Vrijeme u OTOKU Pored USERNAME i PASSWORD upiši "gost"

OTOK trenutno


ARHIVA AKTUALNOSTI: 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006

 
   
 
21. studenog 2018.

Dabar je više od natjecanja, Dabar je izazov!

Učenici osnovne škole Kamešnica ove su godine prvi put sudjelovali na međunarodnom natjecanju iz informatike i računalnog razmišljanja - Dabar. Natjecanje se odvijalo od 12. - 16. studenog 2018. godine.
Dabar je međunarodna inicijativa koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Sudjelovanjem u njoj želimo učenicima pokazati da računalo nije samo igračka za društvene mreže ili gledanje filmova nego izvor zanimljivih logičkih zadataka koji učenje i razvoj računalnog razmišljanja čine zanimljivijim i dinamičnijim. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka (primjere zadataka možete vidjeti u datotekama ispod teksta) osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja.

primjeri

 
20. studenog 2018.

Međuškolsko natjecanje iz emocionalne pismenosti "PRETEŽNO VEDRO"

Naša škola se  prošle godine priključila projektu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Pretežno vedro“  koji teži emocionalnom opismenjivanju učenika  u svrhu mentalnog zdravlja djece i mladih. Kompetencije prepoznavanja vlastitih i tuđih osjećaja kao i pravilno reagiranje na iste vježbali smo svaki tjedan od 10. mjeseca  pod budnim okom psihologice i knjižničarke u školskoj knjižnici. Nestrpljivo smo čekali  2. međuškolsko natjecanje emocionalne pismenosti u OŠ Žrnovnica. Moramo pohvaliti spremljenost i entuzijazam čitave naše ekipe, a posebne čestitke idu Steli Šušić – pobjednici individualnog natjecanja u igri „Pretežno vedro“.  Od srca želimo zahvaliti domaćinima na odličnoj organizaciji sa željom da naša škola i dalje sudjeluje u ovom projektu i stečeno znanje i vještine primjenjuje u svakodnevnom životu. Videolink   https://youtu.be/HPiZy727mS0

 
20. studenog 2018.

Dan sjećanja na žrtve Vukovara

Prošli petak  u  našoj školi prisjetili smo se svih ubijenih, nestalih i ranjenih u obrani Vukovara.  Učenici su vodili prigodni program satkan od  tekstova i pjesama vezanih uz Grad Heroj  dok nam je prezentacija prizvala u sjećanje slike razrušenog grada izmučenih ljudi. Naposljetku smo se pomolili za sve pokojne dok su  predstavnici razreda zapalili  lampione  Udruge tjelesnih invalida Utis simbolično oblikujući srce ispred plakata vodotornja. Unutar opeka vodotornja učenici su imali mogućnost napisati kratku molitvu, citat ili stih.  S osjećajima  tuge i ponosa te željom  „da se nikad više ne ponovi“,  vratili smo se u svoje razrede.

 
15. studenog 2018.

Školski volonteri u akciji udruge MoSt #DonirajHranuOnline

Školski volonterski klub OŠ Kamešnica priključio se akciji udruge MoSt, #DonirajHranuOnline, s ciljem online prikupljanja večera za donaciju splitskom Prihvatilištu za beskućnike.
Dobrotvorna akcija započela je 02. studenog, a provodit će se svaki petak u studenom i prosincu, zaključno s 14. prosinca. Cilj akcije je svaki petak prikupiti 35 jela, prema kapacitetu Prihvatilišta.
Naši volonteri su se akciji priključili u njenom drugom tjednu, te donirali 3 večere.

 
7. studenog 2018.

Školski volonterski klub priključio se međunarodnom projektu!

Dobro ste pročitali! Volonterski klub OŠ Kamešnice priključio se međunarodnom projektu pod nazivom „ A Magical Intercultural Friendship Network“ u okviru kojeg će naši vrijedni učenici volonteri sudjelovati u raznolikim aktivnostima s ciljem razvijanja tolerancije kroz upoznavanje različitih kultura diljem svijeta i približavanja specifičnosti istih ostalim učenicima naše škole.  Projekt je započeo 22. listopada i trajati će do 17. prosinca. Naši će volonteri  u tom vremenskom razdoblju dobivati tjedne zadatke kroz koje će se provlačiti ista ideja – promoviranje ljubavi prema kulturalnoj raznolikosti. Učenici volonteri su do sada, u okviru prvog tjedna, izradili elektronski plakat o Španjolskoj koji se prezentirao u školskom atriju te su samostalno pripremili tradicionalno meksičko jelo – tortilje s povrćem i piletinom, u okviru drugog tjedna. Uz plemenitu svrhu obavljanja spomenutih aktivnosti, naši volonteri su se i poprilično dobro zabavili! S velikom uzbuđenošću i željom za radom čekaju sljedeće zadatke, a mi ćemo vas i dalje nastaviti ponosno izvještavati o svemu što naši vrijedni i veseli volonteri naprave.

 
6. studenog 2018.

Medni doručak u PŠ Udovičići

U subotu, 3. rujna, učenici PŠ Udovičići zajedno sa kolegama iz OŠ „Ivan Mažuranić“ uputili su se na Međunarodni pčelarski sajam u Splitu. Manifestacija se održala u hotelu Zagreb gdje su se učenici mogli upoznati s ukusnim proizvodima raznih izlagača iz Hrvatske i susjednih država.  Nakon uvodnog pozdrava i riječi dobrodošlice, za sve učenike priređen je medni doručak sastavljen od ukusnih palačinaka, meda i mlijeka. Nakon obroka svaki učenik je dobio na poklon teglicu u obliku mede ispunjene medom, šalicu s žlicom i prigodnu slikovnicu. Okrijepljeni, mali Udovičani su se u pratnji svojih učiteljica uputili u obilazak centra Splita te se zadovoljni  vratili kućama u popodnevnim satima.

 
31. listopada 2018.

Posjet "Ivaninoj kući bajke" u Ogulinu

27. listopada učenici šestih razreda OŠ Kamešnica krenuli su sa svojim učiteljicama  Marijom Perković i  Ivanom Grčić u Ogulin, rodni grad Ivane Brlić-Mažuranić, kojeg po najpoznatijoj stanovnici ovog kraja često nazivaju zavičajem bajki. Autobusom su stigli do samog središta grada gdje su  najprije posjetili „Ivaninu kuću bajke“.  Izložba se sastoji od nekoliko međusobno povezanih cjelina. Na samom ulazu nalazi se „Čarobna šuma“ sa zrcalom koje otkriva „ unutarnju čudesnu sliku“ onoga koji se u njemu ogleda. Hodnici začaranog dvorca su mjesto na kojem su se učenici podsjetili što je bajka, a unutar okvira  na zidovima se nalaze touchscreen ekrani pomoću kojih su mogli provjeriti svoje znanje. Kraj ognjišta su svi pažljivo slušali dok im je njihova domaćica  pripovijedala bajke . Tajanstvena odaja  u kojoj se mogu pogledati edukativni animirani filmovi i zaigrati interaktivna igra najviše je razveselila  učenike, a u  kreativnim radionicama su se prisjetili poznatih motiva i likova. Na izlazu su imali mogućnost  kupiti suvenire, a onda  su prošetali Ivaninim zavičajem. Vidjeli su kraj koji je u njoj probudio maštu i toplinu kojom je učila dobroti mnoge generacije djece i njihovih učitelja.  „Đulin ponor“,  prema legendi, mjesto je koje je dobilo ime po djevojci Đuli iz 16.st. koja se zbog smrti voljenog mladića bacila u  ponor gdje rijeka Dobra završava dio svoga toka. Nakon šetnje gradom u dobrom raspoloženju su se uputili prema autobusu, zadovoljni što su se podsjetili kakvo je neprocjenjivo blago svom narodu  ostavila naša velika spisateljica i zbog čega je stekla naziv „hrvatskog Andersena“.  

  Novinarska grupa

 
23. listopada 2018.

Znanstvenici u našoj školi

Da znanost može biti zanimljiva i privlačna dokazali su nam uvaženi znanstvenici koji su nas posjetili prošli tjedan. U suradnji s Festivalom znanosti u Sinju, a u okviru godišnjeg školskog projekta  „Znanost-čarolija stvarnosti“, učenici su imali priliku iz prve ruke upoznati se sa čudesnim kemijskim pokusima, doznati čemu služi fizika i otkriti poneku tajnu svemira. U učionicama je vladao veliki interes ispunjen raznoraznim pitanjima te se nadamo da je kod mnogih učenika probuđena znanstvena znatiželja. Zahvaljujemo našim gostima-znanstvenicima i želimo im mnogo uspjeha u daljnjem radu. Video prilog na linku: https://youtu.be/YDihWNaNAuo

 
23. listopada 2018.

Jesen u školi

Jesen se potiho ušuljala u našu školu i inspirirala male kreativce iz Šarenog svijeta da od prešanih listova i latica cvijeća oblikuju zanimljive slike izložene u školskom holu. Još su jednom dokazali kako  se uz malo truda i mašte  od prirodnih materijala može stvoriti nešto lijepo i originalno.

 
22. listopada 2018.

DAN kruha i plodova zemlje

17. listopada naša škola je obilježila Dane zahvalnosti za kruh i plodove zemlje na Trgu dr. Franje Tuđmana.  Cijeli dan školom su se širili zamamni mirisi kruha, peciva, uštipaka, palačinki i slastica koje su prethodno ispekli učenici zajedno sa svojim učiteljicama, mamama i bakama. U svečanost su nas uveli učenici razredne nastave prigodnim igrokazima i recitacijama, a fra Miro Ančić nam se svima obratio zazvavši Božji blagoslov na bogatu i ukusnu ponudu izloženu na stolovima i sve prisutne zahvalivši Bogu na svim blagoslovima koje smo primili u protekloj godini. Svi smo se ugodno pogostili i podružili, a dio kolača smo spremili za nadolazeći blagdan Svetog Luke.

 
15. listopada 2018.

Lutkarska predstava u školi

Svako dijete se barem jednom u životu susrelo s pitanjem što će biti kad odraste i uživalo u imitiranju odraslih i njihovih uloga.  Iz tog smo razloga, 12. listopada, ugostili Studio Suncokret koje je kroz raspjevane šarene lutke predstavilo učenicima razredne nastave ljepotu različitih zanimanja. Shvatili smo da nije bitno kojim se poslom baviš dokle god ga voliš i radiš sa srcem. Vjerujemo da su se učenici lijepo zabavili, ponešto naučili i razvili interes prema određenom pozivu. Do idućeg susreta – razigrani pozdrav iz naše škole!
 
11. listopada 2018.

POZIV - Škola programiranja

Uz moto "Znanje dostupno svima", Splitsko-Dalmatinska županija je u okviru projekta ICT županija pokrenula EDIT – besplatnu školu programiranja za osnovnoškolce i srednjoškolce. Učenici će imati priliku svladati osnove programiranja (HTML, CSS, JavaScript) te samostalno izraditi web stranicu i aplikaciju za "pametne" telefone koristeći programske jezike. Nastava će se odvijati u malim grupama od maksimalno 15 učenika, održavat će se subotom ili u dogovoru s nastavnikom informatike, a učit će se iz posebno kreiranih modernih interaktivnih e-materijala. Osnove programiranja učenike će podučavati  35 certificiranih EDIT profesora, odnosno nastavnika koji su prethodno prošli tromjesečnu edukaciju.
Rok za prijave je do 17. listopada, a po završetku škole, najistaknutijim učeničkim timovima dodijelit će se prigodne nagrade za najbolje završne radove.
Više informacija o školama i prijavama na www.ictzupanija.hr/edit

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=DGiLiMe1xXA

 

 
12. rujna 2018.

Stigli su nam novi prvašići

U OŠ Kamešnica 10. rujna 2018. započela je nova školska godina. Prvoga dana nastave, kao i svake godine, održan je svečani doček i priredba za naše nove školarce- prvašiće!
Na početku svečanosti naš ravnatelj Miroslav Jukić srdačno je pozdravio sve roditelje i djecu prvih razreda te im je zaželio toplu dobrodošlicu. Nakon uvodnog govora, na pozornicu su stigli veseli učenici četvrtih razreda koji su kroz recitacije, igrokaze, ples i pjevanje pozdravili nove školarce. Najvedriji trenutak priredbe definitivno je bio kada su na pozornicu pozvali i prvašiće da im se pridruže u veselom „Hoki poki“ plesu. Na kraju su učiteljice Ivana Porobija i Ljuba Grgat prozvale svoje nove učenike, jednog po jednog, kako bi se upoznale s njima i uručile im krišku razredne kartonske torte u kojoj se nalazio simboličan poklon dobrodošlice.
Svi su se izvrsno zabavili, što smo mogli primijetiti po vedrim licima „starih“ i novih učenika.

 

 
22. kolovoza 2018.

OBAVIJEST UČENICIMA I RODITELJIMA

Nova školska godina počinje u ponedjeljak, 10. rujna 2018.
Učenike će na školskim klupama tog dana dočekati novi udžbenici (osim udžbenika informatike i njemačkog jezika) i radne bilježnice. Zbog kašnjenja u recenziji i tiskanju udžbenika te tehničkih problema navedeni udžbenici nisu se mogli, putem javne nabave, na vrijeme isporučiti.

Zbog navedenih razloga roditelji svih učenika koji pohađaju 5. i 6. razred trebaju kupiti udžbenike iz informatike (obvezan predmet). Također, oni roditelji čija djeca pohađaju izbornu nastavu iz njemačkog jezika (4., 5., 6., 7. i 8. razred) i informatike ( 7. i 8. razred) trebaju kupiti udžbenike a trošak svih kupljenih udžbenika (uz predočenje računa) nadoknadit će im općina Otok (radne bilježnice roditelji NE kupuju).

Prvog dana nastave (10. rujna) učenici i roditelji razreda centralne škole (u Otoku)  trebaju doći u školu prema slijedećem rasporedu:

8:00 – od 2. do 4. razreda
9:00 – od 5. do 8. razreda
10:00 – 1. razred

U Područnim školama Ruda i Udovičići učenici i roditelji trebaju doći u 8:00 sati.

Prilikom preuzimanja udžbenika roditelji će potpisati Izjavu da su preuzeli udžbenike  te da se obvezuju da će iste (neoštećene) u školu vratiti na kraju školske godine.

ravnatelj

 
6. srpnja 2018.

OBAVIJEST

Prije nekoliko dana na školsku zgradu postavljena je nova pokretna panoramska kamera. Live prijenos područja kojeg pokriva možete gledati preko linkona na vrhu ove stranice ("Vrijeme u Otoku" i "Otok trenutno") ili preko stranice LiceCamCroatia.
 
5. srpnja 2018.

UPISI - OBAVIJEST UČENICIMA 8. razreda

Podsjećamo sve učenike osmog razreda kako se  10. srpnja 2018.  zaključava odabir obrazovnih programa i započinje ispis PRIJAVNICA.  Prijavnica, koju ispisuje razrednik, je obrazac koji sadrži konačnu listu prijavljenih obrazovnih programa, poredanih po prioritetima. Učenik  i roditelj zatim potpisuju prijavnicu čime potvrđuju listu prioriteta odnosno odabir učenika, zbog čega je važno da svaki učenik u školu dođe u pratnji jednog od roditelja.

Ispis i potpisivanje prijavnica odvijat će se u školi:
10. ili 11. srpnja 2018. ovisno o vašem dogovoru s razrednicama

 

13. srpnja 2018. objavljuju se konačne ljestvice poretka, čime učenik stječe pravo upisa u program obrazovanja najvišega prioriteta u kojemu se nalazi u sklopu upisne kvote. Konačne ljestvice poretka više se ne mijenjaju!

Učenik svoj upis potvrđuje vlastoručnim potpisom i potpisom roditelja na UPISNICI dostupnoj na mrežnoj stranici NISpuSŠ-a (www.upisi.hr), a koju je dužan dostaviti u srednju školu u kojoj je ostvario pravo upisa, i to od 13. do 19. srpnja 2018.
Budući da je za upis u neke srednje škole potrebna i druga dokumentacija (npr. potvrda obiteljskog liječnika ili liječnika medicine rada, dokumenti za ostvarivanje dodatnih bodova i sl.) svakako provjerite je li, i ako jest što, potrebno donijeti za upis programa obrazovanja vašeg najvišeg prioriteta.

Srednje škole same određuju točne termine zaprimanja upisnica i dodatne dokumentacije u razdoblju od 13. do 19. srpnja te ih objavljuju na svojoj online stranici i oglasnoj ploči škole.

(Sve navedene i dodatne informacije nalaze se na online stranici www.upisi.hr.)

 
27. lipnja 2018.

OBAVIJEST UČENICIMA I RODITELJIMA

Podjela svjedodžbi je 2. srpnja (ponedjeljak) po slijedećem rasporedu:

Otok (centralna škola)
9:00 sati - učenicima od 1. do 7. razreda
9:30 sati - učenicima 8. razreda
10:15 sati - podjela općinskih nagrada

Područna škola Ruda
8:00 sati - učenicima od 1. do 4. razreda

Područna škola Udovičići
9:30 sati - učenicima od 1. do 4. razreda

 

 
18. lipnja 2018.

OBAVIJEST UČENICIMA

Svi učenici koji su upućeni na dopunski rad iz jednog ili dva nastavna predmeta trebaju sutra u 8:00 sati doći u školu.
 
13. lipnja 2018.

Osjećaji i osobine književnih likova

U sklopu školskog projekta „U zdravoj školi – zdrava djeca“  učenici od petog do osmog razreda sudjelovali su pod vodstvom učiteljica Hrvatskog jezika u projektu „Osjećaji i osobine književnih likova“.  Učenici su svaki mjesec u književnim djelima (lektirama) analizirali osjećaje i osobine likova te naučili razlikovati psihološku i etičku karakterizaciju. Cilj projekta je bio razviti kod učenika sposobnost da prepoznaju, imenuju i kontroliraju emocije, razumijevaju i upravljaju emocijama, da cijene pozitivne osobine drugih, razvijaju empatiju te da prošire svoj rječnik imenovanjem različitih vrsta emocija i osobina književnih likova. Također, cilj je bio osvijestiti osobine i ponašanja koje učenici trebaju od svojih vršnjaka (posebno prijatelja), vlastite osobine i ponašanja koja izražavaju u odnosima s drugima kao i neugodne emocije koje doživljavaju u odnosima s vršnjacima.
Od svih obrađenih književnih likova izabrani su najznačajniji i napravljena je PPT prezentacija koja prikazuje likove, njihove osobine, osjećaje i odnose s drugim likovima te ono što možemo naučiti od tih likova.

 
12. lipnja 2018.

NOVI broj školskog lista

Izišao je novi broj (18.) školskog lista PUTOKAZ.
 
11. lipnja 2018.

Dan škole

Dočekali smo i taj dan – Dan OŠ Kamešnica! Nestrpljivo smo se pripremali uvježbavajući igrokaze, recitacije, pjesme, plesne korake, prodavajući kupone za ćevapčiće i lutriju, prijavljujući se za različite sportske aktivnosti, skupljajući fotografije za prezentaciju…
30. svibnja ponosno smo otvorili vrata škole svim našim dragim učenicima, njihovim roditeljima i djelatnicima naše škole. U školskom holu dočekao nas  je plakat i učenički radovi vezani uz nastavni proces kao i prezentacija „Učenici –pomagači“ ispunjena fotografijama učenika koji vrijedno pomažu roditeljima u kućanskim i vrtnim poslovima. Svečani program počeo je školskom priredbom koju je otvorio ravnatelj pozdravivši sve prisutne i uručivši priznanja učenicima koji su ostvarili zapažen rezultat  na županijskim natjecanjima. Neka budu primjer i poticaj drugima u radišnosti i znanju! Bila je to prilika za zahvalu  spremačici Ani Katić na dugogodišnjem  održanju škole čistom i urednom uz sveprisutni osmijeh na licu.  Pred odlazak u mirovinu, ravnatelj joj je uputio tople riječi izmamivši pokoju suzu pri uručivanju prigodnog poklona. Uslijedili su igrokazi 3. i 4. razreda vezani uz ljubavne i školske nestašluke i nezaobilazna Maca Papučarica u lutkarskoj izvedbi 1. a. Dramska sekcija nam je duhovito uprizorila muke koje đaci svojim neznanjem uzrokuju svojim učiteljima. U šarenim kombinacijama prošetale su mlade manekenke ponosno pokazujući vlastite kreacije izrađene u krojačkoj sekciji naše zadruge. Zbor je čitav događaj popratio plesnim koracima i  veselim melodijama.
Miris pečenih ćevapčića, na izlazu iz škole, pozivao nas je na ukusnu marendu, dok su istovremeno mlade kemičarke iz 8.c  prezentirale kemijske čarolije ispred zapanjenih dječjih pogleda i vjerojatno kod mnogih probudile interes za „čudesnu“ kemiju. Školska zadruga je također izložila svoje maštovite i hranjive proizvode, a za sve one željne sportskih aktivnosti tu su bili graničari ( mame protiv učiteljica, učenici i učenice protiv učiteljica – moramo priznati da su se učiteljice hrabro držale i odnijele tri pobjede), skakanje u vrećama i potezanje konopa. Bilo je mnogo smijeha, veselja, a i poneki pad na travi. U tradicionalnoj nogometnoj utakmici učenici protiv učitelja – ovaj put su pobjedu zasluženo ponijeli učenici!
Na kraju je uslijedio najiščekivaniji događaj – izvlačenje nagradne lutrije! Okupljeni učenici su nestrpljivo gledali svoje brojeve na kuponima nadajući se da će baš njihovi biti dobitni. Izvukli smo preko 20 bogatih nagrada i uručili ih sretnim dobitnicima, a svima ostalima možemo poželjeti – više sreće drugi put!
Dan poslije djelatnici naše škole uputili su se na dvodnevno studijsko putovanje na relaciji Slovenija-Austrija.

 
8. lipnja 2018.

Narodi, emocije i običaji

U okviru školskog projekta „U zdravoj školi - zdrava djeca“ učenici 7. i 8. razreda zajedno s učiteljima povijesti i geografije proučavali su kulturne običaje izražavanja emocija među narodima. Svoje spoznaje prezentirali su u obliku panoa u školskom holu i ovim putem osvijestili važnost uvažavanja različitih običaja i kultura koje naš planet čine zanimljivijim i bogatijim mjestom za život.

 
29. svibnja 2018.

Izlet u Zadar

Jučer su učenici 2.a i 2.b razreda u pratnji svojih učiteljica ( Ivana Perković i Daniela Koprčina) krenuli su na jednodnevni izlet u Nin i Zadar. Došli smo u Nin, najstariji hrvatski kraljevski grad. Centar grada je otočić povezan kopnom dvama mostovima nastao na pješčanom sprudu. Razgledali smo centar grada, Donja i Gornja vrata te crkvu sv. Križa koja je poznata kao „najmanja katedrala na svijetu“.
Provodeći dan u Zadru, uronili smo u daleku i bogatu povijest tritisućljetnog grada.
Slijedi šetnja povijesnom jezgrom grada, obilazak rimskog foruma, crkve sv. Donata – okrugle predromaničke crkve koja je simbol Zadra, katedrale sv. Stošije – trobrodne romaničke, najveće crkve u Dalmaciji. Obišli smo Narodni trga, Trg pet bunara, crkvu sv. Marije, Gradske zidine i vrata te Morskih orgulja. Prepoznatljive su po svom kaskadnom obalnom profilu . Uz same orgulje je i glasoviti Pozdrav suncu, još jedna urbana instalacija vrijedna divljenja.
Prošetali smo i Kalelargom, najširom zadarskom ulicom koja je opjevana u mnogim pjesmama i ima čak i svoju himnu. U večernjim satima vratili smo se u Otok veseli, umorni i puni dojmova.

Ivana Perković

 
29. svibnja 2018.

Književna baština

Učenici 8.c razreda sudjelovali su u projektu Književna baština u okviru nastave Hrvatskog jezika pod vodstvom učiteljice hrvatskog jezika Ane Marinović. Cilj projekta je bio upoznavanje učenika s najznačajnijim hrvatskim književnicima i njegovanje književne baštine. Učenici su pojedinačno, u paru ili skupini istraživali određenog književnika, njegovo stvaralaštvo i razdoblje u kojem je stvarao. Rezultate istraživanja usmeno su izlagali pred razredom uz pomoć PPT prezentacije ili plakata koje su izradili. Neke pjesme su i vizualizirane. Nakon predstavljanja književnika i njihovih značajnih djela koji su ostavili neizbrisiv trag u književnosti, provjerili su svoje znanje kroz kviz. Kao sinteza napravljena je jedinstvena PPT prezentacija koja objedinjuje književnike o kojima se izlagalo kako bi se i ostali učenici upoznali s našim najznačajnijim književnicima.
 
29. svibnja 2018.

Oslikavanje zida u PŠ Udovičići

U okviru projekta „ U zdravoj školi – zdrava djeca“ učiteljica Ines Vidović Barbarić zajedno s učiteljicama i učenicima PŠ Udovičići oslikali su dio ogradnog zida iza školske zgrade.  Pod geslom „Oslikajmo školski okoliš“ potaknuli su učenike na aktivno sudjelovanje u estetskom uređenju školskog eksterijera i motivirali ih na očuvanje i brigu o okolišu. Vjerujemo da će uljepšani vanjski prostor škole doprinijeti povećanom zadovoljstvu boravka učenika i djelatnika škole u Udovičićima.

 
22. svibnja 2018.

Ekskurzija učenika 4. razreda - Gorski kotar i Zagreb

Došao je i taj dan, 16. svibnja. Dan za koji djeca žive cijelu školsku godinu. Ozarenih lica, s torbama u rukama, sastali smo se, u ranim jutarnjim satima, na autobusnoj stanici u centru Otoka. Put nas je vodio prema Smiljanu. Ondje smo posjetili Memorijalni centar Nikole Tesle. Imali smo priliku uživo vidjeli Teslin transformator, pogledati film o njegovim životu te prošetati kroz njegovu rodnu kuću u kojoj se nalaze izumi koji su zauvijek promijenili čovječanstvo. Nastavili smo put do Ogulina gdje smo posjetili Zavičajni muzej i Ivaninu kuću bajki. Tamo nas je dočekala ljubazna voditeljica koja nas je upoznala sa životom i djelom Ivane Brlić – Mažuranić te raznim mogućnostima koja kuća bajki nudi. Posebno oduševljenje izazvao je duh Bjesomar s kojim su učenici imali priliku i razgovarati. Nakon dugog dana smjestili smo se u hotel u Ravnoj Gori. Bez obzira na cjelodnevni angažman, djeca su još imala snage za „disco večer“, koja je bila posebno iznenađenje našeg vodiča. Odmorni i naspavani, ujutro smo nadobudno krenuli u našu Metropolu. Uz pratnju ljubazne vodičke, obišli smo bitna mjesta grada Zagreba. Krenuvši s Jelačićevog trga, do Katedrale, preko Markovog trga i Kamenitih vrata, spustili smo se natrag ZET – ovom uspinjačom. Nakon kratke pauze, punih trbuščića, uputili smo se prema Maksimiru, gdje smo posjetili ZOO Zagreb.  Nakon nebodera, tvornica, tramvaja, ovo je bio pravi melem za oči.  Uživali smo u prirodi, a upoznali smo i razne životinje, od kojih smo neke imali priliku vidjeli samo na TV – u. Djeca su se najviše zainteresirala za čimpanze s kojima su malo „proćaskali“, te morskog lava, kojeg su imali priliku i hraniti. Treći dan, nakon jutarnje rekreacije i turnira u nogometu i graničaru, uputili smo se južnije, pošli smo u razgledavanje našeg najvećeg i najstarijeg Nacionalnog parka, Plitvičkih jezera. Vožnja brodom i kristalna modrozelena voda, te cvrkut ptičica, na savršen način su nas uveli u prostrane šumske komplekse. Imali smo priliku vidjeti iznimne prirodne ljepote slapova i jezera, bogatstvo flore i faune te čisti planinski zrak. Obogaćeni novim znanjima i novim iskustvom, uputili smo se doma. Vožnja do Otoka protekla je u natjecateljskom duhu, gdje su djeca, kroz kviz znanja, ponovila sve što su naučili i vidjeli u protekla tri dana. U kasnim večernjim satima stigli smo u naš Otok. Sigurni smo da je cilj ostvaren i da ćemo još dugo prepričavati događaje.

 
22. svibnja 2018.

Županijska smotra učeničkih zadruga

18. svibnja naša školska zadruga „Blaga Kamešnice“ sudjelovala je na 30. županijskoj smotri učeničkih zadruga održanoj u prodajnom centru Mall of Split. Program, na kojem je sudjelovalo 35 zadruga, počeo je u 12 sati. Na izložbenom štandu naši  su zadrugari, odjeveni u narodnu nošnju, predstavili  svoje maštovite rukotvorine inspirirane tradicijom i očuvanjem okoliša. Bila je to prilika za upoznavanje i razmjenu ideja i iskustava s ostalim učeničkim zadrugama. Osvojivši 15. mjesto, vjerujemo da ćemo sljedeće godine biti još bolji i uspješniji.

 
16. svibnja 2018.

Muzejska edukativna radionica

Prije tjedan dana našoj školi stigla je pozivnica na radionicu Muzeja Cetinske krajine  „Isplovila je muzejska lađa puna blaga“ kojoj se rado odazvao  4.c i 5.c razred. Oni su zajedno s knjižničarkom i  svojim učiteljicama Ivanom Porobijom i Ines Vidović Barbarić posjetili Alkarske dvore koji su ponudili trenutačno utočište građi Muzeja Cetinske krajine ( zbog preuređenja zgrade ). Odslušali smo zanimljivu prezentaciju kustosice Anite Librenjak koja nas je provela kroz zanimljivu povijest nastanka papira i upoznala sa značajnijim primjercima papirnate muzejske građe ( fotografije, karte, plakati, knjige ). Nakon predavanja uslijedila je eko-likovna radionica u kojoj su učenici  izrađivali cetinsku lađu ( inače zaštićenu kao kulturna baština ), izrezivali i ukrašavali ružu vjetrova te quiling-tehnikom oblikovali ukrase od papira. Svoje uratke su ponosno pokazivali kustosici i učiteljicama te ih izložili za fotografiranje. Zahvaljujemo Aniti na srdačnom  gostoprimstvu uz obećanje da ćemo se ponovo vidjeti.

 
16. svibnja 2018.

Reklame - utjecaj na različite dobne skupine

Učenici 7.b i 7.c razreda sudjelovali su u projektu Reklame u okviru nastave Hrvatskog jezika. Cilj projekta je bio osvijestiti učenike o utjecaju reklama na različite dobne skupine i uočavanje manipulacije u medijima pomoću jezika u reklamama. Često zbog reklama koje vidimo u medijima kupujemo ono što nam zapravo uopće ne treba.Najveća moć reklama leži u njihovoj lakoj dostupnosti, privlačnosti i uvjerljivosti. Kako bi privukle potrošače, koriste različite tehnike uvjeravanja. O svemu ovome učenici su se uvjerili tijekom projekta u kojem su trebali analizirati reklame koje se najčešće prikazuju na televiziji te stvoriti vlastitu reklamu koristeći svoje tehnike uvjeravanja i pamtljive slogane. Određene skupine učenika su istraživali reklame, analizirali ih te povezali s emisijama koje su se emitirale tijekom dana na televiziji. Uočili su povezanost emisija i reklama koje se pojavljuju tijekom tih emisija te prema sadržaju zaključili koje su ciljane skupine potrošača. Ostali učenici su imali zadatak napraviti reklamu za svoj proizvod s kojim žele upoznati tržište i dobro ga prodati. Proizvod je mogao biti stvaran ili su ga mogli izmisliti za potrebu stvaranja reklame. Reklama se mogla napraviti na plakatu ili snimiti kamerom mobitela (video-audio). Učenici su uglavnom odabrali snimanje kamerom mobitela, montirali reklamu i tako ostvarili svoje kreativne ideje. Osim što su nešto naučili, učenici su se zabavili i nasmijali kreirajući svoje i gledajući reklame drugih učenika na satu Hrvatskog jezika.

Ana Marinović

 
15. svibnja 2018.

Predavanje - Prevencija zlostavljanja djece

Naša škola odlučila se priključiti u još jedan program prevencije  zlostavljanja djece pod nazivom CAP (Child Assault Prevention). Ovaj je program opisan kao „jedan od najobuhvatnijih i najinovativnijih programa prevencije na svijetu“.  Istraživanja su pokazala da se nakon provedbe istog kod djece uočava povećanje samopouzdanja, asertivnosti i znanja o korisnim strategijama zaštite i samozaštite. Ključ CAP-ovog uspjeha leži u njegovim temeljima, odnosno u osnovnoj filozofiji jačanja djece i pružanja pozitivne podrške. Sve to postiže se kroz poučavanje o zlostavljanju i demonstriranje brojnih korisnih strategija koje se mogu koristiti kako bi se spriječilo da do nasilja uopće dođe.
Program obuhvaća tri dijela: predavanja za osoblje škole, predavanja za roditelje i radionice za djecu. U srijedu, 9. svibnja, školska psihologinja - Doris Veronika održala je predavanje za cjelokupno školsko osoblje na koje su se rado odazvali članovi administrativne službe, školski domari, ravnatelj, spremačice, stručni suradnici  i svi učitelji razredne i predmetne nastave. Svojim pomnim slušanjem i pozitivnim komentarima pokazali su svoju zainteresiranost za ovu temu, ali i osjetljivost te svjesnost o ozbiljnosti problema zlostavljanja djece u Hrvatskoj. Cilj predavanja bio je proširiti sustav podrške koju imaju učenici naše osnovne škole.
U bliskoj budućnosti očekujte daljnje informacije o tome kako je proteklo predavanje za roditelje, a kako preventivne radionice za djecu.

 
8. svibnja 2018.

Ekskurzija "osmaša" - ISTRA

U ranim jutarnjim satima sastali smo se pred školom i krenuli na dugo očekivano putovanje. Uz kraća zaustavljanja stigli smo u Smiljan gdje smo razgledali Memorijalni centar Nikole Tesle. Stručna voditeljica nas je upoznala s Teslinim životom i pokušala nam objasniti što nam je sve omogućio njegov  jedinstveni um. Na otoku Krku smo posjetili staru benediktinsku crkvu sv. Lucije u Jurandvoru u kojoj je pronađena Bašćanska ploča,  jedan od naših najdragocjenijih spomenika. Ovaj najstariji hrvatski glagoljski natpis  nastao je oko 1100. godine, dakle skoro četiri stoljeća prije otkrića Amerike!  U večernjim satima smo stigli u Istru i smjestili se u hotel. Razgledavanje našeg najvećeg poluotoka započeli smo sljedeći dan u Nacionalnom parku Brijuni uživajući u vožnji vlakićem i u skladu ljudskog, biljnog i životinjskog svijeta. Bili smo u safari parku, vidjeli zbirku otočnih prepariranih životinja, arheološku zbirku i crkvu sv. Germana. U Puli smo razgledali Amfiteatar, Augustov hram, Lapidarij i Forum. Treći dan, vozeći se pored 10 km dugog Limskog kanala, stigli smo u Rovinj, jedan od najljepših istarskih gradova. Obilazak smo započeli na mjestu gdje se nalazi najviša točka grada, toranj uz baroknu crkvu sv. Eufemije na kojem smjer vjetra pokazuje brončani kip svetice. U Poreču smo vidjeli Eufrazijevu baziliku, najznačajniji spomenik bizantske umjetnosti na tlu Hrvatske, a istog dana uživali smo i u pogledu s motovunskih zidina koje se nalaze na samom vrhu strmog brežuljka. Četvrti dan smo napustili hotel, prošetali Opatijom,  posjetili poznato marijansko svetište na Trsatu i zidine Trsatskog kaštela s kojeg nam se pružio nezaboravan pogled na cijeli Kvarner. Tvrđava Nehaj u Senju bila je naša posljednja stanica na putu prema Otoku. Poslušali smo predavanje o senjskoj povijesti i poznatim senjskim uskocima te se uputili kući. U Otok smo stigli u večernjim satima, umorni i zadovoljni, sigurni da ćemo dugo pamtiti svaki zajedno provedeni trenutak .

učenici

 
3. svibnja 2018.

Susret s književnicom

U okviru školskog projekta „U zdravoj školi – zdrava djeca“ odlučili smo posvetiti pozornost problemu koji muči mnoge djevojke, a to je ispravan odnos prema vlastitom tijelu. Vodeći se tom idejom, psihologica je osmislila nekoliko radionica za učenice viših razreda na temu poremećaja u prehrani i važnosti zdravog prihvaćanja sebe. Kako u travnju obilježavamo Dan hrvatske knjige, kao logičan nastavak uslijedio je  poziv mlade književnice Nede Dropulić Vuković u našu školu iz razloga što je  bolno iskustvo borbe s anoreksijom ispričala u svom prvijencu „Težina ljepote“.  Susret se realizirao u višenamjenskoj dvorani, a Neda je učenike osvojila svojom iskrenošću, neposrednošću i toplinom. Zbog povećanog interesa i mnogih pitanja, susret se prolongirao na dva školska sata. Nadamo se da su naši đaci nakon ovog susreta izašli  oplemenjeni i bogatiji za  jedno novo iskustvo  imajući u vidu kako nismo samo ovo tijelo koje vidimo, već i duša koja je neprocjenjiva  i zaslužuje biti voljena.

 
27. travnja 2018.

Dan dječje knjige u PŠ Udovičići

2. travnja u cijelom svijetu se obilježava Dan dječje knjige koji pada na datum rođenja H.Ch. Andersena. Iz toga razloga knjižničarka je posjetila PŠ Udovičići i zajedno s učiteljicom Tinom  M. Trapo osmislila lektirnu radionicu na temu Ružnog pačeta. Učenici su uz prezentaciju pažljivo slušali dogodovštine nesretnog pačića te kroz razgovor osvijestili da se svatko ponekad osjeća izrugivan i neprepoznat u svom društvu. Nakon toga su, podijeljeni u grupe, dramski izveli pred pločom jedan prizor iz bajke. Vrativši se u klupe, pomogli su pačiću da kroz labirint postane labud te je svatko dobio za zadatak oslikati jedan prizor iz bajke na list papira kao i na jedan prazni straničnik. U knjižnici smo plastificirali straničnike koje smo podijelili učenicima kako bi im pomogli u označavanju stranica u daljnjem čitanju, a od oslikanih crteža izradili slikovnicu Ružno pače koja će im ostati u školi kao podsjetnik na zajednički rad i ugodno druženje.

 
27. travnja 2018.

Oslikani junaci medijske kulture

Učionica hrvatskog jezika, zahvaljujući učiteljici Ines Vidović Barbarić i  njenim „pomagačima“, postala je zanimljivije i ugodnije mjesto za nastavu. Razlog tomu su poznati protagonisti medijske kulture  oslikani na zidu učionice. Odsada će sve učenike hrvatskog jezika promatrati znatiželjni Charlie Chaplin iza ormara, dr. Baltazar će proučavati literaturu za svoje sljedeće izume dok će poznati junak iz Surogata stvarati svoj virtualni svijet.
Dokazali su kako sinteza likovnog stvaralaštva i hrvatskog jezika može biti nepresušno vrelo za kreativnost i suradnju.

 
24. travnja 2018.

Dan hrvatske knjige - pjesnik u školi

Učiteljice, Josipa Kunac, Ljuba Grgat i Ivana Porobija su, posjetom hrvatskog pjesnika i našeg sumještanina Ante Nadomir Tadić- Šutre, zajedno sa svojim učenicima obilježile Dan hrvatske knjige. Povodom obilježavanja tog Dana, učiteljica Ivana Porobija, je učenicima  4. a, 4. b, i 4. c razreda, na samom početku, u kratkim crtama, predstavila život i djelo pjesnika Šutre. No, stekli smo dojam da nije bilo potrebe previše o njemu pričati jer su djeca uglas nabrajala poznate uglazbljene pjesme poput Ne daj se Cetino, Stina pradidova, a sjetili su se i zadnje njegove zbrike pjesama Luč Hrvata.
Pjesnik je svoje izlaganje započeo........... opširnije.

 
24. travnja 2018.

Predavanje vatrogasaca

Ove školske godine naša je škola ostvarila suradnju s djelatnicima JVP i DVD Sinj. Naime, sukladno njihovom planu i programu o informiranju svih sudionika društva o opasnostima od požara i drugih elementarnih nepogoda, tijekom ožujka i travnja održana su poučna i zanimljiva predavanja učenicima petog razreda. Vatrogasci su upoznali učenike o opasnostima od požara u kući, školi i okolišu, opasnostima od potresa i poplave te najvažnijim postupcima u slučaju takvih situacija. Učenici su s velikom pozornošću pratili predavanja, a njihovo zanimanje još je više poraslo kada su u drugom dijelu imali priliku izbliza vidjeti te probati vatrogasnu opremu.

 
23. travnja 2018.

Terenska nastava - posjet rimskim iskopinama u Solinu

17.travnja učenici 8.a, 8.b i 8.c razreda s učiteljicama Ankicom-Katić Jurela, Zrinjkom Gamulin-Vilogorac i Vesnom Škopljanac-Mačina krenuli su na terensku nastavu. Upoznali smo antičku metropolu rimske provincije Dalmacije koja je najveći arheološki park u Hrvatskoj. O njenoj veličini osvjedočili smo se posjetivši impozantne zidine s kulama i vratima, forum s hramovima, amfiteatar i groblje sa salonitanskim mučenicima (Manastirine), grad s preko 60 000 stanovnika i, prema legendi, rodno mjesto cara Dioklecijana.
Posjet Saloni uveo nas je u jedan drugi svijet, izdvojen od obližnjih brzih prometnica, svijet mira i opuštanja. Najbogatije nalazište stare Salone je episkopalni centar, kompleks sakralnih objekata iz 5. stoljeća. Križna bazilika je poprilično sačuvana, s krstionicom  u sredini. 
Na kraju smo upoznali najmonumentalniju salonitansku građevinu-mfiteatar u kojem su se odvijale krvave borbe gladijatora i zvijeri, a mogao je primiti gotovo 19.000 gledatelja.

 
18. travnja 2018.

Projekt "Romeo i Julija"

Literarna grupa je prethodnih mjeseci radila na projektu „Romeo i Julija – usporedba filmskih adaptacija s originalnim tekstom“ pod vodstvom učiteljice Hrvatskog jezika Ane Marinović. Tematika bezvremenskog klasika Romeo i Julija velikog svjetskog književnika Williama Shakespearea i danas je inspiracija mnogim filmskim i kazališnim umjetnicima. Vjerojatno nema nijednog drugog književnog autora u svjetskoj povijesti čija su djela više adaptirana. Osnovni cilj ovog projekta je bio ...... opširnije.

 
17. travnja 2018.

Izvanučionička-istraživačka nastava

Učenici 4.a i 4.b razreda su zajedno s učiteljicama iskoristili lijepo proljetno vrijeme i 11. travnja nastavu održali izvan učionice. Dan je započeo šetnjom do jezera u Zavirju gdje su mjerili temperaturu vode, zraka, orijentirali se uz pomoć kompasa te proučavali živi svijet u vodi i uz vodu. Svoj put su nastavili do nogometnog igrališta OSK-a gdje su se zabavili igrajući nogomet. Nakon marende i odmora stigli su na travnjak u blizini škole. Svaka skupina od 4-5 učenika je dobila zadatak da uz pomoć metra,  kolčića i konopa obilježi jedan kvadratni metar na travnjaku te na tom mjestu izmjeri temperaturu tla, prouči biljke koje rastu na tom prostoru i uz pomoć aplikacije na mobitelu  istraži nazive biljaka koje su im nepoznate. Koristeći povećalo proučavali su dijelove biljke cvjetnjače i životinjski svijet travnjaka. Uz pomoć interneta istražili su  ljekovita svojstva pojedinih biljaka.
Ponukani uspješnom nastavom u prirodi i 16.travnja su napustili učionicu jedan školski sat kako bi u neposrednoj blizini škole proučili  biljni i životinjski svijet šume. Svaki učenik je dobio zadatak da odabere jedno drvo, na listu papira osjenči  koru debla te istraži i zapiše živi i neživi svijet koji se nalazio na drvu i oko njega. Neke primjerke su prikupili u zajedničku kanticu te ponijeli u razred na daljnje proučavanje.
Na pitanje što misle o ovakvom načinu rada, učenici su s oduševljenjem odgovarali da im se svidjelo i izrazili želju da što više vremena provedu učeći u prirodi.

 
13. travnja 2018.

KROS - Sinj 2018.

10. travnja 16 naših učenika sudjelovalo je na dječjem krosu u Sinju. U 9:30 ujutro krenuli su minibusom u pratnji učitelja tjelesne i zdravstvene kulture, Nenada Alfirevića. U Sinju ih je dočekao velik broj djece iz osnovnih škola diljem Splitsko-dalmatinske županije. Dobili svoj redni broj koji su zalijepili na majicu i krenuli se zagrijavati. Svatko je nestrpljivo čekao red na svoju utrku. Učenici su od starta pa sve do samog cilja uložili veliki trud i napor da postignu što bolje rezultate u želji da njihov učitelj, škola i njihovi bližnji budu ponosni na postignuti uspjeh. U tome su i uspjeli. Naši "sedmaši i osmaši" postigli su odličan uspjeh i osvojili treće mjesto u svojoj kategoriji. Bravo dečki!

Ivana Tadić, 8.c

 
9. travnja 2018.

"U zdravoj školi - zdrava djeca"

Učenici 3.b razreda s učiteljicom sudjelovali su u školskom projektu, čiji je cilj bio promoviranje zdravog stila života, usvajanje ispravnih higijenskih i prehrambenih navika, kreiranje zdravog dnevnog menija učenika kao i briga o mentalnom zdravlju pojedinca. Projekt je realiziran kroz niz aktivnosti utkanih u gotovo sva nastavna područja. Na satu prirode i društva , u okviru nastavne cjeline „Zdravlje“, učenici su istraživali vitamine i minerale. Svaki je učenik predstavio svoj vitamin (A,B,C,D,E…), odnosno mineral ( kalcij, željezo…). Obogatili su se važnim saznanjima o tome što se sve krije u namirnicama koje svakodnevno trebaju jesti. U paru su izradili jelovnik koji zadovoljava potrebu za svim vitaminima i mineralima. Zapravo, zamislili su da imaju svoj restoran i prezentirali razne jelovnike. Naveli su što njihov restoran nudi za doručak, ručak i večeru. Na satu hrvatskog jezika izveli su igrokaz „Vitamini i minerali“. Uživjeli su se svaki u svoju ulogu te odlično odglumili navedeni dramski tekst. U likovnoj radionici osmislili su i izradili društvenu igru „Zdravi život“. Tom dijelu su se jako veselili. Igru rado igraju, natječu se i kroz nju uče i usvajaju nova znanja.

Marija Jukić

 
28. ožujka 2018.

Uskrsna čestitka

Veselom i razigranom čestitkom u školskom holu, učiteljice četvrtih razreda zajedno s učiteljicama likovne kulture poželjele su svim učenicima i djelatnicima škole sretan Uskrs i ugodne proljetne praznike!
 
27. ožujka 2018.

Uskrsni sajam zadruge "BLAGA KAMEŠNICE"

26. i 27. ožujka školska zadruga „Blaga Kamešnice“ predstavila je svoje proizvode na Trgu dr. Franje Tuđmana. Vrijedni zadrugari zajedno sa svojim voditeljima su osmislili raznoliku uskrsnu ponudu koja je uključivala domaće džemove, čajeve, likere,kolače, vrećice s lavandom, ljekovite kreme, sapune, magnete, torbice, ukrasne vijence i još mnogo toga čime možemo blagdan Uskrsa učiniti raskošnijim i svečanijim. Nadamo se da je svatko pronašao nešto za sebe, a svim kupcima zahvaljujemo što ste nam pomogli da i dalje radimo i stvaramo na obostrano zadovoljstvo.

Školska zadruga

 
26. ožujka 2018.

Uskrsna radionica "Šarenog svijeta"

Maleni kreativci iz Šarenog svijeta su nas i ove godine oduševili svojim rukotvorinama koje su izložili na 1. katu naše škole. U uskrsnoj  su se radionici,  zajedno s voditeljicama Marijom Jukić i Katicom Pavić, poigrali različitim materijalima ( konac, karton, kolaž, tempera, slama, tkanina )  kako bi prikazali sve uskrsne simbole u jednom veselom i prpošnom mozaiku.  Proljetna lepeza različitih boja poziva nas na radosno iščekivanje buđenja i proslavu novog života!

 
22. ožujka 2018.

DAN šarenih čarapa

21. ožujka se u cijelom svijetu obilježava Dan šarenih čarapa : dan kada se solidariziramo s osobama s Down sindromom. Bila je to prilika da nam štićenici Centra za odgoj i obrazovanje „Juraj Bonači“ iz Sinja uzvrate susret. Kombi prepun veselih lica dovezao se ispred naše škole gdje su učenici nestrpljivo očekivali svoje „goste“. Proveli smo ih kroz školu do višenamjenske dvorane gdje smo imali zajedničku uskrsnu radionicu: oslikavali smo jaja i izrađivali kartonske koke – košarice. Članovi Volonterskog kluba su zajedno s učenicima škole imali priliku bolje upoznati najmlađe štićenike Centra koji su ih zarazili sa svojom neposrednošću i životnim entuzijazmom. Druženje uz sokove i slastice popratili su i   poljupci, zagrljaji i poneki zajednički „selfiji.“ Iznimno smo sretni što su nam svojim dolaskom uljepšali jutro i još jednom dokazali kako nas različitosti ne razdvajaju već, naprotiv, obogaćuju život.

Školski volonterski klub

 
21. ožujka 2018.

OBAVIJEST roditeljima budućih prvaša

Poštovani roditelji, iako planirani tijekom travnja, zbog neodgodivih okolnosti, testiranja u školi za upis djece u prvi razred pomiču se na početak svibnja.
O datumu i vremenu testiranja Vašeg djeteta informirat će Vas odgajateljice u dječjem vrtiću "Žabica"

Zahvaljujemo na razumijevanju.

Sručno-razvojna služba


 
20. ožujka 2018.

Terenska nastava - posjet Vrlici

Iako su svi očekivali kišu, 15.ožujka osvanuo je topao i vedar dan, na radost učenika petih razreda naše škole i njihovih učiteljica Katarine Mravak, Marije Perković i Ivane Grčić. Sastali su se kraj autobusa oko 8 sati i krenuli na planiranu terensku nastavu. Prvo odredište njihova putovanja bila je Vrlika, gdje su odmah nakon dolaska posjetili OŠ Milana Begovića. Na samom ulazu u školu srdačno ih je pozdravila ravnateljica, a domaćini su svoje goste počastili jelom i pićem. Mali članovi folklorne grupe oduševili su ih poznatim vrličkim nijemim kolom koje se pleše bez prateće glazbe dok se ritam postiže udaranjem noge o tlo. U obilazak grada povela ih je skupina vrličkih učenika sa svojim učiteljicama. Najprije su posjetili rodnu kuću našeg poznatog pisca Milana Begovića, autora libreta za operu „Ero s onoga svijeta“ Jakova Gotovca. Kroz povijesnu jezgru Vrlike stigli su do Česme, izvora u šumi gdje voda teče iz šest kamenih izljeva na zidu. To je nekad bilo mjesto okupljanja i druženja Vrličana te je inspiriralo Begovića za pisanje libreta. Nakon odlaska s Česme učenici su se oprostili od svojih domaćina i uputili prema tvrđavi Prozor sagrađenoj na prijelazu iz 14. u 15.st. Tvrđava se nalazi iznad današnje Vrlike, a s njenih zidina učenici su bez daha promatrali prekrasni prizor, zeleno Vrličko polje, jezero i kameni gradić. Poslušali su predavanja svojih učiteljica, odmorili se i krenuli natrag prema autobusu. Uputili su se prema izvoru Cetine i najprije se zadržali pored starohrvatske crkve sv. Spasa iz 9. st. oko koje je otkriveno groblje s više od 1100 grobova i 700 stećaka. Na izvoru ih je dočekala netaknuta priroda i modra voda u kojoj su učenici pokušavali pokazati svoje sposobnosti bacanja kamenčića. Puni utisaka, veselo prepričavajući doživljaje krenuli su prema autobusu. Zbog radova na cesti morali su odustati od posjeta Perućkom jezeru i brani Peruća pa su se u Otok vratili oko 15 sati. Umorni, ali zadovoljni otišli su svojim kućama unaprijed se radujući sljedećem zajedničkom druženju.

 
16. ožujka 2018.

Tjedan mozga - mozak i umjetna inteligencija

Svi znamo da je mozak najsloženiji organ koji i u 21.stoljeću krije mnogo nepoznanica. Tema ovogodišnjeg Tjedna mozga je „Mozak i umjetna inteligencija“. Učiteljice četvrtih razreda, Josipa Kunac, Ljuba Grgat i Ivana Porobija, u suradnji s pedagoginjom Ivanom Katić te pripravnicom Anom Milanović – Trapo, nastojale su da ovaj tjedan protekne u znaku radionica i istraživanja vezanih za mozak i umjetnu inteligenciju.
Sve je započelo predavanjem i radionicom triju studentica s Medicinskog fakulteta. Naime, one su uz pomoć 3D mozga te mikroskopa, zorno prikazale učenicima presjek mozga po dijelovima. Tako su učenici saznali da zapravo imamo, ne jedan, nego tri mozga, a između ostalog su uvidjeli za što točno služi određeni dio mozga. Na kraju je sve završilo degustacijom voća i povrća, gdje je cilj bio da djeca uvide kako bez osjetila vida i osjetila njuha ne mogu prepoznati o kojoj vrsti jela se radi. Nadalje smo odlučili raznim bojama obilježiti pojedine dijelove i funkcije mozga te slikovito prikazati gdje se što nalazi. Tako je nastao 2D i 3D prikaz mozga. Učenici su uz pomoć glinamola i plastelina oblikovali moždane vijuge te izradili poprečni presjek mozga. Kako ne bismo zaobišli ovogodišnju temu odlučili smo, za početak istražiti što je to zapravo umjetna inteligencija. Došavši do zaključka da se tehnologija razvija „brzinom svjetlosti“, razvili smo raspravu o tome koje su prednosti, a koji nedostaci tog razvoja. Ne možemo zanemariti činjenicu da tehnologija (roboti) uvelike olakšava svakodnevni čovjekov život, no na svakom pojedincu ostaje da odluči hoće li dopustiti da ona i upravlja njime.
Kad je riječ o umjetnoj inteligenciji, roboti su neizostavan dio, pa smo tako mogli u školskom holu vidjeti robote koje su učenici izradili, a između ostalog su mogli skinuti aplikaciju Makeblock i zaigrati nogometnu utakmicu s robotima, te aplikaciju Anatomy 4D, uz pomoć koje obris ljudskog tijela na papiru postaje živi organizam sa svim živcima i organima.
Na kraju možemo samo zaključiti, a i nadati se, da umjetna inteligencija nikad neće nadmašiti ljudsku, a na pitanje: „Zašto ne?“ odgovor je dao dr. Ž. Mišević na jednom od svojih predavanja, rekavši: „Čovjek ne može stvoriti nešto savršenije od njega samoga.
Vama ostavljamo da procijenite je li to zbilja tako te hoće li razvoj robotike doprinijeti boljitku čovječanstva ili će donijeti raskol.
U najgorem slučaju bar znamo da mu uvijek možemo izvaditi baterije.

 
16. ožujka 2018.

Mađioničarska predstava

Jučer je dupkom puna višenamjenska dvorana naše škole odzvanjala dječjim smijehom, cikom, pljeskom i zaprepaštenim uzdasima. Povod je bio posjet poznatog hrvatskog mađioničara Luke Vidovića koji je nastupio s predstavom „Četiri čarobne riječi“. Uz pomoć malih asistenata iz publike, Luka je izvodio trikove i štosne gegove dokazavši kako uz malo truda i nekoliko „čarobnih riječi“ – čarolija može postati stvarnost! Učenike je zarazio pozitivnom energijom i probudio interes da odgonetnu nemoguće trikove pred svojim očima. Na završetku predstave, bila je prilika za autograme i zajedničko slikavanje.

 
15. ožujka 2018.

Dan broja Pi

Dan najpoznatije matematičke konstante Pi i ove su godine obilježili učenici viših razreda zajedno sa svojim učiteljicama matematike. Zanimljivo kako je Pi povezao dva najznačajnija genija 20. i 21. st. – naime, na isti dan, 14. ožujka, rodio se Albert Einstein i umro Stephen Hawking.
Učenici su osmislili plakate, održali predavanja i pronalazili svoje rođendane među beskonačnim znamenkama broja Pi.

 
9. ožujka 2018.

Dan žena

Žene daju život, odgajaju, inspiriraju i pokreću svijet…
Iz tog su razloga učenici osmih razreda pod vodstvom učiteljice Marine Sikirice napravili pregled znamenitih žena kroz povijest. Prigodni pano u školskom holu uredili su životopisima žena koje su se ostvarile kao umjetnice, znanstvenice, dobrotvorke, revolucionarke, voditeljice, sportašice, dizajnerice, spisateljice, političarke…Pokazale su kako nijedna djelatnost nije strana ženi te da svako područje života žena može obogatiti svojim idejama, snagom i vizijom. Stoga ovom prilikom želimo svim pripadnicama nježnijeg spola  čestitati  Dan žena!

 
6. ožujka 2018.

Zdrava hrana

Projektu „U zdravoj školi – zdrava djeca“ pridružio se 2.a razred koji je zajedno s učiteljicom oblikovao različite figure iz biljnog i životinjskog svijeta. Promičući zdravu prehranu, dokazali su se kao pravi mali umjetnici. Koliko su bili maštoviti, možete provjeriti u foto-galeriji.

 
1. ožujka 2018.

Dan ružičastih majica - PREVENCIJE MEĐUVRŠNJAČKOG NASILJA

          „Dobra djela daju ti krila“ slogan je aktivnosti koje su ove godine provedene u našoj školi povodom Dana ružičastih majica – međunarodnog dana prevencije međuvršnjačkog nasilja.
Ponukan vizijom o školi s isključivo prijateljskim i toplim odnosima, superjunak Pinkman koji se dobrim djelima bori protiv nasilja odlučio je ponuditi priliku našim učenicima da postanu njegovi  mladi službeni pomagači. U suradnji sa školskim volonterima izradio je za svakog učenika po jedno papirnato pero na kojemu su bili zapisani zadaci, odnosno dobra djela, koje su učenici trebali napraviti. Kao simboličan znak da su svoj zadatak uistinu ispunili učenici su svoja perja bojali u ružičastu boju i lijepili na zajednička krila dobrih djela svih učenika naše osnovne škole.
Sigurni smo da su se učenici dobro zabavili i iskoristili ovu priliku da svojim dobrim djelima nekome izmame osmijeh na lice.
Dašak vesele atmosfere osjetite uz fotografije iz naše galerije.

 
27. veljače 2018.

Osmaši u Vukovaru

 I ove su godine naši učenici sudjelovali u projektu  Posjet učenika osmih razreda Vukovaru. Stigli su sa svojim učiteljima u večernjim satima i smjestili se u hostelu Dubrovnik. Prvog dana boravka u hostelu su organizirana dva predavanja: Domovinski rat i Bitka za Vukovar. Istog dana  posjetili su vukovarske muzeje.U Gradskom muzeju smještenom u obnovljenom dvorcu Eltz upoznali su arheološku prošlost i etnografsku baštinu. Među brojnim izloženim predmetima primijetili su  i alkarsku odoru.  Nezaboravno je bilo razgledavanje  Muzeja vučedolske kulture , jedne od najstarijih civilizacija koja nam je dala poznatu vučedolsku golubicu, vučedolsku čizmicu i najstariji europski kalendar – Orion. Večernji izlazak u disco  oduševio je sve učenike. Sljedeći dan posjetili su memorijalne lokacije i to najprije poznati simbol stradanja u Domovinskom ratu, vukovarsku bolnicu. Nakon multimedijalnog prikaza zbivanja u bolnici 1991. u podrumu  su vidjeli  vjerno prikazan život ranjenika i bolničkog osoblja tijekom opsade grada. Poslušali su potresnu priču o  danima kada su u njoj stotine ranjenih tražile spas da bi iz nje bili  odvedeni u smrt.   Posjetili su Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Spomen dom Ovčaru i Kukuruzni put. Na Memorijalnom groblju, najvećoj masovnoj grobnici u Europi nakon II.svjetskog rata, poklonili su se žrtvama Domovinskog rata.  Iako je za kraj  predviđeno predavanje pod nazivom Škola mira i Kviz znanja učenici većine škola su ga morali  propustiti jer su se zbog vremenskih (ne)prilika morali nešto ranije uputiti kući. Zahvaljujući ljubaznim djelatnicima Memorijalnog centra, posjet Vukovaru sigurno će svi pamtiti s toplinom u srcu usprkos hladnoći i snijegu koji ih je pratio.

 
26. veljače 2018.

ZDRAVA PREHRANA

U okviru školskog projekta  „U zdravoj školi zdrava djeca“ učenici 2. b razreda s učiteljicom Ivanom Perković poigrali su se  različitim vrstama voća i povrća te oblikovali ukusne i oku ugodne figurice iz životinjskog svijeta. Pokazali su kako  u zdravoj hrani možemo uživati svim osjetilima, biti kreativni, razvijati zdrave prehrambene navike i usput se dobro zabaviti. Nadamo se da će vas ova estetsko-voćna kombinacija u školskom holu potaknuti na zdrav životni stil!

 
16. veljače 2018.

Školski maskenbal

Tko god se 13. veljače  u 11 sati našao na Trgu dr. Franje Tuđmana, mogao je posvjedočiti pravom malom spektaklu kojeg su priredile naše školske maškare. Mnogo truda i mašte  uloženo je u izradu dojmljivih šarenih kostima koji su oživjeli kišovito zimsko jutro.
Punim trgom izmijenila su se četiri godišnja doba,  a u svim bojama i oblicima prošetao se omiljeni dječji vragolanko Grga Čvarak.  Sinjska ferata natrpana putnicima i životinjama vratila nas je u prošlost, a iz bliske budućnosti su nas napali klonovi  koji su u svom naprednom laboratoriju klonirali, ni manje ni više nego učiteljicu iz kemije. Na sportske terene odveli su nas šestaši uprizorivši teniski meč Samprasa, nervoznog Ivaniševića i pristranog suca. Jezivi zombiji su ustali iz mrtvih dok su se razigrani Romi vozikali u kariolama. Na djetinjstvo i vrijeme slaganja najdražih kockica podsjetili su  nas masivni Lego meni  koji su ponosno marširali  poput prave vojske. Ukoliko je tko ogladnio, tu su bile žute primamljive banane!  Nježne balerine fascinirale su nas Labuđim jezerom, plemenske plesačice veselim ritmovima dok su na tananim koncima visile i koračale otmjene i krhke marionete.
Napoljetku nas je Ultra Europe  „zarazila pozitivom“ i sve izmamila na plesni podij, a izgubljenu energiju nadoknadili smo osladivši se ukusnim krafnama. Čestitamo Legićima, marionetama i klonovima na osvojenim nagradama, a do idućeg puta pozdravljaju vas vesele i zaigrane školske maškare!

 
8. veljače 2018.

UPISI 2018./19. - Obavijest roditeljima

Prijava školskih obveznika vršit će se elektronskim putem u vremenu od 8. do 18. veljače 2018.

Prijavu je potrebno izvršiti putem linka PRIJAVA prema upisnom području škole objavljenim na web stranici Ureda državne uprave SDŽ (www. udu-sdz).

Školski obveznici su:

  • djeca rođena od 1. travnja 2011. do 31. ožujka 2012.,
  • djeca rođena od 1. travnja 2012. do 31. prosinca 2012. za koju roditelji, odnosno staratelji žele ostvariti pravo na prijevremeni upisu prvi razred osnovne škole,
  • djeca kojima je za šk.god. 2017./2018. rješenjem Ureda, odgođen upis u prvi razred osnovne škole,
  • djeca koja trebaju privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred osnovne škole.

Učenik se prijavljuje za upis u školu prema prebivalištu odnosno upisnom području škole (matična škola), gdje se obavlja provjera spremnosti djeteta za upis (testiranje i liječnički pregled) sukladno dogovoru sa roditeljem. Nakon obavljene prijave djeteta Uredu, roditelj odnosno staratelj obavezno se treba javiti školi u vremenu od 1. do 8. ožujka 2018. god. radi dogovora o terminu testiranja djeteta. Potrebna dokumentacija: OIB, kopija domovnice i rodnog lista (vrijede bez obzira na datum izdavanja), a u slučaju da roditelj iste nema, škola će ih pribaviti elektronskim putem.

  • Za prijevremeni upis roditelj odnosno staratelj osim prijave online podnosi i zahtjev Uredu državne uprave na  Obrascu 6. Mišljenje stručnog tima predškolske ustanove dostavlja osnovnoj školi prilikom dogovora o testiranju.

NAPOMENA: Ukoliko roditelji, iz bilo kojeg razloga nisu u mogućnosti izvršiti prijavu elektronskim putem, za pomoć se mogu obratiti pedagoginji u Školu svakog radnog dana u vremenu od 8:30 do 13:00.

Školska stručna služba

 
7. veljače 2018.

Lutkarska predstava u školi

U okviru školskog projekta „U zdravoj školi – zdrava djeca“, naša škola ugostila je Produkciju Z iz Splita s lutkarskom predstavom „Keko Eko“. Šarmantna je to i edukativna priča o smetlaru Keku koji zajedno s „mladim snagama“ odluči osnovati eko-udrugu koja će njihovu ulicu učiniti čišćom i urednijom. Šarene lutke i veseli songovi oduševili su učenike nižih razreda centralne i područnih škola. Kroz pjesmu i smijeh naučili su kako zajedničkim snagama možemo doprinijeti kvaliteti našeg okoliša. Doznali smo kako pravilno razvrstavati smeće te kako oprost i prijateljstvo mogu i nemoguće stvari učiniti mogućima. Do idućeg susreta, eko – pozdrav iz naše škole!

 
2. veljače 2018.

Projekt Povjestice - vizualizacija stripom i dramatizacijom

Učenici 6.b sudjelovali su u projektu Povjestice – vizualizacija stripom i dramatizacijom u sklopu nastave Hrvatskog jezika te su time učinili lektiru Povjestice Augusta Šenoe zabavnijom i pristupačnijom. Osnovna namjena ovog projekta je bila na kreativan način obraditi lektiru Povjestice te upoznati učenike sa stripom i načinima izrade stripa (digitalno i crtanjem), sa stvaralačkom dramatizacijom i kazalištem lutaka te izradi lutaka i scenografije. Učenici su nakon obrađenih nastavnih jedinica Strip i Dramatizacija književnog teksta odabrali način vizualizacije zadane lektire. Individualno su crtali stripove, u paru su upoznali mogućnosti digitalne izrade stripa pomoću internetske aplikacije Pixton, a u skupini su četiri učenice osmislile scenografiju, napravile lutke te izvele pred ostalim učenicima lutkarsku predstavu temeljenu na povjestici Kameni svatovi.
Ovim su projektom učenici 6.b probudili istraživački duh, kreativno se izrazili i ujedno zabavili.

Ana Marinović

 
18. siječnja 2018.

Školski robotičari - dobitnici Croatian Makers božićnog izazova

Početkom prosinca Croatian Makers liga postavila je božićni izazov svim školama s kojima surađuje. Zadatak je bio napraviti projekt na temu Božića koristeći mBot robote. Naši „mali robotičari“ iz 4.a razreda ( mentorica Josipa Đula zajedno s „velikim robotičarima“ iz viših razreda ( mentorica Ivana Čerina ) osmislile su božićnu stazu koju su 3 mikrobita ukrašavala svjetlima, a dva robota vozila njome od kojih je jedan pjevao Zvončiće. Postavili su je u školski hol i objavili na Facebook profilu.
IRIM-ov žiri je odabrao 10 objava koje su se istaknule po kvaliteti i kreativnosti. Među njima se našla i naša škola te osvojila komplet dodataka za mBot robote koji će im koristiti u sljedećim projektima.
Čestitamo našim robotičarima i želimo im još mnogo  uspjeha u daljnjem radu!

 
28. prosinca 2017.

Božićne priredbe

I ove se godine školska dvorana ispunila znatiželjnim učenicima i njihovim obiteljima koji su zajedno s djelatnicima škole nestrpljivo iščekivali početak  božićne priredbe. Uvodnu riječ otvorio je fra Miro Ančić zazvavši blagoslov na sve prisutne. U blagdansko raspoloženje uveo nas je školski zbor  izvrsnom višeglasnom interpretacijom Halleluje Leonarda Cohena.  Prvašići, skriveni iza ručno oblikovanih lutaka, otkrili su nam pravi i često zaboravljeni smisao Božića.  Drugašići su nam prepričali što će sve pokloniti Isusu za rođendan, a četvrtaši recitacijom otkrili što je to hrvatski  Božić. Dramska skupina još nam je jednom pokazala kao sitnice i mali znakovi pažnje ljudima liječe srca te nam ne treba raskoš da bismo bližnjega usrećili. Plesna skupina, zamaskirana iza tamnih naočala, sve nas je rasplesala uz taktove pjesme Can't  stop the feeling.  Mali glumci iz 4.c su nam pokazali kako često zaboravljamo pravu poruku ovog blagdana izgubljeni u komercijalizaciji i različitim izmišljenim likovima koji nemaju mnogo veze s istinskim Božićem. 
Naši mladi recitatori, pjevači, plesači i glumci su nam još jednom pokazali svoj talent, nasmijali nas, rasplesali, ali i osvijestili pravu poruku Božića koja se ne skriva iza bogatih poklona i svjetlećih reklama već u skromnosti malog srca koje snažno kuca u jaslicama kako bi svim ljudima  donijelo mir i veselje.
Priredbe su održane i u područnim školama u Rudi i Udovičićima. Slikovni zapis pogledajete u fotogalerijama.
Svima još jednom želimo čestit Božić i sretnu i uspješnu Novu godinu!

Otok -

Ruda -

Udovičići -

 
19. prosinca 2017.

Projekt "Pet dana - Pet priča"

„Ako ne poznajete drveće, možete se izgubiti u šumi. Međutim, ako ne poznajete priče, možete se izgubiti u životu.“
Čitanje knjiga, bajki, priča…sve nas to uvodi u svijet mašte, a tamo je najljepše. Učenici 2. i 4. razreda Područne škole Ruda imali su priliku čuti i priče koje nisu u nastavnom planu. U goste su nam, sa svojim pričama i bajkama došle učiteljice hrvatskog jezika viših razreda naše škole. Slušali smo bajke, izrađivali origame, pisali činkvine i dobro se zabavili. Još jednom smo spoznali da nam knjiga može biti veliki prijatelj s dobrim namjerama.

                                                                                                                             Kata Šimunović

 
15. prosinca 2017.

Večer matematike

U predvečerje, 13. prosinca, drugu godinu zaredom, u našoj školi, u organizaciji učiteljica iz matematike, pod vodstvom prof.mat. Ivane Čerina, održala se 2. Večer matematike. Večer matematike je skup interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici.
Obzirom da svi znamo koliki strah i grč u želudcu, kod pojedine djece, izaziva matematika, glavno pitanje je bilo kako ih privući i kako im dočarati, često zaboravljenu, zabavnu stranu matematike.
Nakon dugog razmišljanja, dosjetili smo se Escape room igara. Naime, pojam potječe iz engleskog jezika, a igre su namijenjene svima koji žele dobru zabavu te onima koji žele testirati svoje znanje poput logike, opažanja, zaključivanja…......OPŠIRNIJE.

 
14. prosinca 2017.

Božićni vlakić želja

Ususret nadolazećim blagdanima, 2.b razred s učiteljicom Ivanom Perković izradio je papirnate i kartonske  vlakiće u kojima su napisali svoje božićne  želje. Ukrašeni šareni vagoni nizali su dječje želje od onih općenitih poput  mira, zdravlja i ljubavi  do  onih posebnijih kao što su slatkiši, lopta ili psić. Od srca želimo da im se makar djelićak toga ispuni te da se  zadovoljni „ukrcaju u vlak sreće“!

 
12. prosinca 2017.

Božićna drvca u našoj školi

Božić se na mala vrata ušuljao u našu školu  ostavivši svoj svečani trag u učionicama i školskim hodnicima. Učiteljica likovne kulture Ines Vidović-Barbarić zajedno s učenicima je od aluminijske folije i kolaža oblikovala originalne ukrase za bor u školskom holu koji suvereno konkurira impozantnim prošlogodišnjim jaslicama. Na katu nas je obradovalo božićno drvce i jaslice u interpretaciji kreativne radionice „Šareni svijet“. Od slamki, cd-ova, limenki, štapića za uši i papirnatih podmetača oblikovali su srebrne ukrase koji u sebi sintetiziraju raskoš i moderno-tehnološki izraz. Pokazali su još jednom kako se od starih potrošnih materijala mogu kreirati maštoviti ukrasi koji su zasigurno obogatili i doprinijeli našem školskom ozračju.

 
8. prosinca 2017.

Matematička LIGA

6.  prosinca u popodnevnim satima, kad je većina učenika napustila školske prostorije, osmero vrijednih i marljivih učenika su, zajedno sa svojim mentoricama: Josipom Kunac, Ivanom Porobija i Marijom Jukić, ostali rješavati zahtjevnije matematičke zadatke. Naime, sudjelovali su u natjecanju zvanom „Matematička liga“. To je ekipno natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola kojemu je cilj popularizacija matematike, motivacija učenika, poticanje zajedništva te timskog rada.
Dvije ekipe naše škole, sastavljene od dva učenika četvrtog razreda i dva učenika trećeg razreda, timskom suradnjom, zauzele su visoko 12. i 14. mjesto od ukupnih 58.  Vjerujemo da su učenici samim sudjelovanjem stekli jedno novo iskustvo, naučili surađivati, shvatili da je matematika logična i zabavna te da će s nestrpljenjem dočekati sljedeća dva kola.
Vođeni parolom: „Važno je sudjelovati!“ i svjesni činjenice da uvijek može bolje, s iščekivanjem idemo u  proljetno i ljetno kolo.

 
8. prosinca 2017.

Zelena knjižnica

Projekt „Zelena knjižnica“ pokrenulo je Društvo bibliotekara Istre s ciljem educiranja javnosti o održivom razvoju i potrebi zaštite okoliša. Naša školska knjižnica se zajedno s mnogim općim, školskim i sveučilišnim knjižnicama pridružila ovom vrijednom projektu pod geslom „ Nemojmo uprskati – dobre planete je teško pronaći !“. Budući da ovogodišnji školski projekt  „U zdravoj školi – zdrava djeca“ obuhvaća i problematiku zdravog i savjesnog odnosa prema okolišu, pokušali smo prigodnim plakatima, kvizovima i eko-radionicama u petim razredima naše škole, senzibilizirati učenike za održivi razvoj i odgovorno ponašanje. Vrijeme je da počnemo razmišljati o svojoj budućnosti i budućnosti naše djece dok ne postane prekasno!

 
8. prosinca 2017.

Oslikavanje platnenih vrećica

Učiteljica Ines Vidović Barbarić je zajedno sa zainteresiranim učenicama osmislila radionicu oslikavanja platnenih vrećica. U skladu s cjelogodišnjim školskim projektom „U zdravoj školi- zdrava djeca“ s ciljem promoviranja platnenih umjesto plastičnih vrećica, učenice su dobile priliku izraditi vrećice s motivom po želji. Kako je protekla radionica, možete provjeriti u našoj foto-galeriji.

 
7. prosinca 2017.

Socijalna samoposluga

Siromaštvo nije izbor, pomaganje jest!, geslo je humanitarne akcije prikupljanja prehrambenih i higijenskih potrepština za korisnike socijalne samoposluge. Akciju provodi školski volonterski klub u suradnji s udrugom SRMA. Povodom međunarodnog dana volontera u školskom atriju postavljen je kutak s kutijama u koje je moguće odložiti potrepštine koje želite donirati potrebitima. Akcija je još uvijek u tijeku i trajat će do 16.12. U fotogaleriji možete vidjeti kako se prazne kutije polako pune prehrambenim i higijenskim potrepštinama te time ujedno ispunjavaju srca naših mladih humanitaraca koji uče da pomaganjem drugima pomažemo i sebi time jer postajemo bolje, ispunjenije i sretnije osobe!

 
7. prosinca 2017.

Školski volonterski klub u centru "Juraj Bonači" u Sinju

Bliži se vrijeme blagdana te su članovi školskog volonterskog kluba odlučili još jednom posjetiti Centar za odgoj i obrazovanje „Juraj Bonači“ u Sinju kako bi zajedno sa štićenicima Centra sudjelovali na božićnoj radionici. Koristeći stare cd-ove i božićne salvete oblikovali smo ukrase za bor te iskoristili priliku za  međusobno druženje i zabavu. Nastavak je ovo ugodnog prijateljstva koje će se kroz različite oblike susreta i radionica nastaviti i u budućnosti.

 

 
7. prosinca 2017.

Sv. Nikola u našoj školi

Na blagdan Sv. Nikole, nebeskog zaštitnika djece, mornara, pomoraca, ribara i putnika, za učenike naše škole pripremljeno je iznenađenje. Dječji najdraži svetac dobio je pismo od  njihovih učiteljica u kojem je pisalo kako su svi učenici ove godine bili jako dobri te ih je zbog toga odlučio osobno posjetiti i podijeliti im darove. U albumu možete pogledati fotografije radosnog druženja u učionicama.

 
6. prosinca 2017.

Božićni sajam

1. prosinca na Trgu dr. Franje Tuđmana u Otoku školska zadruga „Blaga Kamešnice“ održala je božićni sajam. Imali smo prilike vidjeti vrijedne rukotvorine koje su oblikovale sekcije naše zadruge sa svojim voditeljima i učiteljima koji su odvojili svoje vrijeme kako bi obogatili božićnu ponudu svečanim adventskim vijencima, krpenim torbama i magnetima, ukusnim džemovima, čajevima i rakijama, mirisnim sapunima i vrećicama s lavandom. Bili su ti i eksponati s prepoznatljivim figurama alkara i motivima Gospe Sinjske. Vjerujemo da je svatko pronašao nešto za sebe, a ukoliko ste propustili božićni sajam, danas u 18h kao i idući ponedjeljak ( od 10  do 12h) ) izložit ćemo svoje uratke u Sinju. Vidimo se!

Školska zadruga „Blaga Kamešnice“

 
29. studenog 2017.

OBAVIJEST roditeljima i zainteresiranoj javnosti

U petak, 1. prosinca na Trgu dr. Franje Tuđmana, od 10 do 12 sati održat će se božićni sajam školske zadruge "Blaga Kamešnice". Dođite i provjerite što smo ove godine za vas pripremili !

 
29. studenog 2017.

Kulturna baština kao inspiracija

Da kulturna baština može biti neiscrpno vrelo inspiracije za umjetničko oblikovanje, dokazale su učiteljice Zrinjka Gamulin-Vilogorac, Josipa Kunac i Ivana Porobija. Zajedno s učenicima Likovne grupe, koristeći se žirevima, kaširanim papirom, drvom, staklom i tekstilom prikazali su vječni motiv alkara i alkarskog momka i tradicionalne alkarske nošnje. Kravate ( kao jedan od hrvatskih simbola ) i stakla ukrasili su  motivima Gospe Sinjske i  sinjskog krajobraza. Svoje uratke izložili su u holu škole, a neki primjerci će se prodavati na božićnom sajmu školske zadruge.

 
28. studenog 2017.

SUDOKU natjecanje u Splitu

25. studenog u prostorima splitskog FESB- a održano je natjecanje iz sudokua za osnovne i srednje škole Splitsko-dalmatinske županije.  Organizator natjecanja je Enigmatski klub „Božidar Vranicki“ u suradnji s Hrvatskom Mensom i AZOO-m. Bila je to prilika da učenice 7.b i 7.c  razreda ( pod vodstvom učiteljice Ivane Čerine ) odmjere svoje snage u ovoj popularnoj matematičko-logičkoj igri.  Dokazale su vještinu i spretnost ušavši među prvih deset timova na ljestvici. Čestitamo!

 
27. studenog 2017.

Prvo međuškolsko natjecanje iz emocionalne pismenosti

U srijedu, 15.11., u OŠ Stobreč održano je 1. međuškolsko natjecanje iz emocionalne pismenosti. Učenici osnovnih škola Meje, Brda, Strožanac, Stobreč, Žrnovnica, Trilj i Kaštel Stari su se grupno i pojedinačno natjecali u igri osjećaja "Pretežno vedro". Igru su u sklopu istoimenog projekta "Pretežno vedro", u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Split, osmislili vrijedni učenici OŠ Stobreč koji su imali čast biti i domaćini prvog natjecanja ovakvog tipa. Naše učenice 7.a razreda, Božena Bilokapić i Matea Varenina, bile su članice povjerenstva učenika čiji je zadatak bio odabrati školski tim koji se najbolje i najkreativnije prezentirao. Grupna pobjednici bili su učenici OŠ Žrnovnica, a pojedinačna nagrada otišla je u ruke učeniku Krešimiru iz OŠ Brda.  Nadamo se da će ova popularna igra uskoro stići i u našu školu te vjerujemo da ćemo dogodine i mi odmjeriti snage u prepoznavanju i imenovanju emocija. Čestitamo pobjednicima, a u fotogaleriji pogledajte djelić natjecateljske atmosfere.

 
27. studenog 2017.

Međunarodni dan djeteta

Svake godine 20. studenog obilježava se Međunarodni dan djeteta s ciljem boljeg razumijevanja i prihvaćanja dječjih potreba kao i njihova zaštita od svakog oblika nasilja i diskriminacije. Tim povodom Lutkarska skupina naše škole pod vodstvom učiteljice Sanje Gusić je osmislila i izradila  lutke i igračke od recikliranog materijala.  Pokazali su kako se od starog tekstila, stiropora, papira i kartona uz malo mašte i volje mogu stvoriti originalne lutke od kojih će se neke kasnije upotrijebiti za potrebe lutkarske družine. Svaka od ovih rukotvorina može poslužiti i ostalim učenicima kao poticaj da kreativno provedu vrijeme i uz malo novca i truda oblikuju vlastite igračke.

 
20. studenog 2017.

Dan sjećanja na Vukovar

Učenici i djelatnici OŠ Kamešnica, 18.studenoga obilježili su 26. godišnjicu okupacije herojskog grada Vukovara. Prezentacijom, prigodnim govorom, nezaobilaznom molitvom i minutom šutnje prisjetili smo se  i zahvalili ne samo braniteljima Vukovara, nego i svim hrvatskim braniteljima koji su svoj život dali za nas i cijeli hrvatski narod. Emotivnu atmosferu upotpunila je i pjesma Hrvoja Hegedušića „Stoji grad“. Na kraju programa učenici za zapalili lampione ispod prigodnog panoa u predvorju škole. Osim u centralnoj školi i u područnim školama Ruda i Udovičići učenici i učitelji upalili su svjetlo za Vukovar. U znak sjećanja na važan dan, Dan pada grada Vukovara. .... DA SE NIKAD NE ZABORAVI.....
Kupnjom lampiona naša škola se uključila u humanitarnu akciju Udruge tjelesnih invalida Sinj (UTIS). Sva prikupljena sredstva Udruga će donirati Vukovaru za djecu i obitelji djece s poteškoćama u razvoju.


 
15. studenog 2017.

Kazališna predstava

Učenici petih razreda OŠ Kamešnica sa svojim učiteljicama Marijom Perković i Ivanom Grčić uputili su se 13. listopada u Split gdje ih je dočekala učiteljica Ines Vidović- Barbarić. Zajedno su posjetili Gradsko kazalište mladih - Split gdje su gledali predstavu” Priče iz davnine”,  adaptaciju  priča” Šuma Striborova “i “Sunce djever i Neva Nevičica”. Nekada davno, kad je Ivana Brlić - Mažuranić pričala  priče svojoj djeci i otvarala im vrata slavenske narodne književnosti, nije ni slutila da će obilježiti i povezati mnoge generacije čitatelja. Svojom maštom je opisala stvarne i nestvarne likove, različite krajeve i svjetove da bi   pokazala kako se put prema dobru uvijek krije u ljudskom srcu.  Nakon što su se udobno smjestili u gledalištu,učenici i učitelji su počeli uživati u isprepletenosti  jezika i pokreta. Govorom svojih tijela i glazbom glumci su ih uvodili u bajkoviti svijet  velike spisateljice. Pokret se pretvarao u govor, a djeca su se povremeno na poticaj glumaca i sama uključivala u igru. Mogla su naglas komentirati i odgovarati na njihova pitanja. U odabranim bajkama pokretači radnje su  mitološka bića : mali kućni duhovi Domaći i Mokoš, staroslavensko žensko božanstvo koje zna poprimiti i zlu ćud. Glazbene motive klasika Beethovena, Bacha i Mozarta autori predstave su nastojali modernom obradom približiti dječjoj dobi, a na platnu su projicirani dječji radovi nastali po motivima poznatih slikara. Kao i uvijek, junaci ovih priča svojom su mudrošću, ljubavlju i dobrotom  pobijedili sve nevolje u kojima su se našli, a naši učenici su se sa svojim učiteljicama zadovoljni vratili u Otok.

 
15. studenog 2017.

Kino predstava

Tog jutra, u petak, 10. studenog, za mnoge školarce, osvanuo je tipičan jesenski dan. No , ne i za učenike jednog trećeg i tri četvrta razreda.
Nakon što su se učenici - putnici iskrcali, njihovo mjesto na autobusnoj stanici, preuzelo je 68 četvrtaša i trećaša, te jedan autobus na kat. Naime, u pratnji svojih učiteljica: Marije Jukić, Josipe Kunac, Ljube Grgat i Ivane Porobija, uputili su se u Split, na kinoprojekciju animiranog filma „Ekipa iz džungle“. Usudim se reći da 90% spomenutih učenika nikad nije bilo u nekom većem kinu, stoga i ne čudi tolika euforija i uzbuđenost učenika. Da sve bude zanimljivije, animirani film smo odlučili gledati u 3D verziji.
Pri dolasku u kino, učenici su dobili 3D naočale bez kojih ne bismo mogli doživjeti 3D efekt. Na samom početku animiranog filma, upoznali smo Matka, koji izvana izgleda kao pingvin, a iznutra je pravi tigar. Odgajan od majke tigrice, postajao je najsmotaniji Kung-fu majstor ikada. Njegova misija je bila očuvati  red u džungli i obraniti je od neprijatelja.
Učenici su, prateći nestašne pustolovine ekipe iz džungle, uočili način na koji se svi drže zajedno i brane svoj dom. Naučili su, na Matkovom primjeru, kako nije bitno tko si ni odakle potječeš. Bitno je ono što osjećaš u srcu. Kad imaš slogu i zajedništvo, sve prepreke možeš savladati.
Sigurni smo da ovo nije bio samo jedan običan animirani film, nego da će učenicima ostati u sjećanju kao jedno lijepo iskustvo, baš kao i onaj pljesak, koji se zaorio dvoranom, u trenutku kad je Veliki tigar ratnik spasio svoju obitelj.
Ovu priliku smo iskoristili i za upoznavanje i razgledavanje krajolika primorskog zavičaja, te smo zaključili kako Split s razlogom nosi titulu najvećeg grada primorskog kraja.
Vidno zadovoljni novim iskustvima, novim poukama i novim, naučenim, sadržajem sretno smo stigli u našu Zagoru. A za kraj bismo mogli iskoristiti onu narodnu: „Svugdi pođi, ali kući dođi. “

učiteljice

 
8. studenog 2017.

Izložba u našoj školi

Od srijede, 25. listopada, do sutra, 9. studenog, u našoj školi ugostili smo putujuću izložbu pod nazivom "Plakati za dušu". Učenici su na satovima razredne zajednice  razgledavali plakate i odabirali najbolje. Plakati su nastali s ciljem zaštite i unapređenja mentalnog zdravlja djece i mladih tijekom različitih projektnih aktivnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije, Službe za mentalno zdravlje. Izložba je vezana i uz VIZUALNE komunikacije u promicanju zdravlja. Velikom broju razreda za oko je zapeo plakat Zagrli život. Učenica Ana Maria (3.b): "Sviđa mi se ovaj plakat, jer me potakao da volim svakoga, pogotovo one kojima je naša pomoć potrebna." Ostale plakate možete pogledati u fotogaleriji.

 
7. studenog 2017.

OBAVIJEST roditeljima

Objavljen je javni poziv za dodjelu pomoći studentima iz obotelji s 5 i više djece u 2017. godini. Podrobnije informacije o pozivu možete pronaći OVDJE.
 
6. studenog 2017.

Medeni doručak hrvatskih pčelinjaka

4. studenoga, učenici 3.a i 3.b razreda, u pratnji svojih učiteljica i krojačice Branke Marinović (vanjske suradnice školske zadruge), zaputili su se na 8. Međunarodni sajam meda „Dalmatina“. Od predsjednika Udruge hrvatskih pčelara, gospodina Ivana Mravka pozvani na „Medni doručak hrvatskih pčelinjaka“. Sajam je organizirao Savez pčelarskih udruga Splitsko-dalmatinske županije, u hotelu Zagreb, u Splitu. Tamo im se pridružila učiteljica Ines Vidović Barbarić sa učenicama Anđelinom Pupić Bakrač  (8.b) i Ivanom Milanović Litre (7.b). Izložili su proizvode učeničke zadruge koji se uklopili u bogatu ponudu brojnih izlagača, koji su nudili razne pčelarske proizvode,  i bogatu opremu za pčelare.
Održan je prigodan govor u kojem je naglašeno kako je med „eliksir zdravlja“ i kako ga je potrebno konzumirati tijekom cijele godine. Nakon službenog otvorenja učenici su započeli  svoj Medni doručak hrvatskih pčelinjaka“.. Poslužen je med, šalica toplog mlijeka, medenjaci, mliječna peciva, buhtle, maslac, razni zdravi namazi, te ukusne palačinke sa čokoladnim preljevom. Učenici su uživali u svakom zalogaju,te su proveli vrijeme u ugodnom druženju. Na poklon su dobili neobičnu bočicu meda i šalicu za mlijeko, dar OPG-a Mravak. Trećaši su se uputili u  razgledavanje grada Splita, a  zadrugari su ostali  prodavati proizvode i rukotvorine učeničke zadruge. Učenica Ivana obukla je tradicionalnu "cursku" nošnju a krojačica Branka isplela joj je tradicionalnu pletenicu oko glave. Uz učenike naše škole , na sajmu su bili i učenici 3. razreda OŠ Ivana Mažuranića  Han.
Bio je to zanimljiv i slatki posjet koji će učenici i učiteljice još dugo pamtiti.

Ines Vidović Barbarić
Katarina Porobija
Marija Jukić

 
3. studenog 2017.

Gorka istina o šećeru

„Bolje spriječiti nego liječiti.“
                             Stara narodna poslovica

U okviru školskog projekta „U zdravoj školi - zdrava djeca!“ učenici 4.a, 4.b i 4.c razreda napravili su  projekt „Gorka istina o šećeru“ u predvorju naše škole. Time su željeli skrenuti pozornost na štetnost konzumiranja šećera koji, osim što stvara ovisnost, uništava zdravlje na brojne načine. Vrlo često nismo ni svjesni u kojoj količini ga konzumiramo, no zato su se naši četvrtaši dosjetili da nam slikovito prikažu koliko pojedini slatkiši i napitci sadrže šećera.
Kako to izgleda pogledajmo u fotogaleriji.

 
27. listopada 2017.

Centar izvrsnosti

Video poziv za prijavu u Centar izvrsnosti za učenike OŠ.

 
26. listopada 2017.

Školski volonteri

Projekt Školski volonteri je krenuo! Jučer su naši najmlađi volonteri sudjelovali u prvoj zajedničkoj radionici s korisnicima Centra za odgoj i obrazovanje „Juraj Bonači“ u Sinju. Zajedničkim snagama, povodom blagdana Svih svetih, ukrašavali smo i oslikavali staklenke s lampinjonima. Odgojiteljica Jasenka našoj je djeci ponosno pokazala vrijedne rukotvorine korisnika Centra i naučila nas kako od vreća za smeća možemo napraviti lijepe krizanteme. Kako nam je bilo, pogledajte u fotogaleriji.

 
23. listopada 2017.

Dan kruha i plodova zemlje

Obilježavanje Dana zahvalnosti za kruh i plodove zemlje u našoj školi je tradicionalna svečanost koja posebno veseli učenike. Mirisi, boje i okusi tih dana daju onaj, svima drag, domaći ugođaj. Tako smo se u petak, 20. listopada okupili na Trgu dr. Franje Tuđmana kako bismo zajedno proslavili Dane kruha i Bogu zahvalili na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine blagoslovljeni. Dani kruha nas ujedno podsjećaju da moramo biti zahvalni na obilju kojeg nam priroda daje, ali isto tako uče nas da to obilje dijelimo, jer u svijetu ima previše onih koji su gladni.  Svečanost na trgu započela je molitvom i blagoslovom fra Mira Ančića. Zatim su učenici 1.a razreda izveli prigodnu recitaciju „Pekar“, a učenici 4.b razreda otpjevali pjesmu „Blago danu koji počne mirisima kruha.“ Uslijedilo je druženje, kušanje slastica i plodova zemlje. Stolovi su obilovali krušnim pletenicama, kolačima, uštipcima i raznim pekarskim proizvodima primamljivog okusa koje su pripremile vrijedne ruke mama, baka kao i male dječje ruke koje su im pomagale. Učenici su ponosno predstavljali svoje razrede i  prodavali krušne proizvode. U realizaciji ovog hvalevrijednog događaja posebno treba pohvaliti roditelje učenika i učenica koji su se u velikom broju odazvali i prisustvovali prigodnom programu zajedno sa svojom djecom.
Ovom prigodom treba napomenuti, da su Dani kruha osim u matičnoj školi, također obilježeni i u područnim školama Ruda i Udovičići. Učenici područnih škola u pratnji svojih učiteljica posjetili su mlinicu u Grabu i pekaru „Klas“ u Velićima. Cilj ove terenske nastave  bio je razviti kod učenika osjećaj zahvalnosti za plodove zemlje te još više cijeniti ljudski rad i trud. Učenici su imali priliku vidjeti kako mlin melje žito te snagu vode koja ga pokreće. U pekari su znatiželjno razgledavali različite strojeve i velike peći. Pozorno su slušali čemu sve služe i način njihovog rada. Oduševljeni učenici bogatiji su za jedno lijepo iskustvo te su se vratili svojim domovima obogaćeni znanjem i puni dojmova.

 
23. listopada 2017.

Dan kravate u PŠ Ruda

Crvena, plava, prugasta, poslovna, službena…sve su to pridjevi za kravate. Mi, učenici područne škola Ruda, u utorak smo obilježili Dan kravate. Saznali smo kako je dobila ime, tko ju je prvi počeo nositi, kakva sve može biti. Učili smo i vezati kravate, s više ili manje uspjeha. Uglavnom, bilo je zabavno. A da bi bilo zabavnije, svi smo taj dan došli s kravatama i dobro se zabavili glumeći menadžere, glumce, sportaše, poslovne ljude i sve one koji uživaju noseći je.  

Učiteljice PŠ Ruda

    

 
 
23. listopada 2017.

Sportski pozdrav iz PŠ Ruda

Učiteljice PŠ Ruda odlučile su,među svojim učenicima, zdravlje promovirati jutarnjom tjelovježbom. Istraživanja pokazuju kako, čak i kratkotrajna tjelesna aktivnost, podiže razinu koncentracije i pomaže održanju učeničke usredotočenosti tijekom školskog dana.  A, upravo je školsko okruženje idealno za poticanje tjelovježbe od malih nogu. U fotogaleriji pogledajte kako to rade naši učenici uživajući pritom u prekrasnom krajoliku naše Rude.

 
20. listopada 2017.

Festival znanosti u našoj školi

Ove godine naša škola , po prvi je puta, imala čast biti dionikom programa osmog po redu Festivala znanosti Sinj (ranije smo bili u par navrata dio Festivala znanosti u Splitu). Učenici sedmih razreda su u ulozi gosta predavača,u ponedjeljak i utorak, imali priliku poslušati doc.dr.sc. Tomislava Portadu, kemičara zaposlenog na Institutu Ruđer Bošković, i Zvonimira Mlinarića, studenta 2. godine farmacije u Zagrebu. Spomenuti dvojac vodio je radionice Školske knjige, namijenjene učenicima osnovnih škola, pod nazivom „Čime se bavi kemija?“. Znanstvenici su  putem zanimljivih praktičnih zadataka i izvođenjem eksperimentalnih pokusa učenicima pokušali približiti kemiju pojašnjavajući im osnovne znanstvene pojmove opažanja, predviđanja,postavljanja hipoteza, izvođenja eksperimenata i slično. Našim najmlađima, učenicima 4.a razreda koji ljubav prema kemiji razvijaju u grupi Mladih znanstvenika, najviše su se svidjeli pokusi, a najveći problem im je bio otkriti jesu li naši cijenjeni gosti predavači kemičari ili mađioničari? Vjerujemo da je ovo tek početak dobre suradnje i priželjkujemo ponovni dolazak magične znanosti u našu školu i u sljedećoj godini. Do tada, pogledajte što su to naši učenici imali prilike vidjeti i naučiti na radionicama u priloženoj fotogaleriji.   

 
18. listopada 2017.

Eko tržnica

U okviru školskog projekta  „U zdravoj školi - zdrava djeca!“  učenici 1.b i 3.b razreda potrudili su se napraviti eko tržnicu u predvorju naše škole.  Kroz druženje i zabavu nastala su prava remek djela uz mentorstvo svojih učiteljica Katice Pavić i Marije Jukić. Marljivi kreativci Šarenog svijeta izrađivali su voće i povrće od reciklažnog materijala, krep papira i glinamola. Vrijedne ruke i razigrana mašta izradili su pravo bogatstvo.  Bilo je tu: šljiva, jagoda, mahuna, rajčica, cvjetača, lubenica, zelene salate, luka, paprika i još svakakvih lijepih dekoracija.
Cilj eko tržnice je bio da učenici na praktičnim primjerima mogu prepoznati materijale koji se mogu reciklirati. Ova radionica potaknut će ih na odvojeno sakupljanje starog papira, plastike, stakla i metala. Briga za čist i uredan okoliš te očuvanje prirode oko nas put je koji smo izabrali, a na njemu ostajemo i dalje. Naši mali kreativci su kroz druženje i zabavu uredili prostor u predvorju naše škole, pokazali krativne ideje i na trenutak nas vratili u školske klupe. Djelić te raskoši pogledajte u fotogaleriji.

 
16. listopada 2017.

Izradi igračku svoju!

Male ručice marljive školske dječice polagano se zagrijavaju… Pod vodstvom učiteljice Marije, učenici 3.b razreda krenuli su s izradom zanimljivih igračaka koristeći prirodne materijale koje svi imamo u kućanstvu -papirnate role. Naši najmlađi, učenici 1.a razreda, uz učiteljicu Sanju šivali su krpene lutkice. Na ovaj način djeca od malena uče da se korištene stvari ne moraju uvijek bacati, već da se uz malo truda i dobre volje, vrlo lako može stvoriti nova korisna stvar. U ovom slučaju – igračke koje su djeci najmilije. Tim više jer nisu kupljene novcem kao gotov proizvod, već su ih izradili oni osobno sa srcem.

 
10. listopada 2017.

Svjetski dan mentalnog (duševnog) zdravlja

Svjetska zdravstvena organizacija započela je s obilježavanjem Dana mentalnog zdravlja još od 1992. godine. Preporuka je da na današnji dan zastanemo barem na trenutak i osvijestimo sebi i drugima da mentalno zdravlje ne smijemo shvaćati olako i kako zaista trebamo u njega ulagati. U svakodnevnim obvezama često zaboravljamo voditi brigu o svom zdravlju, a posebno zanemarujemo to kako se osjećamo. Ne zaboravimo da se duša hrani onim što je veseli. Kada vas nešto muči i leži vam na duši, ne možete uspješno obavljati školske obaveze, a osjećate nezadovoljstvo i u drugim životnim područjima. Zato vas, dragi učenici, pozivam da u bilo koje vrijeme kada osjećate „da vam je svega dosta i da vas nitko ne razumije“ za pomoć upitate stručnjake Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Split. To možete učiniti putem aplikacije e-savjetovališta čime je od danas obogaćena web stranica naše škole (u desnom stupcu ove stranice). Pored toga, najavljujem i izložbu pod nazivom „Plakati za dušu“ koju ćete uskoro imati prilike razgledati sa svojim učiteljima u školskom holu. Do tada, zdravi i veseli bili J

Psihologinja

 
3. listopada 2017.

U zdravoj školi - zdrava djeca !

Naziv je to i misao vodilja ovogodišnjeg školskog projektaKurikulumskim aktivnostima učitelji i učenici naše škole planiraju obilježiti značajne datume koji u fokus stavljaju upravo čovjekovo zdravlje. Prošlog tjedna izložen je tako i prvi pano u školskom holu koji učenicima želi osvijestiti važnost zdrave prehrane. Izradili su ga vrijedni učenici 3.a razreda pod vodstvom učiteljice Maje. Djeco, vodimo računa o tome što i kako jedemo. Nemojmo zaboraviti da prva reforma zdravlja započinje upravo na našim tanjurima, a ne u nekom ministarstvu.  

Zdravlje je naše najveće bogatstvo. 

 
26. rujna 2017.

Međunarodni dan gluhih osoba

Međunarodni dan gluhih obilježava se u cijelom svijetu svake godine posljednjeg tjedna u rujnu. Svjesni smo da je prihvaćanje različitosti proces koji se uči od malih nogu, zato su učiteljice četvrtih razreda: Josipa Kunac, Ljuba Grgat i Ivana Porobija, ovim projektom, kojeg su provele u petak, 22. rujna,odlučile pokušati senzibilizirati najmlađe za probleme i potrebe osoba s invaliditetom.
Upravo su djeca nevina bića, koja su neopterećena i voljna širiti svoje vidike. Ovaj put, cilj nam je bio pokazati kako komuniciraju gluhi te potaknuti djecu na međusobno pomaganje i promišljanje.
Projekt smo, naravno, proveli kroz igru i pjesmu. U goste nam je došla upravo gluha osoba, koju, vjerujemo, svi vrlo dobro znamo, naša sumještanka Tonka Katić. Imala je i asistenticu, ili kako su je djeca nazvala, prevoditeljicu, Dariju Elek.
Naša Tonka, onako vrckava, na samom početku, je iskoristila priliku za fotkanje s djecom. Dječica su je, pomalo u čudu, promatrala, ali kako je vrijeme prolazilo, shvaćali su da je ona zapravo dio njih.
Kako nam je svima bio cilj da djeca, osim tolerancije i prihvaćanja različitosti, nauče i osnove zakovnog jezika, krenuli smo, s čim drugim, nego abecedom. Redom od A do Ž, šezdesetak učenika mahalo je rukama i prstićima, oponašajući Tonku i Dariju.
Vidno uživljeni u ono što rade, jedna učenica je prekinula pitanjem: „Kako nju ne zabole ruke?“. Tonka se, naravno, isto kao i svi mi, nasmijala. Nastavili smo dalje s osnovnim riječima poput: mama, tata, baka, djed, seka, brat…
No, kakvo bi to druženje u školskim klupama bilo, bez pjesme?!
Uz Tonkinu pomoć, djeca su „otpjevala“ pjesmicu „Kad si sretan“. Atmosfera je bila više nego odlična. Pitanja su se nizala jedno za drugim, a naša Tonka se osjećala bitnom i prihvaćenom. Ushićena, uzbuđena, presretna, a istovremeno i tužna jer je gotovo, napustila je našu dvoranu i poželjala skori susret.
Na kraju svega ovoga pitamo se: „Je li zbilja potrebno samo nekoliko školskih minuta da bi se nekoj invalidnoj osobi pokazalo da je i ona jednaka nama, da nije drugačija“. No, ne samo 22.rujna! Sigurni smo da će naša djeca, ubuduće, kada sretnu Tonku pred školom, znati barem pozdraviti. Ako smo u ovih sat vremena, uspjeli samo toliko postići, napravili smo puno. Zato završavamo riječima poznatog pisca:
„Nije naš cilj da postanemo kao drugi, potrebno je da se međusobno razlikujemo, da naučimo voljeti drugačije ljude od sebe i da ih poštujemo zbog toga što jesu.“
Hermann Hesse

 
6. rujna 2017.

Doček prvašića

„Školo, školo, otvori vrata!“ – klicala su u ponedjeljak pomalo zbunjena, a istovremeno ushićena dječja lica. U pratnji svojih roditelja, stigli su, po prvi put, u školske klupe - đaci prvaci.
Prigodnu dobrodošlicu, za njih 29, pripremili su učenici četvrtih razreda zajedno sa svojim učiteljicama. Na samom početku pozdravio ih je ravnatelj, koji je iskoristio priliku da roditeljima, a od jučer i učenicima svoje škole, udijeli nekoliko savjeta. Tako smo, između ostalog, mogli čuti kako je suradnja roditelja i učitelja veoma bitna te da je osnovna škola važna podloga za budućnost svakog čovjeka.
No, da ne bi bilo da smo samo pričali i dijelili savjete, bilo je tu i pjesme, pa i smijeha, a za to su se jako dobro pobrinuli naši četvrtaši.
Prisjećajući se svojih dana u školskim klupama, kroz pjesmu i recitaciju pokušali su dočarati kako škola izgleda „iz prve ruke“. Tako su zaključili da će maleni prvaši uskoro upoznati crte, točke, brojke i slova, te vrlo brzo, baš kao i oni, zavoljeti školu. Zaista, pitamo se, tko je ne bi volio, kad znamo koliko pjesme, igre i smijeha donosi sa sobom svaki školski dan.
Nakon recitacije i pjesme, došao je red na ono najbitnije. Upoznavanje učiteljice koja će, vjerujemo, iduće četiri godine malenim đacima biti jedna od važnijih osoba u njihovim životima. Ako ne i duže!
Učiteljice, Sanja Gusić i Katica Pavić, su se predstavile, prozvale svoje učenike i podijelile im simbolične poklone. Pružajući ruku svojoj učiteljici, osjetilo se kako strah i trema polako nestaju. Zar to i nije bit škole i uloga učiteljice? Pružiti utjehu i sigurnost. Vidno nestrpljivi i ushićeni, nakon upoznavanja s učiteljicama, pohitali su upoznati svoju učionicu. Ipak će tu, sljedeće četiri godine,  boraviti svakodnevno, stjecati nova znanja i iskustva te pronaći nove prijatelje. Zato, dragi prvaši, zapamtite:
„Škola je ipak, najljepša znaj,
u znanju leži bogatstva sjaj“
DOBRO NAM DOŠLI!
                                Ivana Porobija

OTOK

PŠ Ruda

 
4. rujna 2017.

Obavijest roditeljima

Na ovom linku možete pogledati županijsku video-obavijest vezanu za nabavu besplatnih udžbenika za učenike prvih razreda te učenike od 2. do 8. razreda bez oba roditelja.
 
1. rujna 2017.

OBAVIJEST UČENICIMA I RODITELJIMA

Nova školska godina počinje u ponedjeljak, 4. rujna 2017. Budući da će i ove školske godine učenike na školskim klupama dočekati udžbenici , mole se učenici i RODITELJI svih razreda centralne škole (u Otoku)  da dođu prema slijedećem rasporedu:

8:00 – od 2. do 4. razreda
9:00 – od 5. do 8. razreda
10:00 – 1. razred

U Područnim školama Ruda i Udovičići učenici i RODITELJI trebaju doći u 8:00 sati.

Prilikom preuzimanja udžbenika roditelji će potpisati Izjavu da su preuzeli udžbenike  te da se obvezuju da će u školu vratiti knjige na kraju školske godine.

ravnatelj

 
28. kolovoza 2017.

JAVNI POZIV za projekt "ŠKOLSKI VOLONTERI"

Školske godine 2017./18. naš školski Volonterski klub u suradnji s udrugom MOST sudjeluje u projektu "Školski volonteri". Cilj projekta je da školski volonteri tijekom cijele školske godine uspostave suradnju s jednom udrugom u školskom okružju. Naša nekakva početna ideja je da to bude Centar "Juraj Bonači", odnosno njihovom podružnicom u Sinju. Posebnost ovog projekta je ta što ćemo osim nas učitelja i djece, imati i vanjskog pomagača - volontera koji će nam pomagati u realizaciji osmišljenih projekata. Iz tog razloga ovim putem upućujemo JAVNI poziv mladim osobama (21 - 30 godina) iz cetinskog kraja da se prijave za VOLONTERA SURADNIKA/POMAGAČA.

 

 

Link na:
- POZIV
- PRIJAVNICA

 

25. srpnja 2017.

Obavijest roditeljima učenika polaznika prvog razreda u šk. god. 2017./18.

Poštovani,
županija Splitsko-dalmatinska, putem medija, obavijestila je zainteresiranu javnost da će financirati nabavku udžbenika za učenike prvih razreda. To znači da učenike prvog razreda naše škole neće prvi dan nastave na školskim klupama dočekati rabljeni udžbenici, kao i učenike ostalih razreda, nego im iste nabavljaju njihovi roditelji . Kada županija školi doznači novčana sredstva za tu namjenu isti će biti isplaćeni roditeljima.

ravnatelj

 
6. srpnja 2017.

Uručenje nagrada najboljim učenicima

3. srpnja u Općinskoj dvorani načelnik Općine Otok uručio je nagrade najboljim učenicima u svakom razrednom odjelu OŠ Kamešnica dok je učenica generacije, Klaudia Jurković, uz knjige dobila i tablet računalo. Dokaz je to dugogodišnje suradnje škole i općine koja na ovakav način potiče mlade ljude da ulažu u svoje obrazovanje kako bi bili ponos roditelja i učitelja kao i generator budućnosti naše općine.

 
19. lipnja 2017.

Studijsko putovanje djelatnika škole

15. lipnja sadašnji i (poneki) bivši djelatnici naše škole uputili su se na dvodnevni izlet u Sloveniju. Ideju za odredište  dobili smo vraćajući se sa prošlogodišnjeg izleta iz Zagreba ( zbog male udaljenosti ). U ranim jutarnjim satima nestrpljivi, veseli i dobro opremljeni uštipcima, domaćim kolačima, sirom, pancetom ( da slučajno netko ne bi ostao gladan!) ušli smo u autobus u Otoku (i Sinju). Prvo odredište bile su Rastoke kraj Slunja, slikovito mjestašce koje nas je očaralo predivnim mozaikom cvijeća, slapova, rijeke Slunjčice, drvenim mostovima i spiljom.
Kratko smo predahnuli i popili kavu.
Došavši do slovenske granice, malo smo se preplašili da ćemo  izgubiti mnogo vremena, no Slovenci su se pokazali kao susretljivi i gostoljubivi domaćini te nas nisu dugo zadržali. Uputili smo se prema Bledu – jedinom pravom slovenskom otočiću. Pred nama se pružao nestvarni prizor tirkiznog  jezera,  obgrljenog netaknutom prirodom, kojeg smo preplovili „pletnom“( drveni brod na vesla ). Stigavši na Bled, susreli smo se s crkvicom Marijina Uznesenja koja datira iz 12 st. i nekoliko  puta je obnavljana. Kratko smo popili piće i uživali u idiličnim prizorima koje ćemo, vjerujem, pamtiti cijeli život. Predvečer smo stigli do Cerklja na Gorenjskom gdje smo odsjeli i večerali u obližnjem restoranu. Uživali smo u hrani na svježem slovenskom zraku te se družili i pjevali do kasno u noć.
Sljedeće jutro, nakon doručka, krenuli smo put Ljubljane – glavnog grada Slovenije koji leži na rijeci Ljubljanici. Slobodne sate iskoristili smo za upoznavanje centra grada povezanog romantičnim mostovima koji su nerijetko bili u društvu velikog zmaja čiji pogled nas je pratio gdje god krenuli  ( što nije ni čudo budući da im je sv. Juraj-  zaštitnik grada ). Dio nas je uspio uspinjačom posjetiti i stari grad  - tvrđavu smještenu na brijegu odakle se proteže panoramski pogled na Ljubljanu. Iduća destinacija  bila je Postojna i posjet Osnovnoj školi Miroslava Vilharja. Bila je to prilika za razgovor s kolegama koje smo i na slovenskom jako dobro razumjeli. Shvatili smo da je slovenski obrazovni sustav sličan hrvatskom, ali ipak malo fleksibilniji i napredniji. Napravili smo zajedničku fotografiju ispred škole u nadi da će nam uzvratiti susret. Okrijepili smo se u lokalnom restoranu i nastavili „put u središte Zemlje“ – Postojnsku jamu.  Poslagani u vlakićima zakoračili smo u drevni svijet rovova, siga, veličanstvenih dvorana koje je satkala strpljiva ruka Majke Prirode. Susreli smo se i s čovječjom ribicom – legendarnim bljedolikim vodozemcem.
Prepuni dojmova vratili smo se u Otok u kasnim ponoćnim satima. Još jednom zahvaljujemo našim organizatoricama puta, a Sloveniju možemo pozdraviti s „nasvidenje“ – do sljedećeg susreta!

 
14. lipnja 2017.

Humanitarna akcija

„Ima ljudi koji imaju malo, a daju sve što imaju. Takvi ljudi vjeruju u život i životno blago i njihove škrinje nikada nisu prazne.“

Kahlil Gibran

Ovim putem želimo se zahvaliti svim učenicima i djelatnicima naše škole koji su svojim prilogom sudjelovali u humanitarnoj akciji za pomoć maloj Petri. U samo dva dana, prikupljeno je više od dvije tisuće kuna i novac je uplaćen na račun Petre Zrilić. Učenica je to 5. razreda OŠ Smiljevac u Zadru koja od 2011. godine boluje od neuroblastoma lijeve nadbubrežne žlijezde. Tijekom šest godina liječenja prošla je 40 kemoterapija, 60 zračenja i 3 puta zračenje cijelog tijela. Zbog oslabljenog imuniteta, Petra, krajem 6.mjeseca, odlazi na liječenje imunoterapijom u inozemstvo. Za kraj, još jednom, prenosimo zahvale čitave njene obitelji na ovoj humanoj gesti, a Petri želimo puno sreće u nastavku liječenja.

 
14. lipnja 2017.

Projekt „Škola i obitelj“ - Oslikajmo školski okoliš

11. svibnja započeli smo s oslikavanjem zida u područnoj školi Udovičići. Učiteljica likovne kulture Ines Vidović Barbarić nacrtala je dužinom zida motive godišnjih doba od jeseni do ljeta, početak i svršetak školske godine. Podijelili smo učenike u nekoliko grupa te smo u suradnji s učiteljicama Tinom Milanović Trapo i Stipankom Vrdoljak-Colo započeli s projektom “Škola i obitelj”. Učenici i roditelji naučili su miješati fasadnu boju i pigmente, obnovili su znanje o osnovnim bojama, miješanjem više boja dobili su izvedene boje te krenuli u oslikavanje zida. Vrijeme smo proveli u ugodnom druženju. Sivi zid dobio je novo ruho, postao je velika zidna slika koja je oplemenila školski okoliš te izmamila prolaznicima i učenicima osmijeh na licu.

Ines Vidović- Barbarić

 
13. lipnja 2017.

PROJEKT - Mali leksikon opće kulture za osnovnoškolce

Mali leksikon opće kulture za osnovnoškolce je projekt iz Hrvatskog jezika na kojem su radili učenici 7.c pod vodstvom učiteljice hrvatskog jezika Ane Marinović. Cilj projekta je bio napraviti leksikon opće kulture i u njega staviti sve pojmove koje bi jedan osnovnoškolac trebao znati kad odlazi u srednju školu. Učenici su iz nepregledne količine znanja i informacija izdvojili i obradili ono što su smatrali da bi svaki osnovnoškolac trebao znati iz određenog područja života. Svako područje je trebalo ograničiti na 50 pojmova, najviše 70. Također, cilj je bio poticanje istraživanja i kulturne osviještenosti učenika, razvijanje svijesti o timskom radu te ovladavanje tehnike učenja.
Učenici su radili u parovima ili individualno tako da su dobili jedno područje ljudskog života za koje su trebali sastaviti popis pojmova koje su trebali obraditi. U sastavljanju i obrađivanju pojmova  mogli su surađivati s učiteljima čije su područje dobili i roditeljima.
Područja koja su obrađivali su: jezik, književnost, medijska kultura, likovna kultura, glazba, matematika, fizika, povijest, geografija, biologija, kemija, tehnička kultura, informatika, sport, religija, društvo.
Sadržaj leksikona je podijeljen po područjima u kojem su pojmovi obrađeni abecednim redom. Područja ljudskog života su u Leksikonu također poredana abecednim redom.

                                                                                                                Ana Marinović

 
12. lipnja 2017.

PROJEKT - Pokaži koliko voliš Vukovar

Akcija “Pokaži koliko voliš Vukovar” je inicijativa spasa za vukovarsku tvornicu Borovo i njihova radna mjesta. I mi smo kao škola odlučili sudjelovati u tom pro­jektu. Naime, odužilo nam se čekanje paketa tenisica iz Vukovara te smo ih zaprimili tek na kraju tekuće školske godine. Zainteresirani učenici razredne i predmetne nastave su zajedno s voditelji­com projekta Ines Vidović Barbarić os­likavali startasice flomasterima za tkaninu. Ukrasili su ih veselim motivima primjenjujući osnovne likovne elemente: točke, crte, boje i plohe. Jedva ih čekamo prošetati po školskim hodnicima!!

Ines Vidović Barbarić

 
12. lipnja 2017.

PUTOKAZ - NOVI broj školskog lista

Nakon malo duže pauze ponovno je uređen i objavljen broj školskog lista "PUTOKAZ". Ovogodišnji broj nije tiskan u papirnatom izdanju (??? financije) nego ga objavljujemo online, na našoj školskoj web i facebook stranici. Nadamo se da ćete ga s guštom pogledati, pročitati i donekle steći uvid u značajnija događanja u našoj školi u tekućoj godini. To će biti najdraža nagrada svima onima koji su sudjelovali u njegovoj kreaciji.

Uredništvo lista

 
9. lipnja 2017.

Jednodnevni izlet

Učenici 1. i 2. razreda ( 1a.,1.b., 2.a.,i 2.b) naše škole bili su na izletu u ponedjeljak, 5. lipnja. Krenuli su autobusom ispred škole u 8:00 sati. Svaki razred išao je u pratnji svoje učiteljice. U Solinu su razgledali  Gospin otok i staru Salonu. Po dolasku u Split razgledavanje Dioklecijanove palače: podrumi, katedrala, zlatna vrata, spomenik Grguru Ninskom…). Ručali smo u restoranu Baletna škola. Nakon ručka odlazimo u Trogir i razgledavamo staru gradsku jezgru Trogira ( katedrala sv. Lovre, Radovanov portal, Gradska loža i vijećnica…. Nakon razgleda vožnja prema Šibeniku . U Šibeniku smo vidjeli spomenik kralju Petru Krešimiru, stari grad, HNK, katedralu sv. Jakova, spomenik Juraju Dalmatincu, gradski trg, stara Morska vrata. Cijeli dan protekao je u ugodnom i veselom druženju s ostalim učenicima naše škole i sklapanju novih prijateljstava. Sretni i zadovoljni i puni novih spoznaja vratili smo se kući u 20:15 sati.

Ivana Perković

 
9. lipnja 2017.

Projekt udruge BIOM i škole

Nakon uspješno održanog predavanja i radionice o pticama Udruge BIOM iz Sinja, škola je nastavila suradnju i to kroz niz različitih aktivnosti u kojima su sudjelovali učenici od prvog do osmog razreda te učenici područnih škola. Tako je učenicima održano predavanje na temu ptica selica (čiopa, lastavica, piljaka, roda, pčelarica, kukavica), njihovoj ekologiji i migraciji. U školskom dvorištu  učenici su promatrali ptice dalekozorima i raspravljali  o raznolikosti faune, ekološkim nišama, ekologijama zabilježenih vrsta. Učenici sedmih i osmih razreda izrađivali su kućice za ptice, šišmiše, hotele za kukce koje su poslije objesili u dvorištu škole. Naši trećaši dobili su zadatak praćenja gnijezda piljaka i lastavica na području u kojem žive te da ih na karti smjeste u prostor. Svi podatci će na kraju biti digitalizirani tako da će se lako moći usporediti s podatcima sljedećih godina. Učenici su rado sudjelovali u navedenim aktivnostima, što možete vidjeti u fotogaleriji. Nadamo se daljnjoj i uspješnoj suradnji te se radujemo novim aktivnostima. Za uspješnu suradnju s udrugom i pokazane rezultate „trećaši“ su nagrađeni dalekozorom.

                                                                                   Antonia Varvoda

 
9. lipnja 2017.

Projekt „Škola i obitelj“ – posjet baki Marinović

Dana 9. svibnja  iza prvog školskog sata krenuli smo na terensku nastavu u blizini škole. Šetajući kroz „Dragu“ stigli smo do kuće obitelji Marinović gdje su nas dočekali gostoljubivi domaćini i naravno, „zvijezda dana“-  baka „Vladavuša“ Za baku i njene priče saznali smo još u trećem razredu kad smo na satu Hrvatskog jezika obrađivali legende. Danas smo, eto, došli da nam baka ispriča priče iz svog djetinjstva i mladosti, majčinstva i zrele dobi. Vitalna i vedra duha, uspravna i čila, pričala je zainteresiranim učenicima 4.  razreda i njihovim učiteljicama te pojedinim roditeljima, a sve u sklopu projekta „Obitelj i škola.“

                                                                                                        Sanja Gusić

 
6. lipnja 2017.

Ekskurzija četvrtaša

17. svibnja četvrti razredi naše škole su sa svojim učiteljicama bili na trodnevnoj ekskurziji u Dubrovniku. Pri tom smo posjetili poluotok Pelješac tj. solanu Ston, razgledali Arboretum Trsteno, prošetali starom gradskom jezgrom Dubrovnika i njenim zidinama, izbliza vidjeli zrakoplovnu luku u Ćilipima, Konavoske dvore, žičarom obišli Srđ, brodom otočić Lokrum te na povratku svratili u Neum.
Bilo je lijepo i nezaboravno! Preporučamo svim budućim generacijama.

                                                                                   Sanja Gusić

 
6. lipnja 2017.

Kamo nakon osnovne?

Približava se kraj školske godine, bliži se početak ljeta i u zraku se osjeća nagovještaj dječje slobode i bezbrižnosti.  Ipak, za naše osmaše kraj osnovnoškolskog razdoblja sa sobom nosi i određene brige. Koju srednju školu odabrati? Što ću biti po zanimanju? Čime se u budućnosti želim baviti? Puno je pitanja koji ih muče.
Odabir zanimanja složena je odluka. U okviru Školskog programa profesionalnog razvoja namjera nam je da pomognemo našoj djeci u razmišljanju o njihovom budućem zanimanju.  Učenici osmih razreda  sudjelovali su tako u radionici profesionalnog usmjeravanja tijekom koje su imali priliku čuti koje sve odrednice utječu na donošenje odluke o izboru zanimanja, a na tabletima su rješavali upitnike pomoću kojih su dobili vlastiti profil  interesa. Naime, Hollandova teorija izbora zanimanja kaže kako se ljudi prema interesima dijele u 6 „tipova ličnosti“: istraživački, tehnički, društveni, umjetnički, poduzetnički i službenički. Kasnije, pojedinac izabire ono zanimanje koje je najbliže njegovim najizraženijim interesima. U sva tri razreda osmaša prevladavao je društveni i poduzetnički profil interesa učenika. U 8.a bilo je i tehničkih tipova, u 8.b umjetničkih, a jedino u 8.c imamo i jednog učenika istraživačkih interesa. Za što god da se odluče, našim osmašima želimo puno sreće u daljnjem školovanju i da se u konačnici bave onim što vole jer najbolji je onaj posao koji se radi sa srcem!

PREZENTACIJA

 
5. lipnja 2017.

Terenska nastava - Zvjezdarnica na Mosoru

U sklopu terenske nastave, učenici petih razreda  u pratnji učiteljica Zore Macan, Gordane Cecić-Sule i Katarine Mravak 1. lipnja posjetili su zvjezdarnicu na Mosoru. Na putu do zvjezdarnice zaustavili smo se na izvoru rijeke Žrnovnice u pratnji vodiča Tomislava. Pred sam dolazak na odredište, učenici su  pokazali svoju kreativnost oslikavanjem ceste motivima proljeća. Nakon toga su obogatili svoje znanje predavanjem iz astronomije s temom Sunčeva sustava. Na terasi zvjezdarnice, promatranjem iz teleskopa, panoramski su upoznali okoliš. Najviše su se radovali odlasku na sportski teren u Sitnu Donjem gdje su uživali u raznim sportskim aktivnostima. Nakon igre, red je došao na radne zadatke iz prirode i geografije koje su uspješno odradili. Obogaćeni novim znanjima i iskustvima, u Otok smo se vratili u popodnevnim satima.

Katarina Mravak

 
1. lipnja 2017.

Ekskurzija osmaša

Učenici osmog razreda i njihove razrednice od 25. do 28. svibnja bili su na ekskurziji u Istri. Što su vidjeli i doživjeli na tom putovanju pročitajte i pogledajte pod linkovima:

Opširnije

 
29. svibnja 2017.

Projekt „Škola i obitelj“ – Informatička radionica

U okviru školskog projekta „Škola i obitelj“, 25 ožujka održana je informatička radionica za roditelje u višenamjenskoj dvorani naše škole. Voditeljice su bile Jelena Pleština i Mira Matijašević. Kako živimo u vremenu sveprisutnosti elektroničkih medija, potrebno je često informirati roditelje kako zaštiti djecu od svih negativnih strana interneta, razgovarati s djecom o mogućim problemima i opasnostima  te ih pravilno usmjeravati u društvu koje nas, nažalost, sve manje kroz medije odgaja, a više promatra kao potrošače.

 
25. svibnja 2017.

HGSS u PŠ Ruda

Prije nekoliko dana djelatnici HGSS-a, stanica Split održali su predavanje i pokaznu vježbu spašavanja učenicima i djelatnicima PŠ Ruda.
Opširnije

 
24. svibnja 2017.

Projekt „Škola i obitelj“ – Obiteljsko stablo

U okviru školskog projekta „Škola i obitelj“, učenici sedmih i osmih razreda zajedno s učiteljicama Katarinom Mravak i Marinom Sikiricom osmislili su obiteljsko stablo koje su izvjesili u školskom holu. Uz to su i prezentirali tradicionalne predmete koji su koristili njihove bake i djedovi. Cilj je bio napraviti presjek i sintezu tradicionalnog i suvremenog koji je polučio  izniman interes  jer je svatko na fotografijama mogao pronaći neko poznato lice i usput se prisjetiti starih predmeta i izraza koji se pomalo gube u svakidašnjem životu.

 
22. svibnja 2017.

Projekt „Škola i obitelj“ – Reci „NE“ nasilju

„Škola i obitelj“ ovogodišnji je projekt naše škole koji potiče suradnju roditelja i škole, a jedan od projekata učenika 3.  razreda bio je  „NE“ nasilju. Cilj je bio informirati djecu i roditelje o tome kako prepoznati nasilje, kako reagirati kada ga uoče te poticanje da konflikte rješavaju na miran način. Roditelji i učenici zajedno su osmišljavali logo kojim će reći „NE” nasilju te su taj logo u školi flomasterima oslikavali na majice. Uz logo izrađivali su i narukvice prijateljstva koje im trebaju biti podsjetnik  da svi u razredu budu prijatelji i pomažu jedni drugima. Roditelji su se rado odazvali i sudjelovali u aktivnostima. Zadatak je uspješno obavljen, a kako je sve izgledalo pogledajte na fotografijama.

Antonia Varvoda

 
17. svibnja 2017.

KAMO NAKON OSNOVNE ŠKOLE

Dragi učenici osmaši,
vrijeme odluke o izboru srednje škole je pred vama. Koje zanimanje odabrati? Za koju se školu odlučiti? Odgovori na ova pitanja nisu jednostavni. Radi se o jednoj od najznačajnijih odluka u vašem životu kojom će te u velikoj mjeri odrediti svoj daljnji profesionalni put. Donošenje odluke o izboru obrazovnog puta i budućeg zanimanja je složen proces koji se sastoji od nekoliko važnih koraka s kojim će te se upoznati kroz ovu INFORMATIVNU BROŠURU.

 
10. svibnja 2017.

Županijska smotra UČENIČKIH ZADRUGA

5. svibnja  školska zadruga „Blaga Kamešnice“ predstavila se na smotri učeničkih zadruga  u City Centeru Split. Učenice Anđela Dževrnja-Viro, Josipa Marinović, Nadia Marković i učiteljica likovne kulture Ines Vidović Barbarić su u ranim jutarnjim satima postavile  proizvode na štand. U ponudi su bili ušećereni bademi, likeri, sokovi, džemovi, čaj od šipka, višnjevac, magneti, mirisni sapuni, vrećice sa lavandom, nadstolnjaci, platnene torbe ukrašene raznim geometrijskim motivima koje su sašile vrijedne ruke naše krojačke sekcije te grotulje kao  dio dekoracije. Likovno-kreativna sekcija se potrudila da štand upotpune ukrasnim ogledalima s motivima šipka i lavande te kućice za ptice koje su oslikali učenici nižih razreda. Ove godine pripremili smo power point prezentaciju koja prikazuje  sve četiri sekcije  i njihov rad tijekom godine te logo zadruge koji imamo od ove školske godine. Učenica Nadia  je istovremeno  šivala ukrase na torbi. Od dokumentacije pripremili smo ljetopis i praktični dio svih sekcija.  Svečano otvaranje smotre započelo je u 11 sati. Žiri je obilazio štandove te vrednovao postignuća učeničkih zadruga i mladih zadrugara. U 19 sati slijedilo je izvješće Prosudbenog povjerenstva, proglašenje rezultata i zatvaranje smotre.
Od trideset zadruga koje su se natjecale osvojili smo 23. mjesto, najviše bodova osvojili smo za estetski dojam. Dan smo proveli u ugodnom druženju i upoznavanju ostalih sudionika smotre, tijekom dana pridružili su nam se učiteljica Marina Sikirica i učitelj Andrija Poparić te su nam pomogli u prodaji, čuvanju štanda i pakiranju proizvoda na samom kraju.                                                                                                                      Ines Vidović Barbarić

 
5. svibnja 2017.

OBAVIJEST roditeljima učenika doraslih za upis u 1. razred

Sukladno dogovoru liječnice školske medicine dr. Dubravke Radović i škole napravljen je raspored termina liječničkih pregleda za učenike koji se upisuju u prvi razred šk. god. 2017./18. Raspored i popratne obavijesti pogledajte OVDJE.
 
28. travnja 2017.

Eko akcija - Dan planeta Zemlje

Jučer smo obilježili Dan planeta Zemlje u našoj školi. 2. a razred je zajedno s učiteljicom Majom Nazlijom-Ajduković izradio plakate i eksponate u školskom holu s ciljem podizanja svijesti o ljepotama našeg planeta koji je ljudskom nebrigom nažalost ugrožen. Iz tog su se razloga i ove godine učenici naše škole zajedno sa svojim učiteljicama zdušno odazvali eko-akciji kako bi lokalnu zajednicu učinili ljepšom, urednijom i ugodnijom za život.

 
27. travnja 2017.

Učenici osmog razreda u Vukovaru

Od 23. do 25. travnja učenici osmog razreda i njihovi razrednici posjetili su memorijalne centre u Vukovaru. .......Opširnije

 
10. travnja 2017.

Učenička zadruga na sajmu pršuta u Sinju

Dvanaesti nacionalni sajam pršuta sa visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar- Kitarović održao se u hotelu Alkar u Sinju od 8. do 9. travnja 2017. godine. Na  sajmu su izlagači nudili mnogobrojne proizvode od raznih delicija poput domaćeg kruha, sira, domaćih kobasica, uštipaka, meda i pršuta. Tu se mogao naći bogat izbor predmeta ručne proizvodnje karakterističnih za ovaj kraj: narodne nošnje, odjeće i obuće  te raznih rukotvorina. Program je uveličan brojnim kulturno-umjetničkim društvima koji također njeguju kulturu i baštinu svog zavičaja. Među brojnim štandovima posebno mjesto na samom ulazu zauzeo je štand s proizvodima naše učeničke zadruge "Blaga Kamešnice". Učenica Anđelina Pupić-Bakrač nudila je gostima široku lepezu proizvoda koje su izradili vrijedni zadrugari. Uz prigodne uskrsne motive i delicije mogli su se naći i različiti predmeti za svakodnevnu uporabu.

                                                                                                                      Ines Vidović Barbarić

 
8. travnja 2017.

Uskrsni sajam u Otoku

Danas, 6. travnja, u razdoblju od 10 do 12 h, vrijedne učenice naše škole izložile su radove učeničke zadruge  na Trgu dr. Franje Tuđmana u Otoku.  Posjetitelji su znatiželjno zavirili u naš kreativni kutak te su mogli pronaći nešto za sebe kako bi uljepšali atmosferu unutar svojih domova prigodnim aranžmanom,nadstolnjacima sa uskrsnim motivima, veselim krpenim torbama,   ukrašenim jajima, simpatičnim magnetima, unikatnim čestitikama, mirisnim sapunima.  Za sladokusce moglo se tu naći ušećerenih badema, soka od šepurike, džemova i muffina, mirisalo je sve na blagdanski ugođaj koji slijedi idući tjedan.  Vrijeme nam je bilo naklonjeno unatoč oblacima, pozitivne reakcije posjetitelja dale su nam ohrabrenje da se trud uvijek isplati i da ćemo zajedničkim radom nastojati realizirati mnoge ideje u  idućoj školskoj godini kako bismo bili još uspješniji u predstavljanju zadruge i škole.

Ines Vidović Barbarić

 
7. travnja 2017.

Uskrsni pano

Kreativna radionica „Šareni svijet“ osvježila je školski hol izradivši uskrsni pano. Učiteljice Marija Jukić i Katica Pavić su zajedno s učenicima kombinirale različite likovne tehnike kako bi dočarale živost i vedrinu ovog velikog kršćanskog blagdana. Pokazali su kako, uz malo truda i kreativnosti, naša škola uvijek može postati još ljepše i ugodnije mjesto rada i druženja.

 
4. travnja 2017.

OBAVIJEST roditeljima i zainteresiranoj javnosti

U četvrtak, 6. travnja na Trgu dr. Franje Tuđmana, u vremenu od 10 do 12 sati održat će se uskrsni sajam školske zadruge „Blaga Kamešnice“. Dođite i provjerite što smo ove godine za vas pripremili!
Istoga dana u školskoj knjižnici u 13 h održat će se informatička radionica vezana uz opasnosti i izazove Interneta, sigurnosti djece i medijske ovisnosti koju će voditi Mira Matijašević i Jelena Pleština. Svi zainteresirani roditelji su dobrodošli.

 
30. ožujka 2017.

Projekt "Škola i obitelj" - Križni put

19. ožujka, u okviru školskog projekta „Škola i obitelj“, vjeroučiteljice Vesna Škopljanac- Mačina i Ankica Katić –Jurela osmislile su  križni put u crkvi sv. Luke u Otoku. Ostvarile su ga uz pomoć roditelja i učenika od 5. do 8. razreda zajedno sa župnikom fra Miroslavom Ančićem. Odabrano je 14 učenika i 14 roditelja koji će čitati postaje križnog puta. Vjeroučiteljice su u suradnji s djecom osmislile tekst prožet Isusovom mukom i teškim trenucima njegove majke Marije koja je proživljavala njegove boli. Postaje križnog puta povezali su s težinom i poteškoćama odgoja u današnjim obiteljima. Učenici i vjeroučiteljice su taj križni put ovjekovječili u prezentaciji koja je prikazana 28. ožujka u našoj školi.

Vjeroučitelji: Vesna Škopljanac- Mačina
Ankica Katić -Jurela
Fra Miro Ančić

 
27. ožujka 2017.

Dan šarenih čarapa - Svjetski dan osoba sa sindromom Down

Odrasli vole brojeve.
Kad im pričate o nekom svom novom prijatelju, nikad vas ne pitaju o onome što je bitno.
Nikad vam ne kažu: „Kakav je zvuk njegovog glasa? Koje igre najviše voli? Skuplja li leptire?“
Pitaju vas: „Koliko mu je godina? Koliko ima braće? Koliko teži? Koliko mu otac zarađuje?“
I tek tada vjeruju da su ga upoznali. Takvi su oni. Ne valja se stoga na njih ljutiti.
Djeca moraju mnogo toga opraštati odraslima.“

Antoine de Saint – Exupéry

Djeca sa sindromom Down imaju poseban broj kromosoma u svom tijelu. Umjesto uobičajenih 46 kromosoma u ljudskom genetskom kodu, ova djeca imaju „višak“ jednog broja. U 21. kromosomu, u procesu dijeljenja stanica, umjesto uobičajena 2 kromosoma naslijeđena od oca i majke dobiju 1 kromosom viška pa ih ukupno imaju 3. Simbolika tih brojeva obilježava se 21. 3. Danom šarenih čarapa.  Ta ista djeca s neobičnim brojem kromosoma imaju najslađi i najveći osmijeh od sve djece svijeta. Najiskreniji osmijeh koji nikog neće ostaviti ravnodušnim. Ta ista djeca su vedrog duha i unose veselje gdje god da dođu.
Naša škola je također izvjesila šarene čarapice na panoe, a učenici su toga dana odjenuli nesparene čarape u znak podrške ljudima sa sindromom Down. No, kako njima nije dovoljan samo jedan dan, stručna služba škole organizirala je aktivnosti u cijelom ovom tjednu. Pedagoginja je učenicima osmih razreda organizirala prikazivanje dokumentarnog filma „Lijepo mi je s tobom, znaš“. Riječ je o filmu hrvatske autorice Eve Kraljević koja kroz deset godina bilježi trenutke suživota sa svojom sestrom Miom koja ima Downov sindrom. Mia je vesela, otvorena, ne mari previše za modu i voli ljude. Njezina mašta, humor i sposobnost da pronađe radost u malim stvarima uče nas kako živjeti sa zahvalnošću. Učenicima sedmih razreda je psihologinja održala radionice na temu mitova i predrasuda o djeci sa sindromom Down i općenito o važnosti tolerancije i prihvaćanju drugih i drugačijih. Učenici su nošenjem različitih boja na čelu imali priliku svrstati su u određene grupe, ali isto tako doživjeti iskustvo odbačenosti od drugih. Osvijestili su brojne sličnosti, ali i razlike među sobom i kući pošli sa zaključkom kako su razlike među nama tu da nas međusobno obogaćuju, a ne da nas razdvajaju.

Psihologinja

 
22. ožujka 2017.

Svjetski dan šuma i voda

„Što više promatram prirodu, to više ostajem zapanjen i zadivljen djelima Stvoriteljevim.“
                                                                                                                        Louis Pasteur

Sedmi razredi naše škole zajedno s učiteljicom zemljopisa Katarinom Mravak oblikovali su plakate povodom Svjetskog dana šuma ( 21. ožujka ) i Svjetskog dana voda ( 22. ožujka ). Time su željeli skrenuti pozornost na neprocjenjivu vrijednost vode i šuma za cjelokupni život na Zemlji. Čuvajmo naše prirodne ljepote kako bi i buduće generacije mogle uživati u njima!

 
14. ožujka 2017.

PROJEKT - "Zdrav za pet"

Učenike osmih razreda naše škole posjetio je Nenad Marić, policijski službenik za maloljetničku delikvenciju PP Sinj kako bi održao predavanje u sklopu projekta „Zdrav za pet“. Projekt koji je nastao pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravlja te Ministarstva okoliša i prirode ima za cilj prevenciju maloljetničke delikvencije i usvajanje zdravih stilova života kod osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. Tako su i učenici naše škole dobili priliku da se iz prve ruke upoznaju s kobnim posljedicama konzumacije alkohola te se nadamo kako su iz ovog predavanja nešto i naučili.

 
14. ožujka 2017.

Dan broja pi

14. ožujka svi matematičari svijeta obilježavaju Dan broja pi, čija konstanta je beskonačna, ali se zaokružuje na  dvije decimale i iznosi 3,14. Pi, kao najpoznatiji matematički broj, seže još do antičkih vremena i njemu se su pripisivala i magična svojstva. Iz tog razloga učenice 7.c razreda su i ove godine, uz pomoć učiteljice Ivane Čerine,  oblikovale prigodne plakate i izvjesile ih u školskom holu, a na satu matematike su, koristeći se stranicom Find Your Pi Day ,pronašle datum svog rođenja u decimalama broja pi.

 
14. ožujka 2017.
Predstava u školi

Jučer nas je posjetio poznati mađioničar Jozo Bozo i razveselio prepunu višenamjensku dvoranu svojom edukativnom eko-predstavom „Čarolija u krug“. Kroz stihove, trikove i smijeh, uspio je prenijeti našim najmlađim učenicima važnu poruku o recikliranju i očuvanju okoliša kako bi razvili svijest o pravilnom odnosu prema prirodi i zaštiti njenih ljepota. Kao podsjetnik na ugodno druženje, svaki učenik  dobio je na poklon magičnu dugu s eko-citatom, a učiteljice prigodni privjesak.

 
10. ožujka 2017.
KAMPANJA - "I ja želim čitati"

U drugom dijelu kampanje „I ja želim čitati“ realizirali smo iskustvene radionice za učenike prvih razreda. Vrijedni učenici 1. a i 1. b. srdačno su nas primili u svoje razrede 24. veljače 2017. Razred smo podijelili u tri kutka u kojem su knjižničarka, pedagoginja i psihologinja bile voditeljice aktivnosti. U prvoj aktivnosti učenici imali priliku zaigrati omiljenu igru „Čovječe, ne ljuti se“, ali ponešto modificiranu odnosno prilagođenu cilju kampanje. Naime, da bi u igri napredovali i ostvarili pobjedu, prije bacanja kocke, učenici su trebali ispravno pročitati napisanu riječ na polju. Ukoliko pogriješe, vraćaju se za jedno polje u nazad. Igra im je jako svidjela. Druga aktivnost odnosila se na čitanje slikovnice Medo bere jagode koja je upravo namijenjena početnicima u čitanju. Podijeljeni u manje grupice rješavali su poučne zadatke povezivanja riječi i slike; slaganja rečenica, raspoznavanja prvog i zadnjeg slova u riječi. U trećoj aktivnosti učenici su rješavali radne listove u kojima se putem igre provjeravala njihova razvijenost vještine čitanja. Sve tri grupe učenika su se izmjenjivale u svim spomenutim igrama.
Naposljetku, u kampanju smo uključili i sve stručne djelatnike škole. U četvrtak, 2. ožujka, u školi smo ugostili logopedinju Mašu Stojanović koja je okupljenima održala stručno predavanje na temu „Teškoće čitanja i pisanja“. Naglasak je bio postavljen upravo na praktičnim smjernicama prilagodbe nastavnog sadržaja učenicima s teškoćama čitanja i pisanja. Učitelji su toga četvrtka bili u ulozi učenika koji su pažljivo slušali i na kraju izlaganja aktivno postavljali pitanja o dodatnim nedoumicama koje se javljaju u praktičnom radu, a koje nam je draga logopedinja nastojala dodatno pojasniti. Vjerujem kako smo svi skupa naučili nešto novo i da ćemo, vođeni željom da pomažemo ovoj specifičnoj populaciji učenika, naučeno i primjenjivati u budućem radu s djecom.

Psihologinja

 
10. ožujka 2017.
UPISI 2017.

Popis djece, termine testiranja i ostale obavijesti vezane za upis u prvi razred u školsku godinu 2017./18 pročitajte OVDJE.

Školska stručna služba

 
10. ožujka 2017.
Zdravi doručak

U okviru nastavne teme „Dijete i zdravlje“, učenici 2.b razreda aktivno su sudjelovali u projektu „Zdravi doručak“.
„5 na dan“- lozinka je zdrave prehrane. Tu se skrio doručak – prvi obrok u danu. U našem razredu sami smo ga pripremili. Uz podršku roditelja učenici su donijeli raznovrsne zdrave namirnice.
Svaka skupina dobila je svoj zadatak.  S veseljem su se  prihvatili posla. Sjeckali su voće, mazali mliječne i slatke domaće namaze, posluživali topli mliječni napitak. Postavili su stol  i doručak je započeo. Milina ih je bilo gledati kako s guštom jedu što su sami priredili.
Zapamtili su: dobro zdravlje temelj je svakoj ljudskoj sreći.

Marija Jukić

 
3. ožujka 2017.
Maskenbal

Na pokladni utorak, vrckave maškare naše škole predstavile su se ispod domišljatih maski na Trgu dr. Franje Tuđmana. Posjetili su nas tako omiljeni junaci crtanih filmova poput legendarnih Mickey i Minnie Mousea, Spužve Boba, pčelice Maje, Snjeguljice i sedam patuljaka čije dogodovštine volimo pratiti uz kokice i Mc Donald's kumpiriće.
Izmjenjivale su se sve generacije: mladi i ponosni studenti su održali počasni govor, dok su nam starci duhovitim skečom pokazali kako su još uvijek u zavidnoj formi. Uz originalnu koreografiju, zakoračili smo u crno-bijeli svijet, a osmijehe na lica su nam izmamili veseli smajlići i budale. Za povratak u neka davna vremena zaslužni su domoroci i otkačeni praljudi. Cure su preko noći postale Bad Girls, a momci balerine.
Žiri se ove godine našao u teškoj situaciji jer nije bilo lako izabrati najbolju masku među tako žestokom konkurencijom. Ipak, prštave kokice iz 3. a su odnijele pobjedu u nižim razredima dok su nas 2 Chellos osvojili svojom uvjerljivom izvedbom u višim razredima. Nagrada za pojedinačnu masku otišla je u ruke Mc Donald's kumpirića iz 7.c razreda.
Zahvaljujemo svima na predanom trudu i maštovitim idejama koji su doprinijeli da i ove godine maškare zablistaju u punom sjaju.

 
26. veljače 2017.
Dan ružičastih majica

Hrvatski sabor dana 17. veljače izglasao je Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Vjerojatno je i to jedan od razloga zbog kojeg je ove godine, zadnje srijede u mjesecu veljači, cijela Hrvatska bila obojena u ružičasto. Učenici i djelatnici naše škole su također, kao i lani, podržali ovu hvalevrijednu akciju. 
Učenici nižih razreda izrađivali su srca s porukama: Nasilje prestaje ovdje i plakate STOP NASILJU želeći tako poslati snažnu slikovitu poruku kako je škola mjesto nulte tolerancije na nasilje. U višim razredima, na satovima razredne zajednice, učenici su imali prilike pogledati edukativni filmić o nasilju putem društvenih mreža, ali i međusobno odmjeriti snage u kvizu o vršnjačkom nasilju. 
Ove godine učenici su uz svoj lijepi stas, odlučili pustiti i glas pjevajući službenu himnu kampanje – pjesmu„Život nije siv“ mlade autorice Mie Dimšić. Članovi Školskog volonterskog kluba su iz svega glasa pjesmom poslali poruku: „Život nije siv, sve je dobro dok si zdrav i dok si živ!“ Kako to zvuči kad naši učenici pjevaju srcem možete poslušati u dolje priloženom videu. 

Psihologinja

 
16. veljače 2017.
Sigurnost na internetu

Policijska uprava Splitko-dalmatinska u suradnji s FESB-om iz Splita i Društvom mladih programera - DUMP izradili su web aplikaciju za učenike OŠ - ""SafetyNet - Bitka za sigurnost". Cilj ovog projekta je podići razinu preventivnih aktivnosti u području sigurnosti djece na internetu i društvenim mrežama. Aplikacija sadrži: kviz - igra za cijelu obitelj, veliki broj zanimljivih materijala za učenje iz područja interneta i društvenih mreža, primjerene sadržaje za roditelje, upozorenja i dio u kojem se korisnici upućiju u mjere zaštite i prijavu zlostavljanja policiji, linkove za druge slične sadržaje itd. Link za ulazak u ovu aplikaciju je : https://safetynet-kviz.skole.hr/izbornik .

Opširnije o projektu

 
7. veljače 2017.
Nastavak kampanje - "I ja želim čitati"

Starokineska poslovica kaže: „Tri dana nemoj čitati knjige i tvoje će riječi izgubiti ljepotu.“
Drugi pak kažu da su knjige naše naočale kojima gledamo svijet.
Ovo su samo neke misli u moru izreka o važnosti čitanja. Čitanje je vještina koja se uči u školskim klupama. No, i mnogo više od toga. Usvajanje čitanja i pisanja je najvažniji zadatak početnog školovanja o kojem direktno ovisi školski uspjeh, a onda posljedično i „slika o sebi“. Nažalost, ona djeca koja doživljavaju neuspjeh na tom planu, s vremenom zamrze te iste školske klupe u koje su na početku godine radosno sjeli. Dijete ne odbija čitanje da bi vas naljutilo, već zato jer ne može čitati kao drugi ma koliko se trudilo. Tko od nas želi raditi ono što mu ne ide?
Ove poruke upućene su našim dragim roditeljima i učiteljima na roditeljskim sastancima održanima u prethodna dva tjedna  u našoj centralnoj i područnim školama dok smo prigodnim plakatima o disleksiji pokušali približiti ovu specifičnu poteškoću u čitanju i načine suočavanja s istom. Na početku projekta „I ja želim čitati“ pažnju smo usmjerili na roditelje učenika nižih razreda kako bismo im osvijestili da su upravo oni ti koji su najvažniji za čitalačku motivaciju kod dobrih, a pogotovo kod lošijih čitača. Također, roditeljima je objašnjeno koje su to predčitalačke vještine koje dijete mora imati na početku prvog razreda kako bi i sami kod svog školarca prepoznali eventualne poteškoće i na vrijeme zatražili stručnu pomoć. Ne zaboravimo, dijete može naučiti čitati ako se učenju pristupi dovoljno rano i tome se posveti dovoljno vremena, pažnje i strpljenja!
Srdačan pozdrav do drugog dijela kampanje u kojem ćemo u aktivnosti uključiti naše učenike, učitelje i nastavnike.

Stručno – razvojna služba

 
7. veljače 2017.
Straničnici iz Rumunjske

Kako smo već prije izvijestili na  web-stranicama, naša škola sudjeluje u međunarodnom  Bookmarker Exchange Projectu gdje nam je partner gimnazija George Poborah u Rumunjskoj. Iz tog razloga smo se oduševili kad nam je na adresu škole stigla pošiljka straničnika koje su oblikovali rumunjski gimnazijalci. Još jednom smo dokazali kako knjiga i čitanje mogu povezati učenike sa svih strana svijeta s zajedničkim željama za prijateljstvom, nadom i mirom.

 
3. veljače 2017.
UPISI 2017./18. - Obavijest roditeljima

Prijava djece dorasle za upis u prvi razred osnovne škole u šk. god. 2016./2017. provodit će se u vremenu od 6. do 17. veljače 2017. elektronskim putem na OBRAZCU "PRIJAVA ZA PREDUPIS", na mrežnoj stranici Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Nakon objavljene prijave djeteta u pripadajuću školu, roditelj odnosno staratelj, obavezno se treba javiti školi u vremenu od 1. do 8. ožujka 2017.god radi dogovora o terminu testiranja vlastita djeteta.

Postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djece radi upisa u prvi razred osnovne škole provodi se u osnovnoj školi kojoj dijete pripada prema upisnom području u razdoblju od 31. ožujka do 15. lipnja 2017.

Na linku "INFORMATIVNI OBRAZAC" možete pročitati opširnije informacije o predupisima u prvi razred. U slučaju bilo kakvih poteškoća ili nejasnoća, molimo Vas javite se u školu.

 

Školska stručna služba

 
30. siječnja 2017.
27. siječnja - Dan sjećanja na holokaust

U našoj školi  obilježili Dan sjećanja na holokaust kad smo se prisjetili svih žrtava nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Učenici osmih razreda zajedno s učiteljicom Marinom Sikiricom  su u školskom holu izvjesili  plakate svih poznatih lica koji su stradali u holokaustu, prouzročili ga ili ga srećom izbjegli.  Osvijestili smo kako smo svi pozvani učiniti svijet boljim i sigurnijim mjestom za svakog pojedinca, bez obzira na njegovu narodnost, vjeru ili boju kože i raditi sve što je u našoj moći da se ovakav zločin nikad više ne ponovi.

 
27. siječnja 2017.
Kazališna predstava - "Moje ime je Anne Frank"

U četvrtak, 26. siječnja, učenici sedmih razreda s učiteljicama Anom Marinović, Marinom Sikiricom i Ivanom Grčić posjetili su Gradsko kazalište lutaka Split. Gledali su predstavu „Moje ime je Anne Frank“ .  Priča je to o sudbini židovske djevojčice koja se sa svojom obitelji dvije godine skrivala u amsterdamskom podrumu u vrijeme Drugog svjetskog rata. Iako je dnevnik nastao u mračno doba  holokausta, predstava  nas je razveselila i zabavila. Djeca, polaznici Glumačkog studija kazališta PlayDrame,  ispričala su  vedru priču o odrastanju i svakodnevnim problemima s kojima se susreću djevojčice i dječaci te dobi. Oduševili su sve prisutne i bili nagrađeni gromoglasnim pljeskom. Naši učenici su naučili  kako se i u najtežim vremenima mogu  radovati životu i pronaći sreću u samo naizgled nevažnim stvarima. „Shvatila sam da ljepota uvijek negdje postoji – u prirodi, zrakama sunca, slobodi, u tebi samom; to ti sve može pomoći.“ (Dnevnik Anne Frank)

Ivana Grčić

 
12. siječnja 2017.
"I ja želim čitati" - nacionalna kampanja

„I ja želim čitati“ naziv je nacionalne kampanje koju je pokrenulo Hrvatsko knjižničarsko društvo s ciljem informiranja, educiranja i senzibiliziranja javnosti o problemima i potrebama osoba s teškoćama čitanja i disleksijom koji ne mogu čitati standardni tisak. Hrvatsko logopedsko društvo donosi podatak o svakom desetom učeniku koji ima teškoće s čitanjem. Lako je, stoga, zaključiti kako se i u našoj školi nerijetko susrećemo sa spomenutom problematikom. Tu  djecu prate problemi s učenjem tijekom cijelog školovanja. Kako bismo im pomogli, odlučili smo vlastitim aktivnostima dati doprinos i priključiti se kampanji. Stručna služba škole organizirat će tako prigodne radionice za učenike nižih i viših razrednih odjeljenja, izložbe, roditeljske sastanke, a cilj nam je u školi i ugostiti stručnjaka logopeda kako bi naši učitelji, nastavnici, ali i roditelji dobili konkretne smjernice kako pomoći toj djeci.  Nek' nam to ujedno bude i glavni motiv djelovanja; da suradnjom i zajedničkim snagama radimo na dobrobit naše djece. Uskoro ćete biti detaljnije obaviješteni o budućim događanjima.

                                                                     Stručno - razvojna služba

 
3. siječnja 2017.
Božićni sajam učeničke zadruge u Sinju

Godinu smo ispratili izlaganjem rukotvorina naše učeničke zadruge "Blaga Kamešnice" na večernjem programu  "Adventa u Sinju" (na Šetalištu  Alojzija Stepinca) u pratnji učenica i školske vanjske suradnice, krojačice  Branke Marinović.   Moglo se tu naći raznih suvenira, prigodnih čestitki, domaćih proizvoda od šepurike, ušećerenih badema, grotulja, mirisnih vrećica sa lavandom, domaćih sapuna i radova vrijednih ruku krojačke radionice. Mnogi su prepoznali kvalitetu naših radova i pronašli nešto za sebe kako bi upotpunili ovaj blagdanski ugođaj u svojim domovima ili darivanju najbližih.  Blagdanska atmosfera bila je ugodna, u adventskim kućicama nudili su se razni specijaliteti, u jednoj od njih dijelili su se recepti karakteristični za naš kraj: uštipci i domaći kolači. Degustirao se domaći sir i med, čaj od konoplje s OPG obitelji Mravak. Na večernjem programu predstavljena je Općina Otok, poduzetništvo naše zadruge, posjetitelje je zabavljala klapa sv. Luke i KUD Krenica, pjevali su "reru" i "gangu", a recitatorski dio uveličao je pjesnik Ante Nadomir Tadić- Šutra. 

Ines Vidović Barbarić

 
 
 
Arhiva 2017 | Arhiva 2016 | Arhiva 2015 | Arhiva 2014 | Arhiva 2013 | Arhiva 2012 | Arhiva 2011 | Arhiva 2010 | Arhiva 2009 | Arhiva 2008 | Arhiva 2007 | Arhiva 2006
Pretraľi Web
link na e-savjetovališta
   

Znanstvenici u našoj školi - listopad 2018.

   
Sigurnost na internetu - kviz i edukativni materijali za učenike, učitelje i roditelje
   
   
   


svibanj 2018. 18. broj školskog lista "PUTOKAZ"

   


Leksikon opće kulture za osnovnoškolce

   
dokumenti
PRAVILNICI
   
Kurikulum zdravstvenog odgoja
   
Školski kurikulum za šk. god. 2018.- 2019.
   
» POPIS ODABRANIH UDŽBENIKA PO RAZREDIMA ZA ŠKOLSKU GODINU 2018.-2019.
   
» POPIS UČENIKA PO ODJELIMA ZA PRVI I PETI RAZRED ZA ŠKOLSKU GODINU 2017.-2018.
   
» Statut škole
   
»Godišnji plan i program rada škole za šk. god. 2018./19.
   
»Kućni red
   
»Pravilnik o kriterijima za izricanje pedagoških mjera
   
»Etički kodeks
   
» Nacionalni okvirni kurikulum
   
»GDPR
   
»Sigurne školske ceste - BROŠURA
   
»Pristup informacijama
   
»Natječaji - javni pozivi
   
»Javna nabava
   
»Godišnji financijski planovi i izvješća
   
»ISPISNICA iz osnovne škole