Vrijeme u OTOKU Pored USERNAME i PASSWORD upiši "gost"

OTOK trenutno


ARHIVA AKTUALNOSTI:

 
   
Početna stranica
 
28. prosinca 2017.

Božićne priredbe

I ove se godine školska dvorana ispunila znatiželjnim učenicima i njihovim obiteljima koji su zajedno s djelatnicima škole nestrpljivo iščekivali početak  božićne priredbe. Uvodnu riječ otvorio je fra Miro Ančić zazvavši blagoslov na sve prisutne. U blagdansko raspoloženje uveo nas je školski zbor  izvrsnom višeglasnom interpretacijom Halleluje Leonarda Cohena.  Prvašići, skriveni iza ručno oblikovanih lutaka, otkrili su nam pravi i često zaboravljeni smisao Božića.  Drugašići su nam prepričali što će sve pokloniti Isusu za rođendan, a četvrtaši recitacijom otkrili što je to hrvatski  Božić. Dramska skupina još nam je jednom pokazala kao sitnice i mali znakovi pažnje ljudima liječe srca te nam ne treba raskoš da bismo bližnjega usrećili. Plesna skupina, zamaskirana iza tamnih naočala, sve nas je rasplesala uz taktove pjesme Can't  stop the feeling.  Mali glumci iz 4.c su nam pokazali kako često zaboravljamo pravu poruku ovog blagdana izgubljeni u komercijalizaciji i različitim izmišljenim likovima koji nemaju mnogo veze s istinskim Božićem. 
Naši mladi recitatori, pjevači, plesači i glumci su nam još jednom pokazali svoj talent, nasmijali nas, rasplesali, ali i osvijestili pravu poruku Božića koja se ne skriva iza bogatih poklona i svjetlećih reklama već u skromnosti malog srca koje snažno kuca u jaslicama kako bi svim ljudima  donijelo mir i veselje.
Priredbe su održane i u područnim školama u Rudi i Udovičićima. Slikovni zapis pogledajete u fotogalerijama.
Svima još jednom želimo čestit Božić i sretnu i uspješnu Novu godinu!

Otok -

Ruda -

Udovičići -

 
19. prosinca 2017.

Projekt "Pet dana - Pet priča"

„Ako ne poznajete drveće, možete se izgubiti u šumi. Međutim, ako ne poznajete priče, možete se izgubiti u životu.“
Čitanje knjiga, bajki, priča…sve nas to uvodi u svijet mašte, a tamo je najljepše. Učenici 2. i 4. razreda Područne škole Ruda imali su priliku čuti i priče koje nisu u nastavnom planu. U goste su nam, sa svojim pričama i bajkama došle učiteljice hrvatskog jezika viših razreda naše škole. Slušali smo bajke, izrađivali origame, pisali činkvine i dobro se zabavili. Još jednom smo spoznali da nam knjiga može biti veliki prijatelj s dobrim namjerama.

                                                                                                                             Kata Šimunović

 
15. prosinca 2017.

Večer matematike

U predvečerje, 13. prosinca, drugu godinu zaredom, u našoj školi, u organizaciji učiteljica iz matematike, pod vodstvom prof.mat. Ivane Čerina, održala se 2. Večer matematike. Večer matematike je skup interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici.
Obzirom da svi znamo koliki strah i grč u želudcu, kod pojedine djece, izaziva matematika, glavno pitanje je bilo kako ih privući i kako im dočarati, često zaboravljenu, zabavnu stranu matematike.
Nakon dugog razmišljanja, dosjetili smo se Escape room igara. Naime, pojam potječe iz engleskog jezika, a igre su namijenjene svima koji žele dobru zabavu te onima koji žele testirati svoje znanje poput logike, opažanja, zaključivanja…......OPŠIRNIJE.

 
14. prosinca 2017.

Božićni vlakić želja

Ususret nadolazećim blagdanima, 2.b razred s učiteljicom Ivanom Perković izradio je papirnate i kartonske  vlakiće u kojima su napisali svoje božićne  želje. Ukrašeni šareni vagoni nizali su dječje želje od onih općenitih poput  mira, zdravlja i ljubavi  do  onih posebnijih kao što su slatkiši, lopta ili psić. Od srca želimo da im se makar djelićak toga ispuni te da se  zadovoljni „ukrcaju u vlak sreće“!

 
12. prosinca 2017.

Božićna drvca u našoj školi

Božić se na mala vrata ušuljao u našu školu  ostavivši svoj svečani trag u učionicama i školskim hodnicima. Učiteljica likovne kulture Ines Vidović-Barbarić zajedno s učenicima je od aluminijske folije i kolaža oblikovala originalne ukrase za bor u školskom holu koji suvereno konkurira impozantnim prošlogodišnjim jaslicama. Na katu nas je obradovalo božićno drvce i jaslice u interpretaciji kreativne radionice „Šareni svijet“. Od slamki, cd-ova, limenki, štapića za uši i papirnatih podmetača oblikovali su srebrne ukrase koji u sebi sintetiziraju raskoš i moderno-tehnološki izraz. Pokazali su još jednom kako se od starih potrošnih materijala mogu kreirati maštoviti ukrasi koji su zasigurno obogatili i doprinijeli našem školskom ozračju.

 
8. prosinca 2017.

Matematička LIGA

6.  prosinca u popodnevnim satima, kad je većina učenika napustila školske prostorije, osmero vrijednih i marljivih učenika su, zajedno sa svojim mentoricama: Josipom Kunac, Ivanom Porobija i Marijom Jukić, ostali rješavati zahtjevnije matematičke zadatke. Naime, sudjelovali su u natjecanju zvanom „Matematička liga“. To je ekipno natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola kojemu je cilj popularizacija matematike, motivacija učenika, poticanje zajedništva te timskog rada.
Dvije ekipe naše škole, sastavljene od dva učenika četvrtog razreda i dva učenika trećeg razreda, timskom suradnjom, zauzele su visoko 12. i 14. mjesto od ukupnih 58.  Vjerujemo da su učenici samim sudjelovanjem stekli jedno novo iskustvo, naučili surađivati, shvatili da je matematika logična i zabavna te da će s nestrpljenjem dočekati sljedeća dva kola.
Vođeni parolom: „Važno je sudjelovati!“ i svjesni činjenice da uvijek može bolje, s iščekivanjem idemo u  proljetno i ljetno kolo.

 
8. prosinca 2017.

Zelena knjižnica

Projekt „Zelena knjižnica“ pokrenulo je Društvo bibliotekara Istre s ciljem educiranja javnosti o održivom razvoju i potrebi zaštite okoliša. Naša školska knjižnica se zajedno s mnogim općim, školskim i sveučilišnim knjižnicama pridružila ovom vrijednom projektu pod geslom „ Nemojmo uprskati – dobre planete je teško pronaći !“. Budući da ovogodišnji školski projekt  „U zdravoj školi – zdrava djeca“ obuhvaća i problematiku zdravog i savjesnog odnosa prema okolišu, pokušali smo prigodnim plakatima, kvizovima i eko-radionicama u petim razredima naše škole, senzibilizirati učenike za održivi razvoj i odgovorno ponašanje. Vrijeme je da počnemo razmišljati o svojoj budućnosti i budućnosti naše djece dok ne postane prekasno!

 
8. prosinca 2017.

Oslikavanje platnenih vrećica

Učiteljica Ines Vidović Barbarić je zajedno sa zainteresiranim učenicama osmislila radionicu oslikavanja platnenih vrećica. U skladu s cjelogodišnjim školskim projektom „U zdravoj školi- zdrava djeca“ s ciljem promoviranja platnenih umjesto plastičnih vrećica, učenice su dobile priliku izraditi vrećice s motivom po želji. Kako je protekla radionica, možete provjeriti u našoj foto-galeriji.

 
7. prosinca 2017.

Socijalna samoposluga

Siromaštvo nije izbor, pomaganje jest!, geslo je humanitarne akcije prikupljanja prehrambenih i higijenskih potrepština za korisnike socijalne samoposluge. Akciju provodi školski volonterski klub u suradnji s udrugom SRMA. Povodom međunarodnog dana volontera u školskom atriju postavljen je kutak s kutijama u koje je moguće odložiti potrepštine koje želite donirati potrebitima. Akcija je još uvijek u tijeku i trajat će do 16.12. U fotogaleriji možete vidjeti kako se prazne kutije polako pune prehrambenim i higijenskim potrepštinama te time ujedno ispunjavaju srca naših mladih humanitaraca koji uče da pomaganjem drugima pomažemo i sebi time jer postajemo bolje, ispunjenije i sretnije osobe!

 
7. prosinca 2017.

Školski volonterski klub u centru "Juraj Bonači" u Sinju

Bliži se vrijeme blagdana te su članovi školskog volonterskog kluba odlučili još jednom posjetiti Centar za odgoj i obrazovanje „Juraj Bonači“ u Sinju kako bi zajedno sa štićenicima Centra sudjelovali na božićnoj radionici. Koristeći stare cd-ove i božićne salvete oblikovali smo ukrase za bor te iskoristili priliku za  međusobno druženje i zabavu. Nastavak je ovo ugodnog prijateljstva koje će se kroz različite oblike susreta i radionica nastaviti i u budućnosti.

 

 
7. prosinca 2017.

Sv. Nikola u našoj školi

Na blagdan Sv. Nikole, nebeskog zaštitnika djece, mornara, pomoraca, ribara i putnika, za učenike naše škole pripremljeno je iznenađenje. Dječji najdraži svetac dobio je pismo od  njihovih učiteljica u kojem je pisalo kako su svi učenici ove godine bili jako dobri te ih je zbog toga odlučio osobno posjetiti i podijeliti im darove. U albumu možete pogledati fotografije radosnog druženja u učionicama.

 
6. prosinca 2017.

Božićni sajam

1. prosinca na Trgu dr. Franje Tuđmana u Otoku školska zadruga „Blaga Kamešnice“ održala je božićni sajam. Imali smo prilike vidjeti vrijedne rukotvorine koje su oblikovale sekcije naše zadruge sa svojim voditeljima i učiteljima koji su odvojili svoje vrijeme kako bi obogatili božićnu ponudu svečanim adventskim vijencima, krpenim torbama i magnetima, ukusnim džemovima, čajevima i rakijama, mirisnim sapunima i vrećicama s lavandom. Bili su ti i eksponati s prepoznatljivim figurama alkara i motivima Gospe Sinjske. Vjerujemo da je svatko pronašao nešto za sebe, a ukoliko ste propustili božićni sajam, danas u 18h kao i idući ponedjeljak ( od 10  do 12h) ) izložit ćemo svoje uratke u Sinju. Vidimo se!

Školska zadruga „Blaga Kamešnice“

 
29. studenog 2017.

OBAVIJEST roditeljima i zainteresiranoj javnosti

U petak, 1. prosinca na Trgu dr. Franje Tuđmana, od 10 do 12 sati održat će se božićni sajam školske zadruge "Blaga Kamešnice". Dođite i provjerite što smo ove godine za vas pripremili !

 
29. studenog 2017.

Kulturna baština kao inspiracija

Da kulturna baština može biti neiscrpno vrelo inspiracije za umjetničko oblikovanje, dokazale su učiteljice Zrinjka Gamulin-Vilogorac, Josipa Kunac i Ivana Porobija. Zajedno s učenicima Likovne grupe, koristeći se žirevima, kaširanim papirom, drvom, staklom i tekstilom prikazali su vječni motiv alkara i alkarskog momka i tradicionalne alkarske nošnje. Kravate ( kao jedan od hrvatskih simbola ) i stakla ukrasili su  motivima Gospe Sinjske i  sinjskog krajobraza. Svoje uratke izložili su u holu škole, a neki primjerci će se prodavati na božićnom sajmu školske zadruge.

 
28. studenog 2017.

SUDOKU natjecanje u Splitu

25. studenog u prostorima splitskog FESB- a održano je natjecanje iz sudokua za osnovne i srednje škole Splitsko-dalmatinske županije.  Organizator natjecanja je Enigmatski klub „Božidar Vranicki“ u suradnji s Hrvatskom Mensom i AZOO-m. Bila je to prilika da učenice 7.b i 7.c  razreda ( pod vodstvom učiteljice Ivane Čerine ) odmjere svoje snage u ovoj popularnoj matematičko-logičkoj igri.  Dokazale su vještinu i spretnost ušavši među prvih deset timova na ljestvici. Čestitamo!

 
27. studenog 2017.

Prvo međuškolsko natjecanje iz emocionalne pismenosti

U srijedu, 15.11., u OŠ Stobreč održano je 1. međuškolsko natjecanje iz emocionalne pismenosti. Učenici osnovnih škola Meje, Brda, Strožanac, Stobreč, Žrnovnica, Trilj i Kaštel Stari su se grupno i pojedinačno natjecali u igri osjećaja "Pretežno vedro". Igru su u sklopu istoimenog projekta "Pretežno vedro", u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Split, osmislili vrijedni učenici OŠ Stobreč koji su imali čast biti i domaćini prvog natjecanja ovakvog tipa. Naše učenice 7.a razreda, Božena Bilokapić i Matea Varenina, bile su članice povjerenstva učenika čiji je zadatak bio odabrati školski tim koji se najbolje i najkreativnije prezentirao. Grupna pobjednici bili su učenici OŠ Žrnovnica, a pojedinačna nagrada otišla je u ruke učeniku Krešimiru iz OŠ Brda.  Nadamo se da će ova popularna igra uskoro stići i u našu školu te vjerujemo da ćemo dogodine i mi odmjeriti snage u prepoznavanju i imenovanju emocija. Čestitamo pobjednicima, a u fotogaleriji pogledajte djelić natjecateljske atmosfere.

 
27. studenog 2017.

Međunarodni dan djeteta

Svake godine 20. studenog obilježava se Međunarodni dan djeteta s ciljem boljeg razumijevanja i prihvaćanja dječjih potreba kao i njihova zaštita od svakog oblika nasilja i diskriminacije. Tim povodom Lutkarska skupina naše škole pod vodstvom učiteljice Sanje Gusić je osmislila i izradila  lutke i igračke od recikliranog materijala.  Pokazali su kako se od starog tekstila, stiropora, papira i kartona uz malo mašte i volje mogu stvoriti originalne lutke od kojih će se neke kasnije upotrijebiti za potrebe lutkarske družine. Svaka od ovih rukotvorina može poslužiti i ostalim učenicima kao poticaj da kreativno provedu vrijeme i uz malo novca i truda oblikuju vlastite igračke.

 
20. studenog 2017.

Dan sjećanja na Vukovar

Učenici i djelatnici OŠ Kamešnica, 18.studenoga obilježili su 26. godišnjicu okupacije herojskog grada Vukovara. Prezentacijom, prigodnim govorom, nezaobilaznom molitvom i minutom šutnje prisjetili smo se  i zahvalili ne samo braniteljima Vukovara, nego i svim hrvatskim braniteljima koji su svoj život dali za nas i cijeli hrvatski narod. Emotivnu atmosferu upotpunila je i pjesma Hrvoja Hegedušića „Stoji grad“. Na kraju programa učenici za zapalili lampione ispod prigodnog panoa u predvorju škole. Osim u centralnoj školi i u područnim školama Ruda i Udovičići učenici i učitelji upalili su svjetlo za Vukovar. U znak sjećanja na važan dan, Dan pada grada Vukovara. .... DA SE NIKAD NE ZABORAVI.....
Kupnjom lampiona naša škola se uključila u humanitarnu akciju Udruge tjelesnih invalida Sinj (UTIS). Sva prikupljena sredstva Udruga će donirati Vukovaru za djecu i obitelji djece s poteškoćama u razvoju.


 
15. studenog 2017.

Kazališna predstava

Učenici petih razreda OŠ Kamešnica sa svojim učiteljicama Marijom Perković i Ivanom Grčić uputili su se 13. listopada u Split gdje ih je dočekala učiteljica Ines Vidović- Barbarić. Zajedno su posjetili Gradsko kazalište mladih - Split gdje su gledali predstavu” Priče iz davnine”,  adaptaciju  priča” Šuma Striborova “i “Sunce djever i Neva Nevičica”. Nekada davno, kad je Ivana Brlić - Mažuranić pričala  priče svojoj djeci i otvarala im vrata slavenske narodne književnosti, nije ni slutila da će obilježiti i povezati mnoge generacije čitatelja. Svojom maštom je opisala stvarne i nestvarne likove, različite krajeve i svjetove da bi   pokazala kako se put prema dobru uvijek krije u ljudskom srcu.  Nakon što su se udobno smjestili u gledalištu,učenici i učitelji su počeli uživati u isprepletenosti  jezika i pokreta. Govorom svojih tijela i glazbom glumci su ih uvodili u bajkoviti svijet  velike spisateljice. Pokret se pretvarao u govor, a djeca su se povremeno na poticaj glumaca i sama uključivala u igru. Mogla su naglas komentirati i odgovarati na njihova pitanja. U odabranim bajkama pokretači radnje su  mitološka bića : mali kućni duhovi Domaći i Mokoš, staroslavensko žensko božanstvo koje zna poprimiti i zlu ćud. Glazbene motive klasika Beethovena, Bacha i Mozarta autori predstave su nastojali modernom obradom približiti dječjoj dobi, a na platnu su projicirani dječji radovi nastali po motivima poznatih slikara. Kao i uvijek, junaci ovih priča svojom su mudrošću, ljubavlju i dobrotom  pobijedili sve nevolje u kojima su se našli, a naši učenici su se sa svojim učiteljicama zadovoljni vratili u Otok.

 
15. studenog 2017.

Kino predstava

Tog jutra, u petak, 10. studenog, za mnoge školarce, osvanuo je tipičan jesenski dan. No , ne i za učenike jednog trećeg i tri četvrta razreda.
Nakon što su se učenici - putnici iskrcali, njihovo mjesto na autobusnoj stanici, preuzelo je 68 četvrtaša i trećaša, te jedan autobus na kat. Naime, u pratnji svojih učiteljica: Marije Jukić, Josipe Kunac, Ljube Grgat i Ivane Porobija, uputili su se u Split, na kinoprojekciju animiranog filma „Ekipa iz džungle“. Usudim se reći da 90% spomenutih učenika nikad nije bilo u nekom većem kinu, stoga i ne čudi tolika euforija i uzbuđenost učenika. Da sve bude zanimljivije, animirani film smo odlučili gledati u 3D verziji.
Pri dolasku u kino, učenici su dobili 3D naočale bez kojih ne bismo mogli doživjeti 3D efekt. Na samom početku animiranog filma, upoznali smo Matka, koji izvana izgleda kao pingvin, a iznutra je pravi tigar. Odgajan od majke tigrice, postajao je najsmotaniji Kung-fu majstor ikada. Njegova misija je bila očuvati  red u džungli i obraniti je od neprijatelja.
Učenici su, prateći nestašne pustolovine ekipe iz džungle, uočili način na koji se svi drže zajedno i brane svoj dom. Naučili su, na Matkovom primjeru, kako nije bitno tko si ni odakle potječeš. Bitno je ono što osjećaš u srcu. Kad imaš slogu i zajedništvo, sve prepreke možeš savladati.
Sigurni smo da ovo nije bio samo jedan običan animirani film, nego da će učenicima ostati u sjećanju kao jedno lijepo iskustvo, baš kao i onaj pljesak, koji se zaorio dvoranom, u trenutku kad je Veliki tigar ratnik spasio svoju obitelj.
Ovu priliku smo iskoristili i za upoznavanje i razgledavanje krajolika primorskog zavičaja, te smo zaključili kako Split s razlogom nosi titulu najvećeg grada primorskog kraja.
Vidno zadovoljni novim iskustvima, novim poukama i novim, naučenim, sadržajem sretno smo stigli u našu Zagoru. A za kraj bismo mogli iskoristiti onu narodnu: „Svugdi pođi, ali kući dođi. “

učiteljice

 
8. studenog 2017.

Izložba u našoj školi

Od srijede, 25. listopada, do sutra, 9. studenog, u našoj školi ugostili smo putujuću izložbu pod nazivom "Plakati za dušu". Učenici su na satovima razredne zajednice  razgledavali plakate i odabirali najbolje. Plakati su nastali s ciljem zaštite i unapređenja mentalnog zdravlja djece i mladih tijekom različitih projektnih aktivnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije, Službe za mentalno zdravlje. Izložba je vezana i uz VIZUALNE komunikacije u promicanju zdravlja. Velikom broju razreda za oko je zapeo plakat Zagrli život. Učenica Ana Maria (3.b): "Sviđa mi se ovaj plakat, jer me potakao da volim svakoga, pogotovo one kojima je naša pomoć potrebna." Ostale plakate možete pogledati u fotogaleriji.

 
7. studenog 2017.

OBAVIJEST roditeljima

Objavljen je javni poziv za dodjelu pomoći studentima iz obotelji s 5 i više djece u 2017. godini. Podrobnije informacije o pozivu možete pronaći OVDJE.
 
6. studenog 2017.

Medeni doručak hrvatskih pčelinjaka

4. studenoga, učenici 3.a i 3.b razreda, u pratnji svojih učiteljica i krojačice Branke Marinović (vanjske suradnice školske zadruge), zaputili su se na 8. Međunarodni sajam meda „Dalmatina“. Od predsjednika Udruge hrvatskih pčelara, gospodina Ivana Mravka pozvani na „Medni doručak hrvatskih pčelinjaka“. Sajam je organizirao Savez pčelarskih udruga Splitsko-dalmatinske županije, u hotelu Zagreb, u Splitu. Tamo im se pridružila učiteljica Ines Vidović Barbarić sa učenicama Anđelinom Pupić Bakrač  (8.b) i Ivanom Milanović Litre (7.b). Izložili su proizvode učeničke zadruge koji se uklopili u bogatu ponudu brojnih izlagača, koji su nudili razne pčelarske proizvode,  i bogatu opremu za pčelare.
Održan je prigodan govor u kojem je naglašeno kako je med „eliksir zdravlja“ i kako ga je potrebno konzumirati tijekom cijele godine. Nakon službenog otvorenja učenici su započeli  svoj Medni doručak hrvatskih pčelinjaka“.. Poslužen je med, šalica toplog mlijeka, medenjaci, mliječna peciva, buhtle, maslac, razni zdravi namazi, te ukusne palačinke sa čokoladnim preljevom. Učenici su uživali u svakom zalogaju,te su proveli vrijeme u ugodnom druženju. Na poklon su dobili neobičnu bočicu meda i šalicu za mlijeko, dar OPG-a Mravak. Trećaši su se uputili u  razgledavanje grada Splita, a  zadrugari su ostali  prodavati proizvode i rukotvorine učeničke zadruge. Učenica Ivana obukla je tradicionalnu "cursku" nošnju a krojačica Branka isplela joj je tradicionalnu pletenicu oko glave. Uz učenike naše škole , na sajmu su bili i učenici 3. razreda OŠ Ivana Mažuranića  Han.
Bio je to zanimljiv i slatki posjet koji će učenici i učiteljice još dugo pamtiti.

Ines Vidović Barbarić
Katarina Porobija
Marija Jukić

 
3. studenog 2017.

Gorka istina o šećeru

„Bolje spriječiti nego liječiti.“
                             Stara narodna poslovica

U okviru školskog projekta „U zdravoj školi - zdrava djeca!“ učenici 4.a, 4.b i 4.c razreda napravili su  projekt „Gorka istina o šećeru“ u predvorju naše škole. Time su željeli skrenuti pozornost na štetnost konzumiranja šećera koji, osim što stvara ovisnost, uništava zdravlje na brojne načine. Vrlo često nismo ni svjesni u kojoj količini ga konzumiramo, no zato su se naši četvrtaši dosjetili da nam slikovito prikažu koliko pojedini slatkiši i napitci sadrže šećera.
Kako to izgleda pogledajmo u fotogaleriji.

 
27. listopada 2017.

Centar izvrsnosti

Video poziv za prijavu u Centar izvrsnosti za učenike OŠ.

 
26. listopada 2017.

Školski volonteri

Projekt Školski volonteri je krenuo! Jučer su naši najmlađi volonteri sudjelovali u prvoj zajedničkoj radionici s korisnicima Centra za odgoj i obrazovanje „Juraj Bonači“ u Sinju. Zajedničkim snagama, povodom blagdana Svih svetih, ukrašavali smo i oslikavali staklenke s lampinjonima. Odgojiteljica Jasenka našoj je djeci ponosno pokazala vrijedne rukotvorine korisnika Centra i naučila nas kako od vreća za smeća možemo napraviti lijepe krizanteme. Kako nam je bilo, pogledajte u fotogaleriji.

 
23. listopada 2017.

Dan kruha i plodova zemlje

Obilježavanje Dana zahvalnosti za kruh i plodove zemlje u našoj školi je tradicionalna svečanost koja posebno veseli učenike. Mirisi, boje i okusi tih dana daju onaj, svima drag, domaći ugođaj. Tako smo se u petak, 20. listopada okupili na Trgu dr. Franje Tuđmana kako bismo zajedno proslavili Dane kruha i Bogu zahvalili na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine blagoslovljeni. Dani kruha nas ujedno podsjećaju da moramo biti zahvalni na obilju kojeg nam priroda daje, ali isto tako uče nas da to obilje dijelimo, jer u svijetu ima previše onih koji su gladni.  Svečanost na trgu započela je molitvom i blagoslovom fra Mira Ančića. Zatim su učenici 1.a razreda izveli prigodnu recitaciju „Pekar“, a učenici 4.b razreda otpjevali pjesmu „Blago danu koji počne mirisima kruha.“ Uslijedilo je druženje, kušanje slastica i plodova zemlje. Stolovi su obilovali krušnim pletenicama, kolačima, uštipcima i raznim pekarskim proizvodima primamljivog okusa koje su pripremile vrijedne ruke mama, baka kao i male dječje ruke koje su im pomagale. Učenici su ponosno predstavljali svoje razrede i  prodavali krušne proizvode. U realizaciji ovog hvalevrijednog događaja posebno treba pohvaliti roditelje učenika i učenica koji su se u velikom broju odazvali i prisustvovali prigodnom programu zajedno sa svojom djecom.
Ovom prigodom treba napomenuti, da su Dani kruha osim u matičnoj školi, također obilježeni i u područnim školama Ruda i Udovičići. Učenici područnih škola u pratnji svojih učiteljica posjetili su mlinicu u Grabu i pekaru „Klas“ u Velićima. Cilj ove terenske nastave  bio je razviti kod učenika osjećaj zahvalnosti za plodove zemlje te još više cijeniti ljudski rad i trud. Učenici su imali priliku vidjeti kako mlin melje žito te snagu vode koja ga pokreće. U pekari su znatiželjno razgledavali različite strojeve i velike peći. Pozorno su slušali čemu sve služe i način njihovog rada. Oduševljeni učenici bogatiji su za jedno lijepo iskustvo te su se vratili svojim domovima obogaćeni znanjem i puni dojmova.

 
23. listopada 2017.

Dan kravate u PŠ Ruda

Crvena, plava, prugasta, poslovna, službena…sve su to pridjevi za kravate. Mi, učenici područne škola Ruda, u utorak smo obilježili Dan kravate. Saznali smo kako je dobila ime, tko ju je prvi počeo nositi, kakva sve može biti. Učili smo i vezati kravate, s više ili manje uspjeha. Uglavnom, bilo je zabavno. A da bi bilo zabavnije, svi smo taj dan došli s kravatama i dobro se zabavili glumeći menadžere, glumce, sportaše, poslovne ljude i sve one koji uživaju noseći je.  

Učiteljice PŠ Ruda

    

 
 
23. listopada 2017.

Sportski pozdrav iz PŠ Ruda

Učiteljice PŠ Ruda odlučile su,među svojim učenicima, zdravlje promovirati jutarnjom tjelovježbom. Istraživanja pokazuju kako, čak i kratkotrajna tjelesna aktivnost, podiže razinu koncentracije i pomaže održanju učeničke usredotočenosti tijekom školskog dana.  A, upravo je školsko okruženje idealno za poticanje tjelovježbe od malih nogu. U fotogaleriji pogledajte kako to rade naši učenici uživajući pritom u prekrasnom krajoliku naše Rude.

 
20. listopada 2017.

Festival znanosti u našoj školi

Ove godine naša škola , po prvi je puta, imala čast biti dionikom programa osmog po redu Festivala znanosti Sinj (ranije smo bili u par navrata dio Festivala znanosti u Splitu). Učenici sedmih razreda su u ulozi gosta predavača,u ponedjeljak i utorak, imali priliku poslušati doc.dr.sc. Tomislava Portadu, kemičara zaposlenog na Institutu Ruđer Bošković, i Zvonimira Mlinarića, studenta 2. godine farmacije u Zagrebu. Spomenuti dvojac vodio je radionice Školske knjige, namijenjene učenicima osnovnih škola, pod nazivom „Čime se bavi kemija?“. Znanstvenici su  putem zanimljivih praktičnih zadataka i izvođenjem eksperimentalnih pokusa učenicima pokušali približiti kemiju pojašnjavajući im osnovne znanstvene pojmove opažanja, predviđanja,postavljanja hipoteza, izvođenja eksperimenata i slično. Našim najmlađima, učenicima 4.a razreda koji ljubav prema kemiji razvijaju u grupi Mladih znanstvenika, najviše su se svidjeli pokusi, a najveći problem im je bio otkriti jesu li naši cijenjeni gosti predavači kemičari ili mađioničari? Vjerujemo da je ovo tek početak dobre suradnje i priželjkujemo ponovni dolazak magične znanosti u našu školu i u sljedećoj godini. Do tada, pogledajte što su to naši učenici imali prilike vidjeti i naučiti na radionicama u priloženoj fotogaleriji.   

 
18. listopada 2017.

Eko tržnica

U okviru školskog projekta  „U zdravoj školi - zdrava djeca!“  učenici 1.b i 3.b razreda potrudili su se napraviti eko tržnicu u predvorju naše škole.  Kroz druženje i zabavu nastala su prava remek djela uz mentorstvo svojih učiteljica Katice Pavić i Marije Jukić. Marljivi kreativci Šarenog svijeta izrađivali su voće i povrće od reciklažnog materijala, krep papira i glinamola. Vrijedne ruke i razigrana mašta izradili su pravo bogatstvo.  Bilo je tu: šljiva, jagoda, mahuna, rajčica, cvjetača, lubenica, zelene salate, luka, paprika i još svakakvih lijepih dekoracija.
Cilj eko tržnice je bio da učenici na praktičnim primjerima mogu prepoznati materijale koji se mogu reciklirati. Ova radionica potaknut će ih na odvojeno sakupljanje starog papira, plastike, stakla i metala. Briga za čist i uredan okoliš te očuvanje prirode oko nas put je koji smo izabrali, a na njemu ostajemo i dalje. Naši mali kreativci su kroz druženje i zabavu uredili prostor u predvorju naše škole, pokazali krativne ideje i na trenutak nas vratili u školske klupe. Djelić te raskoši pogledajte u fotogaleriji.

 
16. listopada 2017.

Izradi igračku svoju!

Male ručice marljive školske dječice polagano se zagrijavaju… Pod vodstvom učiteljice Marije, učenici 3.b razreda krenuli su s izradom zanimljivih igračaka koristeći prirodne materijale koje svi imamo u kućanstvu -papirnate role. Naši najmlađi, učenici 1.a razreda, uz učiteljicu Sanju šivali su krpene lutkice. Na ovaj način djeca od malena uče da se korištene stvari ne moraju uvijek bacati, već da se uz malo truda i dobre volje, vrlo lako može stvoriti nova korisna stvar. U ovom slučaju – igračke koje su djeci najmilije. Tim više jer nisu kupljene novcem kao gotov proizvod, već su ih izradili oni osobno sa srcem.

 
10. listopada 2017.

Svjetski dan mentalnog (duševnog) zdravlja

Svjetska zdravstvena organizacija započela je s obilježavanjem Dana mentalnog zdravlja još od 1992. godine. Preporuka je da na današnji dan zastanemo barem na trenutak i osvijestimo sebi i drugima da mentalno zdravlje ne smijemo shvaćati olako i kako zaista trebamo u njega ulagati. U svakodnevnim obvezama često zaboravljamo voditi brigu o svom zdravlju, a posebno zanemarujemo to kako se osjećamo. Ne zaboravimo da se duša hrani onim što je veseli. Kada vas nešto muči i leži vam na duši, ne možete uspješno obavljati školske obaveze, a osjećate nezadovoljstvo i u drugim životnim područjima. Zato vas, dragi učenici, pozivam da u bilo koje vrijeme kada osjećate „da vam je svega dosta i da vas nitko ne razumije“ za pomoć upitate stručnjake Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Split. To možete učiniti putem aplikacije e-savjetovališta čime je od danas obogaćena web stranica naše škole (u desnom stupcu ove stranice). Pored toga, najavljujem i izložbu pod nazivom „Plakati za dušu“ koju ćete uskoro imati prilike razgledati sa svojim učiteljima u školskom holu. Do tada, zdravi i veseli bili J

Psihologinja

 
3. listopada 2017.

U zdravoj školi - zdrava djeca !

Naziv je to i misao vodilja ovogodišnjeg školskog projektaKurikulumskim aktivnostima učitelji i učenici naše škole planiraju obilježiti značajne datume koji u fokus stavljaju upravo čovjekovo zdravlje. Prošlog tjedna izložen je tako i prvi pano u školskom holu koji učenicima želi osvijestiti važnost zdrave prehrane. Izradili su ga vrijedni učenici 3.a razreda pod vodstvom učiteljice Maje. Djeco, vodimo računa o tome što i kako jedemo. Nemojmo zaboraviti da prva reforma zdravlja započinje upravo na našim tanjurima, a ne u nekom ministarstvu.  

Zdravlje je naše najveće bogatstvo. 

 
26. rujna 2017.

Međunarodni dan gluhih osoba

Međunarodni dan gluhih obilježava se u cijelom svijetu svake godine posljednjeg tjedna u rujnu. Svjesni smo da je prihvaćanje različitosti proces koji se uči od malih nogu, zato su učiteljice četvrtih razreda: Josipa Kunac, Ljuba Grgat i Ivana Porobija, ovim projektom, kojeg su provele u petak, 22. rujna,odlučile pokušati senzibilizirati najmlađe za probleme i potrebe osoba s invaliditetom.
Upravo su djeca nevina bića, koja su neopterećena i voljna širiti svoje vidike. Ovaj put, cilj nam je bio pokazati kako komuniciraju gluhi te potaknuti djecu na međusobno pomaganje i promišljanje.
Projekt smo, naravno, proveli kroz igru i pjesmu. U goste nam je došla upravo gluha osoba, koju, vjerujemo, svi vrlo dobro znamo, naša sumještanka Tonka Katić. Imala je i asistenticu, ili kako su je djeca nazvala, prevoditeljicu, Dariju Elek.
Naša Tonka, onako vrckava, na samom početku, je iskoristila priliku za fotkanje s djecom. Dječica su je, pomalo u čudu, promatrala, ali kako je vrijeme prolazilo, shvaćali su da je ona zapravo dio njih.
Kako nam je svima bio cilj da djeca, osim tolerancije i prihvaćanja različitosti, nauče i osnove zakovnog jezika, krenuli smo, s čim drugim, nego abecedom. Redom od A do Ž, šezdesetak učenika mahalo je rukama i prstićima, oponašajući Tonku i Dariju.
Vidno uživljeni u ono što rade, jedna učenica je prekinula pitanjem: „Kako nju ne zabole ruke?“. Tonka se, naravno, isto kao i svi mi, nasmijala. Nastavili smo dalje s osnovnim riječima poput: mama, tata, baka, djed, seka, brat…
No, kakvo bi to druženje u školskim klupama bilo, bez pjesme?!
Uz Tonkinu pomoć, djeca su „otpjevala“ pjesmicu „Kad si sretan“. Atmosfera je bila više nego odlična. Pitanja su se nizala jedno za drugim, a naša Tonka se osjećala bitnom i prihvaćenom. Ushićena, uzbuđena, presretna, a istovremeno i tužna jer je gotovo, napustila je našu dvoranu i poželjala skori susret.
Na kraju svega ovoga pitamo se: „Je li zbilja potrebno samo nekoliko školskih minuta da bi se nekoj invalidnoj osobi pokazalo da je i ona jednaka nama, da nije drugačija“. No, ne samo 22.rujna! Sigurni smo da će naša djeca, ubuduće, kada sretnu Tonku pred školom, znati barem pozdraviti. Ako smo u ovih sat vremena, uspjeli samo toliko postići, napravili smo puno. Zato završavamo riječima poznatog pisca:
„Nije naš cilj da postanemo kao drugi, potrebno je da se međusobno razlikujemo, da naučimo voljeti drugačije ljude od sebe i da ih poštujemo zbog toga što jesu.“
Hermann Hesse

 
6. rujna 2017.

Doček prvašića

„Školo, školo, otvori vrata!“ – klicala su u ponedjeljak pomalo zbunjena, a istovremeno ushićena dječja lica. U pratnji svojih roditelja, stigli su, po prvi put, u školske klupe - đaci prvaci.
Prigodnu dobrodošlicu, za njih 29, pripremili su učenici četvrtih razreda zajedno sa svojim učiteljicama. Na samom početku pozdravio ih je ravnatelj, koji je iskoristio priliku da roditeljima, a od jučer i učenicima svoje škole, udijeli nekoliko savjeta. Tako smo, između ostalog, mogli čuti kako je suradnja roditelja i učitelja veoma bitna te da je osnovna škola važna podloga za budućnost svakog čovjeka.
No, da ne bi bilo da smo samo pričali i dijelili savjete, bilo je tu i pjesme, pa i smijeha, a za to su se jako dobro pobrinuli naši četvrtaši.
Prisjećajući se svojih dana u školskim klupama, kroz pjesmu i recitaciju pokušali su dočarati kako škola izgleda „iz prve ruke“. Tako su zaključili da će maleni prvaši uskoro upoznati crte, točke, brojke i slova, te vrlo brzo, baš kao i oni, zavoljeti školu. Zaista, pitamo se, tko je ne bi volio, kad znamo koliko pjesme, igre i smijeha donosi sa sobom svaki školski dan.
Nakon recitacije i pjesme, došao je red na ono najbitnije. Upoznavanje učiteljice koja će, vjerujemo, iduće četiri godine malenim đacima biti jedna od važnijih osoba u njihovim životima. Ako ne i duže!
Učiteljice, Sanja Gusić i Katica Pavić, su se predstavile, prozvale svoje učenike i podijelile im simbolične poklone. Pružajući ruku svojoj učiteljici, osjetilo se kako strah i trema polako nestaju. Zar to i nije bit škole i uloga učiteljice? Pružiti utjehu i sigurnost. Vidno nestrpljivi i ushićeni, nakon upoznavanja s učiteljicama, pohitali su upoznati svoju učionicu. Ipak će tu, sljedeće četiri godine,  boraviti svakodnevno, stjecati nova znanja i iskustva te pronaći nove prijatelje. Zato, dragi prvaši, zapamtite:
„Škola je ipak, najljepša znaj,
u znanju leži bogatstva sjaj“
DOBRO NAM DOŠLI!
                                Ivana Porobija

OTOK

PŠ Ruda

 
4. rujna 2017.

Obavijest roditeljima

Na ovom linku možete pogledati županijsku video-obavijest vezanu za nabavu besplatnih udžbenika za učenike prvih razreda te učenike od 2. do 8. razreda bez oba roditelja.
 
1. rujna 2017.

OBAVIJEST UČENICIMA I RODITELJIMA

Nova školska godina počinje u ponedjeljak, 4. rujna 2017. Budući da će i ove školske godine učenike na školskim klupama dočekati udžbenici , mole se učenici i RODITELJI svih razreda centralne škole (u Otoku)  da dođu prema slijedećem rasporedu:

8:00 – od 2. do 4. razreda
9:00 – od 5. do 8. razreda
10:00 – 1. razred

U Područnim školama Ruda i Udovičići učenici i RODITELJI trebaju doći u 8:00 sati.

Prilikom preuzimanja udžbenika roditelji će potpisati Izjavu da su preuzeli udžbenike  te da se obvezuju da će u školu vratiti knjige na kraju školske godine.

ravnatelj

 
28. kolovoza 2017.

JAVNI POZIV za projekt "ŠKOLSKI VOLONTERI"

Školske godine 2017./18. naš školski Volonterski klub u suradnji s udrugom MOST sudjeluje u projektu "Školski volonteri". Cilj projekta je da školski volonteri tijekom cijele školske godine uspostave suradnju s jednom udrugom u školskom okružju. Naša nekakva početna ideja je da to bude Centar "Juraj Bonači", odnosno njihovom podružnicom u Sinju. Posebnost ovog projekta je ta što ćemo osim nas učitelja i djece, imati i vanjskog pomagača - volontera koji će nam pomagati u realizaciji osmišljenih projekata. Iz tog razloga ovim putem upućujemo JAVNI poziv mladim osobama (21 - 30 godina) iz cetinskog kraja da se prijave za VOLONTERA SURADNIKA/POMAGAČA.

 

 

Link na:
- POZIV
- PRIJAVNICA

 





25. srpnja 2017.

Obavijest roditeljima učenika polaznika prvog razreda u šk. god. 2017./18.

Poštovani,
županija Splitsko-dalmatinska, putem medija, obavijestila je zainteresiranu javnost da će financirati nabavku udžbenika za učenike prvih razreda. To znači da učenike prvog razreda naše škole neće prvi dan nastave na školskim klupama dočekati rabljeni udžbenici, kao i učenike ostalih razreda, nego im iste nabavljaju njihovi roditelji . Kada županija školi doznači novčana sredstva za tu namjenu isti će biti isplaćeni roditeljima.

ravnatelj

 
6. srpnja 2017.

Uručenje nagrada najboljim učenicima

3. srpnja u Općinskoj dvorani načelnik Općine Otok uručio je nagrade najboljim učenicima u svakom razrednom odjelu OŠ Kamešnica dok je učenica generacije, Klaudia Jurković, uz knjige dobila i tablet računalo. Dokaz je to dugogodišnje suradnje škole i općine koja na ovakav način potiče mlade ljude da ulažu u svoje obrazovanje kako bi bili ponos roditelja i učitelja kao i generator budućnosti naše općine.

 
19. lipnja 2017.

Studijsko putovanje djelatnika škole

15. lipnja sadašnji i (poneki) bivši djelatnici naše škole uputili su se na dvodnevni izlet u Sloveniju. Ideju za odredište  dobili smo vraćajući se sa prošlogodišnjeg izleta iz Zagreba ( zbog male udaljenosti ). U ranim jutarnjim satima nestrpljivi, veseli i dobro opremljeni uštipcima, domaćim kolačima, sirom, pancetom ( da slučajno netko ne bi ostao gladan!) ušli smo u autobus u Otoku (i Sinju). Prvo odredište bile su Rastoke kraj Slunja, slikovito mjestašce koje nas je očaralo predivnim mozaikom cvijeća, slapova, rijeke Slunjčice, drvenim mostovima i spiljom.
Kratko smo predahnuli i popili kavu.
Došavši do slovenske granice, malo smo se preplašili da ćemo  izgubiti mnogo vremena, no Slovenci su se pokazali kao susretljivi i gostoljubivi domaćini te nas nisu dugo zadržali. Uputili smo se prema Bledu – jedinom pravom slovenskom otočiću. Pred nama se pružao nestvarni prizor tirkiznog  jezera,  obgrljenog netaknutom prirodom, kojeg smo preplovili „pletnom“( drveni brod na vesla ). Stigavši na Bled, susreli smo se s crkvicom Marijina Uznesenja koja datira iz 12 st. i nekoliko  puta je obnavljana. Kratko smo popili piće i uživali u idiličnim prizorima koje ćemo, vjerujem, pamtiti cijeli život. Predvečer smo stigli do Cerklja na Gorenjskom gdje smo odsjeli i večerali u obližnjem restoranu. Uživali smo u hrani na svježem slovenskom zraku te se družili i pjevali do kasno u noć.
Sljedeće jutro, nakon doručka, krenuli smo put Ljubljane – glavnog grada Slovenije koji leži na rijeci Ljubljanici. Slobodne sate iskoristili smo za upoznavanje centra grada povezanog romantičnim mostovima koji su nerijetko bili u društvu velikog zmaja čiji pogled nas je pratio gdje god krenuli  ( što nije ni čudo budući da im je sv. Juraj-  zaštitnik grada ). Dio nas je uspio uspinjačom posjetiti i stari grad  - tvrđavu smještenu na brijegu odakle se proteže panoramski pogled na Ljubljanu. Iduća destinacija  bila je Postojna i posjet Osnovnoj školi Miroslava Vilharja. Bila je to prilika za razgovor s kolegama koje smo i na slovenskom jako dobro razumjeli. Shvatili smo da je slovenski obrazovni sustav sličan hrvatskom, ali ipak malo fleksibilniji i napredniji. Napravili smo zajedničku fotografiju ispred škole u nadi da će nam uzvratiti susret. Okrijepili smo se u lokalnom restoranu i nastavili „put u središte Zemlje“ – Postojnsku jamu.  Poslagani u vlakićima zakoračili smo u drevni svijet rovova, siga, veličanstvenih dvorana koje je satkala strpljiva ruka Majke Prirode. Susreli smo se i s čovječjom ribicom – legendarnim bljedolikim vodozemcem.
Prepuni dojmova vratili smo se u Otok u kasnim ponoćnim satima. Još jednom zahvaljujemo našim organizatoricama puta, a Sloveniju možemo pozdraviti s „nasvidenje“ – do sljedećeg susreta!

 
14. lipnja 2017.

Humanitarna akcija

„Ima ljudi koji imaju malo, a daju sve što imaju. Takvi ljudi vjeruju u život i životno blago i njihove škrinje nikada nisu prazne.“

Kahlil Gibran

Ovim putem želimo se zahvaliti svim učenicima i djelatnicima naše škole koji su svojim prilogom sudjelovali u humanitarnoj akciji za pomoć maloj Petri. U samo dva dana, prikupljeno je više od dvije tisuće kuna i novac je uplaćen na račun Petre Zrilić. Učenica je to 5. razreda OŠ Smiljevac u Zadru koja od 2011. godine boluje od neuroblastoma lijeve nadbubrežne žlijezde. Tijekom šest godina liječenja prošla je 40 kemoterapija, 60 zračenja i 3 puta zračenje cijelog tijela. Zbog oslabljenog imuniteta, Petra, krajem 6.mjeseca, odlazi na liječenje imunoterapijom u inozemstvo. Za kraj, još jednom, prenosimo zahvale čitave njene obitelji na ovoj humanoj gesti, a Petri želimo puno sreće u nastavku liječenja.

 
14. lipnja 2017.

Projekt „Škola i obitelj“ - Oslikajmo školski okoliš

11. svibnja započeli smo s oslikavanjem zida u područnoj školi Udovičići. Učiteljica likovne kulture Ines Vidović Barbarić nacrtala je dužinom zida motive godišnjih doba od jeseni do ljeta, početak i svršetak školske godine. Podijelili smo učenike u nekoliko grupa te smo u suradnji s učiteljicama Tinom Milanović Trapo i Stipankom Vrdoljak-Colo započeli s projektom “Škola i obitelj”. Učenici i roditelji naučili su miješati fasadnu boju i pigmente, obnovili su znanje o osnovnim bojama, miješanjem više boja dobili su izvedene boje te krenuli u oslikavanje zida. Vrijeme smo proveli u ugodnom druženju. Sivi zid dobio je novo ruho, postao je velika zidna slika koja je oplemenila školski okoliš te izmamila prolaznicima i učenicima osmijeh na licu.

Ines Vidović- Barbarić

 
13. lipnja 2017.

PROJEKT - Mali leksikon opće kulture za osnovnoškolce

Mali leksikon opće kulture za osnovnoškolce je projekt iz Hrvatskog jezika na kojem su radili učenici 7.c pod vodstvom učiteljice hrvatskog jezika Ane Marinović. Cilj projekta je bio napraviti leksikon opće kulture i u njega staviti sve pojmove koje bi jedan osnovnoškolac trebao znati kad odlazi u srednju školu. Učenici su iz nepregledne količine znanja i informacija izdvojili i obradili ono što su smatrali da bi svaki osnovnoškolac trebao znati iz određenog područja života. Svako područje je trebalo ograničiti na 50 pojmova, najviše 70. Također, cilj je bio poticanje istraživanja i kulturne osviještenosti učenika, razvijanje svijesti o timskom radu te ovladavanje tehnike učenja.
Učenici su radili u parovima ili individualno tako da su dobili jedno područje ljudskog života za koje su trebali sastaviti popis pojmova koje su trebali obraditi. U sastavljanju i obrađivanju pojmova  mogli su surađivati s učiteljima čije su područje dobili i roditeljima.
Područja koja su obrađivali su: jezik, književnost, medijska kultura, likovna kultura, glazba, matematika, fizika, povijest, geografija, biologija, kemija, tehnička kultura, informatika, sport, religija, društvo.
Sadržaj leksikona je podijeljen po područjima u kojem su pojmovi obrađeni abecednim redom. Područja ljudskog života su u Leksikonu također poredana abecednim redom.

                                                                                                                Ana Marinović

 
12. lipnja 2017.

PROJEKT - Pokaži koliko voliš Vukovar

Akcija “Pokaži koliko voliš Vukovar” je inicijativa spasa za vukovarsku tvornicu Borovo i njihova radna mjesta. I mi smo kao škola odlučili sudjelovati u tom pro­jektu. Naime, odužilo nam se čekanje paketa tenisica iz Vukovara te smo ih zaprimili tek na kraju tekuće školske godine. Zainteresirani učenici razredne i predmetne nastave su zajedno s voditelji­com projekta Ines Vidović Barbarić os­likavali startasice flomasterima za tkaninu. Ukrasili su ih veselim motivima primjenjujući osnovne likovne elemente: točke, crte, boje i plohe. Jedva ih čekamo prošetati po školskim hodnicima!!

Ines Vidović Barbarić

 
12. lipnja 2017.

PUTOKAZ - NOVI broj školskog lista

Nakon malo duže pauze ponovno je uređen i objavljen broj školskog lista "PUTOKAZ". Ovogodišnji broj nije tiskan u papirnatom izdanju (??? financije) nego ga objavljujemo online, na našoj školskoj web i facebook stranici. Nadamo se da ćete ga s guštom pogledati, pročitati i donekle steći uvid u značajnija događanja u našoj školi u tekućoj godini. To će biti najdraža nagrada svima onima koji su sudjelovali u njegovoj kreaciji.

Uredništvo lista

 
9. lipnja 2017.

Jednodnevni izlet

Učenici 1. i 2. razreda ( 1a.,1.b., 2.a.,i 2.b) naše škole bili su na izletu u ponedjeljak, 5. lipnja. Krenuli su autobusom ispred škole u 8:00 sati. Svaki razred išao je u pratnji svoje učiteljice. U Solinu su razgledali  Gospin otok i staru Salonu. Po dolasku u Split razgledavanje Dioklecijanove palače: podrumi, katedrala, zlatna vrata, spomenik Grguru Ninskom…). Ručali smo u restoranu Baletna škola. Nakon ručka odlazimo u Trogir i razgledavamo staru gradsku jezgru Trogira ( katedrala sv. Lovre, Radovanov portal, Gradska loža i vijećnica…. Nakon razgleda vožnja prema Šibeniku . U Šibeniku smo vidjeli spomenik kralju Petru Krešimiru, stari grad, HNK, katedralu sv. Jakova, spomenik Juraju Dalmatincu, gradski trg, stara Morska vrata. Cijeli dan protekao je u ugodnom i veselom druženju s ostalim učenicima naše škole i sklapanju novih prijateljstava. Sretni i zadovoljni i puni novih spoznaja vratili smo se kući u 20:15 sati.

Ivana Perković

 
9. lipnja 2017.

Projekt udruge BIOM i škole

Nakon uspješno održanog predavanja i radionice o pticama Udruge BIOM iz Sinja, škola je nastavila suradnju i to kroz niz različitih aktivnosti u kojima su sudjelovali učenici od prvog do osmog razreda te učenici područnih škola. Tako je učenicima održano predavanje na temu ptica selica (čiopa, lastavica, piljaka, roda, pčelarica, kukavica), njihovoj ekologiji i migraciji. U školskom dvorištu  učenici su promatrali ptice dalekozorima i raspravljali  o raznolikosti faune, ekološkim nišama, ekologijama zabilježenih vrsta. Učenici sedmih i osmih razreda izrađivali su kućice za ptice, šišmiše, hotele za kukce koje su poslije objesili u dvorištu škole. Naši trećaši dobili su zadatak praćenja gnijezda piljaka i lastavica na području u kojem žive te da ih na karti smjeste u prostor. Svi podatci će na kraju biti digitalizirani tako da će se lako moći usporediti s podatcima sljedećih godina. Učenici su rado sudjelovali u navedenim aktivnostima, što možete vidjeti u fotogaleriji. Nadamo se daljnjoj i uspješnoj suradnji te se radujemo novim aktivnostima. Za uspješnu suradnju s udrugom i pokazane rezultate „trećaši“ su nagrađeni dalekozorom.

                                                                                   Antonia Varvoda

 
9. lipnja 2017.

Projekt „Škola i obitelj“ – posjet baki Marinović

Dana 9. svibnja  iza prvog školskog sata krenuli smo na terensku nastavu u blizini škole. Šetajući kroz „Dragu“ stigli smo do kuće obitelji Marinović gdje su nas dočekali gostoljubivi domaćini i naravno, „zvijezda dana“-  baka „Vladavuša“ Za baku i njene priče saznali smo još u trećem razredu kad smo na satu Hrvatskog jezika obrađivali legende. Danas smo, eto, došli da nam baka ispriča priče iz svog djetinjstva i mladosti, majčinstva i zrele dobi. Vitalna i vedra duha, uspravna i čila, pričala je zainteresiranim učenicima 4.  razreda i njihovim učiteljicama te pojedinim roditeljima, a sve u sklopu projekta „Obitelj i škola.“

                                                                                                        Sanja Gusić

 
6. lipnja 2017.

Ekskurzija četvrtaša

17. svibnja četvrti razredi naše škole su sa svojim učiteljicama bili na trodnevnoj ekskurziji u Dubrovniku. Pri tom smo posjetili poluotok Pelješac tj. solanu Ston, razgledali Arboretum Trsteno, prošetali starom gradskom jezgrom Dubrovnika i njenim zidinama, izbliza vidjeli zrakoplovnu luku u Ćilipima, Konavoske dvore, žičarom obišli Srđ, brodom otočić Lokrum te na povratku svratili u Neum.
Bilo je lijepo i nezaboravno! Preporučamo svim budućim generacijama.

                                                                                   Sanja Gusić

 
6. lipnja 2017.

Kamo nakon osnovne?

Približava se kraj školske godine, bliži se početak ljeta i u zraku se osjeća nagovještaj dječje slobode i bezbrižnosti.  Ipak, za naše osmaše kraj osnovnoškolskog razdoblja sa sobom nosi i određene brige. Koju srednju školu odabrati? Što ću biti po zanimanju? Čime se u budućnosti želim baviti? Puno je pitanja koji ih muče.
Odabir zanimanja složena je odluka. U okviru Školskog programa profesionalnog razvoja namjera nam je da pomognemo našoj djeci u razmišljanju o njihovom budućem zanimanju.  Učenici osmih razreda  sudjelovali su tako u radionici profesionalnog usmjeravanja tijekom koje su imali priliku čuti koje sve odrednice utječu na donošenje odluke o izboru zanimanja, a na tabletima su rješavali upitnike pomoću kojih su dobili vlastiti profil  interesa. Naime, Hollandova teorija izbora zanimanja kaže kako se ljudi prema interesima dijele u 6 „tipova ličnosti“: istraživački, tehnički, društveni, umjetnički, poduzetnički i službenički. Kasnije, pojedinac izabire ono zanimanje koje je najbliže njegovim najizraženijim interesima. U sva tri razreda osmaša prevladavao je društveni i poduzetnički profil interesa učenika. U 8.a bilo je i tehničkih tipova, u 8.b umjetničkih, a jedino u 8.c imamo i jednog učenika istraživačkih interesa. Za što god da se odluče, našim osmašima želimo puno sreće u daljnjem školovanju i da se u konačnici bave onim što vole jer najbolji je onaj posao koji se radi sa srcem!

PREZENTACIJA

 
5. lipnja 2017.

Terenska nastava - Zvjezdarnica na Mosoru

U sklopu terenske nastave, učenici petih razreda  u pratnji učiteljica Zore Macan, Gordane Cecić-Sule i Katarine Mravak 1. lipnja posjetili su zvjezdarnicu na Mosoru. Na putu do zvjezdarnice zaustavili smo se na izvoru rijeke Žrnovnice u pratnji vodiča Tomislava. Pred sam dolazak na odredište, učenici su  pokazali svoju kreativnost oslikavanjem ceste motivima proljeća. Nakon toga su obogatili svoje znanje predavanjem iz astronomije s temom Sunčeva sustava. Na terasi zvjezdarnice, promatranjem iz teleskopa, panoramski su upoznali okoliš. Najviše su se radovali odlasku na sportski teren u Sitnu Donjem gdje su uživali u raznim sportskim aktivnostima. Nakon igre, red je došao na radne zadatke iz prirode i geografije koje su uspješno odradili. Obogaćeni novim znanjima i iskustvima, u Otok smo se vratili u popodnevnim satima.

Katarina Mravak

 
1. lipnja 2017.

Ekskurzija osmaša

Učenici osmog razreda i njihove razrednice od 25. do 28. svibnja bili su na ekskurziji u Istri. Što su vidjeli i doživjeli na tom putovanju pročitajte i pogledajte pod linkovima:

Opširnije

 
29. svibnja 2017.

Projekt „Škola i obitelj“ – Informatička radionica

U okviru školskog projekta „Škola i obitelj“, 25 ožujka održana je informatička radionica za roditelje u višenamjenskoj dvorani naše škole. Voditeljice su bile Jelena Pleština i Mira Matijašević. Kako živimo u vremenu sveprisutnosti elektroničkih medija, potrebno je često informirati roditelje kako zaštiti djecu od svih negativnih strana interneta, razgovarati s djecom o mogućim problemima i opasnostima  te ih pravilno usmjeravati u društvu koje nas, nažalost, sve manje kroz medije odgaja, a više promatra kao potrošače.

 
25. svibnja 2017.

HGSS u PŠ Ruda

Prije nekoliko dana djelatnici HGSS-a, stanica Split održali su predavanje i pokaznu vježbu spašavanja učenicima i djelatnicima PŠ Ruda.
Opširnije

 
24. svibnja 2017.

Projekt „Škola i obitelj“ – Obiteljsko stablo

U okviru školskog projekta „Škola i obitelj“, učenici sedmih i osmih razreda zajedno s učiteljicama Katarinom Mravak i Marinom Sikiricom osmislili su obiteljsko stablo koje su izvjesili u školskom holu. Uz to su i prezentirali tradicionalne predmete koji su koristili njihove bake i djedovi. Cilj je bio napraviti presjek i sintezu tradicionalnog i suvremenog koji je polučio  izniman interes  jer je svatko na fotografijama mogao pronaći neko poznato lice i usput se prisjetiti starih predmeta i izraza koji se pomalo gube u svakidašnjem životu.

 
22. svibnja 2017.

Projekt „Škola i obitelj“ – Reci „NE“ nasilju

„Škola i obitelj“ ovogodišnji je projekt naše škole koji potiče suradnju roditelja i škole, a jedan od projekata učenika 3.  razreda bio je  „NE“ nasilju. Cilj je bio informirati djecu i roditelje o tome kako prepoznati nasilje, kako reagirati kada ga uoče te poticanje da konflikte rješavaju na miran način. Roditelji i učenici zajedno su osmišljavali logo kojim će reći „NE” nasilju te su taj logo u školi flomasterima oslikavali na majice. Uz logo izrađivali su i narukvice prijateljstva koje im trebaju biti podsjetnik  da svi u razredu budu prijatelji i pomažu jedni drugima. Roditelji su se rado odazvali i sudjelovali u aktivnostima. Zadatak je uspješno obavljen, a kako je sve izgledalo pogledajte na fotografijama.

Antonia Varvoda

 
17. svibnja 2017.

KAMO NAKON OSNOVNE ŠKOLE

Dragi učenici osmaši,
vrijeme odluke o izboru srednje škole je pred vama. Koje zanimanje odabrati? Za koju se školu odlučiti? Odgovori na ova pitanja nisu jednostavni. Radi se o jednoj od najznačajnijih odluka u vašem životu kojom će te u velikoj mjeri odrediti svoj daljnji profesionalni put. Donošenje odluke o izboru obrazovnog puta i budućeg zanimanja je složen proces koji se sastoji od nekoliko važnih koraka s kojim će te se upoznati kroz ovu INFORMATIVNU BROŠURU.

 
10. svibnja 2017.

Županijska smotra UČENIČKIH ZADRUGA

5. svibnja  školska zadruga „Blaga Kamešnice“ predstavila se na smotri učeničkih zadruga  u City Centeru Split. Učenice Anđela Dževrnja-Viro, Josipa Marinović, Nadia Marković i učiteljica likovne kulture Ines Vidović Barbarić su u ranim jutarnjim satima postavile  proizvode na štand. U ponudi su bili ušećereni bademi, likeri, sokovi, džemovi, čaj od šipka, višnjevac, magneti, mirisni sapuni, vrećice sa lavandom, nadstolnjaci, platnene torbe ukrašene raznim geometrijskim motivima koje su sašile vrijedne ruke naše krojačke sekcije te grotulje kao  dio dekoracije. Likovno-kreativna sekcija se potrudila da štand upotpune ukrasnim ogledalima s motivima šipka i lavande te kućice za ptice koje su oslikali učenici nižih razreda. Ove godine pripremili smo power point prezentaciju koja prikazuje  sve četiri sekcije  i njihov rad tijekom godine te logo zadruge koji imamo od ove školske godine. Učenica Nadia  je istovremeno  šivala ukrase na torbi. Od dokumentacije pripremili smo ljetopis i praktični dio svih sekcija.  Svečano otvaranje smotre započelo je u 11 sati. Žiri je obilazio štandove te vrednovao postignuća učeničkih zadruga i mladih zadrugara. U 19 sati slijedilo je izvješće Prosudbenog povjerenstva, proglašenje rezultata i zatvaranje smotre.
Od trideset zadruga koje su se natjecale osvojili smo 23. mjesto, najviše bodova osvojili smo za estetski dojam. Dan smo proveli u ugodnom druženju i upoznavanju ostalih sudionika smotre, tijekom dana pridružili su nam se učiteljica Marina Sikirica i učitelj Andrija Poparić te su nam pomogli u prodaji, čuvanju štanda i pakiranju proizvoda na samom kraju.                                                                                                                      Ines Vidović Barbarić

 
5. svibnja 2017.

OBAVIJEST roditeljima učenika doraslih za upis u 1. razred

Sukladno dogovoru liječnice školske medicine dr. Dubravke Radović i škole napravljen je raspored termina liječničkih pregleda za učenike koji se upisuju u prvi razred šk. god. 2017./18. Raspored i popratne obavijesti pogledajte OVDJE.
 
28. travnja 2017.

Eko akcija - Dan planeta Zemlje

Jučer smo obilježili Dan planeta Zemlje u našoj školi. 2. a razred je zajedno s učiteljicom Majom Nazlijom-Ajduković izradio plakate i eksponate u školskom holu s ciljem podizanja svijesti o ljepotama našeg planeta koji je ljudskom nebrigom nažalost ugrožen. Iz tog su se razloga i ove godine učenici naše škole zajedno sa svojim učiteljicama zdušno odazvali eko-akciji kako bi lokalnu zajednicu učinili ljepšom, urednijom i ugodnijom za život.

 
27. travnja 2017.

Učenici osmog razreda u Vukovaru

Od 23. do 25. travnja učenici osmog razreda i njihovi razrednici posjetili su memorijalne centre u Vukovaru. .......Opširnije

 
10. travnja 2017.

Učenička zadruga na sajmu pršuta u Sinju

Dvanaesti nacionalni sajam pršuta sa visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar- Kitarović održao se u hotelu Alkar u Sinju od 8. do 9. travnja 2017. godine. Na  sajmu su izlagači nudili mnogobrojne proizvode od raznih delicija poput domaćeg kruha, sira, domaćih kobasica, uštipaka, meda i pršuta. Tu se mogao naći bogat izbor predmeta ručne proizvodnje karakterističnih za ovaj kraj: narodne nošnje, odjeće i obuće  te raznih rukotvorina. Program je uveličan brojnim kulturno-umjetničkim društvima koji također njeguju kulturu i baštinu svog zavičaja. Među brojnim štandovima posebno mjesto na samom ulazu zauzeo je štand s proizvodima naše učeničke zadruge "Blaga Kamešnice". Učenica Anđelina Pupić-Bakrač nudila je gostima široku lepezu proizvoda koje su izradili vrijedni zadrugari. Uz prigodne uskrsne motive i delicije mogli su se naći i različiti predmeti za svakodnevnu uporabu.

                                                                                                                      Ines Vidović Barbarić

 
8. travnja 2017.

Uskrsni sajam u Otoku

Danas, 6. travnja, u razdoblju od 10 do 12 h, vrijedne učenice naše škole izložile su radove učeničke zadruge  na Trgu dr. Franje Tuđmana u Otoku.  Posjetitelji su znatiželjno zavirili u naš kreativni kutak te su mogli pronaći nešto za sebe kako bi uljepšali atmosferu unutar svojih domova prigodnim aranžmanom,nadstolnjacima sa uskrsnim motivima, veselim krpenim torbama,   ukrašenim jajima, simpatičnim magnetima, unikatnim čestitikama, mirisnim sapunima.  Za sladokusce moglo se tu naći ušećerenih badema, soka od šepurike, džemova i muffina, mirisalo je sve na blagdanski ugođaj koji slijedi idući tjedan.  Vrijeme nam je bilo naklonjeno unatoč oblacima, pozitivne reakcije posjetitelja dale su nam ohrabrenje da se trud uvijek isplati i da ćemo zajedničkim radom nastojati realizirati mnoge ideje u  idućoj školskoj godini kako bismo bili još uspješniji u predstavljanju zadruge i škole.

Ines Vidović Barbarić

 
7. travnja 2017.

Uskrsni pano

Kreativna radionica „Šareni svijet“ osvježila je školski hol izradivši uskrsni pano. Učiteljice Marija Jukić i Katica Pavić su zajedno s učenicima kombinirale različite likovne tehnike kako bi dočarale živost i vedrinu ovog velikog kršćanskog blagdana. Pokazali su kako, uz malo truda i kreativnosti, naša škola uvijek može postati još ljepše i ugodnije mjesto rada i druženja.

 
4. travnja 2017.

OBAVIJEST roditeljima i zainteresiranoj javnosti

U četvrtak, 6. travnja na Trgu dr. Franje Tuđmana, u vremenu od 10 do 12 sati održat će se uskrsni sajam školske zadruge „Blaga Kamešnice“. Dođite i provjerite što smo ove godine za vas pripremili!
Istoga dana u školskoj knjižnici u 13 h održat će se informatička radionica vezana uz opasnosti i izazove Interneta, sigurnosti djece i medijske ovisnosti koju će voditi Mira Matijašević i Jelena Pleština. Svi zainteresirani roditelji su dobrodošli.

 
30. ožujka 2017.

Projekt "Škola i obitelj" - Križni put

19. ožujka, u okviru školskog projekta „Škola i obitelj“, vjeroučiteljice Vesna Škopljanac- Mačina i Ankica Katić –Jurela osmislile su  križni put u crkvi sv. Luke u Otoku. Ostvarile su ga uz pomoć roditelja i učenika od 5. do 8. razreda zajedno sa župnikom fra Miroslavom Ančićem. Odabrano je 14 učenika i 14 roditelja koji će čitati postaje križnog puta. Vjeroučiteljice su u suradnji s djecom osmislile tekst prožet Isusovom mukom i teškim trenucima njegove majke Marije koja je proživljavala njegove boli. Postaje križnog puta povezali su s težinom i poteškoćama odgoja u današnjim obiteljima. Učenici i vjeroučiteljice su taj križni put ovjekovječili u prezentaciji koja je prikazana 28. ožujka u našoj školi.

Vjeroučitelji: Vesna Škopljanac- Mačina
Ankica Katić -Jurela
Fra Miro Ančić

 
27. ožujka 2017.

Dan šarenih čarapa - Svjetski dan osoba sa sindromom Down

Odrasli vole brojeve.
Kad im pričate o nekom svom novom prijatelju, nikad vas ne pitaju o onome što je bitno.
Nikad vam ne kažu: „Kakav je zvuk njegovog glasa? Koje igre najviše voli? Skuplja li leptire?“
Pitaju vas: „Koliko mu je godina? Koliko ima braće? Koliko teži? Koliko mu otac zarađuje?“
I tek tada vjeruju da su ga upoznali. Takvi su oni. Ne valja se stoga na njih ljutiti.
Djeca moraju mnogo toga opraštati odraslima.“

Antoine de Saint – Exupéry

Djeca sa sindromom Down imaju poseban broj kromosoma u svom tijelu. Umjesto uobičajenih 46 kromosoma u ljudskom genetskom kodu, ova djeca imaju „višak“ jednog broja. U 21. kromosomu, u procesu dijeljenja stanica, umjesto uobičajena 2 kromosoma naslijeđena od oca i majke dobiju 1 kromosom viška pa ih ukupno imaju 3. Simbolika tih brojeva obilježava se 21. 3. Danom šarenih čarapa.  Ta ista djeca s neobičnim brojem kromosoma imaju najslađi i najveći osmijeh od sve djece svijeta. Najiskreniji osmijeh koji nikog neće ostaviti ravnodušnim. Ta ista djeca su vedrog duha i unose veselje gdje god da dođu.
Naša škola je također izvjesila šarene čarapice na panoe, a učenici su toga dana odjenuli nesparene čarape u znak podrške ljudima sa sindromom Down. No, kako njima nije dovoljan samo jedan dan, stručna služba škole organizirala je aktivnosti u cijelom ovom tjednu. Pedagoginja je učenicima osmih razreda organizirala prikazivanje dokumentarnog filma „Lijepo mi je s tobom, znaš“. Riječ je o filmu hrvatske autorice Eve Kraljević koja kroz deset godina bilježi trenutke suživota sa svojom sestrom Miom koja ima Downov sindrom. Mia je vesela, otvorena, ne mari previše za modu i voli ljude. Njezina mašta, humor i sposobnost da pronađe radost u malim stvarima uče nas kako živjeti sa zahvalnošću. Učenicima sedmih razreda je psihologinja održala radionice na temu mitova i predrasuda o djeci sa sindromom Down i općenito o važnosti tolerancije i prihvaćanju drugih i drugačijih. Učenici su nošenjem različitih boja na čelu imali priliku svrstati su u određene grupe, ali isto tako doživjeti iskustvo odbačenosti od drugih. Osvijestili su brojne sličnosti, ali i razlike među sobom i kući pošli sa zaključkom kako su razlike među nama tu da nas međusobno obogaćuju, a ne da nas razdvajaju.

Psihologinja

 
22. ožujka 2017.

Svjetski dan šuma i voda

„Što više promatram prirodu, to više ostajem zapanjen i zadivljen djelima Stvoriteljevim.“
                                                                                                                        Louis Pasteur

Sedmi razredi naše škole zajedno s učiteljicom zemljopisa Katarinom Mravak oblikovali su plakate povodom Svjetskog dana šuma ( 21. ožujka ) i Svjetskog dana voda ( 22. ožujka ). Time su željeli skrenuti pozornost na neprocjenjivu vrijednost vode i šuma za cjelokupni život na Zemlji. Čuvajmo naše prirodne ljepote kako bi i buduće generacije mogle uživati u njima!

 
14. ožujka 2017.

PROJEKT - "Zdrav za pet"

Učenike osmih razreda naše škole posjetio je Nenad Marić, policijski službenik za maloljetničku delikvenciju PP Sinj kako bi održao predavanje u sklopu projekta „Zdrav za pet“. Projekt koji je nastao pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravlja te Ministarstva okoliša i prirode ima za cilj prevenciju maloljetničke delikvencije i usvajanje zdravih stilova života kod osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. Tako su i učenici naše škole dobili priliku da se iz prve ruke upoznaju s kobnim posljedicama konzumacije alkohola te se nadamo kako su iz ovog predavanja nešto i naučili.

 
14. ožujka 2017.

Dan broja pi

14. ožujka svi matematičari svijeta obilježavaju Dan broja pi, čija konstanta je beskonačna, ali se zaokružuje na  dvije decimale i iznosi 3,14. Pi, kao najpoznatiji matematički broj, seže još do antičkih vremena i njemu se su pripisivala i magična svojstva. Iz tog razloga učenice 7.c razreda su i ove godine, uz pomoć učiteljice Ivane Čerine,  oblikovale prigodne plakate i izvjesile ih u školskom holu, a na satu matematike su, koristeći se stranicom Find Your Pi Day ,pronašle datum svog rođenja u decimalama broja pi.

 
14. ožujka 2017.
Predstava u školi

Jučer nas je posjetio poznati mađioničar Jozo Bozo i razveselio prepunu višenamjensku dvoranu svojom edukativnom eko-predstavom „Čarolija u krug“. Kroz stihove, trikove i smijeh, uspio je prenijeti našim najmlađim učenicima važnu poruku o recikliranju i očuvanju okoliša kako bi razvili svijest o pravilnom odnosu prema prirodi i zaštiti njenih ljepota. Kao podsjetnik na ugodno druženje, svaki učenik  dobio je na poklon magičnu dugu s eko-citatom, a učiteljice prigodni privjesak.

 
10. ožujka 2017.
KAMPANJA - "I ja želim čitati"

U drugom dijelu kampanje „I ja želim čitati“ realizirali smo iskustvene radionice za učenike prvih razreda. Vrijedni učenici 1. a i 1. b. srdačno su nas primili u svoje razrede 24. veljače 2017. Razred smo podijelili u tri kutka u kojem su knjižničarka, pedagoginja i psihologinja bile voditeljice aktivnosti. U prvoj aktivnosti učenici imali priliku zaigrati omiljenu igru „Čovječe, ne ljuti se“, ali ponešto modificiranu odnosno prilagođenu cilju kampanje. Naime, da bi u igri napredovali i ostvarili pobjedu, prije bacanja kocke, učenici su trebali ispravno pročitati napisanu riječ na polju. Ukoliko pogriješe, vraćaju se za jedno polje u nazad. Igra im je jako svidjela. Druga aktivnost odnosila se na čitanje slikovnice Medo bere jagode koja je upravo namijenjena početnicima u čitanju. Podijeljeni u manje grupice rješavali su poučne zadatke povezivanja riječi i slike; slaganja rečenica, raspoznavanja prvog i zadnjeg slova u riječi. U trećoj aktivnosti učenici su rješavali radne listove u kojima se putem igre provjeravala njihova razvijenost vještine čitanja. Sve tri grupe učenika su se izmjenjivale u svim spomenutim igrama.
Naposljetku, u kampanju smo uključili i sve stručne djelatnike škole. U četvrtak, 2. ožujka, u školi smo ugostili logopedinju Mašu Stojanović koja je okupljenima održala stručno predavanje na temu „Teškoće čitanja i pisanja“. Naglasak je bio postavljen upravo na praktičnim smjernicama prilagodbe nastavnog sadržaja učenicima s teškoćama čitanja i pisanja. Učitelji su toga četvrtka bili u ulozi učenika koji su pažljivo slušali i na kraju izlaganja aktivno postavljali pitanja o dodatnim nedoumicama koje se javljaju u praktičnom radu, a koje nam je draga logopedinja nastojala dodatno pojasniti. Vjerujem kako smo svi skupa naučili nešto novo i da ćemo, vođeni željom da pomažemo ovoj specifičnoj populaciji učenika, naučeno i primjenjivati u budućem radu s djecom.

Psihologinja

 
10. ožujka 2017.
UPISI 2017.

Popis djece, termine testiranja i ostale obavijesti vezane za upis u prvi razred u školsku godinu 2017./18 pročitajte OVDJE.

Školska stručna služba

 
10. ožujka 2017.
Zdravi doručak

U okviru nastavne teme „Dijete i zdravlje“, učenici 2.b razreda aktivno su sudjelovali u projektu „Zdravi doručak“.
„5 na dan“- lozinka je zdrave prehrane. Tu se skrio doručak – prvi obrok u danu. U našem razredu sami smo ga pripremili. Uz podršku roditelja učenici su donijeli raznovrsne zdrave namirnice.
Svaka skupina dobila je svoj zadatak.  S veseljem su se  prihvatili posla. Sjeckali su voće, mazali mliječne i slatke domaće namaze, posluživali topli mliječni napitak. Postavili su stol  i doručak je započeo. Milina ih je bilo gledati kako s guštom jedu što su sami priredili.
Zapamtili su: dobro zdravlje temelj je svakoj ljudskoj sreći.

Marija Jukić

 
3. ožujka 2017.
Maskenbal

Na pokladni utorak, vrckave maškare naše škole predstavile su se ispod domišljatih maski na Trgu dr. Franje Tuđmana. Posjetili su nas tako omiljeni junaci crtanih filmova poput legendarnih Mickey i Minnie Mousea, Spužve Boba, pčelice Maje, Snjeguljice i sedam patuljaka čije dogodovštine volimo pratiti uz kokice i Mc Donald's kumpiriće.
Izmjenjivale su se sve generacije: mladi i ponosni studenti su održali počasni govor, dok su nam starci duhovitim skečom pokazali kako su još uvijek u zavidnoj formi. Uz originalnu koreografiju, zakoračili smo u crno-bijeli svijet, a osmijehe na lica su nam izmamili veseli smajlići i budale. Za povratak u neka davna vremena zaslužni su domoroci i otkačeni praljudi. Cure su preko noći postale Bad Girls, a momci balerine.
Žiri se ove godine našao u teškoj situaciji jer nije bilo lako izabrati najbolju masku među tako žestokom konkurencijom. Ipak, prštave kokice iz 3. a su odnijele pobjedu u nižim razredima dok su nas 2 Chellos osvojili svojom uvjerljivom izvedbom u višim razredima. Nagrada za pojedinačnu masku otišla je u ruke Mc Donald's kumpirića iz 7.c razreda.
Zahvaljujemo svima na predanom trudu i maštovitim idejama koji su doprinijeli da i ove godine maškare zablistaju u punom sjaju.

 
26. veljače 2017.
Dan ružičastih majica

Hrvatski sabor dana 17. veljače izglasao je Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Vjerojatno je i to jedan od razloga zbog kojeg je ove godine, zadnje srijede u mjesecu veljači, cijela Hrvatska bila obojena u ružičasto. Učenici i djelatnici naše škole su također, kao i lani, podržali ovu hvalevrijednu akciju. 
Učenici nižih razreda izrađivali su srca s porukama: Nasilje prestaje ovdje i plakate STOP NASILJU želeći tako poslati snažnu slikovitu poruku kako je škola mjesto nulte tolerancije na nasilje. U višim razredima, na satovima razredne zajednice, učenici su imali prilike pogledati edukativni filmić o nasilju putem društvenih mreža, ali i međusobno odmjeriti snage u kvizu o vršnjačkom nasilju. 
Ove godine učenici su uz svoj lijepi stas, odlučili pustiti i glas pjevajući službenu himnu kampanje – pjesmu„Život nije siv“ mlade autorice Mie Dimšić. Članovi Školskog volonterskog kluba su iz svega glasa pjesmom poslali poruku: „Život nije siv, sve je dobro dok si zdrav i dok si živ!“ Kako to zvuči kad naši učenici pjevaju srcem možete poslušati u dolje priloženom videu. 

Psihologinja

 
16. veljače 2017.
Sigurnost na internetu

Policijska uprava Splitko-dalmatinska u suradnji s FESB-om iz Splita i Društvom mladih programera - DUMP izradili su web aplikaciju za učenike OŠ - ""SafetyNet - Bitka za sigurnost". Cilj ovog projekta je podići razinu preventivnih aktivnosti u području sigurnosti djece na internetu i društvenim mrežama. Aplikacija sadrži: kviz - igra za cijelu obitelj, veliki broj zanimljivih materijala za učenje iz područja interneta i društvenih mreža, primjerene sadržaje za roditelje, upozorenja i dio u kojem se korisnici upućiju u mjere zaštite i prijavu zlostavljanja policiji, linkove za druge slične sadržaje itd. Link za ulazak u ovu aplikaciju je : https://safetynet-kviz.skole.hr/izbornik .

Opširnije o projektu

 
7. veljače 2017.
Nastavak kampanje - "I ja želim čitati"

Starokineska poslovica kaže: „Tri dana nemoj čitati knjige i tvoje će riječi izgubiti ljepotu.“
Drugi pak kažu da su knjige naše naočale kojima gledamo svijet.
Ovo su samo neke misli u moru izreka o važnosti čitanja. Čitanje je vještina koja se uči u školskim klupama. No, i mnogo više od toga. Usvajanje čitanja i pisanja je najvažniji zadatak početnog školovanja o kojem direktno ovisi školski uspjeh, a onda posljedično i „slika o sebi“. Nažalost, ona djeca koja doživljavaju neuspjeh na tom planu, s vremenom zamrze te iste školske klupe u koje su na početku godine radosno sjeli. Dijete ne odbija čitanje da bi vas naljutilo, već zato jer ne može čitati kao drugi ma koliko se trudilo. Tko od nas želi raditi ono što mu ne ide?
Ove poruke upućene su našim dragim roditeljima i učiteljima na roditeljskim sastancima održanima u prethodna dva tjedna  u našoj centralnoj i područnim školama dok smo prigodnim plakatima o disleksiji pokušali približiti ovu specifičnu poteškoću u čitanju i načine suočavanja s istom. Na početku projekta „I ja želim čitati“ pažnju smo usmjerili na roditelje učenika nižih razreda kako bismo im osvijestili da su upravo oni ti koji su najvažniji za čitalačku motivaciju kod dobrih, a pogotovo kod lošijih čitača. Također, roditeljima je objašnjeno koje su to predčitalačke vještine koje dijete mora imati na početku prvog razreda kako bi i sami kod svog školarca prepoznali eventualne poteškoće i na vrijeme zatražili stručnu pomoć. Ne zaboravimo, dijete može naučiti čitati ako se učenju pristupi dovoljno rano i tome se posveti dovoljno vremena, pažnje i strpljenja!
Srdačan pozdrav do drugog dijela kampanje u kojem ćemo u aktivnosti uključiti naše učenike, učitelje i nastavnike.

Stručno – razvojna služba

 
7. veljače 2017.
Straničnici iz Rumunjske

Kako smo već prije izvijestili na  web-stranicama, naša škola sudjeluje u međunarodnom  Bookmarker Exchange Projectu gdje nam je partner gimnazija George Poborah u Rumunjskoj. Iz tog razloga smo se oduševili kad nam je na adresu škole stigla pošiljka straničnika koje su oblikovali rumunjski gimnazijalci. Još jednom smo dokazali kako knjiga i čitanje mogu povezati učenike sa svih strana svijeta s zajedničkim željama za prijateljstvom, nadom i mirom.

 
3. veljače 2017.
UPISI 2017./18. - Obavijest roditeljima

Prijava djece dorasle za upis u prvi razred osnovne škole u šk. god. 2016./2017. provodit će se u vremenu od 6. do 17. veljače 2017. elektronskim putem na OBRAZCU "PRIJAVA ZA PREDUPIS", na mrežnoj stranici Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Nakon objavljene prijave djeteta u pripadajuću školu, roditelj odnosno staratelj, obavezno se treba javiti školi u vremenu od 1. do 8. ožujka 2017.god radi dogovora o terminu testiranja vlastita djeteta.

Postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djece radi upisa u prvi razred osnovne škole provodi se u osnovnoj školi kojoj dijete pripada prema upisnom području u razdoblju od 31. ožujka do 15. lipnja 2017.

Na linku "INFORMATIVNI OBRAZAC" možete pročitati opširnije informacije o predupisima u prvi razred. U slučaju bilo kakvih poteškoća ili nejasnoća, molimo Vas javite se u školu.

 

Školska stručna služba

 
30. siječnja 2017.
27. siječnja - Dan sjećanja na holokaust

U našoj školi  obilježili Dan sjećanja na holokaust kad smo se prisjetili svih žrtava nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Učenici osmih razreda zajedno s učiteljicom Marinom Sikiricom  su u školskom holu izvjesili  plakate svih poznatih lica koji su stradali u holokaustu, prouzročili ga ili ga srećom izbjegli.  Osvijestili smo kako smo svi pozvani učiniti svijet boljim i sigurnijim mjestom za svakog pojedinca, bez obzira na njegovu narodnost, vjeru ili boju kože i raditi sve što je u našoj moći da se ovakav zločin nikad više ne ponovi.

 
27. siječnja 2017.
Kazališna predstava - "Moje ime je Anne Frank"

U četvrtak, 26. siječnja, učenici sedmih razreda s učiteljicama Anom Marinović, Marinom Sikiricom i Ivanom Grčić posjetili su Gradsko kazalište lutaka Split. Gledali su predstavu „Moje ime je Anne Frank“ .  Priča je to o sudbini židovske djevojčice koja se sa svojom obitelji dvije godine skrivala u amsterdamskom podrumu u vrijeme Drugog svjetskog rata. Iako je dnevnik nastao u mračno doba  holokausta, predstava  nas je razveselila i zabavila. Djeca, polaznici Glumačkog studija kazališta PlayDrame,  ispričala su  vedru priču o odrastanju i svakodnevnim problemima s kojima se susreću djevojčice i dječaci te dobi. Oduševili su sve prisutne i bili nagrađeni gromoglasnim pljeskom. Naši učenici su naučili  kako se i u najtežim vremenima mogu  radovati životu i pronaći sreću u samo naizgled nevažnim stvarima. „Shvatila sam da ljepota uvijek negdje postoji – u prirodi, zrakama sunca, slobodi, u tebi samom; to ti sve može pomoći.“ (Dnevnik Anne Frank)

Ivana Grčić

 
12. siječnja 2017.
"I ja želim čitati" - nacionalna kampanja

„I ja želim čitati“ naziv je nacionalne kampanje koju je pokrenulo Hrvatsko knjižničarsko društvo s ciljem informiranja, educiranja i senzibiliziranja javnosti o problemima i potrebama osoba s teškoćama čitanja i disleksijom koji ne mogu čitati standardni tisak. Hrvatsko logopedsko društvo donosi podatak o svakom desetom učeniku koji ima teškoće s čitanjem. Lako je, stoga, zaključiti kako se i u našoj školi nerijetko susrećemo sa spomenutom problematikom. Tu  djecu prate problemi s učenjem tijekom cijelog školovanja. Kako bismo im pomogli, odlučili smo vlastitim aktivnostima dati doprinos i priključiti se kampanji. Stručna služba škole organizirat će tako prigodne radionice za učenike nižih i viših razrednih odjeljenja, izložbe, roditeljske sastanke, a cilj nam je u školi i ugostiti stručnjaka logopeda kako bi naši učitelji, nastavnici, ali i roditelji dobili konkretne smjernice kako pomoći toj djeci.  Nek' nam to ujedno bude i glavni motiv djelovanja; da suradnjom i zajedničkim snagama radimo na dobrobit naše djece. Uskoro ćete biti detaljnije obaviješteni o budućim događanjima.

                                                                     Stručno - razvojna služba

 
3. siječnja 2017.
Božićni sajam učeničke zadruge u Sinju

Godinu smo ispratili izlaganjem rukotvorina naše učeničke zadruge "Blaga Kamešnice" na večernjem programu  "Adventa u Sinju" (na Šetalištu  Alojzija Stepinca) u pratnji učenica i školske vanjske suradnice, krojačice  Branke Marinović.   Moglo se tu naći raznih suvenira, prigodnih čestitki, domaćih proizvoda od šepurike, ušećerenih badema, grotulja, mirisnih vrećica sa lavandom, domaćih sapuna i radova vrijednih ruku krojačke radionice. Mnogi su prepoznali kvalitetu naših radova i pronašli nešto za sebe kako bi upotpunili ovaj blagdanski ugođaj u svojim domovima ili darivanju najbližih.  Blagdanska atmosfera bila je ugodna, u adventskim kućicama nudili su se razni specijaliteti, u jednoj od njih dijelili su se recepti karakteristični za naš kraj: uštipci i domaći kolači. Degustirao se domaći sir i med, čaj od konoplje s OPG obitelji Mravak. Na večernjem programu predstavljena je Općina Otok, poduzetništvo naše zadruge, posjetitelje je zabavljala klapa sv. Luke i KUD Krenica, pjevali su "reru" i "gangu", a recitatorski dio uveličao je pjesnik Ante Nadomir Tadić- Šutra. 

Ines Vidović Barbarić

 
 
 
Arhiva | Arhiva 2020 | Arhiva 2019 | Arhiva 2018 | Arhiva 2017 | Arhiva 2016 | Arhiva 2015 | Arhiva 2014 | Arhiva 2013 | Arhiva 2012 | Arhiva 2011 | Arhiva 2010 | Arhiva 2009 | Arhiva 2008 | Arhiva 2007 | Arhiva 2006
Pretraľi Web
Sigurnost na internetu - kviz i edukativni materijali za učenike, učitelje i roditelje
   
   
   


Leksikon opće kulture za osnovnoškolce

   
dokumenti
PRAVILNICI
   
Kurikulum zdravstvenog odgoja
   
Školski kurikulum za šk. god. 2017.- 2018.
   
» POPIS ODABRANIH UDŽBENIKA PO RAZREDIMA ZA ŠKOLSKU GODINU 2017.-2018.
   
» POPIS UČENIKA PO ODJELIMA ZA PRVI I PETI RAZRED ZA ŠKOLSKU GODINU 2017.-2018.
   
» Statut škole
   
»Godišnji plan i program rada škole za šk. god. 2017./18.
   
»Kućni red
   
»Pravilnik o kriterijima za izricanje pedagoških mjera
   
»Etički kodeks
   
» Nacionalni okvirni kurikulum
   
»Sigurne školske ceste - BROŠURA
   
»Pristup informacijama
   
»Natječaji - javni pozivi
   
»Javna nabava
   
»Godišnji financijski planovi i izvješća