su predavanja za učenike petog ratreda 10. veljače i šestog razreda 17. veljače na temu Alkohol među mladima. Učenici su pozorno slušali i postavljali vrlo zanimljiva pitanja. Predavanja će se održati i za učenike sedmog razreda 24. veljače i osmog 3. ožujka, te za roditelje na temu Uloga roditelja/porodice u primarnoj prevenciji bolesti ovisnosti.
Ovim putem pozivamo roditelje da se odazovu kako bi svojom nazočnošću i mogućim iskustvima sadržajno obogatili ovo predavanje i raspravu koja će se održati u utorak, 2. ožujka u 12:00 sati u školskoj polivalentnoj dvorani.
 
18. siječnja 2011.

Jutros je prvi nastavni sat učenicim jednog razrednog odjela petog i šestog razreda u "gostima" bila prof. Dinka Juričić, urednica u Školskoj knjizi. Ona je zamijenila njihove učitelje hrvatskog jezika i održala im predavanje iz područja medijske kulture- kako se stvaraju novine ili časopisi. Profesorica Juričić je istaknuta autorica priručnika, mnogobrojnih stručnih članaka i prezentacija na području komunikacija i upravljanja razredom te kurikulumskog pristupa radu u razredu. Sat je protekao jako brzo a učenici su radoznalim izrazima lica pratili izlaganje njihove "nove" učiteljice, te saznali kako funkcionira cijeli proces, od nastajanja prvog članka do izlaska novina iz tiskare. Donosimo i nekoliko foto isječaka s jutarnjeg predavanja iz školske polivalentne dvorane.

 

24. siječnja 2011.
Završena obnova školske fasade
 
14. siječnja 2011.
Učitelji u učeničkim klupama

Danas je u našoj školi, u organizacuji MZOS-a održan četverosatni seminar za učitelje i stručne suradnike. Tema je bila informatičko opismenjavanje a predavač-edukator Mato Dorvak. U planu je je još jedan seminar, u idući petak, za drugu grupu polaznika. Atmosfera je bila izuzetno poticajna (što se da naslutiti i iz priloženih fotografija) a "učenicima" slabijih predznanja i sposobnosti od velike pomoći bili su kolege (i kolegice) koji su sjedili pored njih. Ovo je bio jedan drugačiji vid profesionalnog osposobljavanja učitelja, jer do sada su oni uglavnom odlazili u veće centre i zajedno s kolegama s područja županije ili šire slušali slična predavanja ili sudjelovali na radionicama, dok ovaj put edukatori dolaze u školu i tako se značajno smanjuju troškovi organizacije i realizacije seminara. Nadamo se da će se ovakva praksa s kreativnim radom nastavati i ubuduće.

 
Arhiva | Arhiva 2020 | Arhiva 2019 | Arhiva 2018 | Arhiva 2017 | Arhiva 2016 | Arhiva 2015 | Arhiva 2014 | Arhiva 2013 | Arhiva 2012 | Arhiva 2011 | Arhiva 2010 | Arhiva 2009 | Arhiva 2008 | Arhiva 2007 | Arhiva 2006