Vrijeme u OTOKU Pored USERNAME i PASSWORD upiši "gost"

OTOK trenutno


ARHIVA AKTUALNOSTI:

 
   
Početna stranica
 
27. prosinca 2019.

20 dana dobrote u 2.a

Učenici 2. a razreda su, zajedno sa svojom učiteljicom, Ivanom Porobija, kroz ovo Adventsko vrijeme „sijali“ zrnca dobrote.
Obzirom da smo projekt, ove godine, proveli po prvi put, za početak su učenici upoznati s tim Što je dobrota?, Zašto želimo biti dobri? i Kako dobrota utječe na nas. Zrnca dobrote smo skupljali i dijelili roditeljima, braći sestrama, prijateljima, a uključili smo i djelatnike škole.
Na stranici tuerchen.com, učiteljica je izradila Adventski kalendar za zadatcima koji su se učenicima otvarali svaki dan jedan po jedan, prateći datume od 1.12 do 24. 12. Neke od primjera zadataka koje su učenici imali, možete vidjeti u galeriji sa slikama, a  link za naš adventski kalenadar je sljedeći: https://tuerchen.com/preview/a7378890
Dijeljeći zrcna i šireći dobrotu, uspjeli smo ostvariti glavni cilj – probuditi u učenicima ljubav te osvijestiti važnost međusobnog pomaganja i osjećaja solidarnosti prema onima kojima je to potrebno. Kroz niz aktivnosti, učenicima se približio osjećaj Adventa.
„Dobrota i ljubav su blago koje nam nitko ne može oduzeti.“ – Tolstoj

 
23. prosinca 2019.

Božićna priredba

U našoj je školi u petak održana božićna priredba u koju nas je uveo voditelj Ivan te vjeroučiteljica Vesna Škopljanac – Mačina svojom molitvom. Učenici su nas obradovali  pjesmom Oj, vjernici hajdmo, zajedno sa svojom učiteljicom. Kasnije su na pozornicu, u potrazi za čizmom,  došli Sveti Nikola, Krampus, Majstor Mrkonja, gljiva i vještica. I još je bilo pjesme, plesa i recitacija čime su nam djeca pokazala da važnost Božića nije u darovima nego u sreći, miru i zdravlju. Na kraju su nam učenici pokazali kakvi su nekada bili običaji za Božić. Demonstrirali su nam kako su se unosili badnjaci, rasipala slama i djeci bacali slatkiši. Taj simbol vatre prisutan je generacijama kada se s puno nade i žara u radosti slavi Isusovo rođenje i u svima nama jače zaplamsaju tragovi dobrote.
Ovom smo se prigodom, u dobrom raspoloženju, oprostili od dragog nam kolege Željka Šakića. Ravnatelj mu se, u ime svih djelatnika škole i učenika, zahvalio na dugogodišnjem savjesnom rad posvećenom  djeci i uvijek ugodnoj suradnji. Učitelju, uživajte u zasluženoj mirovini sa svojim najmilijima!
A svima vama želimo čestit Božić i sretnu i uspješnu Novu godinu!

 
19. prosinca 2019.

OBAVIJEST učenicima i roditeljima

Zbog štrajkom izgubljenih nastavnih dana školski kalendar za 2019./2020. nastavnu godinu u OŠ Kamešnica se mijenja na sljedeći način:

A) Nastava će se održati u ponedjeljak 23. prosinca 2019. (1 nastavni dan nadoknade)

B) Zimski odmor za učenike započinje 24. prosinca i traje do 6. siječnja 2020., s tim da nastava započinje 7. siječnja 2020. (od 7. siječnja do 10. siječnja - 4. nastavna dana nadoknade)

C) Proljetni odmor za učenike započinje 9. travnja 2020. i završava 13. travnja 2020., s tim da nastava započinje 14. travnja (od 14. travnja do 17. travnja - 4 nastavna dana nadoknade)

D) Nastavna godina završava 26. lipnja 2020. (od 18. lipnja do 26. lipnja - 6 nastavnih dana nadoknade)

NAPOMENA ZA UČENIKE 1.a, 4.a i kombinacije 2.-4. RAZREDNOG ODJELA:
Učenici 1.a i 4.a razrednog odjela izuzeti su od nadoknade nastave po navedenom kalendaru. Izgubljena nastava pojedinih predmeta u njihovim razrednim odjelima posebno će se planirati i oni i njihovi roditelji biti će, o vremenu i količini sati nadoknade, naknadno obaviješteni. Učenici razredne kombinacije 2. i 4. razrednog odjela u PŠ Ruda trebaju nadoknaditi jedan nastavni dan (učiteljica je štrajkala 1 dan). Taj dan nadoknade je 23. prosinca 2019.. Ostale obavijesti o nadoknadi pojedinih nastavnih predmeta (engleski jezik i vjeronauk) na njih se odnose kao i na razredne odjele 1.a i 4.a.

ravnatelj

 

 
12. prosinca 2019.

SUDOKU natjecanje

Hrvatska Mensa i Enigmatski klub 'Božidar Vranicki' u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, svake godine organiziraju natjecanje u rješavanju SUDOKU - a za osnovne i srednje škole. Kao i proteklih godina, i ove godine na natjecanju su sudjelovali učenici iz naše škole.
Natjecanje za učenike od 5. do 8. razreda  održano je 23. studenog, a za učenike razredne nastave 30. studenog, na FESBU-u, u Splitu. Ema Šimunović, učenica drugog razreda,pod mentorstvom učiteljice Ivane Porobija, plasirala se među 10 najboljih, u kategoriji od 1. do 4. razreda,  Pod mentorstvom učiteljica, Jelene Crnjac i Ivane Čerina, sudjelovale su učenice šestih i sedmih razreda.
Ovim putem čestitamo svim sudionicim natjecanja i želimo uspješno i zabavno rješavanje sudokua.

 
12. prosinca 2019.

Orašar u Hrvatskom narodnom kazalištu

U srijedu, 11. prosinca, učenici viših razreda naše škole su posjetili Hrvatsko narodno kazalište u pratnji nastavnica hrvatskoga jezika. Odgledali su baletni spektakl „Orašar“ Petra Iljiča Čajkovskog, najizvođeniji balet na svijetu, koji godinama ruši rekorde posjećenosti i popularnosti u Hrvatskoj. Nastao je prema djelu T. A. Hoffmana „Orašar i kralj miševa“.
To je priča o djevojčici Klari koja ispod bora pronalazi nesvakidašnji dar - drvenog orašara kojim se razbijaju orasi, te s njime proživi čudesne dogodovštine u izmaštanu svijetu. Balet je podijeljen u dva čina, a djeci je bio najzanimljiviji onaj drugi. U njemu Klara ulazi u čarobni svijet Šećerne vile i Kralja dvorca slatkiša gdje, u njenu čast, započinje slavlje. Plešu švicarski bomboni i praline, španjolska čokolada, turski med, kineski čaj, arapska kava i ukrajinska marmelada. Čarobna proslava završava bajkovitim valcerom cvijeća.
Priča o Orašaru kroz povijest bila je osobito popularna u Njemačkoj zbog vjerovanja da orašar štiti obitelj i donosi sreću, pa se zbog toga figura orašara često darovala djeci za Božić, a danas je ovaj balet nezaobilazan dio pravog blagdanskog ugođaja.

 
9. prosinca 2019.

Kazališna predstava

Dana 6.prosinca 2019.godine mi, učenici trećih i četvrtih razreda sa svojim razrednicama posjetili smo Gradsko kazalište mladih u Splitu. Gledali smo predstavu Šapice, dirljivu božićnu priču o napuštenim psima sa sretnim završetkom.
Šapice su predstava za najmlađe u kojoj će se naći svaki roditelj koji nije zaboravio na dijete u sebi. Kroz poučnu i toplu priču o prijateljstvu, ljubavi i dijeljenju, smještenu pred sam Božić, vode nas Dona i Mrš, dva psa koji to možda i nisu. Kroz priču, pjesmu i ples naučili smo kako je ljubav jedina stvar na svijetu koju kad dijeliš s drugima, ostane ti je još više.
Pri povratku smo prošli splitskom rivom gdje se nudio bogat adventski program. Dočekao nas je sv.Nikola i Djed Božićnjak s darovima.
Bili smo oduševljeni predstavom, adventskim kućicama i druženju sa svetim Nikolom.

 
9. prosinca 2019.

Božićni sajam učeničke zadruge

I ove godine je učenička zadruga „Blaga Kamešnice“ održala božićni sajam na Trgu dr. Franje Tuđmana. Sajam je održan u jutarnjim satima, a za štandom smo zatekli učenike 6. razreda: Ninu Milanović-Litre i Ivana Jukića. Glavni je cilj sajma unijeti živost i veselje božićnih dana u školu te kod djece razvijati sposobnost kreativnog stvaralaštva, da svojim vrijednim ručicama od skromnih materijala naprave finalni proizvod koji će biti na opće zadovoljstvo njih, učitelja, njihovih roditelja i svakoga tko posjeti njihov štand. Našlo se tu adventskih vijenaca, božićnih ukrasa, ukrasnih kutijica, prigodnih poklona, čajeva, džemova… Ako još niste ništa kupili što su vrijedne ruke naših učenika napravile, možete to učiniti još danas i sutra u sklopu školskog buvljaka. Za štandom vas čekaju Ema Bitunjac, Ela Bilokapić i Nina Bašić. Čekamo vas…

 
6. prosinca 2019.

Savjetnički posjet u sklopu ovogodišnjeg frontalnog uvođenja kurikularne reforme

Jučer, 5. prosinca,  u našoj školi je održan prvi savjetnički posjet u sklopu programa Škola za život. Obrađene teme su bile: Aktivno učenje i Vrednovanje.
Cilj savjetničkih posjeta je obrada odabranih tema u školama, odgovaranje na pitanja i nedoumice (edukacija i podrška), ali i prikupljanje informacija o provedbi te prijedloga za poboljšanje (evaluacija).

Vrlo korisna i poučna predavanja/radionice održali su profesori Gordan Lovrić i Zoran Ljubić.


 
6. prosinca 2019.

NAJAVA - Božićni sajam

 
6. prosinca 2019.

Međunarodni Dan volontera

Jučer smo obilježili Međunarodni dan volontera
Kako bi proširili našu obitelj i dalje nastavili činiti dobro, pozivamo sve zainteresirane učenike da se priključe našem Školskom volonterskom klubu. Prijaviti se možete na štandu koji će biti postavljen u školskom holu u ponedjeljak, 9.12.
Čekamo vas

 

 
6. prosinca 2019.

"I ja želim čitati" u drugim razredima

„I ja želim čitati“ naziv je nacionalne kampanje koju je pokrenulo Hrvatsko knjižničarsko društvo s ciljem informiranja, educiranja i senzibiliziranja javnosti o problemima i potrebama osoba s teškoćama čitanja. Naša škola se kampanji priključila 2016. godine i od tada stručna služba svake školske godine provodi radionice s ciljem otkrivanja poteškoća čitanja kod učenika prvih i drugih razreda. Djecu se u razredima podijeli u grupe, a svaka dobije zanimljiv zadatak kojeg uz pomoć stručnog suradnika treba uspješno izvršiti. Uvijek se iznova obraduju slikovnici Medo bere jagode, a na kraju zajedno i zapjevamo djeci omiljenu istoimenu pjesmu. Putem igre djeca zapravo najbolje uče, a nama odraslima ova radionica pomaže u detektiranju djece s eventualnim poteškoćama. Ne zaboravimo, svako dijete može naučiti čitati. Vještina je to koja se razvija vježbom. Nažalost, sve veći broj školske djece pokazuje određene poteškoće u čitanju. Kako bi im pomogli, ove školske godine oformit ćemo i grupu podrške kako bi našim učenicima pružili adekvatnu pomoć i pomogli im da ovladaju ovom neizmjerno važnom vještinom. Veselimo se zajedničkom druženju.

 
4. prosinca 2019.

POZIV NA BOŽIĆNI SAJAM

Učenička zadruga „Blaga Kamešnice“ poziva vas na božićni sajam koji će se održati u četvrtak (sutra), 5. prosinca na Trgu dr. Franje Tuđmana od 9 do 10:30 sati.
Na sajmu će se naći svakojakih ukrasa i prigodnih poklona koje su izradile vrijedne ruke učenika naše škole. Bit će tu adventskih vijenaca, božićnih ukrasa, ukrasnih kutija, nakita, mirisnih sapuna, čajeva… Dođite i upotpunite božićni ugođaj u svom domu poklonom koji su izradile tople ruke djeteta.

 
19. studenog 2019.

Mjesec hrvatske knjige - posjet Gradskoj knjižnici Sinj

Dana 15. studenog 2019. god. u okviru programa ‘Petkom u 5!’, kojeg je u povodu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, organizirala udruga Sinjski Ferali u suradnji s Gradskom knjižnicom Sinj, sinoć se predstavila Niveska Juraga Kovačev, učiteljica i spisateljica, autorica nekoliko zbirki čija su djela obvezno štivo u čitankama za niže razrede osnovnih škola.
Učenici 4. razreda naše škole, priredila su iznenađenje za spisateljicu pjesmom „ Duga“ a izveli su i igrokaz ‘Svojeglavo slovo’  čija je autorica upravo Niveska Juraga - Kovačev, a osim njih u programu su uživali učenici 3. i 4. razreda OŠ Kamešnica, Otok s učiteljicama Sanjom GusićIvanom PerkovićKaticom PavićPetrom Jukić, učenici OŠ Ivan Mažuranić, Han s učiteljicom Grozdanom Filipović-Grčić i polaznici Dječjeg vrtića Bili cvitak Sinj.
Program je održan u predvorju Gradske knjižnice Sinj, na katu Doma mladih zbog velikog broja djece koja su se odazvala na predstavljanje autorice Niveske Juraga - Kovačev.
Gostovanjem navedene spisateljice završen je ovogodišnji program obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige u Sinju.

 
19. studenog 2019.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, već niz godina, obilježava se akcijom I u mom gradu Vukovar svijetli paljenjem svijeća duž pločnika ulica koje nose ime grada Vukovara ili na nekim drugim prigodnim mjestima. A prigodno mjesto da djeca odaju počast tom junački palom gradu je njihova škola. U ponedjeljak, 18.studenoga smo prigodnim programom odali počast Vukovaru i zahvalili za njegovu žrtvu. Započeli smo minutom šutnje i interpretativnim čitanjem Priče za roditelje Siniše Glavaševića koju je interpretirao Ivan Akrap. Učenica Lucija Bazo je pročitala tekst Lilijane Radobuljac, a Marija Šimunović i Lea Bilokapić su otpjevale Stoji grad, Hrvoja Hegedušića uz pratnju Ante Džimbega na gitari. Program je završen molitvom za Vukovar predvođenom vjeroučiteljicom Ankicom Katić. Uslijedilo je paljenje svijeća predstavnika razreda u atriju škole. Učenici područnih škola Ruda i Udovičići su također u svojim školama obilježili ovaj dan prigodnim programom
Na sam spomen Vukovara istovremeno osjećamo tugu i ponos. Te osjećaje trebamo prenijeti i na sljedeće generacije koje nisu osjetile rat jer je grad, prije svega, zaslužio spokoj i mir. Zaslužio je da mu previjemo rane, da ih osjetimo i ne zaboravimo. Zaslužio je biti opomena da nikad više ne smijemo pomisliti da je zlo izvan nas, da nas ne može dodirnuti. Zaslužio je sretne ljude. Mladost. I da mu ta mladost svake godine zapali svijeću. Neka gori za čovjeka koji je gorio za čovjeka. I žrtva neće biti uzaludna, žrtvu je položio Čovjek, za tebe i za mene.

 
18. studenog 2019.

Natjecanje iz emocionalne pismenosti - "Pretežno vedro"

Naši petaši su u petak, 15 studenoga, otputovali u OŠ Srinjine kako bi sudjelovali u 3. međuškolskom natjecanju iz emocionalne pismenosti. Ovo natjecanje dio je projekta pod nazivom „Pretežno vedro“ kojim Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i Služba za mentalno zdravlje na kreativan i zabavan način doprinose razvoju emocionalne pismenosti među djecom i mladima. Ove je godine sudjelovalo 18 škola i 2 škole promatrači. Natjecanje se sastojalo od individualne i grupne razine, a djeci je posebno zanimljiv bio kreativni dio u kojem su kroz igrokaz prikazali načine rješavanja različitih životnih situacija s kojima se svakodnevno susreću.
Iz naše škole je sudjelovalo osam učenika: Gabriela, Jelena, Mia, Lana, Filip, Emanuela, Ana Maria i Andrej. Zajedno su sa OŠ Don Lovre Katić podijelili treće mjesto, dok su prvo mjesto osvojili učenici OŠ Žnjan – Pazdigrad , a drugo OŠ Strožanac. Za učenike je bila predviđena pauza i osvježenje tijekom kojeg su se družili s kolegama iz ostalih škola.
U današnje vrijeme je važno da se brinemo o svom mentalnom zdravlju, a ova igra je odličan primjer kako da to približimo djeci  da razbiju brojne stigme vezane za mentalno zdravlje.
I posljednje, ali ne i manje važno, čestitke našim učenicima!

 
13. studenog 2019.

Medni doručak

U sklopu 10. Međunarodnog pčelarskog sajma, „Dalmatina“, u gradu Splitu, 9. studenog 2019., održan je „Medni doručak“.
Nakon svečanog otvorenja, uslijedio je Medni doručak, na kojem su čast sudjelovati, imali učenici drugih razreda naše škole te učenici četvrtog razreda Osnovne škola Ivana Mažuranića iz Obrovca Sinjskog. Djeca su imala priliku uživati u zdravom mednom obroku (med, palačnike, maslac..)  uz šalicu toplog mlijeka s hrvatskih farmi. Uz mlijeko, na stolu, ih je dočekao prigodan poklon – staklenke meda u obliku medvjedića, poklon OPG-a Mravak, te prigodne slikovnice, šalice i edukativni materijalni koji su poklon organizatora ove manifestacije. Cilj ove akcije je edukacija djece o važnosti uključivanja meda i mednih proizvoda, proizvedenih na hrvatskim pčelinjacima, u svakodnevnu prehranu. Ovim putem se želimo zahvaliti gosp. Ivanu Mravku koji nam je omogućio sudjelovanje na „Mednom doručku“, a djeci želimo puno zdravih mednih doručaka uz stihove:

Leti pčelica šarena,
Nema veze što je malena.
Niti staje, niti sjeda,
Dok ne skupi dosta meda.
Bit će meda, bit će slada,
vesele se dječica mlada.

 
13. studenog 2019.

Tetenska nastava

Učenici i učitelji područnih škola Ruda i Udovičići bili su na terenskoj nastavi u Klisu. Posjetili su Etno park Stella Croatica gdje su odslušali predavanje i sudjelovali u radionici tradicionalne pripreme kruha. Bio im je priređen i zdrav doručak od domaćih proizvoda. Na stolu se našlo domaćega, toploga kruha, maslaca, pekmeza i čaja. Nakon tople okrjepe učenici su odigrali kviz i uputili se u razgledavanje. Obišli su vrt i etno selo koje je predivan primjer staroga seoskoga gospodarstva. Sastoji se od tri prostorije: sobe, podruma i komina gdje se pripremao kruh. Pri povratku su posjetili špilju Vranjaču u selu Kotlenice na području Dugopolja. Nakon uzbudljivog dana prepunog novih iskustava, učenici su se ispunjeni i sretni vratili kući.

 
8. studenog 2019.

Posjet Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu

Učenici sedmih razreda i ove su godine u sklopu terenske nastave sa svojim učiteljicama Marijom Perković, Ines Barbarić-Vidović i Gordanom Cecić-Sule  posjetili  Tehnički muzej u Zagrebu 26. listopada 2019. Ranojutarnji polazak nije skinuo osmijeh s lica ni priču s usana.
U dvorištu Muzeja dočekali su nas voditelji i doručak. Naime, u tijeku je bila radionica o medu pa su se učenici upoznali s pčelama, njihovom važnošću za naš svijet, vrcanjem meda i namazima na bazi meda. Pojedini učenici okušali su se i u vrcanju meda što je vidljivo i na muzejskoj fb stranici, a većina je ipak prionula na palačinke s medom i štrukle jer davno je bilo jutro. Uslijedilo je razgledavanje muzejskih odjela, a počeli smo od Kabineta Nikole Tesle. Učenicima je predstavljen Teslin život i njegovi izumi, važnost otkrića izmjenične struje, a oduševljenje je uslijedilo kada su i sami sudjelovali u demonstraciji Teslinih ideja.
Nakon Demonstracijskog kabineta posjetili smo Planetarij. Dan je prešao u noć, a na nebu su se pojavile zvijezde, zviježđa i planeti. Nažalost, morali smo ići dalje i to u rudnik  Barbara koji je ime dobio po zaštitnici rudara svetoj Barbari. Model rudnika u prirodnoj veličini pružio je vjeran doživljaj pravoga rudnika. Učenici su upoznati s teškim, a nažalost ponekad i pogibeljnim rudarskim radom. Izlaskom na površinu učenici su razgledali različita prometna sredstva i time je završio posjet Muzeju.
Ali to nije sve. Boravak u Zagrebu nije potpun ako se ne posjeti sami centar grada koji smo obišli šetnjom od katedrale, preko tržnice, Tkalčićevom pa Krvavim mostom u Radićevu, Kamenitom do crkve svetog Marka, pogled lijevo, pogled desno i onda pitanje: „A gdje je Kolinda?“ „Na Pantovčaku.“ Zajedničko poziranje pa lagano prema Matošu i neizostavnoj vožnji uspinjačom. Dolaskom na Trg bana Jelačića učenici su dobili slobodno vrijeme koje su iskoristili za posjet svom omiljenom lancu brze prehrane i kupovinu malih sitnica svojim najdražima za uspomenu iz Zagreba. Puni dojmova krenuli smo našim kućama oko 17 sati.

 
6. studenog 2019.

Dan kruha 2019.

Dan kruha i dan zahvalnosti za plodove zemlje obilježava se svake godine tijekom mjeseca listopada. Tako smo i ove godine, uz blagoslov fra. Nikice Ajdučića, molitvu i simbolično blagovanje kruha zahvalili na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine bili podareni.
Na Trgu dr. Franje Tuđmana predstavili smo prodajne štandove, a događaj uveličali učeničkim pjesmama i recitacijama. Istaknuli smo važnost zdrave prehrane predstavom o uvijek veselim Zdravoljupcima i , što je najvažnije, svi smo se dobro zabavili.
U današnja vremena, kada prečesto zaboravljamo biti zahvalni za svakodnevne male stvari, osobito je važno obilježavanje dana poput ovog. Jer, što je kruh nego malen i priprost, ali čovjeku toliko važan da bez njega ni jedan dan nije počeo ni završio.

 
28. listopada 2019.

SVJETSKI DAN SVEMIRA

U mjesecu listopadu se svake godine obilježava svjetski tjedan svemira. Upravo zato su učiteljice drugih razreda, Ljuba Grgat i Ivana Porobija,  zajedno sa svojim učenicima odlučile, cijeli tjedan, posvetiti aktivnostima na temu astronomije. Tako smo se, tog maglovitog jesenskog jutra, uputili u posjet Zvjezdanom selu Mosor. Prije odlaska u samu Zvjezdarnicu, naša svemirska avantura ja započela na izvoru rijeke Žrnovnice. Obzirom na činjenicu da se u prirodi najbolje uči, djeca su vrlo brzo, uz vodstvo ljubaznog voditelja, g. Tomislava, pohvatala što je to izvor, a što ušće, po čemu je rijeka Žrnovnica dobila ime, koja vrsta ribe živi na izvoru, koliko je duga sama rijeka, te mnoge druge zanimljivosti.
Okruženi listopadnom i vazdazelenom šumom, krenuli smo na veću nadmorsku visinu, točnije 700 iznad razine mora. Čist zrak i lijep pogled, bili su idealna podloga za stjecanje novih znanja i novih iskustava. Ulazimo u prostoriju gdje smo slušali predavanje astronoma o Sunčevu sustavu te vidjeli animacije robota koji trenutno šeta po Marsu i šalje zanimljive slike na Zemlju. Djeci je to bilo posebno zanimljivo. Pravu euforiju je izazvalo gledanje kroz teleskop, kroz koji su promatrali grad Split te planinarski dom na Mosoru. Tužni što moramo krenuti prema nizinama, još jednom smo „bacili“ pogled na Jadranske otoke, Šoltu, Brač i Hvar, udahnuli svježi zrak i u 2 sata poslije podne, stigli u naš Otok. 
Obzirom da je cijeli tjedan bio u znaku astronomije, u našoj galeriji možete vidjeti aktivnosti na temu svemira, poput pisanja sastavka: „Da sam ja astronaut“, „Susret sa izvanzemaljcem“… radionice: „Koji sam ja planet?“, Sunčev sustav od kolaža koji su djeca radila preko sata Likove kulture te uređenje razrednog panoa na istu temu.

 
25. listopada 2019.

Predstava "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" u našoj školi

Jučer je našu školu posjetilo Pučko kazalište Sinj s predstavom „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“, najpoznatijeg djela Ivane Brlić- Mažuranić. Mladi glumci vjerno su utjelovili glavne likove na čelu s malim šegrtom koji je svijetom šetao u crnim čizmicama, otvorenog srca, i na kraju nas uvjerio u istinitost izreke „dobro se dobrim vraća“. U nadi da ćemo se ponovo sresti, Pučkom kazalištu Sinj želimo još mnogo predstava i gostovanja!

 
21. listopada 2019.

Projekt "Ruksak pun kulture": radionica Film u rukama

U okviru nacionalnog projekta „Ruksak pun kulture“, našu školu  posjetila je redateljica Dalija Dozet te održala edukativnu medijsku radionicu učenicima viših razreda. Približivši im povijest nastanka filma kao i njegove različite žanrove, učenici su imali priliku osmisliti vlastiti eksperimentalni film putem tehnike film scratcha, odnosno „grebanja po filmu“.  Njihove uratke će voditeljica projekta kasnije spojiti u jedan film kako bi učenici vidjeli konačni rezultat svoga stvaralaštva.  Daliji zahvaljujemo na dolasku i zanimljivoj radionici te možda netko i od naših učenika ostavi trag u sedmoj umjetnosti.

 
15. listopada 2019.

Jesen u SELU

Kreativna radionica „Šareni svijet“  i ove godine je nastavila sa svojim radom te nam toplim jesenskim bojama ukrasila školski hol. Od jesenskih plodova, kolaža, sjemenki i lišća, živopisno su izradili idiličnu razglednicu seoske jeseni te nam obogatili i uljepšali ozračje u školi.

 
10. listopada 2019.

OBAVIJEST - dan štrajka

Danas je u našoj školi organiziran štrajk. Pošto je najveći broj učitelja i stručnih suradnika u štrajku nastavu smo po rasporedu mogli organizirati u:

- Centralnoj školi u posebnom odjelu i 2 razredna odjela razredne nastave
- Područnoj školi Ruda u 3 razredna odjela razredne nastave

Ostali učenici su upućeni kućama s tim da je za učenike putnike organiziran prijevoz.

Za sve ostale informacije kontakt osoba je ravnatelj Miroslav Jukić na e-mail: miroslav.jukic@skole.hr ili na tel:021/835084

Obavijesti o možebitnom štrajku idućih dana pratite na ovoj stranici i na školskoj facebook stranici.

ravnatelj

 

 
2. listopada 2019.

"Za lake školske korake" - dobrodošlica roditeljima naših prvašića

Prvog dana mjeseca listopada, psihologinja Marina Bakota, u školu je pozvala roditelje prvašića kako bi sudjelovali u radionici pod nazivom „Za lake školske korake“. Polaskom djeteta u školu započinje novo razdoblje u njegovu životu, ali i u životu cijele obitelji. Prilagodba djeteta na školu ovisi o njegovim psihofizičkim sposobnostima, socijalnoj i emocionalnoj zrelosti, ali i adekvatnom okruženju i potpori obitelji. Uspjeh u školi s vremenom postaje jedan od najznačajnijih čimbenika koji neposredno utječe na razvoj samopouzdanja djeteta. Polaskom u školu samopoštovanje djeteta može biti narušeno zbog prevelikih zahtjeva koji se postavljaju pred dijete. Stoga,  cilj ove radionice  je bio osvijestiti roditeljima moć koju imaju u svojim rukama. Moć da kao roditelji uvijek prepoznaju one pozitivne osobine svog djeteta i dužnost da im pomažu da u svom životnom putu uvijek idu naprijed. Obitelj i škola čine neraskidivu cjelinu koja najizravnije utječe na dijete. Cilj radionice je bio uspostaviti jedan otvoren odnos suradnje i uzajamnosti. Tijekom radionice stvorila se  ugodna atmosfera te su roditelji aktivno sudjelovali postavljajući pitanja o konkretnim nedoumicama koje imaju vezano uz odgoj djeteta. Također, za zadatak su trebali nacrtati dlan svoje ruke i u svaki prst napisati po jednu dobru osobinu svog djeteta. S druge strane papira, dobili su i Dječji memorandum roditeljima kao podsjetnik na ono što njihovoj djeci stvarno treba, a što u svakodnevnom stresu i jurnjavi nerijetko zaboravimo.
Za kraj, dragi roditelji, ili bolje reći naš novi početak, želimo Vama i vašem djetetu lake školske korake!

Psihologinja

 
23. rujna 2019.

TERENSKA NASTAVA učenika 8. razreda

20. rujna učenici osmih razreda naše škole, u pratnji učitelja Gordane Cecić -Sule i Andrije Poparića, posjetili su Institut za jadransku kulturu i melioraciju krša u Splitu.
Bila je to prilika za upoznavanje autohtonih sorti vinove loze, ljekovitog bilja, biološke i kemijske zaštite voća i povrća od nametnika kao i  postupcima izolacije DNA iz voća. Posjetili su izložbu mediteranskog voća i povrća te doznali koji su kriteriji za ocjenu kvalitete maslinovog ulja kao i najčešće uzroke erozije tla. Vjerujemo kako je ovaj posjet obogatio učenike za nova saznanja iz naše kulture i podneblja te će nekima pomoći i u odabiru budućeg zanimanja.

 
21. rujna 2019.

NOVI raspored od ponedjeljka

Od ponedjeljka - 23. rujna vrijedi novi raspored za učenike i učitelje. Klikom na link RASPORED možete ga pogledati.
 
17. rujna 2019.

BESPLATNA škola programiranja

Kreće EDIT CodeSchool 2019/20- besplatna škola programiranja za osnovnoškolce i srednjoškolce
U okviru projekta ICT županija, Splitsko-dalmatinska županija i ove godine za učenike viših razreda osnovnih i svih razreda srednjih škola, organizira besplatnu školu programiranja EDIT CodeSchool 2019/20 za koju se planira upis oko 600 djece u 20 osnovnih škola i srednjih škola na području 9 gradova - Splita, Solina, Kaštela, Omiša, Trogira, Imotskog, Sinja, Makarske i Supetra na Braču. Prijave za ovogodišnji, treći po redu,  EDIT CodeSchool kreću od 09. rujna do 19. rujna, a na završnoj svečanosti, najistaknutijim učeničkim timovima dodijelit će se prigodne nagrade za najbolje završne radove. Partneri projekta su III.Gimnazija, PMF i FESB Split , te istaknute IT tvtke  Ericsson, Atos, Extension Engine, Locastic, Netmedia, Typeqast, GetByBus,SeekandHit, LilCodeLab i Infobip kao najveća hrvatska IT tvrtka.
Uz moto "Znanje dostupno svima", učenici će imati priliku svladati osnove programiranja (HTML, CSS, JavaScript) te samostalno izraditi web stranicu ili web aplikacije koristeći JavaScript programski jezik i moderne frameworke i razvojna okruženja u Naprednom JS programu. Nastava će se odvijati u malim grupama od maksimalno 15 učenika, održavat će se subotom ili u dogovoru s nastavnikom informatike, a učit će se iz posebno kreiranih modernih interaktivnih e-materijala.
EDIT - Edukacijski IT centar, kao dio projekta ICT županija, organiziran je s ciljem promoviranja, pokretanja i unaprjeđenja IT sektora na području Splitsko-dalmatinske županije.

EDIT CodeSchool škola programiranja je tijekom tijekom protekle dvije godine  organizirana u 9 gradova diljem Županije, a pohađalo ju je ukupno preko 1100 učenika iz 20 osnovnih i srednjih škola, koji svake godine izrade ukupno oko 100 web stranica i aplikacija, od kojih nagradimo po najbolje 3 u više kategorija. Osnovama programiranja uči ih 35 certificiranih EDIT profesora, odnosno nastavnika koji su prethodno prošli tromjesečnu edukaciju.

Više informacija o školama i prijavama na www.ictzupanija.hr/edit.

 
10. rujna 2019.

DOČEK PRVAŠIĆA U NAŠOJ ŠKOLI

9. rujna polivalentnu dvoranu naše škole ispunila su uzbuđena i nestrpljiva lica naših novih prvašića koji ove godine kreću u Školu za život.   Ravnatelj im je uputio riječ dobrodošlice i motivirao ih da svim srcem prionu u nove učeničke izazove. Srdačno su ih dočekale i  njihove učiteljice Maja i Marija koje su im pripremile i prigodne darove. Za ugodnu atmosferu pobrinuli su se bivši učenici četvrtih razreda koji su ih oduševili svojim pjesmama, recitacijama i igrokazima. Doznali su da škola ipak nije toliki bauk, već je i  mjesto  ugodnog druženja pa i pokojih  dječjih nestašluka. Svim učenicima, kao i njihovim roditeljima, želimo sretan i uspješan početak nove školske godine!

 
4. rujna 2019.

OBAVIJEST UČENICIMA I RODITELJIMA

Prvi dan nastave u novoj školskoj godini počinje u ponedjeljak, 9. rujna 2019.
Učenike će na školskim klupama tog dana dočekati udžbenici i radne bilježnice. Zbog kašnjenja distributera u isporuci istih, postoji bojazan da za taj dan neće biti kompletirani. Iz navedenih razloga, učenici će u ponedjeljak dobiti obavijest kada im roditelji trebaju doći u školu da potpišu Izjavu da su preuzeli udžbenike  te da se obvezuju da će iste (neoštećene) u školu vratiti na kraju školske godine.

Prvog dana nastave (9. rujna) učenici razreda centralne škole (u Otoku)  trebaju doći u školu prema slijedećem rasporedu:

8:00 – od 2. do 4. razreda
9:00 – od 5. do 8. razreda
10:00 – 1. razred

U Područnim školama Ruda i Udovičići učenici i roditelji trebaju doći u 8:00 sati.

 

ravnatelj

 
18. srpnja 2019.

OBAVIJEST UČENICIMA I RODITELJIMA

Nova školska godina počinje u ponedjeljak, 9. rujna 2019.
Učenike će na školskim klupama tog dana dočekati udžbenici (financira ministarstvo) i radne bilježnice (financira općina Otok).
Prilikom preuzimanja udžbenika roditelji će potpisati Izjavu da su ih preuzeli  te da se obvezuju da će iste (neoštećene) u školu vratiti na kraju nastavne godine.

 
26. lipnja 2019.

NOVI broj školskog lista

I ove godine, kao i prethodnih 18, vrijedni i kreativni učenici i njihovi učitelji tijekom cijele godine sakupljali su materijale za ovaj broj lista. Što su oni to zabilježili i na koji način uobličili pogledajte OVDJE.
 
13. lipnja 2019.

Znanstvenici (kemičari) u našoj školi

U okviru projekta „Znanstvenik u školi“, na inicijativu učiteljice Gordane C. Sule, prije par dana u posjet su nam došli studenti biologije/kemije sa PMF-a u Splitu. Zajedno sa mr.sc. Rokom  Vladušićem, profesorom metodike na istom fakultetu, izveli su, u suradnji s učenicima, niz zanimljivih pokusa i pokazali koliko svijet kemije može biti čudesan i zanimljiv. Radionice su bile namijenjene učenicima šestog razreda koji su pokazali interes i želju za participacijom. Kako je protekao cijeli susret,  provjerite u priloženom videu.

 
13. lipnja 2019.

Izlet učenika PŠ Udovičići i PŠ Ruda

Na kraju nastavne godine PŠ Udovičići i Ruda odlučili su posjetiti dolinu rijeke Neretve. Izlet smo započeli posjetom Arheološkom muzeju Narona u Vidu koji je otvoren 2004. godine nakon arheoloških istraživanja i otkrića ostataka rimskog hrama Augusteuma. U muzeju je ukupno izloženo oko 900 nalaza, a glavnu izložbenu dvoranu čini prostor hrama u kojem su izloženi kipovi careva i članova njihovih obitelji. Najljepši doživljaj bio nam  je zaploviti rijekom Norin u tradicionalnoj neretvanskoj lađi izletišta Buđoni i osjetiti bistru vodu pod prstima -  vodu, u kojoj još uvijek ima riba, jegulja i žaba i čije obale okružene trskom kriju ptice pjevice i močvarice. Nakon ručka i igre na izletištu uputili smo se prema Prirodoslovnom muzeju Metković i ornitološkoj zbirci koja spada među najveće zbirke takve vrste u Europi. U muzeju se skriva više od 340 preparata ptica  među kojima je 218 vrsta od 310 do sada zabilježenih na Neretvi.  Naposljetku smo se prošetali  Metkovićem i vratili se kućama u večernjim satima bogatiji za još jedno predivno iskustvo.

 
10. lipnja 2019.

Školski kviz općeg znanja

 

U četvrtak, 6. lipnja, u našoj školi se održao prvi Školski kviz općeg znanja.
Svi zainteresirani učenici su se nekoliko dana unaprijed mogli prijaviti i to u ekipama po troje ili četvero. Uz prijavu su dobili obećanje da će se dobro zabaviti, naučiti nešto novo te utvrditi ponešto “staro”.
Kviz se održao u polivalentnoj dvorani, a sudjelovalo je oko 15 ekipa učenika viših razreda. Svaku ekipu je na stolu dočekao tanjur s grickalicama te čaše u koje su im učiteljice (u ulozi konobarica) lijevale neko od ponuđenih pića kako bi dočarali atmosferu pravog pub kviza.
Pitanja su osmišljena u nekoliko kategorija pa su tako učenici morali prepoznavati što je na fotografiji, birati jedan od ponuđenih odgovora, sami se dosjetiti točnog odgovora, izbaciti uljeza i na kraju prepoznati pjesmu ili izvođača. Neka pitanja su svih nasmijala, neka su nas namučila, ali sve u svemu, svi su se dobro zabavili i ovim putem sve sudionike pohvaljujemo za odvažnost da isprobaju nešto novo!
U samom vrhu je bilo prilično gusto. Sa jednim bodom prednosti, pobjedu su odnijele Karmen Tadić, Patricia Škopljanac-Mačina i Katarina Putnik iz 8.b razreda. Samo 2 boda zaostatka za njima imala je ekipa iz 5. razreda čime su zaslužili posebne pohvale za ostvareno visoko treće mjesto u jakoj konkurenciji.
Bravo svima! Nadamo se da ćemo ovaj kviz zapamtiti kao tek jedan od mnogih u nizu sljedećih godina....

 
6. lipnja 2019.

Susret s pjesnikom u našoj školi

29. svibnja, na poziv učiteljica razredne i predmetne nastave, školu je posjetio uvaženi pjesnik  i časnik Hrvatske vojske Ante Nadomir Tadić Šutra. U polivalentnoj dvorani učenicima je predstavio svoju najnoviju zbirku pjesama „Stožina“ – krunu 40-godišnjeg književnog stvaralaštva. Ante je dojmljivo krasnoslovio svoje stihove pjevajući o domovini, vjeri, svome djetinjstvu, zavičaju. Pobudio je učenički interes i , nadamo se, potaknuo nekog darovitog đaka na pisanje poezije. Nadamo se da ovo neće biti zadnji susret, a za sve ljubitelje Šutrine poezije, knjižnica posjeduje nekoliko izdanja zbirke „Stožina“.

 
6. lipnja 2019.

Proslava Dana škole

Nakon uzastopnih kišnih dana, napokon nas je obasjalo sunce i odlučilo s nama proslaviti Dan škole. Tako smo u petak, 31. svibnja, započeli program svečanom priredbom u kojoj smo se prisjetili abecede, zapjevali, zaplesali i nasmijali se na račun školskih nestašluka. Bila je to prigoda da ravnatelj nagradi učenike koji su najbolje predstavili školu na raznim natjecanjima, ali i oprosti se od dugogodišnjih kolega koji su s nama „dijelili dobro i zlo“ u školi i van nje. Zahvaljujemo kolegama na višegodišnjem trudu i želimo da uživaju u zasluženoj mirovini!
Nakon priredbe uslijedile su aktivnosti na otvorenom. Mama Anđela, sa svojim pomagačicama- učiteljicama, pripremila nam je ćevapčiće uz napitak kako bismo dobili energiju za igranje graničara, skakanje u vrećama, potezanje konopa… Ove godine učenici su se okušali i u igri puhanja balona, smještanja Zemlje u Sunčev sustav, a ekipno su sudjelovali u pronalasku tajnih lokacija u školi s pridruženim mozgalicama koje su morali riješiti. Osmašice su se pokazale najspretnijima u odgonetanju pitalica te zaslužuju naše pohvale. Zadruga „Blaga Kamešnice“ je izložila i prodavala svoje proizvode koje su vrijedno oblikovali tijekom cijele godine.
Kao i svake godine, učenici su odmjerili snage u nogometnoj utakmici protiv djelatnika škole i nadmoćno odnijeli pobjedu. Svaka čast!
Oko podne počela je dugo očekivana lutrija koja je prikovala učeničke poglede na kuponima moleći Boga da se izvuče baš njihov broj. Čestitamo svim učenicima koji su osvojili vrijedne nagrade, a svima ostalima želimo više sreće dogodine!

 
29. svibnja 2019.

Izlet 3. razreda

U petak, 24.svibnja 2019. godine učenici 3.a i 3.b razreda išli su na jednodnevni izlet. Posjetili su Sokolarski centar - NP Krka – Skradin.
U Sokolarskom centru koji je smješten u gustoj borovoj šumi šibenske Dubrave, upoznali su se s tajanstvenim životom nebeskih lovaca – sokolova.
Djeci su otkrili one tajne koje sokolar mora znati da bi mogao živjeti u suglasju s divljom prirodom. U prezentaciji su sudjelovali i naši učenici koji su bili oduševljeni svijetom grabljivica.
U Nacionalnom parku Krka upoznali su bogatu floru i faunu, a ugodnom i sigurnom šetnjom razgledali su slapove, najposjećenije prirodne ljepote Hrvatske. U obnovljenim vodenicama prezentiralo se mljevenje žitarica, pranje i stupanje sukna, tkanje torba i prostirki za pod i kovanje potkova.
Vožnja brodom do Skradina omogućila je djeci razgledavanje parka, a uplovljavanjem u poznatu ACI -jevu marinu mogli su vidjeti usidrene jahte i glisere. U skradinskom parku odmorili su i uživali u dječjim igrama.
Veseli i zadovoljni, pjevajući u autobusu, vratili su se u večernjim satima u Otok.

 
29. svibnja 2019.

Izlet 2. razreda

Nakon tmurnih i kišnih dana 24. 5. na nebu se konačno pojavilo sunce. Obasjanih lica učenici 2.a i 2.b u pratnji svojih učiteljica Sanje Gusić i Katice Pavić, a u organizaciji turističke agencije Perla i njihovog vodiča, krenuli su na jednodnevni izlet. Posjetili su Trogir-Kaštela-Vranjic -Split. Vožnjom prema Trogiru najprije smo posjetili zračnu luku. Srdačno smo dočekani i počašćeni. Nakon toga nastavljamo put prema Trogiru. Po dolasku smo razgledali staru gradsku jezgru Trogira
( katedralu sv. Lovre, Radovanov portal, Gradsku ložu i vijećnicu , Kaštel Kamerlengo..). Nakon razgledavanja Trogira, idemo u Kaštel Lukšić posjetiti Botanički vrt OŠ Ostrog. Botaničarka OŠ nam je pokazala (egzotične biljke, agrume, eterične biljke, biblijski dio vrta, staklenik…). Fascinirani ljepotom vrta, odlazimo na ručak u Solin, a zatim obilazimo Akvarij u Vranjicu. Divimo se živom svijetu pod morem. Nakon Vranjica nastavljamo vožnju prema Splitu. Po dolasku razgledavamo staru jezgru ( Dioklecijanova palača, podrumi, Peristil, katedrala, Zlatna vrata, spomenik Grguru Ninskom…). Osvježili smo se sladoledom i zadovoljni vratili u Otok.

Katica Pavić

 
27. svibnja 2019.

"Blaga Kamešnice" na Smotri učeničkih zadruga u Splitu

24. svibnja  školska zadruga Blaga Kamešnice sudjelovala je na Županijskoj smotri učeničkih zadruga Splitsko-dalmatinske županije u prodajnom centru Mall of Splitu. Na Smotri su sudjelovale 32 učeničke zadruge, a naša zadruga predstavila se velikim brojem raznovrsnih proizvoda u okviru svojih pet sekcija. Želimo im još mnogo uspjeha u daljnjem radu!

 
27. svibnja 2019.

Projekt - VULKANI

U okviru projekta „Znanost – čarolija stvarnosti“ , čiji cilj je bio popularizacija znanosti i upoznavanje s pojmom znanstvenog pristupa radu, učenici 4. b razreda su proučavali vulkane. Pretraživali su internet, prikupljali slike iz časopisa, saznali što je lava i kako nastaje, koji su aktivni, a koji neaktivni vulkani. Također su naučili dijelove vulkana i saznali  koje posljedice za sobom ostavlja erupcija.
Projektu su pristupili s velikom znatiželjom i marljivo obavljali zadaće.
Izradili su vulkan i na jednostavan način prikazali zašto dolazi do erupcije vulkana. Crtali su  vulkan i lavu, oblikovali nekoliko prezentacija i osmislili grupne plakate na ovu temu.
Sve aktivnosti vezane uz ovaj projekt možete provjeriti u videu i fotogaleriji.

 
24. svibnja 2019.

Ekskurzija četvrtaša

15. svibnja učenici četvrtih razreda naše škole su se sa svojim učiteljicama uputili na  trodnevnu ekskurziju u Hrvatsko zagorje. Prvog dana, nakon ručka i smještaja u hotelu Zagi u Oroslavju, posjetili su Trakošćan i Muzej krapinskih neandertalaca. U večernjim satima vratili su se u hotel, večerali i nastavili druženje uz disco zabavu. Sljedeći dan su nakon doručka otišli u cjelodnevni posjet glavnom gradu Republike Hrvatske. Posjet Zagrebu započeli su obilaskom Tehničkog muzeja. Nakon ručka u restoranu, obišli su Muzej vlakića „Backo Mini Express“,  a zatim su prošetali centrom grada. Razgledali su značajne ustanove grada, vozili se  uspinjačom i obišli  park šumu Maksimir. Zadnjeg dana putovanja su krenuli prema Ogulinu. Posjetili su Ivaninu kuću bajki, razgledali je i sudjelovali u radionici. Nakon kratke šetnje Ogulinom i ručka, uputili su se prema Otoku. Unatoč hladnom i oblačnom  vremenu, uspjeli su realizirati predviđeni tijek putovanja. Sretni, zadovoljni i umorni stigli su kući u večernjim satima.

 
20. svibnja 2019.

Munje i gromovi - projekt

U sklopu školskog  projekta  „Znanost-čarolija stvarnosti“, 2.a razred  odabrao je  za proučavanje temu munja i gromova. Saznali su kako nastaju munje i gromovi, koje vrste munja postoje, način zaštite u prirodi za vrijeme grmljavine.
Nakon teoretskog znanja prionuli su izradi panoramskih kutija kojima su željeli upozoriti učenike na neprihvatljivo ponašanje, a isto tako i pokazati kako se pravilno zaštititi. 

 
16. svibnja 2019.

Posjet GKL Split - predstava Mali Rakun

U srijedu, 15. svibnja 2019. učenici 2a., 2.b, 3a. i 3.b posjetili su GKL u Splitu. Gledali su predstavu Mali Rakun – tekst i režiju potpisuje Ljudmila Fedorova. Hrabri mali Rakun kreće u potragu za trskom za večeru, no na putu će ga mnoge životinje upozoriti na Onoga Koji Sjedi u Jezercu. Tko je Onaj? Je li prijatelj ili neprijatelj? Je li ratoboran ili miroljubiv? I, u konačnici, je li odgovor na prethodna pitanja u Njemu ili nama?
Bajkovito putovanje malog Rakuna, nije samo podsjetnik na činjenicu da ponekad najveći strah imamo od nas samih; nije ni samo poruka da su tuđa djela odraz naših – i obrnuto, nego je svojom formom i svjedok univerzalne ljepote jednostavnosti. Što je potrebno da bismo se u to uvjerili? Samo prijeći preko vode – bez straha od onoga što ćemo u njoj vidjeti.
Oduševljeni predstavom odlučili smo se uputiti prema Zlatnim vratima kako bismo dodirnuli palac brončanog kipa Grgura Ninskog, biskupa i velikog zagovornika staroslavenskog jezika i narodnog pisma. Uz brončani kip slavnog biskupa Grgura povezano je vjerovanje da će se onome, tko mu dodirne palac, ispuniti želje. S tim uvjerenjem odlazimo  u Splitsku luku, željeznički kolodvor i autobusni kolodvor gdje učenike upoznajemo s prometnim sredstvima i vrstama prometa.
Veseli, zadovoljni i puni dojmova vraćamo se u Otok.

 
15. svibnja 2019.

Posjet PŠ Udovičići Muzeju Cetinske krajine i Vatrogasnoj postrojbi Sinj

U petak, 10.svibnja,  učenici i učiteljice PŠ Udovičići posjetili su Muzej Cetinske krajine i sudjelovali u edukativnoj radionici vezanoj uz prehranu u prošlosti  i posuđe u kojima se hrana spravljala i prenosila. Nakon likovne radionice u kojoj su naučili razlikovati različite vrste žitarica,  posjetili su Javnu vatrogasnu postrojbu Sinj.  Vatrogasci su ih upoznali s načinom rada ustanove. Razgledali su prostorije JVP i DVD-a, vidjeli opremu i uputili se u funkcioniranje vatrogasnog vozila. Posebno su se oduševili mogućnošću vožnje u jednom od vozila. Nakon bogato ispunjenog dana u kojem su mnogo toga naučili, sretno su se vratili svojim kućama.

 
6. svibnja 2019.

Znanstvenici - gosti u našoj školi

U okviru školskog projekta „Znanost – čarolija stvarnosti“ učiteljica Gordana C. Sule osmislila je ciklus interaktivnih predavanja „Uživo sa znanstvenikom“  u kojima su učenici dobili priliku neposredno upoznati različite znanstvenike kao i područja njihovog interesa. Prva gošća bila je dr.sc. Mirella Žanetić koja je u okviru predavanja „Maslinovo ulje: hrana i lijek“ upoznala učenike osmih razreda s osnovama mediteranske prehrane. Pred kraj predavanja, učenici su mogli kušati i naučiti razlikovati različite vrste maslinovog ulja.
Druga gošća bila je dr.sc. Tea Marasović koja je kroz predavanje „Povijest i razvoj računalnih igara“ provela učenike petih razreda kroz različite epohe nastanka njihovih omiljenih „igrica“ od kojih su neke mogli i zaigrati.
S veseljem iščekujemo idući susret  u našoj školi!

 
6. svibnja 2019.

Izvanučionička nastava 6.c razreda : Muzejska radionica

3. svibnja 6.c razred je zajedno s razrednicom i knjižničarkom zaplovio gastro vremeplovom zahvaljujući edukativnoj radionici „Arheološki svijet hrane“ u Muzeju Cetinske krajine. Bila je to prilika da se upoznamo s keramičkim posuđem od prapovijesti do novovjekovnog razdoblja, procesom njihovog nastanka, namirnicama koje su se u njima čuvale i pripremale. Nakon prezentacije učenici su se okušali u različitim mozgalicama i  popunjavanju nacrtanih amfora žitaricama.  Koliko su naši učenici bili uspješni, provjerite u foto-galeriji.

 
3. svibnja 2019.

Sunčev sustav u holu škole

U okviru projekta „Znanost – čarolija stvarnosti“ učenice petih razreda, pod mentorstvom učiteljice Katarine Bilonić, slikovito su prikazale Sunčev sustav. Služeći se žicama, stiroporom i bojama, prikazale su ljepotu i sklad našeg djelička svemira te svoje radove izložili u školskom holu. Proces stvaranja i oblikovanja planeta možete provjeriti u našoj  foto-galeriji.

 
18. travnja 2019.

Uskrsni sajam učeničke zadruge

Školska zadruga „Blaga Kamešnice“ prezentirala je svoje proizvode na uskrsnom sajmu koji se održao u srijedu, 17. travnja, na Trgu dr. Franje Tuđmana. Ponuda je bila raznolika: od „poslastica za nepce“ do maštovitih ukrasa koji će obogatiti blagdansko vrijeme u našim domovima. Hvala svima koji su nas posjetili i kupili pokoju sitnicu i tako pripomogli rad naše zadruge.

 
17. travnja 2019.

Predstavnice naše škole na FESTIVALU ZNANOSTI

Učenice osmog razreda Fani Vuleta, Dora Jukić i Andrea Laco u pratnji učiteljice Gordane Cecić-Sule sudjelovale su na smotri „Budi i ti znanstvenik“ u sklopu Festivala znanosti u Splitu. U okviru projekta  „Mamu je zaboljela glava kad sam rekla da su jaja plava!“ istraživale su pigmente koji se nalaze u ljuskama kokošjih jaja različite boje. Na festivalu su prošle zapaženo i kvalitetno su predstavile našu školu. Kasnije su posjetile i izložbu „Coloratus“ Kristiana Nakića. Zadovoljne svojim istraživačkim radom i provedenim danom u Splitu, vratile su se u Otok.

 
15. travnja 2019.

Terenska nastava - Posjet Vrlici

Petaši OŠ Kamešnica u subotu 13.travnja uputili su se sa svojim učiteljicama I.Grčić, K. Bilonić,T. Pupić Bakrač i M. Sikiricom na terensku nastavu u Vrliku.
Odmah po izlasku iz autobusa pošli su prema rodnoj kući književnika Milana Begovića koji je odrastao u ovom kraju. Nakon što su se zaustavili kod spomenika pjesniku i propovjedniku  Filipu Grabovcu  krenuli su prema Česmi, parku iz 19. stoljeća gdje izvire jedan od pritoka rijeke Cetine. Odmorili  su se kod kamenog zida na kojem iz šest kamenih izljeva teče voda. Ovo mjesto je uvijek imalo važnu ulogu u životu Vrličana i upravo ono je Begoviću bilo inspiracija za libreto po kojem je Jakov Gotovac skladao hrvatsku operu Ero s onoga svijeta. Opera se u ljetnim danima izvodi na neobičnoj pozornici koja se stopila s prirodom, a njen završni ples je tradicionalno vrličko kolo koje svjedoči o bogatoj tradiciji ovog kraja. Od Česme su nastavili ka tvrđavi Prozor sagrađenoj na prijelazu iz 14. u 15. stoljeće. Po svojoj sačuvanosti ona spada među najznačajnije srednjovjekovne utvrde u unutrašnjosti Dalmacije. Nakon ovog dijela puta odmorili su se i krenuli prema izvoru Cetine. Zaustavili su se kod starohrvatske crkve sv. Spasa iz  9. st. nastale u doba vladavine kneza Branimira gdje im je učiteljica Sikirica svojim predavanjem  pokušala  oživjeti našu daleku prošlost. Uskoro su se niz strmi  kamenjar polako spustili do zelenomodrog izvora  na čijoj su se površini ogledali okolni brežuljci. Ljepota prirode ostavila je bez daha i učenike i njihove učiteljice. Učiteljica Bilonić učenicima je pričala o  iznimnoj dubini ovog najvećeg vrela rijeke Cetine i svemu što je čeka na njenom putu prema ušću.  Prateći tok najduže dalmatinske  rijeke stigli su do Peručkog jezera  i  HE Peruča. Ljubazni domaćini su ih upoznali s radom hidroelektrane i pokazali im njena postrojenja.  Jezero je nastalo izgradnjom 56 m visoke brane, a brana je sagrađena na suženome dijelu kanjona rijeke Cetine, između sela Satrić i Gornji Bitelić. Tijekom domovinskog rata je izdržala miniranje, a nakon sanacije se pristupilo obnovi postrojenja te se  pojačala jakost hidroelektrane.
Ovo malo putovanje obogatilo je učenike novim saznanjima o sadašnjosti, prošlosti,  kulturi i prirodnoj ljepoti, ali ih i naučilo kako još više voljeti svoj zavičaj.


 
12. travnja 2019.

Znanost - čarolija stvarnosti u 1.a razredu

U sklopu ovogodišnjeg školskog projekta, Znanost – čarolija stvarnosti, Mali znanstvenici 1. a razreda, sa svojom učiteljicom Ivanom Porobija, zapitali su se Što je to sunčev sustav? Kako to planeti kruže oko Sunca? Zašto Merkur nije najtopliji planet, a najbliži je Suncu? Koji je najveći planet Sunčevog sustava? Odgovore na ta i mnoga druga pitanja odlučili smo saznati na način da sami izradimo Sunčev sustav. Tako smo naše putovanje u svemir započeli listanjem enciklopedija, gledanjem videa, istraživanjem karakteristike pojedinih planeta, i na kraju bojanjem kuglica koje su ih predstavljale. Malo po malo naša kartonska kutija postajala je prava svemirska čarolija. Merkur, Venera, Zemlja, Mars,… redom su dobivali svoja obilježja, a Saturn neizostavni prsten. Obzirom da su astronauti neizostavni dio svemira, napravili smo i postolje za slikanje u obliku astronauta, kako bi učenici imali trajnu uspomenu na ovaj projekt. Znamo kako su u svemiru sve udaljenosti u milijunima i milijardama, učenici 8.b i 8. c razreda, pod mentorstvom učiteljice Ivane Čerina, imali su zadatak sve te milijunske udaljenosti napisati u obliku potencije broja 10. Tako smo, između ostalog, saznali da je Sunčev sustav formiran prije 4.6 x 109.  Cijela prezentacija o Sunčevu sustavu je izložena u školskom holu, a slike možete pogledati u našoj fotogaleriji.

 
12. travnja 2019.

Đir po Splitu

U sklopu kurikulumskog projekta 2D/3D učenici osmih razreda pod vodstvom mentorica Ivane Čerina i Daniele Borojević dobili su zadatak izraditi makete najpoznatijih građevina u Splitu.
Makete su izrađivali od OSD ploča, kartona, stiropola i stirodura. Visine maketa su čak i preko metra.
Moramo priznati da su nas njihovi uratci ostavili bez riječi. Uvjerite se i sami u fotogaleriji.

 
9. travnja 2019.

Oslikavanje zida u PŠ Udovičići

U okviru projekta „Znanost – čarolija stvarnosti“, učiteljica Ines Vidović Barbarić na inicijativu učiteljica PŠ Udovičići odlučila je oslikati školski interijer utjelovivši lik poznatog profesora- znanstvenika Baltazara. Učenici su se spremno odazvali ovom projektu te pomogli u oslikavanju školskog zida. Vjerujemo kako će kreativni Baltazar svima uljepšati boravak u školi, a učenike potaknuti da i sami postanu izumitelji. Etape oslikavanja možete pogledati u našoj foto-galeriji.

 
1. travnja 2019.

Projekt ČAČKALICA

Zadnja dva mjeseca učenici naše škole ( zajedno sa svojim mentorima) sudjelovali su u projektu Čačkalica – pokrenutog od Impact Huba Zagreb s ciljem popularizacije strukovnih zanimanja i ručnog rada općenito.  Sastavljena su 3 tima ( „A je to“, „Sonian“ i „Brokvice“ ) koji su osmislili svoje čačkorješenje: izrađivali su namještaj od paleta, jastuke,podlogu za sjedenje, magnetsku šahovsku ploču i figure. Radeći na projektu, interes je prerastao članove tima te su mu se pomalo pridruživali i ostali učenici škole te s  pravom možemo konstatirati kako je Čačkalica postao pravi školski projekt. Rezultat njihovog stvaralaštva je kutak u holu školu, tvz. Rupa u kojem se učenici koji čekaju autobus, popodnevnu nastavu ili slobodne aktivnosti, mogu podružiti, učiti, zabavljati  ili igrati šah. Zavirite u priložena videa i provjerite kako je to sve skupa izgledalo.

video 1.; video 2.

 
29. ožujka 2019.

Učenici posjetili HIT radio

Učenici sedmih razreda su zajedno sa svojim učiteljicama Hrvatskog jezika Marijom Perković i Anom Marinović posjetili  lokalnu radio postaju u Sinju Hit radio. U okviru predmeta Hrvatskog jezika u području medijske kulture, učenici su učili o elektronskim medijima radiju i televiziji te se upoznali s temeljnom novinarskom vrstom – viješću te su ovim posjetom iz prve ruke doznali kako sve to zapravo funkcionira.  Učenici su se upoznali s proizvodnjom i odašiljanjem radijskog programa, nekim programskim sadržajima, načinom rada, brojem djelatnika, novinarskim vrstama i sl. Upoznali su redakciju, zaposlenike Hit radija koji su pokazali opremu s kojom rade. Nakon što su obišli režiju i studio te upoznali redakciju, prešli su u sobu za snimanje i tamo im je pokazan način na koji se snima program, kako se pušta glazba i snimaju reklame. Neki učenici su se okušali u snimanju i dobili priliku čitati oglase te slušati kako to zvuči. Za kraj su prisustvovali čitanju vijesti i vidjeli kako to izgleda uživo. Ovim novim iskustvom učenici su proširili svoje spoznaje o medijima i načinu njihovog rada.

 
27. ožujka 2019.

Izvanučionička nastava 4. razreda

U ponedjeljak, 25. 3., učenici 4. a  i 4. b razreda bili su na izvanučioničkoj nastavi. Na prekrasnom travnjaku u  blizini crkve sv. Luke, zaštitnika naše župe Otok, učenici su se upoznali sa životnom zajednicom travnjaka.
“Ševina jutarnja pjesma“ uvela nas je u naš istraživački rad. Njene prekrasne pjesničke slike prepoznali smo u svakom kutku prirode koja nas okružila.
Marljivo smo istraživali svoj dio travnjaka (1 m2). Natjecali se koja će skupina uočiti više biljaka, kukaca, mjerili temperaturu tla, zraka… Spoznali smo važnost i međusobnu povezanost  ove životne zajednice. Natjecali se u rješavanju križaljki, izradom osobne iskaznice najzanimljivije biljke i životinje.
Rješavali smo matematičke zadatke izračunavajući površinu travnjaka oko crkve, prozora na njoj, mosta na rijeci Cetini. Saznali smo i godinu izgradnje mosta i naše „stare“ crkve.
Igri u prirodi nije bilo kraja. Uživali smo u svakom trenutku koji smo proveli izvan učionice.
Prekrasne trenutke zabilježili smo na fotografijama koje možete pogledati u foto- galeriji.

 
27. ožujka 2019.

Klokan bez granica

21. ožujka 2019. u našoj školi drugu godinu za redom učenici su sudjelovali u natjecanju “Klokan bez granica". Natjecanje je međunarodnog karaktera i okuplja predstavnike velikog broja Europskih zemalja. Cilj je popularizirati matematiku i omogućiti širenje osnovne matematičke kulture.
Natjecanju je pristupilo 23 učenika. Nadamo se da ostvariti odlične rezultate kao I lani kada se dvoje naših učenika plasiralo među 10% najboljih u Hrvatskoj.

 
27. ožujka 2019.

DAN šarenih čarapa

Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježava se 21.3., na prvi dan proljeća. Taj datum je izabran  od udruge  Down Syndrome International (DSI), kako bi se označila jedinstvenost ovog sindroma. Naime, ova djeca, prilikom začeća, na 21. paru kromosoma, umjesto  2, dobivaju  3 kromosoma. Na današnji dan, u znak podrške osobama s Down sindromom, oblačimo različite čarape. Oni ne mogu imati savršen par kromosoma, ali su savršeni u svojoj različitosti. Šarene čarape upravo i predstavljaju različitost.
Kako bismo pokazali da za ljubav nije važan broj komosoma, članovi našeg Volonterskog kluba su organizirali radionicu na kojoj su od starih čarapa izrađivali ukrase i igračke, a učenici 1.a su na satu likovne kulture, od kolaža, izradili šarene čarape sa prigodnim porukama.
Djelatnici i učenici naše škole su obukli različite čarape i na taj način podržali različitost.
Neka različitost bude naša snaga i naše bogatstvo. Sjetimo se „djece sunca“ i  češće. Potrudimo se svi zajedno da se osjećaju vrijednima i posebnima.
„Sunce ne pravi nikakve razlike. Njemu je svaki čovjek simpatičan. “  Phil Bosmans

 
26. ožujka 2019.

Projekt - Biografije i autobiografije slavnih znanstvenika

U sklopu školskog projekta Znanost – čarolija stvaranosti  učenici 7.b razreda radili su na projektu iz Hrvatskog jezika „Biografije i autobiografije slavnih znanstvenika“. Učenici su prvo istražili sve važne podatke o određenom znanstveniku te svoje spoznaje predstavili plakatom. Nakon što su istražili život određenog znanstvenika trebali su osmisliti fiktivnu autobiografiju tog znanstvenika te utjeloviti njegov lik pred razrednim odjelom. Tako smo se susreli s osobnim pričama oživljenih znanstvenika poput Nikole Tesle, Galileja Galileija, Alberta Einsteina, Leonarda da Vincija, Marie Curie i drugih. Najzanimljivija nam je bila učenica koja je svojom pričom, naglaskom, odjećom i demonstriranim pokusom živopisno utjelovila lik znanstvenice Marie Skłodowska – Curie. Učenici su osmišljavanjem fiktivne autobiografije znanstvenika, govora i izgleda lika na zabavan način upoznali živote slavnih znanstvenika koji su svojim otkrićima i izumima utjecali na oblikovanje i poimanje današnjeg svijeta.

Ana Marinović

 
18. ožujka 2019.

Terenska nastava učenika 6. razreda

Muzej osjeta u Splitu se ove godine pokazao kao hit destinacija za učenike naše škole. Nisu mu odoljeli ni učenici šestih razreda koji su u pratnji učiteljica posjetili muzej koji se poigrao s naših pet osjetila i pokazao kako stvari nisu uvijek onakve kakvima se prikazuju. Svaka soba u muzeju je tematski obradila neko od osjetila pokazavši koliko je njihova integracija bitna za funkcionalan ljudski život. Obogaćeni novim iskustvom, šestaši su ostatak slobodnog vremena proveli u City Centeru i vratili se  u Otok u večernjim satima.

 
18. ožujka 2019.

Podrška učeničkoj inicijativi za spas planeta Zemlje

U petak, 15. ožujka, učenici naše škole su se okupili kako bi dali podršku učeničkoj inicijativi koju je pokrenula mlada Šveđanka Greta Thunberg s ciljem pokretanja Vlade u zauzimanju konkretnih mjera u rješenju klimatskih promjena.  Zajedničkom fotografijom s natpisom „ School Kamešnica strikes for climate too“ pokazali su kako odgovorno sudjelovati u kreiranju svoje budućnosti.

 
15. ožujka 2019.

DAN broja Pi

Već tradicionalno u našoj školi, učiteljice matematike s učenicima su obilježile Dan broja PI.
Odmah na ulaznim vratima učenike je dočekao simbol broja PI. Na satovima matematike učenici tražili gdje se u broju pi nalazi njihov datum rođenja te su izradili plakate kojima smo ukrasili učionice.
Kako je ovaj dan neki način blagdan matematike svi smo se zajedno počastili čokoladama.
Bitno je napomenuti, 14. ožujka je rođendan Albertu Einsteinu.

 
14. ožujka 2019.

Maskenbal

Ni mogućnost kiše na pokladni utorak nije spriječila učenike i djelatnike OŠ Kamešnica da prirede nezaboravan spektakl na Trgu dr. Franje Tuđmana u Otoku. Skriveni iza domišljatih maski, oduševili su nas svojom kreativnošću, humorom i plesnim umijećima.
U priredbu su nas uveli originalni štapičasti ljudi- stick people i dokazali koliko i crno-bijeli svijet može biti veseo i šarolik. Bili su tu i nezaobilazni prinčevi i princeze kao i razigrana svadbena povorka s rasplesanom mladom.
Vješti alkari uspjeli su pogoditi „u sridu“, dok su mornari uspješno umakli strašnim gusarima i dokazali se kao profesionalci na plesnom podiju. Okretne nogometašice iznenadile su nas svojom koreografijom i zajedno s navijačima  podsjetili nas na ogroman uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije. Iz daleke Amerike posjetili su nas Donald i Melania Trump zajedno sa svojom nepobjedivom vojskom.
Šestaši su nam duhovito uprizorili scene iz popularne serije „Na granici“, a za uredan okoliš pobrinuli su se škovacini i utjelovili nezaboravnog Strikana i netjaka iz „Malog mista“.
Jezive vampirice su zaplesale svoje kolo, a sve je, za kraj, oduševila raspjevana Esma Ređepova zajedno sa svojom mnogobrojnom djecom. Maskenbal se, naposljetku, pretvorio u jedan veliki rasplesani tulum začinjem ukusnom krafnama kao poklonom svim sudionicima. Čestitamo našim maškarama, a posebno 3.b i 5.a na pobjedi!

: prvi ; drugi ; treći ; četvrti ; peti ; šesti ; sedmi ; osmi ; deveti ; deseti ; jedanaesti ; dvanaesti ; trinaesti ; četrnaesti ; petnaesti

 
14. ožujka 2019.

Složna obitelj - lutkarska predstava

U višenamjenskoj dvorani naše  škole gostovala je Produkcija Z s lutkarskom predstavom „Složna obitelj“. Učenici su tako dobili priliku upoznati simpatičnu četveročlanu obitelj čiji sklad naruši opaki čarobnjak Zlik poremetivši im međusobne odnose. Međutim, zle namjere mu nisu pošle za rukom i obitelj je ponovo obnovila svoje zajedništvo. Kroz maštovite lutkice i lako zapamtljive songove, djeca su osvijestila važnost obitelji kao ishodišta ljubavi, brige i kasnijeg odrastanja i sazrijevanja u životu. Za uspomenu je svaka škola dobila istoimeni cd kojeg će učenici, vjerujemo, sa zadovoljstvom  slušati.

 
7. ožujka 2019.

Dan borbe protiv nasilja - Dan ružičastih majica

Dana 27. veljače 2019. u našoj školi, već četvrtu godinu za redom, obilježen je Dan ružičastih majica- dan borbe protiv nasilja.
Članovi Školskog volonterskog kluba pripremali su se za nadolazeći dan nizom aktivnosti: učenici su izradili Rječnik tolerancije, ukrasili školu ružičastim porukama nenasilja, te organizirali prvu kino projekciju u našoj školi.
Na sam dan, cijela škola bila je obojana rozim tonovima. U popodnevnim satima okupilo se preko 200 učenika kako bi svi zajedno pogledali filmove prigodne tematike, „Balto“ i „Čudo".
Sav novac prikupljen prodajom ulaznica i kokica namijenjen je u dobrotvorne svrhe.
S nadom da će nam i dogodine biti jednako lijepo, pozdravljamo vas uz poruku:

„Ako možeš birati da budeš u pravu ili da budeš ljubazan,
odaberi ljubaznost!“

 
7. ožujka 2019.

Muzej osjetila - terenska nastava

Ponekad neke stvari nisu onakve kakvima se čine na prvi pogled. U to su se uvjerili naši učenici prvih razreda, kad su sa svojim učiteljicama, Ljubom Grgat i Ivanom Porobija, u petak, 22. veljače, posjetili Muzej osjetila u Splitu. Možete li zamisliti kako bi  svijet izgledao naopačke? Možete li zamisliti da vidite sebe u tko zna koliko kopija? Sve ovo moguće je doživjeti u Muzeju osjetila. Djeca su mogla na trenutak prerasti košarkaša, sjediti na stolici koja je u zraku, svirati na nevidljivoj harfi, osjetiti miris vjetrova koji pušu u Dalmaciji, čuti kako se glasaju pojedine domaće i dvilje životinje…. Posebno zabavno je bilo ležati na bodljikavom krevetu i na trenutak osjetiti kakav je osjećaj kad nestane gravitacije. Kroz igru i zabavu smo naučili kojih 5 osjetila su nam važni da bismo svijet mogli promatrati i svakodnevno istraživati. Također smo, uz pomoć posebnih slušalica, „osjetili“ kako je osobama koje imaju oštećen sluh, a kako je onima koji uopće ne čuju. Kako bismo mogli posjetiti Split, a da ne vidimo Peristil i Dioklecijanovu palaču. Šetnjom smo prošli preko Splitske rive, Marmontovom ulicom, preko Peristila i Katedrale sv. Duje, proučili smo maketu Dioklecijanove palače  i za kraj pozdravili golubove. Sunčani jesenski dan smo priveli kraju i zaključili da je ponekad dobro gledati svijet drugačijim očima jer nije uvijek sve onako kako se čini.

 
7. ožujka 2019.

Rječnik tolerancije

Tijekom prosinca u našoj školi održana je višednevna aktivnost u vidu natjecateljske igre pod imenom "Rječnik tolerancije".
Svaki dan, počevši od početka mjeseca do Božićne priredbe, negdje u školskom hodniku postavljena je jedna riječ koja se odnosi na toleranciju i nasilje. Učenik koji je prvi pronašao riječ i saznao njeno značenje trebao se javiti pedagoginji ili psihologinji te objasniti pronađeni pojam i na taj način zaraditi bod za svoj razred.
Sa ukupno 4 boda pobjedu je odnio 8.a razred te su im na Božićnoj priredbi podijeljene simbolične nagrade.
Tijekom siječnja i veljače nekolicina učenika 8.b razreda je sa pedagoginjom izrađivala plakat na kojem su objedinili sve odigrane pojmove i njihove definicije, te je plakat postavljen ususret Danu ružičastih majica kada obilježavamo borbu protiv nasilja.

 
21. veljače 2019.

Planetarij u našoj školi

Učenici naše škole, u utorak, 19. veljače, jedan školski sat su otputovali u svemirska prostranstva. Podijeljeni u dvije skupine, stotinjak učenika doživjelo je pravu svemirsku avanturu. U sklopu ovogodišnjeg školskog projekta „Znanost – čarolija stvarnosti“, zahvaljujući najvećem mobilnom planetariju „Odiseja“ i angažmanu nekoliko naših djelatnika, učenici su vidjeli način na koji se gibaju planeti u Sunčevom sustavu, usporedili Sunce sa ostalim zvijezdama u svemiru, upoznali daleku galaksiju, naučili kako pronaći Zvijezdu Sjevernjaču te ostale pojave na nebu. Tko bi rekao da, naizgled, običan balon, krije tolike tajne svemira. Koliko je čarobno bilo, pogledajte u našoj fotogaleriji. Na kraju ove avanture se možemo, baš kao i Mali Princ, samo pitati : „Da li su zvijezde osvijetljene, zato da bi svatko jednog dana mogao pronaći svoju“.

 
20. veljače 2019.

100. dan škole

Stoti dan škole obilježava se tradicionalno u veljači, u brojnim europskim zemljama, a cilj je kroz odabrane sadržaje obilježiti ovaj dan. Ove školske godine obilježile su ga učiteljice Ljuba Grgat i Ivana Porobija sa svojim učenicima prvih razreda, u petak, 15. veljače. Dan je zamišljen kao dan bez školskih udžbenika, kroz igru i međupredmetne aktivnosti. Nijedan prvašić, taj dan, nije htio propustiti nastavu. Tek s pernicama u ruksacima (škare, ljepilo, bojice), započeli smo ovaj nastavni dan. Tako smo obojali i izrezali naočale u obliku broja 100, pročitali slikopriču „ 100.dan škole“, i odgovorili na pitanja, odigrali igru s kockicama „Tko će prvi do 100. tračnice “, riješili 100 matematičkih zadataka u skupu zbrajanja do 10, zapisali 100 riječi koje u sebi imaju riječ „STO“, i za kraj otpjevali himnu „100.dan škole“. Timskim radom, u suradnji s našom pedagoginjom, čučeći, klečeći, a najmanje sjedaći, priveli smo ovaj dan kraju. Tužni što je gotovo, iščekujući 100. dan sljedeće godine, možemo samo reći:


Taj dan se pjeva, taj dan se pleše,
Taj dan se stotine zadataka riješe.
Stotine đaka, sto učiteljica
Sto osmijeha krasi naša lica.

 
19. veljače 2019.

8.b u Etnografskom muzeju u Splitu

U subotu 16. veljače učenici 8.b razreda bili su na još jednom izletu u Splitu sa svojom razrednicom Jelenom. Na izletu su posjetili Etnografski muzej u kojem ih je voditeljica Vedrana provela kroz veliki dio povijesti našeg dalmatinskog kraja i pokazala im mnogo zanimljivih izložaka koji se čuvaju u muzeju. Vidjeli su razne narodne nošnje i raskošan nakit koji su ljudi nosili prije, ali i stvari koje su im bile potrebne svakodnevno za obavljanje poslova u polju i u kućanstvu. Nakon razgledavanja, učenici su imali zadatak napraviti nakit od žice, aluminijske folije i perlica nalik onome kojeg su ranije vidjeli u muzeju. Poslije toga su otišli na Rivu i imali slobodno vrijeme pa su se zajedno s razrednicom odlučili popeti na Marjan i uživati u lijepom i toplom vremenu.

 
15. veljače 2019.

CAP u PŠ Udovičići

CAP ( Child Assault Prevention ) program se nastavlja! Ovom prilikom posjetili smo Područnu školu Udovičići kako bismo putem igrokaza i razgovora osnažili učenike u sprječavanju napada vršnjaka, poznatih i nepoznatih osoba. S ciljem zaustavljanja svakog oblika nasilja, naučili smo male Udovičićane kako biti i ostati sigurni, jaki i slobodni!

 
15. veljače 2019.

Večer ljubavne poezije

„Ljubav su prostor i vrijeme mjereni srcem“
                                M.Proust

13. veljače 2019. ( ususret Valentinovu) školska polivalentna dvorana postala je mjesto susreta svim zaljubljenima, onima koji tragaju za ljubavlju kao i onima razočaranima u ljubavi: svim „putnicima na brodu ljubavi“.  Razlogu tomu bila je Večer ljubavne poezije u organizaciji učiteljice Marije Perković uz pomoć  aktiva Hrvatskog jezika i stručne službe.  U idiličnom ambijentu srdaca, svijeća i ruža, učenici viših razreda, uz instrumentalnu pratnju gitare, uveli su nas u najljepše ljubavne stihove domaće i svjetske poezije. Imali smo priliku čuti i kako određene pjesme zvuče u originalu na ruskom jeziku.  Nakon recitacija, učenici su se okušali u nagradnom kvizu ( kojeg je osmislila Ana Marinović )  gdje su trebali prepoznati glumce, pjevače i  nazive najpoznatijih ljubavnih filmova i pjesama.  Nakon dodjele nagrada pobjedničkom timu,  druženje se nastavilo uz glazbu i kolače. Zaključili smo da je jezik  ljubavi svugdje isti  jer , ma koliko nam sreće ili boli ista zadala, ona je najveća snaga koja sve pokreće.

 
11. veljače 2019.

Lutkarska bajka - projekt

Učenici 5.c sudjelovali su u projektu Lutkarska bajka u sklopu nastave Hrvatskog  jezika. Nakon što su obradili temu kazališta, dobili su zadatak da oni postanu kazališni redatelji, glumci, scenografi i kostimografi u osmišljavanju svoje male kazališne predstave na temelju pročitane lektire Bajka o ribaru i ribici A. S. Puškina. Cilj ovog projekta bio je upoznavanje učenika s načinima stvaranja lutkarske predstave, izvođenjem lutkarske predstave i razumijevanje kazališnih izražajnih sredstava. Učenici su u timovima stvaralački dramatizirali bajku, izradili su štapne lutke i scenografiju te izveli svoje lutkarske bajke pred razrednim odjelom. Na ovaj način učenike se potaklo na razvijanje sposobnosti izražajnog govorenja, kreativnog izražavanja te kritičkog mišljena. Raspravljali su o onome što je bilo dobro i što je moglo biti bolje.

Ana Marinović

 
11. veljače 2019.

Lektira iz papirnate vrećice

Tko kaže da je lektira dosadna? Učenici 6. B i 7. A razreda imali su neobičan lektirni zadatak i uvjerili su se da lektira može biti i zabavna. Njihov je zadatak bio napraviti tzv. lektiru iz papirnate vrećice. Prednju su stranu papirnate vrećice trebali oslikati kao naslovnicu knjige kako je oni zamišljaju ( ime i prezime autora, naslov djela, ilustracija ), a na suprotnoj su strani pisali upute za uporabu ( tema i ideja djela, mjesto i vrijeme radnje, fabularni tijek radnje i analiza omiljenog lika). Na bočnim su se stranama vrećice nalazili njihovi omiljeni ulomci iz lektirnoga djela. Najvažniji i najzanimljiviji bio je sadržaj vrećice. Učenici su u vrećicu trebali spremiti deset predmeta koji ih asociraju na pročitanu lektiru. Tijekom predstavljanja vrećice objašnjavali su učiteljici i drugim kolegama iz razreda zašto su odabrali baš te predmete i kakva je njihova povezanost s lektirnim djelom. Brod, magarac, sijeno, nakit i vino bili su najčešća asocijacija za Velog Jožu, dok su kist, olovka, novine, čaj, češnjak i jogurt bili omiljeni predmeti za Smogovce. Nagrada najomiljenijeg predmeta svakako je otišla u ruke Bucina pekmeza. Sat je lektire bio opet poučan, a u isto vrijeme jako zanimljiv i zabavan. Sve lektire iz papirnate vrećice izložili smo u holu škole. 

Ivana Jukić

 
8. veljače 2019.

UPISI 2019./20. - Obavijest roditeljima

Prijava školskih obveznika vršit će se elektronskim putem u vremenu od 8. do 18. veljače 2019.

Prijavu je potrebno izvršiti prema upisnom području škole na obrascu Prijava upisa, što će biti objavljeno na web stranici Ureda državne uprave SDŽ (www.udu-sdz.hr).

Školski obveznici za prijavu u prvi razred u školskoj godini 2019./2020. su:
- djeca rođena od 1. travnja 2012. do 31. ožujka 2013.,
- djeca rođena od 1. travnja 2013. godine do 31. prosinca 2013. za koju roditelji, odnosno
staratelji žele ostvariti pravo na prijevremeni upis u prvi razred osnovne škole,
- djeca kojima je za šk.god. 2018./19. rješenjem Ureda, odgođen upis u prvi razred osnovne
škole,
- djeca koja trebaju privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred osnovne škole.

Učenik se prijavljuje za upis u školu prema prebivalištu odnosno upisnom području škole (matična škola), gdje se obavlja provjera spremnosti djeteta za upis (testiranje i liječnički pregled) sukladno dogovoru s roditeljem. Nakon obavljene prijave djeteta Uredu, roditelj odnosno staratelj obavezno se treba javiti školi u vremenu od 1. do 8. ožujka 2019. god. radi dogovora o terminu testiranja djeteta.
Potrebna dokumentacija: OIB, kopija domovnice i rodnog lista (vrijede bez obzira na datum izdavanja), a u slučaju da roditelj iste nema, škola će ih pribaviti elektronskim putem.

  • Za prijevremeni upis roditelj odnosno staratelj osim prijave online podnosi i zahtjev Uredu državne uprave na Obrascu 6 (http://www.udu-sdz.hr/predupis1920.html.)  Mišljenje stručnog tima predškolske ustanove dostavlja osnovnoj školi prilikom dogovora o testiranju.

NAPOMENA: Ukoliko roditelji, iz bilo kojeg razloga nisu u mogućnosti izvršiti prijavu elektronskim putem, za pomoć se mogu obratiti pedagoginji u Školu svakog radnog dana u vremenu od 8:30 do 13:00.

Školska stručna služba

 
30. siječnja 2019.

Posjet Tehničkom muzeju "Nikola Tesla" u Zagrebu

26. siječnja učenici sedmih razreda krenuli su na terensku nastavu u Zagreb. Polazak je bio organiziran u ranim jutarnjim satima. Većini učenika bio je to prvi posjet glavnom gradu Hrvatske pa je tim i doživljaj bio veći. Autobusom smo stigli do našeg glavnog odredišta - Tehničkog muzeja ''Nikola Tesla''. Ondje nas je dočekalo ljubazno i stručno vodstvo muzeja i razgledavanje je moglo početi. Učenici su prvo ušli u planetarij gdje su doživjeli pravi osjećaj zvjezdanog neba, naučili mnoge stvari o tajanstvenom prostranstvu svemira i njegovim ''stanovnicima''. Nakon toga uslijedilo je, za učenike najzanimljivije predavanje u demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle. Taj veliki inovator o kojem se tek u moderno vrijeme puno više govori ostavio je neizbrisiv trag u svjetskoj povijesti. Njegovi izumi i danas jako utječu na svakodnevni život ljudi. Nekoliko učenika, na opće oduševljenje publike,  imalo je zadovoljstvo interaktivno sudjelovati u nekoliko važnih pokusa kojima je Tesla zadužio čovječanstvo. Uslijedio je posjet rudniku  ''Barbara'' koji se nalazi unutar Tehničkog muzeja. U samoj utrobi zemlje učenici su sa zanimanjem upijali riječi stručnog vodstva koji je opisivao težak život rudara kroz povijest. Na samom kraju učenici su imali priliku razgledati prometna sredstva kojima su se ljudi služili i još uvijek služe na kopnu, vodi i zraku. Posjet muzeju je završio oko 13 sati. Puni dojmova uputili smo se prema starom dijelu grada gdje smo razgledali najvažnije znamenitosti grada Zagreba: katedralu, Grič, Markov trg, Hrvatski sabor… Zetovom uspinjačom spustili smo se na najdužu ulicu u Zagrebu - Ilicu te šetnjom došli do glavnog zagrebačkog  Trga bana Josipa Jelačića. Učenici su se dali u potragu da svojim najmilijima donesu i poneki suvenir iz metropole te smo se oko 17 sati uputili prema autobusu koji nas je u večernjim satima sigurno vratio na naše odredište.

Marina Sikirica

 
23. siječnja 2019.

Projekt - "ČAROBNA INTERKULTURALNA MREŽA PRIJATELJSTVA"

Projekt „Čarobna interkulturalna mreža prijateljstva“, osmišljen je od strane UN–a kako bi se postigao jedan od 17 razvojnih ciljeva - „KVALITETNO OBRAZOVANJE“. Učiteljica Ivana Porobija je sa svojim učenicima iz 1. a razreda, sudjelovala u ovom projektu koji se odvijao kroz 9 tjedana, počevši od mjeseca listopada. Naime, kroz 9 tjednih zadataka, zajedno sa sudionicima iz 30 različitih zemalja svijeta, učili smo jedni o drugima. Osnovni cilj ovog projekta je bio osnažiti učenike u sferi interkulturalnosti, povezati pripadnike različitih naroda diljem svijeta, putem učenja o njihovim zemljama i kulturama. Tako smo otputovali do Tajlanda, izradili knjigu čarobnih riječi na nekoliko svjetskih jezika, napravili čarobnu mapu svijeta, razmijenili pisma i čestitke te stupili u kontakt s učenicima iz Kumanova u Makedoniji… Učenici su uživali u svakom zadatku i s iščekivanjem čekali sljedeći. Za kraj možemo samo reći HVALA, GRACIAS, MERCI, THANK YOU, GRAZIE…, svima koji su dali podršku ovom projektu, a posebno roditeljima koji su od samog početka bili potpora za ovakav tip istraživačke nastave.

Naše čarobno interkulturalno putovanje možete pogledati u galeriji koja prikazuje popis svih aktivnosti tijekom trajanja ovog projekta.

 
3. siječnja 2019.

Božićna priredba

Kraj prvog obrazovnog razdoblja obilježili smo svečano se okupivši u školskoj dvorani kako bismo zajedno s roditeljima sudjelovali u ovogodišnjoj božićnoj priredbi. Nakon uvodne riječi vjeroučiteljice Ankice Katić, otajstvo božićne noći približio nam je recitacijom 1. b razred. Lutkarska skupina nam je prikazala nezgode ružnog pačeta prije negoli se preobrazio u predivnog labuda i još jednom istaknula koliko je pogrešno ljude suditi samo po vanjštini. Pjesmom i recitacijom 3.a razred  nam  je dočarao iščekivanje i zajedništvo Badnje noći dok nas je zbor zajedno s četvrtašima rasplesao popularnim taktovima novogodišnjih pjesama i svevremenskih hitova. Sve tegobe neuzvraćene ljubavi predstavila nam je Lara Kamber u iscrpnom monologu koji je mnoge nasmijao i vratio u mlade dane. Naposljetku je raspjevani  zbor podigao atmosferu pjesmom Jingle Bells Rock.
Božićne priredbe su se održale i u područnim školama u Rudi i Udovičićima.

 
 
 
Arhiva | Arhiva 2020 | Arhiva 2019 | Arhiva 2018 | Arhiva 2017 | Arhiva 2016 | Arhiva 2015 | Arhiva 2014 | Arhiva 2013 | Arhiva 2012 | Arhiva 2011 | Arhiva 2010 | Arhiva 2009 | Arhiva 2008 | Arhiva 2007 | Arhiva 2006
Pretraľi Web
Sigurnost na internetu - kviz i edukativni materijali za učenike, učitelje i roditelje
   
   
   


Leksikon opće kulture za osnovnoškolce

   
dokumenti
PRAVILNICI
   
Kurikulum zdravstvenog odgoja
   
Školski kurikulum za šk. god. 2017.- 2018.
   
» POPIS ODABRANIH UDŽBENIKA PO RAZREDIMA ZA ŠKOLSKU GODINU 2017.-2018.
   
» POPIS UČENIKA PO ODJELIMA ZA PRVI I PETI RAZRED ZA ŠKOLSKU GODINU 2017.-2018.
   
» Statut škole
   
»Godišnji plan i program rada škole za šk. god. 2017./18.
   
»Kućni red
   
»Pravilnik o kriterijima za izricanje pedagoških mjera
   
»Etički kodeks
   
» Nacionalni okvirni kurikulum
   
»Sigurne školske ceste - BROŠURA
   
»Pristup informacijama
   
»Natječaji - javni pozivi
   
»Javna nabava
   
»Godišnji financijski planovi i izvješća