Vrijeme u OTOKU Pored USERNAME i PASSWORD upiši "gost"

OTOK trenutno


ARHIVA AKTUALNOSTI: | 2020| 2019| 2018| 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006

 
   
 

15. travnja 2024.

Predstava "Mreža" Teatra Tirena

Dramsko-medijska grupa je sa svojom voditeljicom Anom Marinović, 11.travnja posjetila Gradsko kazalište lutaka i gledala predstavu Mreža Teatra Tirena koja je izvedena u sklopu 17. festivala hrvatske drame za djecu „Mali Marulić“.
Predstava na edukativan i maštovit način kroz različite karaktere progovara o utjecaju društvenih mreža na mlade kojima su mjerne jedinice broj srca ispod objava i broj pratitelja. Dvoje influencera koji su nakon javne svađe izloženi negativnim komentarima i prijetnjama odlučuju pokrenuti zajednički profil na kojem kroz niz atraktivnih i zabavnih videa pokušavaju svojim followerima skrenuti pažnju na problematičnu stranu društvenih mreža..
Važna pouka predstave jest da živimo u vremenu u kojem nam je sve dostupno i da moramo biti svjesni svih opasnosti koje vrebaju na društvenim mrežama te ih promišljeno koristiti.

 

15. travnja 2024.

Posjet Kinoteci Zlatna vrata

Učenici razredne nastave od 2. do 4. razreda su prihvatili poziv Centra za kulturu i cjeloživotno učenje u Splitu te u petak ujutro krenuli autobusom u Split. Unutar programa Idemo u kino koji, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, nudi besplatan prijevoz učenicima koji žive van Splita, učiteljice su odlučile povesti učenike na projekciju filma Rocca mijenja svijet.  U Kinoteci Zlatna vrata su se upoznali sa svijetom jedanaestogodišnje Rocce koja energično i optimistično rješava probleme s kojima se susreće te dokazuje da i djeca mogu mijenjati svijet. Veseli i opušteni su se vratili u školu za ručak te nastavili s redovitim rasporedom.

 

15. travnja 2024.

Volonteri naše škole na edukaciji i druženju u Splitu

Naše volonterke su subotu provele u Domu mladih gdje su se družile s članovima udruge Jedna mladost, razmotrili načine volontiranja i upoznali se s primjerima dobre prakse. Poslušali su predavanja članova Regionalnog volonterskog centra Split i Palermakulture Dalmacija gdje im je najviše pažnje privukla tzv. Banka vremena. Zatim su sudjelovale na radionicama iz poduzetništva, grafičkog dizajna i aktivnog građanstva. Okušale su se u izradi kratkih videa, plakata kao i u oblikovanju kemijskih simbola za prototip igre koja će biti prezentirana na Festivalu STEM-a krajem svibnja. Konačno, proveli su jednu lijepu subotu u druženju i suradnji na županijskoj razini.

 

15. travnja 2024.

Večer njemačkog jezika

Učenice naše škole su zajedno s učenicima područne škole Grab sinoć u prepunoj dvorani Nadbiskupijske dvorane Klasične gimnazije u Splitu otvorile europskom himnom Oda radosti/Ode an die Freude Večer njemačkog jezika u Splitu. Ova manifestacija organizira  već 10 godina zaredom Županijsko stručno Vijeće učitelja njemačkoga jezika kako bi promovirali učenje njemačkoga jezika i ukazali na važnost učenja drugog stranog jezika. Nakon uručenih zahvalnica, učenice su se zadovoljne i pune dojmova vratile svojim kućama.

 

8. travnja 2024.

Terenska nastava - ISTRA

Učenici koji pohađaju izvannastavnu aktivnost Astronomija, su tijekom uskrsnih praznika bili na višednevnoj terenskoj nastavi u Istri. Putovanje se temeljilo na učenju i spoznaji značajnih astronomskih pojava izvan Zemlje pa je prvi posjet bio Zvjezdarnici Višnjan koja je jedna od dvanaest najproduktivnijih zvjezdarnica na svijetu po broju otkrivenih asteroida. Predavanje o Suncu i njegovoj snazi, koristi, ali i štetnosti, održao je poznati učitelj, astronom i najproduktivniji tragač za asteroidima, Korado Korlević.

Osim učenja o astronomiji, učenici su imali i slobodnog vremena kojeg su iskoristili za razgledavanje istarskih gradova, Poreča i Rovinja te za igru, razonodu i odmor.

Svoje putovanje zaključili su odlaskom u Astronomski centar u Rijeku u kojem su imali priliku posjetili i planetarij i zvjezdarnicu. Posjet je bio organiziran u dva dijela. Prvi dio se odnosio na predavanje o Sunčevom sustavu, pod vodstvom prof. Petra Jelače, dok je drugi dio bio organiziran u sfernoj kupoli u kojoj su gledali filmove posvećene svemirskom beskraju.

Učenici nisu krili svoje oduševljenje tijekom cijelog putovanja jer su putovali Hrvatskom, upoznali njenu iskonsku ljepotu, uživali u znamenitostima i što je najvažnije, educirali se.

Anđela Gašić
 

28. ožujka 2024.

DAN voda obilježen u PŠ Ruda

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka s ciljem usmjeravanja pažnje na ključnu ulogu i važnost vode za život na zemlji. S tom mišlju učenici i učiteljice PŠ Ruda obilježili su ovaj dan tako što su pripremili vrećice za smeće, rukavice te zajedničkim snagama uz pomoć učiteljice tjelesne i zdravstvene kulture Boženom Botica očistili školski okoliš i svoje mjesto. Uživali su u rezultatima svoje akcije – pogledu na čisti i uredni okoliš.

U centralnoj školi su se Mali lutkari 3.a razreda uputili zajedno sa svojom učiteljicom na Ovrlju gdje su uživali u svim ljepotama prirode te za nas snimili prigodni igrokaz.

Sve fotografije i video možete pogledati u prilogu.

 

28. ožujka 2024.

Radionica za roditelje

Školski volonterski klub organizirao je u subotu od 9:00 do 11:30 sati radionicu za roditelje koju su vodile dipl. soc. i gestalt praktičarka dr.sc. Silvana Nikolić. i dr. med. spec. psihijatrije Igna Brajević-Gizdić s naglaskom na rizična ponašanja u školskoj dobi i njihovoj prevenciji. Izazovi u odgoju su danas bezbrojni, roditelji su u potrazi za metodama s ciljem rješavanja nepoželjnog ponašanja. Zaključili smo kako je prvenstveno rad na sebi kao roditelju jedini način da radimo i na djetetu koristeći djelotvorne metode poput smirenog razgovora, postavljanje jasnih granica, ali i spremnost za pregovaranje. Nadamo se kako ćemo kao odgojno-obrazovna ustanova ponuditi veći broj ovakvih radionica koje za cilj imaju osvješćivanje roditeljske uloge i pronalaženje djelotvornih odgojnih metoda.
 

20. ožujka 2024.

Uskrsni sajam - POZIVNICA

Pozivamo sve mještane, učenike i djelatnike škole da u ponedjeljak (25. 3. ) svrate iza Konzuma ( kraj pekarnice Klas ) u 9h i odaberu nešto iz uskrsne ponude učeničke zadruge Blaga Kamešnice. Veselimo se vašem dolasku!
 

15. ožujka 2024.

Predstavnici Svjetske banke, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Splitsko-dalmatinske županije u posjetu našoj školi

Jučer su našu školu posjetili predstavnici Svjetske banke, MZO i Splitsko-dalmatinske županije. Povod je bio ulazak naše škole u sustav cjelodnevne nastave koji je omogućen sredstvima Svjetske banke i MZO. Ravnatelj je gostima izrazio riječi dobrodošlice u školskoj polivalentnoj dvorani nakon čega su nastupile učenice šestih razreda koje pohađaju nastavu talijanskog jezika s pjesmom Sara perche ti amo. Učitelji su podijelili svoja 'iskustva s terena' gdje su nabrojali sve prednosti, ali i izazove s kojima su susreću u provedbi ovakve nastave. Zajednički zaključak je kako postoji mnogo prostora za kvalitetnu komunikaciju i oblikovanje programa koji bi više odgovarao potrebama naše zajednice.

Nakon susreta u polivalentnoj dvorani uslijedio je obilazak škoskog prostora te susret s učenicima i njihovih učiteljima u nekoliko učionica. Domjenak i nastavak druženja održan je u novouređenom školskom dnevnom boravku, a potom i zajedničko fotografiranje ispred škole. Svi gosti su dobili mali suvenir – logo naše škole kao privjesak za ključeve izrađen u školskom 3D printeru u sklopu izvannastavne (B1) aktivnosti Robotika i 3D modeliranje.

 

4. ožujka 2024.

1. mjesto na županijskom natjecanju iz nacionalnog projekta "ČITANJEM DO ZVIJEZDA"

Drugog ožujka održalo se županijsko natjecanje iz projekta „Čitanjem do zvijezda“ u Osnovnoj školi kneza Trpimira u Kaštel Gomilici. Radi se o nacionalnom projektu za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja. Učenice Marija Tadić, Ana Marković i Ema Šimunović pažljivo  su iščitavale tri zadana književna djela te se, uz pomoć svojih mentorica, marljivo spremale za županijsku razinu projekta. Osnovna škola kneza Trpimira, domaćin natjecanja, nas je srdačno dočekala i osigurala bogati program za mlade natjecatelje iz cijele županije. Naše učenice su pokazale zavidno znanje i osvojile prvo mjesto. Od srca im čestitamo i želimo puno sreće na državnoj razini natjecanja koje će se održati u Čakovcu.
 

4. ožujka 2024.

LiDraNo 2024.

Županijska razina smotre literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva - LiDraNo održala se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu 28.veljače 2024. godine na kojoj su sudjelovali i učenici naše škole.

U kategoriji literarnih radova na županijsku razinu plasiran je rad učenice Ane Marković (8.b) pod vodstvom mentorice Ivane Grčić i rad Eme Šimunović (6.b) pod vodstvom mentorice Ane Marinović.

U kategoriji skupnog dramskog stvaralaštva predstavljale su nas članice Dramske grupe (šestašice Gabriela Vuleta, Iva Samardžić, Marta Bitunjac, Ana Marija Marinović, Sara Vojković i Marta Norac-Kljajo te petašice Emanuela Bitunjac i Gabriela Žižić) pod vodstvom mentorice Ane Marinović.

Učenice su ostvarile uspješan scenski nastup dramsko-scenskom igrom „Pustite me na miru“ te su dobile pohvalu glumice iz prosudbenog povjerenstva koja je izvedbu okarakterizirala kao glumački dojmljivu, dinamičnu i uigranu s aktualnom tematikom.

Čestitamo našim učenicama koje su osjetile čari glume na kazališnim daskama, želimo im da svojim novim budućim nastupima nadmaše svoju prvu izvedbu.

 

1. ožujka 2024.

DAN ružičastih majica

Zadnje srijede u mjesecu veljači već tradicionalno obilježavamo Dan ružičastih majica – međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Nažalost, nasilje susrećemo svuda oko nas, ali se trudimo da škola bude mjesto sigurnog okružja za svako dijete gdje ćemo svakom obliku fizičkog, emocionalnog i virtualnog zlostavljanja odlučno reći NE. Na satovima razrednika učenici su kroz radionice rješavali problemske situacije, odgledali smo i video o nasilju koji se vrtio u školskom holu te se u ružičastim majicama fotografirali kraj prigodnog plakata i unutar okvira izrađenog za obilježavanje današnjeg dana. Nadamo se da ćemo razgovorom i podizanjem svijesti pomoći učenicima da se zauzmu za sebe i svoje vršnjake kako bismo na vrijeme zaistavili svaki vid nasilja i svima omogućili sretno i sigurno odrastanje.
 

29. veljače 2024.

Naša škola - dobitnik natječaja "Za naše male genijalce"

Projekt „Za naše male genijalce“ Hrvatska elektroprivreda d.d. organizira od 2015. godine. HEP donacijom računalne opreme, onim osnovnim školama kojima je to potrebno, želi poboljšati uvjete održavanja nastave i učenja te potaknuti razvoj kreativnog mišljenja. Učenici naše škole pod mentorstvom učiteljice informatike Kristine Đula su osmislili video u kojem su obrazložili zašto baš naša škola treba dobiti donaciju. Njihova kreativnost i motiviranost su nagrađeni, a naša škola je dobila novih šest računala. Hvala HEP-u i našim genijalcima čiji video možete pogledati u prilogu.
 

26. veljače 2024.

Večer ljubavne poezije

I ove godine naša škola zasjala je u bojama ljubavi te proslavila Valentinovo organiziravši već dobro poznatu Večer ljubavne poezije. Na ulasku u školu goste je dočekala ljubavna klupa za fotografiranje, viseća srca i veliki natpis ljubav. U polivalentnoj dvorani tražilo se mjesto više jer su, osim roditelja, kolega i učenika, došli i bivši učenici naše škole. Nakon uvodnog pozdrava organizatorice večeri – učiteljice Marije Perković, uronuli smo u čarobni svijet poezije domaćih i stranih pjesnika praćenih tihim instrumentalom na gitari. Učenice koje pohađaju izbornu nastavu iz talijanskom su zapjevale  na najromantičnijem jeziku na svijetu, a članice crkvenog zbora pod mentorstvom Lucije Džimbeg su otpjevale nekoliko ljubavnih pjesama. Nakon stihova F.G. Lorce s motivima tigra i goluba, kroz prozor, na oduševeljenje svih prisutnih, puštene su dvije golubice kao simboli slobode, mira i ljubavi. Glavna 'performerica' večeri, Mladenka Bilobrk iskreno i duhovito ispripovjedila nam je svoju ljubavnu priču te ukazala na postojanje različitih vrsta ljubavi. Pred kraj večeri, posjetitelji su dobili zadatak da osmisle činkvinu ljubavne tematike, a oni najuspješniji su bili nagrađeni slatkim iznenađenjem. Nakon što smo okrijepili dušu romatičnim stihovima i pjesmama te pogledali kratki video satkan od fotografija učenika i školskih djelatnika na temu popularne serije Prijatelji, došlo je vrijeme da okrijepimo i tijelo zasladivši se ukusnim kolačima i kanapeima. Kao podsjetnik na lijepo druženje svi sudionici su dobili isprintano srce u školskom 3D printeru koje će im poslužiti kao straničnik. Ispunjene duše završili smo ovu večer zahvalni svima koju su osmislili i obogatili ovu čarobnu večer.

 

16. veljače 2024.

OBAVIJEST ZA RODITELJE - Upisi u 1. razred

S obzirom da se u sustav za elektroničke upise u osnovne škole ulazi preko portala e-Građani, roditelji koji nemaju vjerodajnice za ulazak u portal trebaju se javiti školi kojoj pripadaju prema upisnom području koja će prijavu za upis njihovog djeteta izvršiti umjesto njih i to od 18. ožujka do 27. ožujka 2024. godine u vremenu od 9:00 do 11:00.
 

14. veljače 2024.

Školski maskenbal 2024.

Nakon višegodišnje stanke, maškare su se ponovo vratile u OŠ Kamešnica. Učiteljice razredne nastave su zasukale rukave, pustile mašti na volju kako bi što bolje i kreativnije predstavile svoje razrede. Okupljanje je bilo na Trgu dr. Franje Tuđmana točno u 12 sati. Roditelji, mještani i “stručni žiri“ su s nestrpljenjem očekivali dolazak prerušenih učenika u pratnji svojih učiteljica.
Prvaši su nam se predstavili kao vješti Masterchef kuhari u čija kulinarska umijeća su se mogli uvjeriti svi prisutni jer su s njima dijelili svoje slatke poslastice. Nagovještaj obveznog vojnog roka u RH učenici 2. razreda su ozbiljno shvatili koračavši ujednačeno u špaliru sve dok ih glazba nije ponijela pa su zaplesali balet i nasmijali publiku. Učenici trećih razreda su nas uveli u svijet poznatih serija; 4.a je zaplesao u ritmu otkačenog plesa popularne djevojčice Wendsday dok je 3.b vjerno utjelovio protagoniste i radnju španjolskog hita – Casa del Papel ( Kuća od papira ).
Zaigrali smo  malo i nogomet s 3.a razredom čiji gol su proslavile navijačice uz pjesmu, a u plesnom ritmu su nastavile i vesele maškare 4.b razreda.
Petaši su se okušali u  duhovitim skečevima u kojim su nas upoznali s nevoljama nespretnog brice kojem je došla inspekcija na radno mjesto. Kako su izbori pred vratima, dotakli smo se malo i politike u skeču gdje HDZ  bezuspješno pokušava načelnika pozvati u svoju stranku. Na važnost recikliranja ukazali su učenici 6.b razreda odglumivši reciklirane boce.
Cijelu proslavu su začinile mažoretkinje pod vodstvom Vesne  Samardžić koju su okupile najveći broj učenica i složno, u ritmu zaplesale.
Žiri je imao nezahvalan zadatak odabrati najbolju masku te se ipak odlučio za 3.b razred i Casu del papel čiji nastup nikoga nije ostavio ravnodušnim. Na kraju smo se počastili krafnama, slikavali te čestitali svim natjecateljima i njihovim mentorima na originalnim idejama i uloženom trudu.

OTOK 1 OTOK 2 PŠ RUDA
 

12. veljače 2024.

STOTI DAN ŠKOLE

100. dan škole se tradicionalno proslavlja u mjesecu veljači u mnogim europskim školama gdje učiteljice razredne nastave s učenicima, umjesto redovnog gradiva, sudjeluju u aktivnostima vezanim za broj sto. U našoj školi su učiteljice Ivana i Katarina Porobija, Petra i Tina Milanović-Trapo te Stipanka Vrdoljak-Colo potakle učenike da pronalaze riječ sto u rečenicama, rješavaju zadatke s brojem 100, bojaju bojanke i izrađuju crteže na kojima su sebe prikazivali kao stogodišnjake. Umjesto tjelesnog odgoja, razgibali su se oblikujući stotke svojim tijelima. Učenici su se zabavili družeći se kroz edukativne aktivnosti, a na kraju dana su za uloženi trud primili krune i zaslužene diplome. Svim učenicima i učiteljima želimo puno uspjeha u narednim školskim danima.
 

5. veljače 2024.

STRAH U ULICI LIPA - kreativna obrada lektire

Lektire kojiput znaju biti učenicima pomalo dosadne i naporne, ali kada se prezentiraju i obrade na neki novi, drugačiji i kreativniji način zasigurno će učenicima ostati u pamćenju i potaknuti ih da prionu ka čitanju iste. Iz toga razloga se 5. a razred, na inicijativu učiteljice Marije Perković, predstavio u razredu kroz maskote likova iz poznatog dječjeg romana Strah u Ulici lipa. Bila je to prilika da se okušaju u javnom nastupu, nauče okarakterizirati lik i ujedno se dobro zabave. U priloženoj fotogaleriji pogledajte kako je to izgledalo.
 

31. siječnja 2024.

PLAN UPISA u 1. razred Osnovne škole Kamešnica u šk. god. 2024./25.

Školski obveznici za prijavu u prvi razred osnovne škole u školskoj godini 2023./2024. na području Splitsko-dalmatinske županije su:

1. djeca rođena od 1. travnja 2017. do 31. ožujka 2018. godine

2. djeca kojima je za školsku godinu 2023./2024. rješenjem odgođen upis u prvi razred osnovne škole

Iznimno u prvi razred osnovne škole mogu se upisati i djeca rođena od 1. travnja 2018. godine do 31. prosinca 2018. za koju roditelji odnosno staratelji žele ostvariti pravo na prijevremeni upis u prvi razred osnovne škole.

Prijava djece dorasle za upis u prvi razred osnovne škole u školskoj godini 2024./2025. provodit će se elektroničkim putem, korištenjem Nacionalnog informacijskog sustava upisa u osnovne škole. U Nacionalnom informacijskom sustavu za upise u osnovne škole prijave za redovan upis u 1. razred otvaraju se 22. veljače 2024. godine.

Roditelji će moći podnijeti prijavu za upis djeteta u 1. razred osnovne škole od 22. veljače do 31. ožujka 2024. godine preko poveznice https://osnovne.e-upisi.hr/ kojoj se može pristupiti korištenjem odgovarajuće vjerodajnice za prijavu u sustav e-Građani. Predaja zahtjeva za djecu s teškoćama moguća je od 1. veljače 2024. godine.

U sustavu će roditeljima biti vidljivi opći podaci o djetetu, te školi na čijoj se listi školskih obveznika dijete nalazi prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta.

Odmah po podnošenju prijave roditelji će moći odabrati mogućnosti koje im se nude u dodijeljenoj školi (npr. izborne predmete).

Također, uz prijavu za redovan upis u 1. razred osnovne škole roditelji će moći do 31. ožujka 2024. godine podnijeti i zahtjev za prijevremeni upis u 1. razred osnovne škole kao i za privremeno oslobađanje od upisa u 1. razred osnovne škole.

Privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred nije isto što i odgoda upisa za koju se ne podnosi zahtjev. O odgodi upisa odlučuje se nakon utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta.

S obzirom da se u sustav za elektroničke upise u osnovne škole ulazi preko portala e-Građani, roditelji koji nemaju vjerodajnice za ulazak u portal trebaju se javiti školi kojoj pripadaju prema upisnom području koja će prijavu za upis njihovog djeteta izvršiti umjesto njih.

Nakon obavljene prijave, roditelji će biti obaviješteni o terminima testiranja putem predškolskih ustanova ili telefonom u razdoblju od 8. do 12. travnja 2024. godine te nisu obvezni dolaziti u školu. Za sve ostale informacije i termine liječničkih pregleda roditelji će biti pravovremeno obaviješteni.

Stručna služba škole
 

23. siječnja 2024.

Međunarodni dan zagrljaja

Školski volonterski klub je povodom Međunarodnog dana zagrljaja posjetio DV Žabica u Otoku. Maskirani u likove poznatih junaka iz crtića, ozarili su dječja lica i  toplim zagrljajima ugrijali srca naših malih polaznika. Zahvaljujemo se maskotama iz Solina na posuđenim kostimima, a da akcija bude potpuna, naši volonteri su se sa svojom voditeljicom  počastili u obližnjoj pizzeriji.

 

8. siječnja 2024.

Božićna priredba

Prvi dio obrazovnog razdoblja svečano smo zaokružili već tradicionalnom božićnom priredbom u školskoj dvorani. Škola je odisala blagdanskim ugođajima i mirisima dok su učenici nestrpljivo čekali trenutak kada će, kroz igrokaze, pjesmu i ples predstaviti sve što su  marljivo mjesecima uvježbavali. Priredbu je otvorio vjeroučitelj Luka Maleš nakon kojeg su uslijedile nostalgične note Bijelog Božića u interpretaciji dječje klape. Učenici 3.a pokušali su   igrokazom odgovoriti na pitanje „Tko je ukrao Božić?“  uz vječnu nedoumicu hoće li pasti snijeg ili ne.
Naše mlade pijanističke nade Petra Elek, Marta Vuleta i Ela Jukić su nas obradovale svojim glazbenim solo- dionicama nakon kojeg smo se upoznali s jadikovkama jednog bora kroz novi igrokaz naših trećaša.Plesna grupa nas je razgibala uz ritmove klasika All I want for Christmas is you. Da naši učenici znaju pjevati i na njemačkom jeziku pokazale su učenice četvrtih razreda koje su otpjevale pjesmu Kinderlein Kommet.
Dramska skupina nas je nasmijala komedijom „Djedica na bolovanju“ u kojem su Djed Božićnjak i vilenjaci pokušali kroz audiciju pronaći dostojanstvenu zamjenu bolesnog djedice uz glazbenu pratnju Ane Marković. Priredbu su okrunili pjesmom Božić bijeli u izvedbi učenika petih razreda i  dječje klape koja je stihovima poželjela „Sretan Božić svakome!“
Čestitci za sretan i blagoslovljen Božić te svako dobro u novog godini pridružili su se djelatnici Osnovne škole Kamešnica!

 

22. prosinca 2023.

Darivanje u PŠ Ruda

Učenici PŠ Ruda su zadnji dan nastave završili školskom kino- projekcijom, a na repertoaru je bio božićni film Grinch. Kako ne bi ostali praznih ruku, pobrinuo se gospodin Trpimir Botica, vlasnik tvrtke Viator, koji je i ove godine učenike i učiteljice obradovao božićnim poklonima. Veliko hvala na donaciji uz želju da svi ove blagdane provedu u miru u sreći!
 

22. prosinca 2023.

Socijalna samoposluga

Volonterski klub Osnovne škole Kamešnica pokrenuo je plemenitu akciju prikupljanja prehrambenih i higijenskih potrepština za siromašne obitelji Cetinskog kraja kako bi sumještanima uljepšali i obogatili božićne blagdane. Zahvaljujemo svima koji su se odazvali akciji, a sve prikupljeno će biti dostavljeno sinjskom Caritasu.
 

22. prosinca 2023.

Donatorska kampanja

U sklopu projekta "BioMOZAIK Krš i more" - Aktivno građanstvo učionica na otvorenom kampanja je osnove škole Kamešnica u Otoku kojoj je cilj skupiti novac kako bi učenici naše škole mogli usvajati nova znanja u prirodi. Kampanja je zamišljena kao projekt s kojim bi učenicima omogućili raznolike oblike i načine rada u vanjskom okruženju na svježem zraku, poboljšali kvalitetu rada i dodatno motivirali sve učenike za daljnji rad. Svim donatorima hvala od srca što podupiru našu dicu!

LINK ZA PRISTUP PLATFORMI ZA DONIRANJE
https://gogetfunding.com/ucionica-na-otvorenom-u-otoku/

 

19. prosinca 2023.

3. državno SUDOKU natjecanje

16. prosinca u Vodicama održano je 3. državno Sudoku-natjecanje u organizaciji Hrvatske Mense i AZZO. Okupilo se osamdeset najboljih učenika iz osnovnih i srednjih škola. Sedmero naših učenika se plasiralo na regionalnom natjecanju: Ema Šimunović, Mia Vuleta, Jakov Marinović, Marin Vugdelija, Valentina Konđa i Lea Milanović Litre te su osvojili brončanu medalju za 3. mjesto. Mia Vuleta, u pratnji mentorice Ivane Čerine, predstavljala nas je na državnom natjecanju i osvojila 16. mjesto. Čestitamo natjecateljima na ostvarenim rezultatima!
 

8. prosinca 2023.

Zlatna večer matematike

Dana 6. prosinca 2023. održana je jedanaesta po redu Zlatna večer matematike, javno događanje koje za cilj ima popularizaciju matematike i poticanje inovativnih metoda u poučavanju i usvajanju matematičkih znanja i vještina kroz kreativne radionice, igre i natjecanja u matematičkim vještinama.

Ove godine organizirano je druženje s matematikom u prostorima Prokulture - Kuće jezika i kulture te u prostorima Galerije Emanuel Vidović, a osnovna tema bila je „Vjerojatnost, vještine i statistika“.

Jedna od dvadeset kreativnih radionica bila je i radionica naše škole pod nazivom „Hrvatske medalje na OI“ koja je nastala u suradnji s učiteljicom matematike Jelenom Crnjac iz OŠ Dinka Šimunovića, Hrvace. Pod mentorstvom učiteljica matematike učenici su tijekom online sastanaka zajedno prikupili, klasificirali i organizirali podatke o hrvatskim medaljama od 1992. godine do danas. Prikupljene podatke su grafički prikazali (linijski, stupčasti i kružni dijagram), odredili relativne frekvencije, osmislili prigodne zadatke za radionicu, izradili postere i plakate te odgovarajuće digitalne sadržaje. U provedbi radionice našu školu su predstavljale učenice 6.a razreda Rafaela Tadić i Marta Bitunjac. Poveznica od strane organizatora: Zlatna večer matematike, Split 2023.

Genialy kviz: Hrvatske medalje na OI

Ivana Čerina
 

28. studenog 2023.

Spisateljica u PŠ Ruda

U četvrtak, 23.studenog, učenike PŠ Ruda posjetila je učiteljica i spisateljica Niveska Juraga-Kovačev.
Ispričala im je početke svoga pisanog stvaralaštva te pročitala par pričica iz njene nove knjige Pegula. Knjigu je napisala nadahnuta dječjim biserima iz svoje školske prakse. Riječ je o nizu pripovijetki o dječaku Toniju i njegovim zgodama i nezgodama od preškolske dobi do kraja četvrtog razreda. Učenici su uživali, smijali se- prepoznavši sebe u tim zgodama. Niveski su za kraj pružili veliki pljesak uz želje za mnogo uspjeha u daljnoj spisateljskoj karijeri.

 

27. studenog 2023.

Humanitarna akcija “Šišijada”

Moj život pripada cijeloj zajednici i dok god živim, moja je čast činiti što god mogu.“ 

U subotu 25. studenoga 2023. u organizaciji Školskog volonterskog kluba i frizerskih salona s područja Općine Otok održana je humanitarna akcija pod nazivom “Šišijada.“ 
U vremenskom razdoblju od 14 do 16 sati u prostorijama škole, vrijedne ruke otočkih frizerki uljepšale su i podarile novi izgled svim sudionicima, konkretnije 80 -ak mještana i učenika. Sav prihod prikupljen u ovoj humanitarnoj akciji će biti doniran obiteljima u potrebi s područja Općine Otok. 
Volonterski klub OŠ Kamešnica se zahvaljuje svim sudionicima koji su se odazvali na ovu hvalevrijednu akciju, te su tako još jednom pokazali duh zajedništva i solidarnosti otočanskih mještana. Posebne zahvale idu frizerskim salonima s područja Općine Otok koji su se odazvali ovoj akciji i tako stvorili jednu lijepu priču, a to su: F.s. Loka, F.s. 2 Stylish, F.s. Glamur, F.s Bella i F.s. Tanja.  

 

27. studenog 2023.

7.natjecanje iz projekta emocionalne pismenosti „Pretežno vedro“

Naša škola već godinama sudjeluje u projektu Pretežno vedro s ciljem unapređenja mentalnog zdravlja mladih i razvijanja emocionalne pismenosti. Od početka nastavne godine stručna služba škole provodila je radionice emocionalnog opismenjivanja na satovima razrednika učenika šestih razreda. Najuspješniji učenici su se marljivo spremali za natjecanje te se 24. studenog uputili u OŠ Strožanac gdje se održavalo finalno natjecanje. Ove godine sudjelovao je rekordan broj škola – čak njih dvadesetosam. Učenici su dobili zadatak da individualno odgovaraju na pitanja i grupno, dramskim putem, prikažu rješenje na zadanu problemsku situaciju. Škola je prštala od učenika u šarenim majicama koji su se međusobno družili i slikavali.Veseli i obogaćeni novim poznanstvima, vratili su se u Otok u podnevnim satima.
 

21. studenog 2023.

Zabavni projekt - izrada maketa u 3.a i 3.b

U sklopu nastave Prirode i društva u trećem razredu učenici usvajaju prva znanja o nastanku i primjeni zemljovida. Jedna od zabavnijih aktivnosti je izrada maketa i plana mjesta koja je u 3. a i 3. b razredu na kraju prerasla u pravi razredni projekt. Odlučili su bar na jedan dan postati mali graditelji i projektanti. Izrađivali su maketu škole i njezine okolice i maketu učionice. Formirali su male grupe, podijelili zaduženja i svoja stečena znanja usmjerili na praktičan rad. Prikupili su potrebne materijale i u višesatnoj timskoj radionici pokazali zavidne vještine, maštu i kreativnost. Uživali su bojajući komade stiropora, spužve, drva i kartonskih kutija. U radu su kombinirali teorijsko znanje i spretne ruke koje su od kartona, papira i čačkalica stvorile cestu, igralište, drveće, klupe, ormare… Učenici su se ovim projektnim aktivnostima i kreativnom igrom stvaralački izražavali, razvijali maštu, poticali jedni druge na suradnički i timski rad. Zajedničkim radom, uz mnoštvo savjeta, truda i preciznosti nastala su zaista prva prava i uspješna graditeljsko- učenička ostvarenja.

Katarina Porobija
 

20. studenog 2023.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

U petak, 17. studenog, u školskom holu smo odali počast svim žrtvama Vukovara i Škabrnje.  Učenice dramske skupine su nas uvele u kratki program recitacija koju su završile molitvom fra Nikice za sve stradale na području Vukovara i Škabrnje. U pozadini se vrtjela učenička prezentacija, a  nekoliko učenica je snimilo pjesmu o Vukovaru koju smo također imali prilike čuti tijekom dana. Učiteljice su  približile učenicima svu patnju i stradanja Grada Heroja te ih potakle na izradu panoa Vodotornja, likovnih radova vukovarskih simbola, uređivanja lišća u obliku riječi Vukovar, pisanja black-out poezije o Vukovaru. Prisjećamo se tragičnih stradanja krvave hrvatske povijesti s vjerom i nadom da se takav zločin nikad više ne ponovi.

 

13. studenog 2023.

EU projekt "BioMOZAIK krš i more"

U sklopu 3. projektne konferencije u Cisti Velikoj 10. studenog 2023. god. učenici naše škole predstavili su svoju crowdfunding kampanju, koju će pokrenuti kako bi prikupili sredstva za vanjsku učionicu u blizini naše škole.
Na konferenciji su učenici i učitelji, koji sudjeluju u projektu BioMOZAIK Krš i more, slušali predavanja iskusnih crowfundera iz Slovenije i Hrvatske. Stekli su znanja i iskustva koja će im pomoći kako bi ubuduće provodili crowdfunding kampanje za projekte koje budu smatrali korisnima u sredini u kojoj žive. 

 

9. studenog 2023.

Dan jabuka u PŠ Udovičići

Učenici PŠ Udovičići su nizom aktivnosti obilježili Dan jabuka. Kroz predmetnu nastavu hrvatskog jezika interpretirali su  priče o jabukama, crtali strip, pisali pjesme i činkvinu, objašnjavali poslovice te određivali mjesto glasa u riječima. Na zadatcima s jabukama su ponavljali gradivo iz matematike, a cijeli tjedan su pjevali pjesmu Dan jabuka Mirne Grbec.Također su crtali po uzoru na Paula Cezanea, igrali kvizove i memory o jabukama te proveli istraživanje koja je učenicima najomiljenija jabuka. Pobjedu su odnijele žute i crvene jabuke u čijim sočnim zalogajima su uživali za vrijeme marende. Jabuka je još jednom potvrdila svoj status kraljice voća.

 
 

30. listopada 2023.

Izvanučionička nastava područnih škola

26. listopada PŠ Ruda i PŠ Udovičići uputili su se u pratnji svojih učiteljica na izvanučioničku nastavu u Dugopolje. Razlog je bio posjet multimedijalnom centru Skrivena Dalmacija koji na moderan način interpretira prirodnu baštinu naše županije. Stručni edukatori su učenike upoznali sa sadržajima centra i projektom Skrivene Dalmacije te su sudjelovali u radionici Od polja do stola gdje su se upoznali s različitim vrstama žitarica te  samostalno oblikovali tijesto za kruh. Kroz edukativno predavanje upoznali su se s putem nastanka kruha kao i razlici između različitih vrsta kruhova. Putem kviza znanja provjerili koliko su toga usvojili te se naposljetku odmorili uz ukusnu marendu. Obišli su i  etno selo te se upoznali  s etnografskom zbirkom. Vjerujemo da su kroz ovakav tip zorne i praktične nastave učenici mnogo toga spoznali i više se povezali s životom naših predaka.

 

26. listopada 2023.

Tjedan talijanskog jezika

Učenici talijanskog jezika su zajedno sa svojom učiteljicom Anom Marinović obilježili Tjedan talijanskog jezika (La settimana della lingua italiana) koji se obilježava svake godine treći tjedan u listopadu. Tjedan talijanskog jezika u svijetu manifestacija je koja promiče talijanski jezik kao važan jezik klasične i suvremene kulture. Svake godine Tjedan je posvećen jednoj temi, a ovogodišnja je „Talijanski jezik i održivost“.
Učenici su sudjelovali u aktivnostima usmjerenim na razumijevanje održivosti i povezivanje s talijanskim jezikom. Na satovima talijanskog jezika raspravljali su o važnosti očuvanja okoliša i učili ključne riječi vezane za temu održivosti te izrađivali plakate.
Vrhunac Tjedna bio je "la festa", okupljanje učenika talijanskog jezika koje se pretvorilo u pravu poslasticu za sva osjetila. Učenici su uživali u bogatom izboru poznatih talijanskih delicija: tiramisù, panna cotta, torta caprese, raffaello, ferrero rocher, giotto, bruschette, prosciutto i kruh ciabatta. Sva ta hrana nije samo izvanrednog okusa, već također nosi duboko ukorijenjene veze s talijanskom kulturom i tradicijom.
Najuzbudljiviji trenutak je bio nagradni kviz o održivosti, na kojem su sudjelovali učenici 5., 6. i 7. razreda. Marin Tadić (7.b), Ema Šimunović (6.b) i Marta Bitunjac (6.a) pokazali su iznimno znanje o temi održivosti na talijanskom jeziku. Nakon novog kruga nadmetanja pobjedu je odnijela Marta Bitunjac osvojivši, uz odličnu ocjenu i  paket poznatih talijanskih slatkiša.
Ovaj Tjedan talijanskog jezika bio je ne samo prilika za učenje, već i za slavlje talijanske kulture i jezika. Učenici su pokazali predanost učenju, razumijevanju održivosti i promociji talijanskog jezika. Bravissimi!

 

16. listopada 2023.

Volonterska akcija: "Dodaj boje svojem okruženju!"

Za vikend je ispred naše škole bilo dinamično i nadasve šareno. Učenice, članice školskog Volonterskog kluba su, u suradnji s ekipom iz projekta 72 sata bez kompromisa, prionule na prvu radnu akciju u ovoj šk. godini. Bitno je napomenuti kako je projekt 72 sata bez kompromisa zaživio u deset europskih zemalja te u Hrvatskoj već od 2014. okuplja mlade volontere. Cilj projekta je promovirati volontiranje među mladima, potaknuti ih da budu pokretači promjena u svojem mjestu kako bi u što kraćem vremenskom razdoblju zajedničkim snagama unaprijedili i obogatili život svoje zajednice. Rezultat ove akcije je školsko dvorište u novom ruhu divnih šarenih boja.

 

13. listopada 2023.

Izvanučionička nastava u Grabu

12. listopada 2.a i 2.b razred u pratnji svojih učiteljica uputili su se na izvanučioničku nastavu u Grab. Povodom obilježavanja Dana kruha i zahvalnosti za plodove Zemlje, posjetili su Grapske mlinice gdje ih je dočekao mlinar koji ih je uputilo u proces mljevenja pšenice i kukuruza u brašno. Lijepi jesenski dan iskoristili su za obilazak  izvora rijeke Grab (koja je pritok Rude). Promatrali su prirodu kako mijenja svoje boje u jesenske nijanse, upoznavali biljni i životinjski svijet u rijeci i oko nje. Posjetili su i ribnjak slatkovodne ribe u Grabu te se prepuni dojmova i novih saznanja vratili svojim kućama.

 

12. listopada 2023.

Mađioničarska predstava u školi

10. listopada poznati mađioničar Luka Vidović posjetio je našu školu. Dočekala ga je dupkom puna polivalentna dvorana u kojoj je sjedilo gotovo 200 učenika nestrpljivo iščekujući početak predstave. Cijela škola je orila dječjim pljeskom, smijehom i poklicima dok nas  je kroz pjesmu, gegove i ples Luka vješto vodio iz jedne mađioničarske točke u drugu. Odabrani učenici su imali čast postati Lukini asistenti u točkama i na trenutak zaviriti u „čarobni svijet magije“. Vidjeli smo kuglice koje nestaju i stvaraju se u ustima i rukama mađioničara, užeta koja pucaju i spajaju se, lebdeće stolove i djecu i još mnogo duhovitih skečeva.
Velikim pljeskom i zajedničkim fotografijama ispratili smo Luku Vidovića i poželjeli mu još mnogo uspjeha  u donošenju čuđenja, radosti i smijeha na dječjim licima.

 

12. listopada 2023.

Svjetski dan mentalnog zdravlja

I ove školske godine u našoj školi obilježen je Svjetski dan mentalnog zdravlja koji se svake godine diljem svijeta obilježava 10. listopada s ciljem podizanja svijesti o mentalnom zdravlju. Uz to, obilježavanjem ovoga dana želi se pružiti podrška svim ljudima koji boluju od neke mentalne bolesti pa je uobičajeno nositi zelenu vrpcu kao simbol rasta i novoga početka.
Povodom toga, u školskom holu uređen je pano s prigodnim plakatima, dok su na prezentaciji svi učenici i djelatnici škole mogli pročitati o važnosti brige za mentalno zdravlje. Psiholog je na tu temu održao radionice s učenicima 4. i 7. razreda. Tako su učenici 7. razreda razbijali mitove o mentalnom zdravlju i rješavali križaljku s pitanjima i pojmovima povezanim s mentalnim zdravljem, a učenici 4. razreda učili su što je to zapravo mentalno zdravlje i na koje ga sve načine možemo njegovati i poboljšati. Osim toga, pisali su poruke kada oni brinu o svom mentalnom zdravlju te su u osmosmjerci tražili pojmove koji su povezani s ovom temom. Psiholog je s učenicima razgovarao o važnosti izražavanja osjećaja i otvorenog razgovora o problemima s kojima se učenici svakodnevno suočavaju te o obitelji i prijateljima koji imaju značajnu ulogu u našoj dobrobiti. Isto tako, naglašena je važnost empatije, samopouzdanja, bavljenja tjelesnim i kreativnim aktivnostima kao i zdrave prehrane i sna za očuvanje mentalnog zdravlja. Učenici su saznali da se kod osoba s teškoćama mentalnog zdravlja mogu pojaviti različite ponašajne promjene (npr. povlačenje iz društva, nepohađanje nastave, promjene u navikama hranjenja i spavanja, nepredvidive reakcije i sl.) emocionalne promjene (npr. promjene raspoloženja, razdražljivost, pretjerana osjetljivost, osjećaj beznadnosti i sl.) kognitivne promjene (npr. kontinuirano negativno razmišljanje, poteškoće s koncentracijom i pažnjom i sl.) kao i promjene u fizičkom izgledu (npr. promjena tjelesne težine, blijed, umoran ili zabrinut izgled, zapuštenost i neurednost i sl.).
Kako bismo svi zajedno rasli i ostvarivali svoje potencijale, potrebno je osvijestiti svoje probleme, zatražiti pomoć kada nam je potrebna te  otvoreno razgovarati o mentalnom zdravlju i promicati ga u našoj zajednici.
Za kraj, važno je istaknuti da dobro mentalno zdravlje ne znači odsustvo neugodnih emocija poput ljutnje i tuge, budući da se svi ponekad susrećemo s raznim teškoćama i stresorima, nego nam ono omogućuje da se uspješno nosimo s tim emocijama koristeći svoje resurse.
                                                                                                                              Zvonimir Vukas

 

12. listopada 2023.

Izvanučionička nastava "Pozdrav jeseni"

Jesen je tiho došla u naš kraj. Odjenula je svoj raskošni plašt i ušuljala se u mnoga dvorišta. Jesen nas, kroz prozor, doziva da je pozdravimo. Zbog toga su 5. listopada. učenici 1.a, 1.b i 3.b razreda u pratnji svojih učiteljica, krenuli na izvanučioničku nastavu. Šetnjom od škole do jezera u Zavirju, uživali su u čarobnom danu uočavajući promjene u prirodi koje je donijela jesen. Nakratko su se zaustavili kod crkve Gospe Lurdske i crkve sv. Luke. Svoj put su nastavili do jezera gdje su se osvježili čistom izvorskom vodom. Na povratku prema školi svratili su do igrališta nogometnog kluba OSK. Zabavili su se igrajući razne igre. Jesen je svojim zlatnim rukama nježno zagrlila cijelu prirodu podarivši joj tako novi ogrtač, a ovakva nastava učenicima je izmamila osmijeh na lice.
                                                                                     

Katarina Porobija
 

12. listopada 2023.

Splitski ured civilne zaštite u našoj školi

Ususret Međunarodnom danu smanjenja rizika od katastrofa koji se obilježava 13. listopada, centralnu i područne škole su posjetile djelatnice Područnog ureda civilne zaštite Split i  učenicima razredne nastave održale edukaciju o jedinstvenom europskom broju za pomoć 112, zadaćama žurnih službi i operativnih snaga sustava civilne zaštite. Učenike su također upoznale s načinima postupanja u slučaju katastrofa i velikih nesreća te im poklonile 3 edukativne igre Zemlja rizika kroz koju  na zabavan način mogu ponoviti sve što su doznali iz predavanja.

 

11. listopada 2023.

Svjetski dan svemira

Svake se godine, od 4. do 10. listopada, diljem svijeta obilježava Svjetski tjedan svemira, posvećen istraživanju svemira i promicanju obrazovanja. Ovaj događaj, pokrenut od strane Ujedinjenih naroda i Vijeća za miroljubivo korištenje svemira (COPUOS) u suradnji s Uredom za svemirske poslove (UN OOSA), okuplja ljude iz različitih dijelova svijeta u cilju promoviranja znanosti i tehnologije
Povodom svjetskog tjedna svemira, učenici koji pohađaju izvannastavnu aktivnost Astronomiju, pod vodstvom učiteljice Anđele Gašić,  posebno su obilježili taj tjedan.
Metodom kaširanja izradili su modele Sunčevog sustava, a modelima Sunca i planeta dodali su i informativne kartice kako bi i drugi učenici mogli pročitati najvažnije karakteristike pojedinog planeta.
Model Sunčevog sustava izložen je u učionici geografije.
Doprinos učenika tjednu svemira svakako je potaknuo interes za znanost i svemirsko istraživanje među mladima i širom školskom zajednicom dok događaji ovakvog tipa demonstriraju koliko je važno poticati edukaciju o svemiru i potaknuti buduće generacije na istraživanje i otkrivanje čuda svemira.

 

6. listopada 2023.

Posjet regenerativnoj mikrofarmi u Krušvaru

Dana 3. listopada 2023., učenici četvrtih razreda matične i područnih škola, u sklopu projekta BIOMozaik Krš i more, prisustovali su terenskoj nastavi na Regenerativnoj mikrofarmi u Krušvaru.

Stekli su nova znanja o održivom razvoju. Vidjeli su kako izgleda kuća građena od prirodnih materijala poput drva i industrijske konoplje. Učenici su uočili kako je moguće proizvesti i vlastitu električnu energiju kojom se opskrbljuje cijelo kućanstvo, a u slučaju viška energije i dio susjedstva.

Na mikrofarmi su pored poznatih sorti voća i povrća upoznali biljke poput tigraste rajčice, kineskog kupusa, bamije, pistacija. ..Voditelj farme objasnio nam je kako za uzgoj biljaka nisu potrebni nikakvi pesticidi i koliko je to važno za očuvanje okoliša i vlastitog zdravlja.

Najzanimljivije nam je bilo osjetilima doživjeti miris i okus raznih vrsta povrća. Šuškati i opipati razne sjemenke. Upoznali smo se s osnovnim nametnicima i korisnim kukcima u vrtu i naučili o važnosti bioraznolikosti.

Vratili smo se u školu puni dojmova, novih saznanja, svjesni blagodati koju nam priroda nudi.

Nadamo se da ćemo nova znanja iskoristiti u budućem životu i radu kako bismo ostvarili pozitivan učinak na okoliš i zdravlje ljudi.

 

26. rujna 2023.

Europski dan jezika u OŠ Kamešnica

Europski dan jezika obilježava se 26. rujna, još od 2001. godine na inicijativu Vijeća Europe te u suradnji s Europskom komisijom. Budući da je jezična raznolikost alat za postizanje većega međukulturnog razumijevanja i ključni čimbenik bogate kulturne baštine našega kontinenta, Vijeće Europe promiče višejezičnost u cijeloj Europi. U tom kontekstu se napominje da je pojedince, uz materinji jezik, nužno potaknuti na učenje još barem dva strana jezika.

Učenicima četvrtih razreda je od ove godine drugi strani jezik postao obvezan predmet. Kako se ne bi prestrašili još jednog dodatnog predmeta, već uočili važnost znanja jezika i probudili interes za upoznavanje s drugim kulturama, učiteljica talijanskoga jezika Ana Marinović i učiteljica njemačkoga jezika Ivana Živaljić osmislile su različite vrste radionica u kojima su učenici 4.a i 4.b istraživali znamenitosti, poznate osobe, tradicionalna jela te usporedili svakodnevne fraze na njemačkom i talijanskom jeziku. Radionice su završile prezentacijama pojedinih grupa kao i zajedničkim kušanjem tradicionalne njemačke štrudle od jabuka.

Bilo nam je veliko zadovoljstvo na ovaj način obilježiti Europski dan jezika i nadamo se dobroj međunarodnoj suradnji.

 

25. rujna 2023.

Učeničko istraživanje u PŠ Ruda

Učenici 4.c razreda PŠ Ruda su iz matematike dobili mali istraživački zadatak. Naime, trebali su ispitati koji  je ručak učenicima PŠ Ruda najdraži i prikazati dobivene informacije. Radili su u grupama i napravili tablicu s ponuđenim jelima te po učionicama prikupljali podatke koje su predstavili jednostavnim grafičkim prikazom. Do kojih su zaključaka došli, pogledajte na slikama.
Iz hrvatskog jezika su učili što je to intervju te kako se provodi. Proveli su kratki intervju s učiteljicom informatike Kristinom Đula. Pitali su je pristaje li na intervju  te se pripremili, smislili pitanja i,  nakon ugodnog razgovora, zahvalili.  Zavirili su malo u svijet znanstveno – istraživačkog i novinarskog rada, zabavili se  i stekli nova znanja.

 

13. rujna 2023.

Sigurno u školu s HAK-om

U utorak, 12. rujna 2023. godine učenici prvih razreda zajedno sa svojim učiteljicama sudjelovali su u prometno – edukativnoj akciji  „Sigurno u školu s HAK-om“.
Djeca su upoznata sa svim opasnostima  s kojima se susreću kao sudionici u prometu od kuće do škole. Ištvan- Miško  Kerekeš, dipl.ing. prometa cestovnog smjera  i Filip Ratković, učitelj razredne nastave,  na zanimljiv i edukativan način približili su  važnost poštivanja prometnih znakova učenicima. Na samom kraju podijeli li su im i prigodne poklone čime su ih dodatno razveselili.
Petra Milanović-Trapo

 

7. rujna 2023.

DOČEK učenika prvih razreda

4. rujna započela je nova školska godina. Najviše uzbuđenja i iščekivanja bilo je na licima naših prvašića čiji je svečani doček bio u školskoj polivalentnoj dvorani. Uvodnu riječ dobrodošlice učenicima, roditeljima i učiteljicama zaželio je školski ravnatelj Miroslav Jukić i ravnatelj Uprave za potporu i unapređenje sustava obrazovanja Momir Karin. Jedan od razloga dolaska bio je početak i predstavljanje eksperimentalnog projekta cjelodnevne škole unutar kojeg sudjeluje i naša škola. Dašak zabave kroz pjesmu i ples su unijeli učenici 4.a i 4.b koji su kroz priredbu predstavili prvašićima nadolazeće školske dane. I u područnim školama Ruda i Udovičići učenici su dočekani s pjesmom i slatkišima. Želimo svim učenicima, roditeljima i djelatnicima sretan i uspješan početak nove školske godine!
 

29. kolovoza 2023.

OBAVIJEST - o početku nove školske godine

Dragi učenici i roditelji,
prvi dan nastave u školskoj godini 2023./2024. je u ponedjeljak, 4. rujna 2023. godine.  Učenike će na školskim klupama dočekati pristigli udžbenici i radne bilježnice. Zbog mogućeg kašnjenja u distribuciji postoji vjerojatnost da isti neće biti kompletirani toga dana. Učenici će naknadno biti obaviješteni o terminu kada će roditelji doći u školu potpisati Izjavu o preuzimanju udžbenika.
Molimo sve učenike da ponesu torbe ili vrećice u kojima će ponijeti udžbenike svojim kućama.
U ponedjeljak će biti izvješena lista učenika petih razreda na vratima škole te molimo učenike da nakon prozivke slijede svoje razrednike do učionice. Popis učenika razrednih odjela prvog razreda pročitajte OVDJE.

U ponedjeljak 4. rujna učenici centralne škole u Otoku trebaju doći prema sljedećem rasporedu:
8:00 sati – učenici od 2. do 4. razreda
9:00 sati – učenici od 5. do 8. razreda
10:00 sati – učenici prvih razreda

U područnim školama Ruda i Udovičići učenici učenici svir razreda trebaju doći u školu u 8:00 sati.
Nastava ove školske godine počinje u 7:45 sati u centralnoj školi u Otoku, u PŠ Udovičići u 8:00 sati, a u PŠ Ruda u 7:30 sati.

Svima želimo sretnu i uspješnu novu školsku godinu.

 

17. kolovoza 2023.

OBAVIJEST - POPRAVNI ispiti

  • MATEMATIKA - 21. kolovoza, ponedjeljak u 8 sati
  • FIZIKA - 22. kolovoza, utorak u 9 sati
 

10. kolovoza 2023.

CJELODNEVNA ŠKOLA

Poštovani roditelji,

od školske godine 2023./24. naša škola sudjelujovati će u četverogodišnjem Eksperimentalnom programu Osnovna škola kao cjelodnevma škola. To ne znači da će učenici cijeli dan biti obvezni boraviti u školi nego se nudi mogućnost da nakon obvezne nastave svi učenici koji iskažu interes i čiji roditelji to žele a uz stručno vodstvo učitelja ili vanjskih pružatelja usluga ostanu u školi baveći se raznim izvannastavnim ili izvanškolskim aktivnostima. Ti dodatni programi su za rodoitelje besplatni kao što je besplatan i topli obrok kojeg će učenici imati u školi.

Nastavni proces odvijati će se u četiri faze:

A1 - Redovna nastava i obvezna za sve učenike

A2 - Program potpore (potpomognutog i obogaćenog učenja, obvezna 4 sata tjedno za sve učenike

A2 - Izborni program potpore (za učenike koji iskažu interes, provode ih učitelji)

B1 - izvannastavne aktivnosti, izborno za učenike koji iskažu interes (provode ih učitelji)

B2 - Izvanškolske aktivnosti, izborno za učenike koji iskažu interes (provode ih sportski klubovi, udruge i sl)

A1 - objašnjenje

U A1 ubrajaju se svi obvezni nastavni predmeti (kao i do sada) uz izmjenu satnice nekih predmeta i nadopunu nekim novim predmetima u pojedinim razredima (detaljnjije u tablici niže). Važno je naglasiti da se količina gradiva ne povećava nego se učenicima na raspolaganje stavlja više raspoloživog vremena za usvojiti iste ishode (više vremena za obradu, vježbanje, ponavljanje i provjeravanje navedenog gradiva).

Promjene u satnici su sljedeće:

RAZREDNA NASTAVA
Nastavni predmet 1. razred 2. razred 3. razred 4. razred
Hrvatski j. 1 sat više 1 sat više 1 sat više 1 sat više
Likovna k. 0,5 sati više 0,5 sati više 0,5 sati više 0,5 sati više
Glazbena k. 0,5 sati više 0,5 sati više 0,5 sati više 0,5 sati više
Matematika 1 sat više 1 sat više 1 sat više 1 sat više
Priroda i društvo Dijeli se na dva predmeta: PRIRODOSLOVLJE (2 sata tjedno) i DRUŠTVO I ZAJEDNICA (1 sat tjedno) PRIRODA I DRUŠTVO- prve godine ostaje kao i do sada 2 sata tjedno PRIRODA I DRUŠTVO- prve i druge godine ostaje kao i do sada 2 sata tjedno -PRIRODA I DRUŠTVO prve, druge i treće godine ostaje kao i do sada 3 sata tjedno
Informatika Mijenja naziv u INFORMACIJSKE I DIGITALNE KOMPETENCIJE, obvezan je i izvodi se 1 sat tjedno INFORMATIKA - prve godine ostaje izborni predmet kao i do sada i izvodi se 2 sata tjedno INFORMATIKA -prve i druge godine ostaje izborni predmet kao i do sada i izvodi se 2 sata tjedno INFORMATIKA - prve, druge i treće godine ostaje izborni predmet kao i do sada i izvodi se 2 sata tjedno
TZK Izvodi ga učitelj predmetne nastave - ostaje 3 sata kao i do sada Izvodi ga učitelj predmetne nastave - ostaje 3 sata kao i do sada Izvodi ga učitelj predmetne nastave - ostaje 3 sata kao i do sada Izvodi ga učitelj predmetne nastave - 1 sat više nego do sada
Drugi strani jezik Nema ga Nema ga Nema ga Obvezan - izvodi se 2 sata tjedno
Svijet i ja Obvezan predmet za učenike koji ne pohađaju vjeronauk Obvezan predmet za učenike koji ne pohađaju vjeronauk Obvezan premet za učenike koji ne pohađaju vjeronauk obvezan predmet za učenike koji ne pohađaju vjeronauk
Praktične vještine Novi predmet - 1 sat tjedno Nema tog predmeta prve godine Nema tog predmeta prve i druge godine Nema tog predmeta prve, druge i treće godine

 

PREDMETNA NASTAVA
Nastavni predmet 5. razred 6. razred 7. razred 8. razred
Hrvatski j. 1 sat više 1 sat više 1 sat više 1 sat više
Matematika 1 sat više 1 sat više 1 sat više 1 sat više
Priroda Mijenja naziv u PRIRODOSLOVLJE i povećava se za 0,5 sati Prvu godinu ostaje isti predmet- PRIRODA Nema ga Nema ga
Geografija 0,5 sati više Ostaje isto sati Ostaje isto sati Ostaje isto sati
Tehnička k. 1 sat više 1 sat više Ostaje isto sati Ostaje isto sati
Informatika Mijenja naziv u INFORMACIJSKE I DIGITALNE KOMPETENCIJE, obvezan je i izvodi se 1 sat Prvu godinu ostaje INFORMATIKA, obvezna je i izvodi se 2 sata Prvu i drugu godinu ostaje INFORMATIKA, izborno i izvodi se 2 sata Prvu, drugu i treću godinu ostaje INFORMATIKA, izborno i izvodi se 2 sata
Drugi strani jezik Prvu godinu ga nema Prvu i drugu godinu ga nema Prvu, drugu i treću godinu ga nema Prvu, drugu, treću i četvrtu godinu ga nema
Svijet i ja Obvezan predmet za učenike koji ne pohađaju vjeronauk Obvezan predmet za učenike koji ne pohađaju vjeronauk Obvezan predmet za učenike koji ne pohađaju vjeronauk Obvezan predmet za učenike koji ne pohađaju vjeronauk
 
A2 - objašnjenje

A2 - Program potpore, potpomognutog i obogaćenog učenja obvezan je za sve učenike u iznosu 4 sata. Hrvatski jezik - 1 sat tjedno,
Matematika - 1 sat tjedno
Prirodoslovlje (Priroda i društvu u RN i Priroda, Biologija, Kemija i Fizika u PN) - 1 sat tjedno
Svi ostali predmeti - 1 sat tjedno

A2 -izborno; organizira se za učenike koji iskažu interes za tu vrstu nastave
 
B1 - objašnjenje
Ova vrsta programa odnosi se na izvannastavne aktivnosti koje su učenici svojevoljno birali i pohađali i do sada. Krajem ove školske godine učenicima je ponuđen popis izvannastavnih aktivnosti koje su mogli izabrati i pohađati iduće školske godine. Navedene aktivnosti će se održavati nakon obvezne nastave i ručka.
 
B2 - objašnjenje
Ovaj program odnosi se na aktivnosti koje će se održavati u školskim prostorima a provoditi će ih vanjski suradnici, treneri i voditelji raznih klubova, društava i udruga. Krajem tekuće školske godine učenicima je ponuđen niz različitih sportova i radionica koje su mogli izabrati. Sve navedene aktivnosti su besplatne i nisu obvezne a izvode se nakon obvezne nastave.
 
Predviđeno trajanje obveznog nastavnog procesa (A1 i A2 program)
 
RAZREDNA NASTAVA - zavisi od dana u tjednu i razreda kojeg učenik pohađa. Konkretan i detaljan raspored još nije izrađen a po sadašnjim izračunima mogući najraniji završetak obvezne nastave je 12:45 sati a najkasniji 13:30 sati
PREDMETNA NASTAVA - također zavisi od dana i razreda kojeg učenik pohađa. Mogući najraniji završetak obveznog dijela nastave je 13:35 sati a najkasniji 14:20 sati.
 
CDŠ Eksperimentalni_program
Miroslav Jukić, ravnatelj
 

7. srpnja 2023.

POPRAVNI ISPITI - Raspored

Popravni ispiti će se održati od 21. do 22. kolovoza 2023. godine prema sljedećem rasporedu:

Matematika

Pismeni dio ispita – ponedjeljak, 21. kolovoza u 9:30 sati
Usmeni dio ispita – utorak, 22. kolovoza u 8:30 sati

Fizika

Usmeni ispit – utorak, 22. kolovoza u 9:30 sati

 

 

29. lipnja 2023.

PROJEKT - Sportski praznici

I ove godine učenici Osnovne škole Kamešnica iz Otoka od 26. lipnja ljeto provode baveći se sportom potpuno besplatno uz stručno vodstvo kineziologa, Petra Bašića-Šiške i Nenada Alfirevića. Pored naše škole u Splitsko-dalmatinskoj županiji za provedbu ovog projekta odabrane su još 4 škole. Cilj projekta je potaknuti što više djece da se uključe u organizirani oblik tjelesne aktivnosti za vrijeme ljetnih praznika. U sportske aktivnosti uključilo se 80-ak učenika od 1. do 5. razreda. Učenici igraju nogomet, rukomet, košarku, odbojku, hokej u dvorani, stolni tenis, badminton, prolaze razne poligone i štafetne igre. Organizatori su se pobrinuli da svaki učenik ima besplatan obrok, voće i vodu. Također, svaki učenik dobiva majicu i na završetku diplomu o pohađanju. Sportski praznici traju do 21. srpnja na sportskim terenima i dvorani osnovne škole. Ostalo je još malo mjesta za prijavu, te organizatori pozivaju učenike od 1. do 8. razreda na zajedničko bavljenje sportom i sportsko druženje. Upute za prijavu možete pronaći na stranici: https://skolski-sport.hr/
Sportske praznici se provode u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza u suradnji sa školskim sportskim savezom Splitsko – dalmatinske županije.

 

 

26. lipnja 2023.

NOVI broj školskog lista

Pozivamo Vas da ljetni odmor provedete uživajući  u pregledu ovogodišnjih školskih događanja te učeničkim literarnim i likovnim uradcima listajući digitalno izdanje našeg školskog časopisa PUTOKAZ!
 

21. lipnja 2023.

Raspored dopunskog rada

Dopunski rad održati će se od 26. lipnja do 4. srpnja 2023. godine prema dnevnom rasporedu:

Hrvatski jezik - 8:00 – 9:30
Priroda  – 8:00 – 9:30
Matematika – 9:45 – 11:15
Fizika – 11:30 – 13:00

Stručna služba
 

19. lipnja 2023.

Projekt Ruksak pun kulture: program „Što sve ?“

U okviru projekta Ruksak pun kulture koji ima za cilj približiti dostupnost umjetnosti i kulture djeci i mladima širom Hrvatske, našu knjižnicu je posjetila svestrana umjetnica Nikolina Majnolović Vračar.

Ova književnica, ilustratorica i pjesnikinja učenicima trećih razreda centralne škole predstavila se književno-umjetničkim programom Što sve ( naziv istoimene ilustrirane enciklopedije glagola za koju je dobila nagradu Grigor Vitez).

Kroz duhovite stihove vezane uz dječji odlazak na spavanje, jedenje raznih „bućkuriša“ koje odrasli skuhaju i sličnih sličica iz djetinjstva, Nikolina je približila važnost ritma i rime u pjesmama i brojalicama. Neke pjesme je odsvirala na gitari i pokazala koliko nam riječi mogu biti zabavne, višeznačne i razigrane ako prolaze maštom kreativne umjetnice. Također je učenicima predstavila mogućnost ilustracije različitih glagola te im je postavila izazov da svatko od njih naslika glagol po izboru i ostatku razreda ostavi neka ga pokuša pogoditi. Većini učenika se svidjela ova ideja te su vješto ilustrirali glagole, ali i uspješno odgonetali tuđe crteže. Zahvaljujemo Nikolini na dolasku i želimo joj mnogo uspjeha u daljnjem stvaralaštvu.

 

16. lipnja 2023.

Projekt „Čitanje ne poznaje granice“

Čitanje ne poznaje granice je međunarodni projekt koji uklanja granice i potiče čitalačku pismenost, kreativnost i suradnju među učenicima i učiteljima Hrvatske i Slovenije. Naša škola se unutar projekta povezala sa Osnovnom školom Rečica ob Savinji Republike Slovenije. Knjižničarka je približila učenicima trećih razreda ( učiteljice Antonia Varvoda i Ivana Porobija ) našu školu- partnera te ih upoznala s najpoznatijim činjenicama susjedne Slovenije i njihovim najpopularnijim piscima. Učenici su sa svojim učiteljicama uvježbavali igrokaz na temelju priče Ja imam, ti nemaš slovenske spisateljice Ele Peroci te ga odigrali i pred svojim kolegama iz slovenske škole. Naučili su pjevati pjesmu Moj očka ima konjička dva i putem slovensko-hrvatskih kartica učili slovenski jezik. U međuvremenu se u Sisku održala manifestacija povodom 10. obljetnice projekta Čitanje ne poznaje granice kojem su prisustvovale sve tri mentorice ovog projekta. Učenici 3.a su za svoje prijatelje iz Slovenije snimili i glazbeni spot Moj daleki prijatelju na Ovrlji u kojem su zadnju strofu otpjevali na slovenskom jeziku. Završno natjecanje iz poznavanja slovenskog jezika i Republike Slovenije se odigralo u knjižnici gdje su se putem zoom-aplikacije upoznali sa slovenskim učenicima, razmijenili iskustva, otpjevali pjesmice i odglumili igrokaze. Za koji bod više pobjedu su odnijeli učenici 3.c razreda, a svaki razred je nagrađen malim prigodnim darom kao podsjetnikom na ovaj zanimljivi projekt. Nakon natjecanja, uslijedilo je druženje i slatka zakuska za sve sudionike projekta.
 

6. lipnja 2023.

DAN škole - 2023.

2. lipnja obilježili smo Dan Osnovne škole Kamešnica. Proslava je počela svečanom priredbom u 9 h u koju nas je uveo ravnatelj Miroslav Jukić upoznavši nas s novostima koje nas očekuju iduće školske godine. Dodijelio je i priznanja učenicima koji su pokazali zavidno znanje i vještine na različitim natjecanjima. Stihovima, govorom i prigodnim darom, teška srca, oprostili smo se od dugogodišnjeg djelatnika, učitelja Nediljka Lace, kojemu želimo da uživa u svojoj zasluženoj mirovini.
Otočke perle su se predstavile igrokazom Odrasli su zaista čudni , kojim su se plasirale na županijsku razinu Lidrana. Oduševili su nas članovi muške klape Ovrlja i ženske klape Divojke s Cetine koji su, u narodnoj nošnji, srčano zapjevali narodne pjesme. Običaje suvremenih obitelji i žena, duhovito je opjevao Antonio Marinović koji je, uz pratnju gusala, nasmijao sve prisutne. Učenici 5.a razreda su nam interpretirali poznatu Puškinovu Bajku o ribaru i ribici. Nisu izostale ni recitacije, pjesme školskog zbora, a u plesni ritam nas je uvela plesna skupina i poznate Sinjske mažoretkinje.
Lijepo vrijeme nas je izmamilo van kako bismo nastavili s aktivnostima na otvorenom. Učenici su odmjerili svoje snage u igri graničara s učiteljicama, u potezanju konopa i skakanju u vrećama. Najmlađi su uživali u preskakanju vijače i igri križić-kružić. Kako bi imali dovoljno snage i energije, pobrinula se Anđela koja im je ispred škole pekla ukusne palačinke s čokoladom. Završna utakmica učenika i učitelja ( uz pomoć „vanjskih suradnika“ ) se odigrala u 11:15 na velikom igralištu. Na učiteljsku žalost, učenici su pobijedili učitelje dobivši ih na jedanaesterce.
Zadnja točka proslave je bila dugoočekivana lutrija u kojoj su se najsretniji pojedinci vratili kućama s vrijednim nagradama.
Područne škole Ruda i Udovičići su također organizirali nastupe i natjecanja povodom Dana škole.
Dašak ugođaja naše proslave, provjerite u priloženoj fotogaleriji i video-uratcima.

5. lipnja 2023.

VEČER njemačkog jezika

U subotu, 3.lipnja, u Dvorani Gospe Sinjske održana je Večer njemačkoga jezika u kojoj su sudjelovali i učenici naše škole. Ovu manifestaciju organizirao je Aktiv učitelja i nastavnika njemačkoga jezika Cetinske krajine kako bi osvijestili širu javnost, prvenstveno djecu i mlade o važnosti učenja njemačkoga jezika.
 
 

5. lipnja 2023.

Matematika kroz strip i karikaturu

Ove školske godine naša škola se pridružila eTwinning projektu pod nazivom Matematika kroz strip i karikaturu. Učiteljica Ivan Čerina postavila je izazov svojim učenicima da predstave matematiku na duhovit i zabavan način koristeći se tehnikama stripa ili karikature. Učenici su dali mašti na volju i vješto izradili karikature najpoznatijih matematičara/ fizičara. U ovom projektu su, osim Hrvatske, sudjelovale i škole iz BiH, Makedonije, Srbije i Crne Gore. Zadnju večer je održana Regionovizija gdje su sve škole online  priključile kako bi dodjeljivale bodove najboljim radovima. Od naših učenica, najdarovitijim su se pokazale Paula Brčić, Ema Šimunović i Petra Bilokapić.

 

2. lipnja 2023.

Izlet Područnih škola Ruda i Udovičići

24. svibnja učenici od 1. do 3. razreda PŠ Ruda i Udovičići uputili su se na izlet u Dolinu rijeke  Neretve. Dolaskom u Metković, posjetili su Prirodoslovni muzej i upoznali se s poznatom ornitološkom zbirkom – ostavštinom Dragutina Rucnera. Nakon obilaska muzeja, krenuli su u Ploče gdje ih je dočekao bivši učenik PŠ Ruda don Ante Bitunjac. Kako je sada župnik u Pločama, proveo je učenike kroz crkvu i počastio ih slatkišima i sladoledima. Nakon ručka uputili su se prema glasovitim Baćinskim jezerima čiju ljepotu su upoznali ploveći lađama gdje su dočekani sokom i svježim jagodama. Prvi povratku su svratili u Makarsku gdje su imali slobodno vrijeme za kupnju suvenira. Zaustavili su se u svetištu Vepric gdje su se pomolili i zahvalili Bogu na lijepom izletu. Sretni i prepuni dojmova vratili su se kući u večernjim satima.

 

16. svibnja 2023.

Kazališna predstava u školi

Danas je u našoj školi gostovalo kazalište Produkcija Z s lutkarskom predstavom Put oko svijeta. Priču, inspiriranu poznatim klasikom Jules Verna, gledamo u interpretaciji malog Nikole koji u svojim snovima obilazi svijet i upoznaje različite narode i kulture. Učenici razredne nastave centralne škole i PŠ Udovičići su zajedno s lutkama pjevali, pljeskali i smijali se. Naučili su nešto novo o svjetskim kontinentima, a gradivo mogu ponoviti knjižničnom posudbom poklonjenog cd-a s pjesmama iz predstave.
 

12. svibnja 2023.

Jednodnevni izlet na otok Brač

5. svibnja svi razredi od prvog do trećeg centralne škole u pratnji svojih učiteljica uputili su se na zajednički izlet. U ranim jutarnjim satima krenuli su prema trajektnoj luci Split kako bi uhvatili trajekt za Brač. Nasmijani i prepuni iščekivanja promatrali su plavu morsku pučinu ostavljajući kulise Splita za sobom. U suncem okupanom Supetru čekao ih je autobus koji vozi do Parka prirode Sutivan na čijem ulazu ih je pozdravila razgovorljiva papiga. U Parku obitava pravi mali zoološki vrt u kojem se mogu vidjeti plavi i bijeli paunovi, srebrni i zlatni fazani, domaći purani, guske i patke, divlje svinje, ovce, koze, krava Milke pa sve do patuljastih praščića, vodenih kornjača, magaraca, konja i ponija. Nakon što su poneki nahranili životinje, došlo je vrijeme da se i sami okrijepe u restoranu. Poslije ručka, animatori su se pobrinuli da se učenici zabave i potroše energiju kroz različite igre na otvorenom poput potezanja konopa i natjecanja u prijenosu jaja na žlici. Svatko je mogao odabrati aktivnost za sebe bilo da se spuštao zip-lineom poput Indiane Jonesa ili na terenu zaigrao nogomet, košarku, balote. Naposljetku su učenici zasadili drvo koje će ih „naraslo“ dočekati ako ponovo dođu u Sutivan, a vjerujemo da hoće. Ostatak dana iskoristili su za kratak obilazak Supetra te su se prepuni dojmova i preplanula lica vratili svojim kućama u večernjim satima.
 

10. svibnja 2023.

Ekskurzija učenika osmog razreda - 2023.

1. svibnja učenici osmih razreda u pratnji učiteljica Ines V. Barbarić i Marije Perković zaputili su se na četverodnevnu ekskurziju u Istru. U ranim jutarnjim satima krenuli su iz Otoka put Rijeke gdje su posjetili svetište Majke Božje Trsatske. Nakon molitve, obišli su najmanji grad na svijetu -  Hum, koji broji svega 30 stanovnika. Kraj dana su proveli na večeri uz kasnije druženje i zabavu u hotelskom disku.
Sutradan su krenuli  prema Poreču kako bi pohodili jedan od najstarijih spomenika rane bizantske umjetnosti – Eufrazijevu baziliku iz 6. stoljeća. Iskoristili su priliku i za posjet najpoznatije istarske špilje  Jame Baredine, čiji stanovnik je i slavna čovječja ribica. Iza stanke za ručak, popeli su se do srednjovjekovnog gradića Motovuna s čijih zidina se spušta prekrasan pogled na dolinu rijeke Mirne.
 Treći dan bio je rezerviran za Nacionalni park Brijuni kojeg su obišli vlakićem i uživali u prirodnom bogatstvu flore i faune Safari parka. Ručali su u hotelu i uputili se prema Puli gdje su posjetili slavni antički  amfiteatar- pulsku Arenu. Nakon zajedničkog fotografiranja unutar zidnog plašta, slobodno vrijeme iskoristili su za šetnju i otkrivanje pulskih ulica i trgova.
Posljednji dan ekskurzije proveli su u Rovinju koji se zbog atraktivnosti naziva i Mala Venecija i u čijim ljepotama su mogli istinski uživati zahvaljujući lijepom vremenu. Popeli su se do velike barokne crkve svete Eufemije odakle se pružao pogled na cijeli Rovinj.  Nakon ručka u istarskom gospodarstvu, prepuni dojmova i nezaboravnih uspomena vratili su se u Otok.

 

10. svibnja 2023.

Dalmatinski festival matematike

5. svibnja u zgradi Sveučilišnih stručnih studija na Kopilici, održan je Dalmatinski festival matematike na kojem su se četveročlane ekipe osnovaca i srednjoškolaca iz četiri dalmatinske županije natjecale u znanju iz matematike. Festival je u 185 ekipa okupio više od 700 sudionika iz 61 škole, a cilj je popularizacija matematike kroz timske zadatke i druženje. Učenici Niko Bašić, Ante Laco, Marin Vugdelija i Ivano Vuleta su predstavljali našu školu i osvojili visoko 7. mjesto među 86 ekipa. Od srca čestitamo učenicima i njihovoj mentorici Ivani Čerina!
 

3. svibnja 2023.

Školska ekskurzija četvrtih razreda

26. travnja, u ranim jutarnjim satima, učenici četvrtih razreda naše škole uputili su se iz Otoka autobusom put Krapine. Odredište je bio Muzej krapinskog neandertalca gdje su nakon zanimljivog filma krenuli u obilazak ovog poznatog nalazišta ljudskih predaka. Sljedeća destinacija je bila renesansna utvrda – poznati dvorac Trakoščan koji ih je zadivio svojom otmjenošću kao i zbirkama oružja, slika i grafika. Odsjeli su u obližnjem hotelu i večer proveli družeći se i plešući u disku.

Sutradan je bio rezerviran za centar Zagreba, molitvu pred Kamenitim vratima, obilazak Trga sv. Marka, Hrvatskog sabora i Katedrale nakon kojeg su posjetili Muzej vlakića – Backo Mini Express. Vidjeli su maketu željeznica JI Europe i kasnije se, u podrumu, okušali u samostalnom upravljanju vlakova. Došlo je i vrijeme ručka nakon kojeg su krenuli put Tehničkog muzeja u kojem su, između ostalog, imali prilike vidjeti prvi električni auto, avione iz 2. svjetskog rata, vojnu podmornicu, rudarsku opremu.

Lijepo vrijemek iskoristili su za popodnevni obilazak Zološkog vrta Maksimir čiji su mali i veliki „stanovnici“ oduševili i nasmijali naše učenike. Zadnji dan ekskurzije je bio rezerviran za Park znanosti Oroslavlje gdje su se na zabavan način upoznali s kretanjem različitih sprava te dobili zadatak da osmisle vlastiti uređaj. Naučili su mnogo toga novog kroz igru i kreiranje te se uputili put Ogulina kako bi posjetili Kuću bajki naše najslavnije dječje spisateljice. Ušavši u čarobni svijet mitoloških bića, dobili su priliku da na jedan dan i sami postanu likovi iz bajke Ivane Brlić-Mažuranić. Vjerujemo kako će ovu ekskurziju učenici dugo pamtiti po bogatom i zanimljivom programu, prirodnim i kulturnim ljepotama i nezaboravnom druženju.

 

26. travnja 2023.

Dan engleskog jezika

23. travnja se obilježava Dan engleskog jezika kojim govori četvrtina svjetske populacije. Ujedno je to datum rođenja i smrti slavnog engleskog pisca Williama Shakespeara. Tim povodom su predmetne učiteljice Lucija Strujić i Irena Š. Stipičić potakle učenike da istraže mijenjanje i razvitak engleskog jezika kroz stoljeća, prouče engleske pjesnikinje, zaigraju igre riječima, naprave plakate o zanimljivostima u engleskom jeziku, napišu pjesmu o Shakespearu i usporede američki i britanski engleski. Kroz istraživanje, igru i smijeh, dobro su se zabavili i došli do korisnih i zanimljivih informacija.
 

25. travnja 2023.

Izvanučionička nastava PŠ Udovičići - Posjet Muzeju Cetinske krajine

Ususret Međunarodnom danu muzeja, učenici i učiteljice PŠ Udovičići su 21. travnja posjetili Muzej Cetinske krajine u Sinju. Dočekale su ih srdačne voditeljice koje su ih putem slikovite prezentacije upoznale s najpoznatijim svjetskim muzejima, njihovim postavama i izložbenim predmetima. Potom je uslijedila kreativna radionica u kojoj su učenici predstavili sebe s izložbenim detaljem/ predmetom iz muzeja koji im se posebno svidio. Naposljetku su krenuli u obilazak muzeja i upoznali se s kulturnom baštinom Cetinskog kraja. Zahvaljujemo našim voditeljicama na stručnom i zanimljivom vodstvu te se veselimo ponovnom dolasku !
 

24. travnja 2023.

Dan planeta Zemlje - 2023.

22. travnja u cijelom svijetu se obilježava Dan planeta Zemlje s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja okoliša i poticanja preuzimanja odgovornosti za zaštitu prirode i održivi razvoj.
Školska Eko skupina je marljivo skupljala plastične ambalaže čijim povratom je zaradila dovoljno za kupnju dvije sadnice masline koje su zasadili u školskom dvorištu. Zajedno s učiteljima Katarinom Bilonić, Andrijom Poparićem i Marinom Sikiricom, izradili su i školski pano na temu održivog razvoja.  Također, u školskom holu se vrtjela prezentacija učenice Marije Tadić, u kojoj su, između ostalog, predstavljeni eko- izazovi koje je svim učenicima predmetne nastave zadala učiteljica K. Bilonić. Zadatak im je bio fotografiranje zdravog obroka kojeg su sami pripremili, prirodnih ljepota zavičaja ili origamija napravljenih od korištenog papira. U priloženoj foto-galeriji možete pogledati sve navedene aktivnosti.

PREZENTACIJA
 

4. travnja 2023.

Kamo nakon osnovne škole

Dragi učenici sedmih i osmih razreda,

Splitsko dalmatinska županija - Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport i ove godine organizira manifestaciju "Dan srednjih škola Splitsko dalmatinske županije". Cilj ovog predstavljanja je da se sve srednje škole Splitsko dalmatinske županije predstave putem informativnih štandova te u izravnom kontaktu s učenicima, roditeljima i ostalom zainteresiranom javnošću pruže sve relevantne informacije o nastavnim programima i upisima. Pored škola predstavit će se i druge važne institucije poput Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i Zavoda za zapošljavanje s važnim informacijama iz gospodarstva te potrebama hrvatskog gospodarstva i obrtništva u odnosu na obrazovanje, znanja i zanimanja za kojima postoji potreba na tržištu rada.
Manifestacija "Dan srednjih škola Splitsko dalmatinske županije 2023" će se održati u subotu, 13. svibnja 2023. od 9:00 do 14:00 sati na prostoru Kazališnog trga – Trga Gaje Bulata, odnosno na platou ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Svečano otvaranje predviđeno je s početkom u 11 sati.

O školama i njihovim programima govorit će učenici i njihovi profesori te će biti na raspolaganju davati odgovore na sva pitanja zainteresiranim osnovcima i roditeljima o svemu što ih zanima prije upisa. "Dan srednjih škola Splitsko dalmatinske županije" najbolja je prilika da se na jednom mjestu prikupe i usporede sve važne informacije na osnovu kojih će učenici donijeti konačnu odluku u koju će se srednju školu upisati. Vjerujemo da ćemo upravo na ovakav način pomoći i učenicima i roditeljima, a i široj javnosti pružiti mogućnost da se upozna s mogućnošću upisa u srednje škole naše županije.

 

3. travnja 2023.

Dan njemačkoga jezika - Der Tag der deutschen Sprache

U četvrtak, 30. ožujka u 18:30 sati u Nadbiskupijskom sjemeništu u Splitu održana je manifestacija Dan njemačkoga jezika. Ovu posebnu priliku iskoristili su naši učenici koji pohađaju izbornu nastavu iz njemačkog jezika kako bi se predstavili publici s nekoliko njemačkih brojalica tzv. Kinderreime. Nakon priredbe i uručenih zahvalnica uslijedilo je čašćenje te su se učenici zadovoljno i ponosno, uz pratnju učiteljica njemačkoga jezika Ivane Živaljić i informatike Kristine Đula, vratili svojim domovima.

S veseljem iščekujemo skljedeći susret!

 

3. travnja 2023.

Izvanučionička nastava - FILM "DNEVNIK PAULINE P."

31. ožujka učenici 3.a, b i c te 2.a razreda uputili su se zajedno sa svojim učiteljicama na izvanučioničku nastavu u Split. Povod je bila ekranizacija omiljene dječje lektire – Dnevnika Pauline P. spisateljice i učiteljice Sanje Polak. Dogodovštine i probleme vrckave desetogodišnje Pauline zainteresirano su pratili na velikom ekranu kina u Mall of Splitu. Počastili su se sokovima i kokicama i sa širokim osmjehom uživali u radnji. Trećaši, koji su ovu knjigu već čitali, mogli su usporediti prikaz radnje u romanu i na velikom platnu, a drugaši će vjerojatno jedva čekati pročitati ovaj roman iduće školske godine.
 

29. ožujka 2023.

Izvanučionička nastava "Pozdrav proljeću"

Učenici 2.a, 2.b i 3.b razreda zajedno sa svojim učiteljicama krenuli su na izvanučioničku nastavu kako bi pozdravili proljeće. Šetnjom od škole do Mirina ponovili su prethodno znanje o ovom godišnjem dobu te razgovarali o buđenju prirode, radu ljudi, ponašanju životinja i biljaka. Zadatak im je bio da dobro promotre i uoče proljetne promjene u prirodi.

Posjetili su i ostatke starokršćanske baziliku Mirine u Otoku iz 1955. godine te se prisjetili sadržaja nastavne jedinice Kulturna baština zavičaja u koju spada i ovaj lokalitet. Pri završetku terenske nastave, učenici su se složili da s nestrpljenjem iščekuju sve čari proljeća tj. pregršt sunca i cvijeća koje zavičaj ukrase veselim i šarenim bojama.

 

27. ožujka 2023.

Izvanučionička nastava PŠ Ruda

Učenici 1.c i 2.c Područne škole Ruda obilježili su Svjetski dan vode šetnjom uz rijeku Rudu do izvora Jazine. Okruženi prirodnim ljepotama i bogatstvom vlastitog zavičaja, osvijestili su vrijednost pitke vode za očuvanje života na našem planetu. Zajedno s učiteljicama prepoznali su ponekog vjesnika proljeća i uživali u snazi i svježini rijeke Rude. Zajedničke fotografije izvanučioničke nastave provjerite u našoj fotogaleriji.
 

23. ožujka 2023.

DAN šarenih čarapa

Svake godine, 21. ožujka, obilježavamo Dan šarenih čarapa kada podižemo svjesnost o osobama s Downovim sindromom čija genetska specifičnost se manifestira u pojavi trećeg kromosoma na 21. paru( otud datum obilježavanja! ). Nošenjem šarenih čarapica, koje svojim izgledom podsjećaju na parove kromosoma, dajemo podršku nasmijanim „downovcima“ te im poručujemo kako naš svijet čine raznolikijim i ljepšim.
U priloženoj fotogaleriji pogledajte šarene čarape učenika centralne i područnih škola.

 

16. ožujka 2023.

LiDraNo 2023.

Učenici naše škole ove godine su sudjelovali u raznim kategorijama na smotri LiDraNo čime su prezentirali raskoš literarnog, novinarskog i dramskog stvaralaštva.

Na međuopćinskoj razini u OŠ Ivana Lovrića u Sinju učenici naše škole sudjelovali su s pojedinačnim i skupnim scenskim nastupima, s radijskom emisijom te novinarskim i literarnim radovima.

Za županijsku smotru odabrani su radovi i nastupi učenika naše škole u četiri kategorije: u kategoriji dramskog stvaralaštva skupni scenski nastup učenica Dramske skupine „Bilješke jedne gimnazijalke (mentorica: Ivana Živaljić)“, u kategoriji novinarskog stvaralaštva rad „Boriti se za sebe i razmišljati izvan okvira“ učenice Valentine Kondže iz 6.a (mentorica: Ivana Grčić), u kategoriji radijskog stvaralaštva radioigra „Bajka o ribaru i ribici“ učenica Literarno-medijske skupine (mentorica: Ana Marinović) te literarni rad „Ples lišća“ učenice Eme Šimunović iz 5.b razreda (mentorica: Ana Marinović) koji je predložen za državnu smotru.

Čestitamo našim učenicima i nadamo se da će ovakve smotre i dalje poticati učenike na stvaralaštvo.

 

15. ožujka 2023.

Otočke perle zaplovile u glumačke vode

Dramska skupina naše škole pod nazivom Otočke perle sudjelovala je na Županijskoj smotri Lidrano te su skupnim dramsko – scenskim nastupom, interpretacijom Bilježaka jedne gimnazijalke, oduševili publiku i povjerenstvo.
Premda je smotra Lidrana završila i učenice se vratile svojim svakodnevnim obvezama, kod nekoliko njih probudila se ljubav prema dramskom stvaralaštvu i pozornici te su s velikim oduševljenjem prihvatile ponudu osnivača Željka Viculina, da se pridruže Sinjskom pučkom kazalištu.
Uvidjeli smo kako nam naizgled obična izvannastavna aktivnost u školi može otkriti štošta o nama samima, našim vještinama i mogućnostima te uputiti nas u određenom smjeru.
Igrokaz kojeg su 1. ožujka izvele na pozornici Koncertne dvorane u Splitu zauvijek će im se urezati u pamćenje, ali i otvoriti vrata za novi interes u njihovim mladim životima koji će im, uz druženje i zabavu, omogućiti i njegovanje kulture, razvitak mašte i samopouzdanja.

Sretno našim otočkim perlama!

 

15. ožujka 2023.

PROJEKT - "Čitanjem do zvijezda"

Ove godine i naša škola je sudjelovala u nacionalnom projektu Čitanjem do zvijezda koji okuplja učenike osnovnih i srednjih škola te promiče kulturu čitanja, istraživački rad i kreativnost. Učenice Marija Tadić, Ema Šimunović, Iva Samardžić i Mirna Milanović Litre, nakon što su ostvarile najbolji uspjeh na školskom - pristupile su županijskom dijelu natjecanja. Okupljale su se svaki tjedan u knjižnici i zajedno s mentoricama Anom Marinović, Marijom Perković i Jelenom Pleštinom prolazile svaki od romana pojedinačno, istraživale London, kraljevsku obitelj, Sherlock Holmesa. Na županijskom natjecanju koje se provodilo putem online testa osvojile su 3. mjesto. Čestitamo curama na uspjehu sa željom da dogodine budu jedno mjesto više na ljestvici i plasiraju se na državno natjecanje.
 

18.. veljača 2023.

Večer ljubavne poezije

U mjesecu zaljubljenih, točnije 16. veljače, u našoj školi održana je Večer ljubavne poezije. Već petu godinu zaredom, organizatorica Marija Perković okupila je djelatnike, učenike i njihove roditelje u školsku polivalentnu dvoranu kako bi zajedno kroz stihove i pjesmu proslavili blagdan ljubavi.

Tako su učenici i ove godine krasnoslovili romantičnu poeziju domaćih i stranih pjesnika i to ne samo na hrvatskom, već i na njemačkom i talijanskom jeziku. Oni malo hrabriji su prezentirali vlastite pjesme, a sve je bilo popraćeno instrumentalnom pratnjom i obradom pjesama poznatih glazbenika od Elvis Presleya, Eda Sheerana pa do Olivera, Petra Graše i Massima.

Naposljetku su sudionici dobili kreativni zadatak da oblikuju pjesme sa zadanim prvim stihovima, a oni najuspješniji su bili nagrađeni. Svi ostali su, nakon bogatog programa, mogli uživati u zamamnim slasticama koje su ispekli djelatnici i naši mještani.

Do idućeg susreta, možemo poručiti: „Vjeruj u ljubav jer ljubav je sve, vjeruj u ljubav - ne živi bez nje!“

 

10. veljača 2023.

Dan sigurnijeg interneta

Dan sigurnijeg interneta se obilježava 2.dana u drugom tjednu mjeseca veljače s ciljem promicanja i poticanja sigurnijeg i odgovornijeg korištenja tehnologije i mobilnih uređajima među djecom i mladima. Iz tog su razloga učenici trećih i četvrtih razreda naše škole, koji pohađaju izbornu nastavu iz informatike s učiteljicom Kristinom Đula, oblikovali kišobrane nenasilja i padobrane sa željama i savjetima za očuvanje sigurnosti na internetu. Ne možemo zamisliti naš svijet bez interneta, ali zadatak za svakog od nas je da ga učinimo sigurnim i ugodnim okruženjem za sve!
 

10. veljača 2023.

100. dan škole

 I ove godine, točnije 9. veljače, učenici razredne nastave su tradicionalno proslavili 100. dan škole. Budući da taj dan ne nose knjige u školu, njihove učiteljice ( Ivana Porobija, Ljubica Grgat, Katarina Porobija, Antonia Varvoda i Tina Milanović-Trapo ) su se pobrinule da im osmisle zanimljive i  kreativne aktivnosti kroz koje će se družiti, zabaviti i nešto naučiti.  Nastavni dan protekao je u obliku broja 100 ;  čitali su priče o 100. danu u školi, pronalazili riječi koje u sebi imaju riječ 100, pokušali se prisjetiti 100 imenica i 100 gradova, odgonetali pitalice s brojem 100, rješavali zadatke s brojem 100 u roku od 100 sekundi, crtali sebe za 100 godina, smišljali  pjesmice – akrostihove sa stotim danom škole, izrađivali naočale u obliku broja 100, radili vježbe 10 puta po deset vježbi.  Proslava je završila okrunjenim pametnim glavicama, diplomama i bedževima. Detalje projekta provjerite u našoj foto-galeriji.

 

3. siječnja 2023.

PLAN UPISA u 1. razred OŠ Kamešnica u šk. god. 2023./24.

Školski obveznici za prijavu u prvi razred osnovne škole u školskoj godini 2023./2024. na području Splitsko-dalmatinske županije su:

  • djeca rođena od 1. travnja 2016. do 31. ožujka 2017. godine
  • djeca kojima je za školsku godinu 2022./2023. rješenjem odgođen upis u prvi razred osnovne škole

Iznimno u prvi razred osnovne škole mogu se upisati i djeca rođena od 1. travnja 2017. godine do 31. prosinca 2017. za koju roditelji odnosno staratelji žele ostvariti pravo na prijevremeni upis u prvi razred osnovne škole.
Prijava djece dorasle za upis u prvi razred osnovne škole u školskoj godini 2023./2024. provodit će se elektronskim putem u razdoblju od 6. do 16. veljače 2023. godine na obrascu PRIJAVA ZA PREDUPIS objavljen na web stranici Ureda državne uprave SDŽ https://upisi.dalmacija.hr/Odgovori_add.asp
Dijete se prijavljuje za upis u školu prema prebivalištu odnosno upisnom području škole (matična škola), gdje se vrši utvrđivanje psihofizičkog stanja  djeteta za upis (testiranje).
Nakon obavljene prijave djeteta Uredu, roditelji odnosno staratelji će biti obaviješteni o terminima testiranja putem predškolskih ustanova ili telefonom u razdoblju od 27. do 31. ožujka 2023. godine te nisu obvezni dolaziti u školu. Potrebna dokumentacija: Potvrda o pohađanju programa predškole, OIB, kopija domovnice i rodnog lista (vrijede bez obzira na datum izdavanja).

PRIJEVREMENI UPIS
Za prijevremeni upis roditelj odnosno staratelj, osim prijave online, podnosi i zahtjev Uredu državne uprave na Obrascu 6 na e-mail adresu pisarnica.sinj@dalmacija.hr i/ili Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Sinj, Dragašev prolaz 24, najkasnije do 31. ožujka 2023. godine.
Roditelj dostavlja školi i Mišljenje stručnog tima predškolske ustanove u terminu testiranja u školi.

ODGODA UPISA

  • Za odgodu upisa za školsku godinu 2023./2024. ne podnosi se zahtjev već je potrebno u online prijavi  označiti: „najava za odgodu upisa“.

PRIVREMENO OSLOBAĐANJE OD UPISA U PRVI RAZRED

  • Za dijete kojemu je rješenjem odgođen upis u šk. god 2022./2023. radi težih oštećenja zdravlja ili ima višestruke teškoće, roditelj odnosno staratelj treba zatražiti privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred osnovne škole.
  • Za privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred, roditelj odnosno staratelj podnosi zahtjev Upravnom odjelu na Obrascu 6  na e-mail adresu pisarnica.sinj@dalmacija.hr

Osim zahtjeva roditelj obvezno dostavlja medicinsku dokumentaciju te se obvezno javlja stručnoj službi škole.  

NAPOMENA:
Ukoliko roditelji, iz bilo kojeg razloga nisu u mogućnosti izvršiti prijavu elektronskim putem, za pomoć se mogu obratiti pedagoginji i psihologu u školi na telefon 834-417.

                                                                                                           Stručna služba škole

 

3. siječnja 2023.

Kreativni projekti u PŠ Ruda

Učenici 3. c razreda PŠ Ruda dobili su za zadatak istražiti svoje pretke i s prikupljenim podatcima na satu Prirode i društva izraditi obiteljsko stablo. Shvatili su da upoznavajući svoje korijene možemo uistinu doznati više i o sebi samima te se osjećati povezanijima unutar naše šire obitelji.

Na satu Hrvatskog jezika lektiru Dnevnik Pauline P. su obrađivali kao lektiru iz vrećice, a kako je sve izgledalo možete provjeriti listajući digitalnu knjigu izrađenu u alatu book creator.

 

27. siječnja 2023.

Dan sjećanja na žrtve holokausta

27. siječnja obilježava se Međunarodni dan sjećanja na sve žrtve holokausta, genocida europskih Židova od strane nacista u 2. svjetskom ratu. U koncentracijskim logorima na čijim ulazima je pisalo 'Rad oslobađa' ubijeno je dva i pol milijuna Židova među kojima je bilo milijun i 500 tisuća djece. Povijesna istina se mora sačuvati, a mladi naraštaji trebaju kroz sustav obrazovanja naučiti prepoznati zlo u svim njenim oblicima kako se ovakva tragedija više nikad ne bi ponovila. Učenici osmih razreda, pod mentorstvom učiteljice Marine Sikirica, u znak sjećanja prema žrtvama izradili su plakat koji predstavlja židovsku obitelj na ulazu u logor, a Emanuela i Jelena Laco su oblikovale prezentaciju o holokaustu koja se vrtjela u školskom holu.

Za kraj, sjetimo se riječi Anne Frank: „Tamo gdje postoji nada, postoji i život. Ona nas puni svježom hrabrošću i ponovo nas čini jakima.“

 

30. prosinca 2022.

Božićna priredba

Nakon dvogodišnje stanke  zbog pandemije koronavirusa, učenici naše škole su nam priredili božićnu priredbu kako bi povodom nadolazećih blagdana darovali nešto lijepo jedni drugima, svojim roditeljima i učiteljima. Male darove upakirali su u  mnoštvo blagdanskih riječi izgovorenih kroz recitacije, igrokaze i božićne pjesme.
Školski zbor i fra Nikica uveli su nas u blagdansko raspoloženje prigodnim govorom i pjesmama. Osim toga, pokazali su se i kao vrsni lingvisti pa su pjevali na talijanskom, njemačkom i engleskom jeziku.
Razigrane pahuljice  1.b razreda dolepršale su na pozornicu i s nama podijelile radosti zime recitacijom Dvije pahuljice. Lutkarska grupa  2.a razreda obradovala  nas je igrokazom Nikolina čizma  dok su nam učenici 2.b otkrili svoje božićne snove recitacijom Božićni san i pokazali što će sve pokloniti Isusu za rođendan.
Dramska skupina pokazala nam je kako izgleda Božić u jednoj modernoj obitelji i na koji način virtualni svijet, u kojem se priznanje traži brojem lajkova, utječe na naš obiteljski život. Dramskim monologom Moji zimski praznici učenica 5. b razreda dočarala je priželjkivanje snijega i snježnih radosti.
Plesna skupina nas je sve rasplesala božićnim ritmovima i uvela u blagdansko raspoloženje.
Što drugo, osim svima poželjeti čestit Božić i mnogo uspjeha, zdravlje u sreće u novoj 2023. godini!

 

21. prosinca 2022.

Socijalna samoposluga

U blagdanskom ozračju volonterski klub OŠ Kamešnica pokrenuo je dobrotvornu akciju prikupljanja higijenskih i materijalnih potrepština kako bi pomogao potrebitim obiteljima u Otoku. Zahvaljujemo svima koji su se odazvali ovoj plemenitoj akciji i pridonijeli da radost Božića zahvati svaku kuću u našem mjestu.
 

16. prosinca 2022.

Školsko natjecanje "Čitanjem do zvijezda"

15. prosinca u školskoj knjižnici održano je školsko natjecanje projekta Čitanjem do zvijezda. Ovaj nacionalni projekt za poticanje i promicanje kulture čitanja organizira se svake godine kroz natjecanje u znanju i kreativnosti. Početkom školske godine zainteresirani učenici od 5. do 8. razreda su morali pročitati 3 knjige ( Sherlock Holmes: Grimizna istraga ; Krunoslav Mikulan : Pekinezer Princ u službi Njezina Veličanstva; David Walliams : Zvijer iz Buckinghamske palače ) i riješiti kviz od 45 pitanja. Troje najbolje plasiranih se sprema za županijsko natjecanje u 2023., a njihove mentorice su Ana Marinović, Jelena Pleština i Marija Perković.
 

9. prosinca 2022.

Večer MATEMATIKE 2022. u našoj školi

Večer matematike je manifestacija koju je iniciralo Hrvatsko matematičko društvo, a održava se, u svrhu razvijanja pozitivnog stava prema matematici,  petu godinu zaredom u našoj školi.  Kako zadnje dvije godine, zbog pandemije, nismo mogli održati Večer matematike uživo, radosni smo što smo sada ponovo otvorili školska vrata i ugostili zainteresirane učenike od četvrtog do osmog razreda. Manifestacija je počela u 16:30 i odvijala se u dva termina : niži razredi su se prvi natjecali, a viši u kasnijem terminu.  Natjecanje je bilo osmišljeno u obliku escape rooma gdje su učenici bili podijeljeni u grupe i zatvoreni s voditeljem – svaki u svom razredu. Da bi mogli izaći na slobodu, trebali su, poput mladih detektiva pratiti tragove otkrivajući jednu po jednu kuvertu sa zadacima i rješavati zadane mozgalice. Grupa koja je sve uspješno riješila i odgonetnula traženi kod -  pobjednik je natjecanja te smije prva izaći iz razreda. Svi su učenici bili motivirani i zainteresirani, ali najuspješnijim  se pokazala grupa 5.a i 5.b razreda u prvom terminu i kasnije grupa učenika 8.b razreda. Ovom prilikom pobjednicima od srca čestitamo, a ostalima želimo više sreće dogodine!

 

8. prosinca 2022.

MEDNI DAN

U srijedu, 7. prosinca, u Osnovnoj školi Kamešnica te u područnim školama Ruda i Udovičići organizirana je realizacija programa Školskog mednog dana u sklopu promocije meda lokalnih proizvođača sa svrhom povećanja unosa meda u prehranu djece i ranim osvještavanjem važnosti zdrave prehrane. U dogovoru s učiteljicama prvih razreda učenicima je prikazana edukativna prezentacija Hrvatske poljoprivredne agencije i podijeljene su poklon vrećice koje su sadržavale teglicu meda hrvatskih pčelinjaka i slikovnicu Pčelica Jelica i medo Edo. Podijeljene poklon vrećice izmamile su osmijeh na lice svim prvašićima.

 

7. prosinca 2022.

Darivanje u PŠ Ruda

Ususret blagdanima, gospodin Trpimir Botica darovao je učenike PŠ Ruda prigodnim božićnim poklon paketima.  Kako je i sam pohađao tu školu, a sada kao uspješni vlasnik tvrtke Viator, najbolje zna koliko djeci znači dar i pažnja pogotovo dok su još u učeničkim klupama. Učenike i djelatnike škole je oduševila ova plemenita gesta te se od srca zahvaljuju.

 

7. prosinca 2022.

Međunarodni DAN VOLONTERA

5.12. obilježava se Međunarodni dan volontera s ciljem jačanja vidljivosti volontera promičući promjene koje možemo pokrenuti u svojoj zajednici uz malo truda i volje. Učenice 4. i 5. razreda koje pohađaju nastavu Njemačkog jezika su sa svojom učiteljicom osmisle akciju: Kinder für Kinder- Djeca za djecu. Tom prigodom su se uputile u dječji vrtić „Žabica“ i s vrtićkom grupom predškolaca odradile radionicu na njemačkom jeziku. Podučavale su djecu bojama, brojevima i danima u tjednu na
njemačkom jeziku. Predškolci su bili oduševljeni svojim „učiteljicama“ dok su naše učenice pokazale zavidan pedagoški pristup u poučavanju njemačkoga jezika te na topao i kreativan način približile strani jezik najmanjima.Školski volonterski klub je također pokrenuo dobrotvornu akciju prodavanja kolača uškolskom holu koje su dan prije ispekli volonteri i njihovi voditelji te učenici PRO zajedno sa svojim asistenticama. Za vrijeme velikog odmora malo tko je mogao odoljeti privlačnim slasticama koje su prodavale naše mlade volonterske. Cjelokupni iznos će ići za potrebite obitelji u našem kraju. Zahvaljujemo svima koji su se odazvali ovim plemenitim akcijama, a kako je to sve izgledalo provjerite u našem videu.
 

6. prosinca 2022.

Posjet Gradskom kazalištu lutaka u Splitu

2. prosinca učenici prvih razreda u pratnji svojih učiteljica Josipe Kunac i Ljube Grgat uputili su se na izvanučioničku nastavu u Split. Povod je bila predstava Kaktus bajka - inspirirana motivima istoimenog djela Sunčane Škrinjarić. Nakon zabavne predstave uslijedio je razgovor s glumcima kao i pozdrav Djeda Božićnjaka. Zahvaljujući prestanku pada kiše, učenici su uspjeli prošetati kroz Dioklecijanovu palaču i podrume te obići trajektnu luku, autobusni i željeznički kolodvor. Prepuni dojmova vratili su se u Otok u poslijepodnevnim satima.
 

30. studenog 2022.

Mali FARAONI

Učenici petih razreda su, u okviru nastave povijesti, na trenutak zakoračili u drevni Egipat i, na jedan dan, postali mali faraoni. Prezentirali su ulogu i značenje faraona u tadašnjem društvu koji su bili na vrhu hijerarhijske ljestvice i, kao takvi, uživali velike povlastice i bili obožavani kao božanstvo. Prigodne maske, prezentacije i rekvizite su sami izradili, zabavili se i mnogo toga naučili.
 

29. studenog 2022.

Regionalno SUDOKU natjecanje

Hrvatska Mensa, uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje, organizirala je Regionalno natjecanje u rješavanju SUDOKU zadataka za učenike osnovnih i srednjih škola u sklopu kojeg je, u subotu, 26.11.2022. sudjelovalo i 6 učenika naše škole - jedna učenica nižih razreda, Lea Milanović Litre s mentoricom Ivanom Porobija i 5 učenika viših razreda: Ema Šimunović s mentoricom Ivanom Čerina, te učenici: Mia Vuleta, Marin Vugdelija, Ivano Vuleta i Jakov Marinović čija je mentorica Jelena Crnjac.

U kategoriji „Bistrići“ sudjelovao je 101 učenik, a Lea Milanović Litre je osvojila 57. mjesto i postigla 150 bodova.

U kategoriji „Kadeti“ sudjelovalo je 99 učenika, a naši učenici su postigli redom ove rezultate:

Mia Vuleta – 402 boda (1. mjesto), Ema Šimunović 208 bodova (35 .mjesto), Jakov Marinović 158 bodova (71. mjesto), Marin Vugdelija 153 boda (75. mjesto) i Ivano Vuleta 143 boda (85. mjesto). Ovim putem čestitamo svim učenicima koji su se plasirali i sudjelovali na Regionalnom natjecanju, a posebna čestitka ide Miji Vuleta koja je na istom osvojila prvo mjesto. Želimo joj sreću i uspjeh na Državnom natjecanju. Bravo Mia!

 

25. studenog 2022.

Božićni sajam učeničke zadruge

U petak na Trgu dr. Franje Tuđmana održan je božićni sajam učeničke zadruge koji će se ponoviti u iduću srijedu, 30.11, na južnoj strani Trga ( blizu tržnice ). Zainteresirani, koji danas nisu stigli, a željeli bi oplemeniti dom povoljnim i maštovitim ukrasima kao i zdravim namirnicama, očekujemo Vas u srijedu u jutarnjim satima!

Učenička zadruga Blaga Kamešnice
 

23. studenog 2022.

POZIVNICA ZA BOŽIĆNI SAJAM

Učenička zadruga „Blaga Kamešnice“ vas poziva na božićni sajam u petak, 25.11. na Trgu dr. Franje Tuđmana u Otoku u 9h. Nadamo se da ćete posjetiti naš štand s izloženim božićnim artiklima, odabrati neku sitnicu za blagdanski ugođaj i tako podržati rad naše zadruge. Vidimo  se!

                                                         Učenička zadruga Blaga Kamešnice

 

17.studenog 2022.

DAN sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Ususret obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, učenici su izrađivali crteže vodotornja i vučedolske golubice, čitali tekstove vezane uz Domovinski rat, recitirali i pjevali pjesme o Vukovaru. Najbolje crteže izložili su na panou u školskom holu gdje se također vrtjela prezentacija vezana uz Vukovar nekad i danas. Učenici su sudjelovali i u akciji Udruge tjelesnih invalida Utis iz Sinja gdje su kupovinom svijeća prikupljali novac za pomoć učenicima s poteškoćama grada Vukovara. Ovih dana prisjetit ćemo se i pomoliti za sve svih preminule, ranjene i nestale u obrani Grada Heroja s molitvom da se više nikad rat ne ponovi.
 

17.studenog 2022.

NAJAVA - konferencija o obrazovanju u Splitu

Splitsko-dalmatinska županija i Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije i ove godine (2. i 3. prosinca 2022.) organizira konferenciju o obrazovanju - Enter konferencija. Konferencija će se održati u Spaladium Areni. Više o samoj konferenciji možete pronaći na poveznici Konferencija Enter – Tko hoće, nađe način. Tko neće, nađe izgovor! (izvrsna.hr)

Prijave na konferenciju mogu se izvršiti putem poveznice https://forms.gle/BFj4dZaczWGdJhB68  otvorene su do 30. studenoga.

 

15.studenog 2022.

Natjecanje iz emocionalne pismenosti "PREZEŽNO VEDRO"

11. studenog odabrani učenici šestog razreda naše škole sudjelovali su na 6. međuškolskom natjecanju iz emocionalne pismenosti Pretežno vedro. Spremajući se intenzivno zadnja 2 mjeseca pod mentorstvom stručne službe, uputili  su se rano ujutro autobusom prema  Splitu. Osnovna škola Manuš, kao ovogodišnji domaćin, brzo se ispunila cikom veselih i uzbuđenih natjecatelja odjevenih u šarene majice. Nakon uvodnih pozdrava krenuo je prvi dio natjecanja u kojem je ekipno i individualno trebalo odgovoriti na ponuđena pitanja vezana uz prepoznavanje emocija, empatiju, „ja“ poruke. Naši učenici su pokazali zavidno znanje odgovorivši točno na sva pitanja nakon čega je uslijedila mala zakuska predviđena za odmor i druženje. U drugom dijelu natjecanja pregledavali su se i ocjenjivali prethodno snimljeni video-uratci učenika na zadane teme. U podne je bila svečana završnica gdje su se čitali pobjednici te, ovom prilikom, čestitamo našim učenicima na visoko osvojenom četvrtom mjestu od ukupnih dvadestpet škola.

 

10.studenog 2022.

CARNet-ova radionica za učitelje OŠ Kamešnica

9. studenog u polivalentnoj dvorani naše škole održala se CARNET-ova radionica „Praćenje i vrednovanje pomoću digitalnih alata“. Predavačica Irena Mišurac je učiteljima približila digitalni alat Quizizz koji pomaže kod formativnog i sumativnog praćenja i vrednovanja ostvarenosti ishoda učenja. Zahvaljujemo se Ireni na razumljivom i interesantnom izlaganju i vjerujemo da će nam ovaj alat pomoći u svakidašnjem odgojno-obrazovnom procesu.

 

7.studenog 2022.

Zvjezda serije Kumovi u OŠ Kamešnica

Poznati glumac Lovre Kondža, koji se proslavio u televizijskoj seriji Kumovi, 4. studenog posjetio je  našu školu. Susret s učenicima škole, koju je i sam pohađao, osmislile su voditeljice dramske sekcije te „iskoristile“ glumca kako bi mlade glumce  podučio tehnikama govora i disanja. Nepotrebno je reći da je školska polivalentna dvorana bila dupkom ispunjena znatiželjnim licima učenika, poklonika ove popularne serije. Lovre se pokazao srdačan i pristupačan gost koji je rado odgovarao na sva postavljena pitanja. U nadi da ovo neće biti zadnji školski susret, Lovri želimo puno uspjeha u daljnjoj glumačkoj karijeri!

 

28.listopada 2022.

Terenska nastava u Sinju

Učenici 1.a,1. b te 2.b razreda zajedno sa svojim učiteljicama Josipom Kunac, Ljubom Grgat i Katarinom Porobija uputili su se na terensku nastavu u Sinj. Muzej Sinjske alke dočekao ih je raširenih vrata te im približio bogatu povijesnu i kulturnu baštinu ove viteške igre. Posebna atrakcija je bio prikaz alkarske povorke u prirodnoj veličini. Nakon obilaska muzeja, učenici su se okušali u ulogama malih alkara u predvorju Alkarskih dvora. Sljedeća destinacija bilo je Gradsko kino Sinj i animirani film Mama Muu se vraća kući. Ostatak dana ostavili su za susret sa starijim i nemoćnim osobama u Obiteljskom domu Ora et labora. Učenici su im u goste došli s vrećicama punim voća, keksa i napitaka, a štićenici doma su ih dočekali s kolačima i cedevitom. Ugodno su se družili, nasmijali i pogostili, a vrijeme je u ugodnom društvu učas proletjelo. U Otok su se vratili ispunjena srca obogaćeni spoznajama i novim iskustvima.

 

27.listopada 2022.

Posjet Grdaskom kazalištu lutaka u Splitu

Danas su učenici 3.a, 3.b i Posebnog razrednog odjela, u sklopu izvanučioničke nastave, posjetili Gradsko kazalište lutaka u Splitu gdje su uživali u lutkarskoj predstavi "Kako su Ljiljo i Kosjenka pobijedili zlu neslogu" nastalu prema motivima iz bajke Regoč Ivane Brlić-Mažuranić.

Sunčani jesenski dan iskoristili su za šetnju Splitskom rivom gdje su uočili glavna obilježja primorskog zavičaja, kao i kulturne znamenitosti grada Splita: Zvonik svetog Duje, Dioklecijanove podrume i spomenik Grguru Ninskom. Nisu mogli zaobići ni poznate splitske trgove poznatije po nazivima Pjaca i Prokurative. Veseli i puni dojmova vratili su se u Otok u poslijepodnevnim satima.

 

25.listopada 2022.

Svjetski dan jabuka u PŠ Udovičići

20. listopada PŠ Udovičići obilježila je Svjetski dan jabuka. Dan su proveli čitajući priče, pjesme, poslovice i zanimljivosti o jabuci, pisali su akrostihove, rješavali jabučaste zadatke iz matematike. Također su se natjecali se u štafetnim i elementarnim igrama s jabukama te ostvarivali odgojno-obrazovne ishode likovnog jezika pomoću motiva jabuke. U alatu WordArt pisali su različite pojmove o jabuci. Mnogo toga su usvojili i ponovili, sve na jedan kreativan i zabavan način. Jer ono što se kroz igru uči, najduže ostaje u pamćenju. Ostatak aktivnosti provjerite u našoj foto-galeriji.
 

25.listopada 2022.

Susret s književnicom u školi

Na poziv učiteljica razredne nastave, našu školu posjetila je dječja književnica, pjesnikinja i učiteljica Niveska Juraga- Kovačev. Predstavila je svoju knjigu Pegula: zbirku kratkih priča o nestašnom dječaku Toniju. Polivalentna dvorana je bila dupkom ispunjena zainteresiranim licima učenika razredne nastave koji su imali pregršt pitanja za našu gošću. Između ostalog, doznali smo kako Niveska radi kao učiteljica u OŠ Trilj te osim što voli pisati, bavi se i slikanjem, lektoriranjem i ručnim radom. Njene priče također možemo pronaći u čitankama hrvatskog jezika. Bilo nam je ugodno družiti se s Niveskom koja je dokazala kako kreativna osoba u svemu nalazi užitak i inspiraciju. Želimo joj još mnogo godina stvaranja i objavljivanja knjiga te da još koji put posjeti našu školu.

 

21.listopada 2022.

Terenska nastava područnih škola u Splitu i Solinu

U organizaciji Udruge Ivan Lovrić i njihovog predsjednika Ivana Kramarića, učenici područnih škola zajedno sa svojim učiteljicama uputili su se na terensku nastavu u Split i Solin. Pri dolasku u Split, posjetili su novootvoreni muzej žaba Froggyland gdje su im pažnju i osmjehe privukle preparirane žabe prikazane u svakodnevnim životnim situacijama. Djelo je to mađarskog umjetnika Ferenca Merea koje se uistinu isplatilo vidjeti. Nakon muzeja uslijedio je obilazak Dioklecijanove palače uz stručno vodstvo gospodina Ivana. Kratka stanka za odmor i marendu bila je na sunčanoj splitskoj rivi s pogledom na naše plavo more. Sljedeća destinacija bio je Solin, razgledavanje svetišta Gospe od Otoka te novoizgrađene bazilike, potom Šuplje crkve i antičke Salone. Učenici su se vratili natrag u hrvatsku povijest zahvaljujući bogatom znanju vodiča, ali su također uživali u predivnoj prirodi uz rijeku Jadro. Na kraju terenske nastave dobili su na poklon origami žabe i slikovnicu. Veseli i puni dojmova vratili su se u Otok. Zahvaljujemo gosp. Ivanu na odličnoj organizaciji i vodstvu ovog izleta te Općini na besplatnom prijevozu.

 

20.listopada 2022.

Dan kruha u PŠ Ruda

Postoji vrijeme za branje plodova, a jesen je baš takva. Iz vrta, voćnjaka i vinograda, s polja, učenici 1. i 2. razreda PŠ Ruda donijeli su mnogobrojne plodove i postavili ih na školski stol. Zahvalili su zemlji na obilju hrane i vrijednim rukama na uloženom trudu i odricanju. Svi su uživali u slasnim zalogajima i na taj način proslavili Dane kruha.
 

20.listopada 2022.

POSJET VUKOVARU

U Vukovar smo krenuli autobusom ujutro  u 9:00 h. Većinu puta sam slušala glazbu i čitala knjigu, a ostatak razreda je pjevao uz glazbu preko zvučnika. Nakon duge vožnje i nekoliko pauza, stigli smo do dugoočekivanog Vukovara. 
U hostelu smo iskrcali prtljagu i pričekali ispred da dobijemo raspored i sve što nam treba. Kada smo sve unijeli u sobe, imali smo slobodno vrijeme do 23:00 h. Mogli smo šetati vani i razgledavati. Izišla sam s prijateljicama i malo prošetala oko tenkova, brodova... Ugledali smo veliku televiziju na touch na kojoj su se mogle igrati igre, kvizovi i najbolji dio... SLIKATI SE! Okupili smo ekipu i zajedno se uslikali. Navečer sam upoznala djecu iz drugih škola. Svi su se okupili oko nas i pružali ruke, predstavljali se. Brzo je sve to prošlo i trebali smo se vratiti u sobe, ali zabava još nije bila gotova. Upalili smo glazbu preko zvučnika i pjevali, plesali, igrali igre... Ja sam zaspala dok su neki ostali budni cijelu noć. Ujutro, nakon doručka, imali smo predavanje o Domovinskom ratu i Bitci za Vukovar za vrijeme kojih sam naučila neke nove pojmove i činjenice. Nakon predavanja smo se uputili u obilazak MCDR (Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar) gdje smo vidjeli neke od vojnih sredstava koji su se koristili u ratu. Između ostalog,  vidjeli  smo i vojarnu u kojoj je bila slama i deke na kojima su ležali civili i vojnici. Nakon stanke za ručak  posjetili smo Gradski muzej. On je predivan iznutra, a još ljepši izvana.  Vodička po imenu Klara  mi je bila najdraža od svih vodiča jer nije govorila nepotrebne podatke već istaknula samo ono najbitnije. Postavljala nam je  pitanja kao i mi njoj te mi se činilo kao da je oduvijek znam. Uslijedio je još jedan muzej - Muzej vučedolske kulture poznat po znamenitoj vučedolskoj golubici.  Nakon obilaska krenuli smo prema crkvi sv. Filipa i Jakova u kojoj me oltar jako podsjetio na oltar u crkvi sv. Martina u Rudi. Nakon crkve smo posjetili simbol stradanja i otpora grada tijekom Domovinskog rata - Vodotoranj. Da bismo došli na vrh, trebali smo se popeti uz 198 stepenica. Pogled s vrha je bio izvrstan. Vidjeli smo listu od  7000 donatora koji su sudjelovali u akciji prikupljanja sredstava za projekt njegove obnove. Također smo se svi slikali, pojedinačno i grupno. Napokon smo imali slobodno vrijeme koje smo proveli u gradu: uživali smo u pizzi, stolnom hokeju u kojem smo odmjerili snage. Navečer je bilo vrijeme za disko u kojem je bilo plesa, pjevanja, upoznavanja... Sve u svemu, bilo je odlično i prezabavno. Najbolji dio je bio kada je DJ puštao hajdučke navijačke  i domoljubne pjesme. U  sobu sam se vratila iscrpljena dok su ostale cure imale još energije za pjevanje i plesanje. Divim im se. Tu noć sam spremila kofer za put  kojeg sam ujutro ukrcala u autobus. Preskočili  smo doručak i krenuli u obilazak memorijalnih lokacija kao što su  Spomen dom hrvatskih branitelja, Masovna grobnica Ovčara, Vukovarska bolnica... Na cijelom putu od hostela  do kraja obilaska s nama je bio vodič koji nam je prepričavao svoju priču o ratu i priču njegovih kolega. Pokazao nam je gdje je prvi tenk bio uništen, Kukuruzni put, jedine izlaze iz Vukovara gdje su se vojnici JNA-a sakrivali, otkrio  njihove i naše planove. Priča o Ovčari mi je bila najzanimljivija. Ovčara je bila zadnja destinacija nakon koje smo  krenuli u Školu mira i na kviz u kojem su nas propitivali sadržaj koji smo naučili u Vukovaru. Predstavnici naše škole su bili Frano Kamber ( 8.a razred) i Gabriela Samardžić (8.b razred). Završili smo kviz i osvojili 3. mjesto. Nakon kviza smo imali slobodno vrijeme do 14:30 kada smo krenuli našim domovima. Šetali smo po gradu, trgovinama i samo razgledali jer smo sav  novac potrošili na stolni hokej. Vratili smo se kući oko ponoći.
Posjet Vukovaru je bio zabavan i zanimljiv. Uvijek sam htjela posjetiti podrum Vukovarske bolnice i popeti se na vrh Vodotornja. Domovinski rat me uvijek zanimao i često sam se raspitivala o njemu. Sada kada znam više - ne mogu biti sretnija. Čak sam kupila i knjigu o uništenom djetinjstvu vukovarske djece. Društvo je bilo super, upoznala sam se i zbližila  s mnogo ljudi. Posjet Vukovaru ostat će mi u lijepom sjećanju.

 Lana Matijašević, 8.a 

 

10.listopada 2022.

SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA

Svjetska zdravstvena organizacija od 1992. godine 10. listopada obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja. Mentalno zdravlje nam omogućuje da ostvarujemo svoje potencijale, imamo ispunjene odnose s drugim ljudima, uspješno se nosimo sa životnim poteškoćama i doprinosimo društvenoj zajednici. Školski psiholog je putem panoa i prezentacije na ovu temu pokušao približiti učenicima i djelatnicima značaj mentalnog zdravlja, razbiti predrasude i mitove o mentalnom zdravlju s kojima se često susrećemo te dati konkretne savjete kako poboljšati svoje mentalno zdravlje.

Doznali smo, između ostalog, kako probleme mentalnog zdravlja može svatko imati te je najbitnije u tom trenutku potražiti stručnu pomoć. Kao što ulažemo u fizičko zdravlje, tako moramo voditi računa i o mentalnom zdravlja na način da razgovaramo o svojim osjećajima, budemo aktivni, zdravo se hranimo i dovoljno spavamo, družimo se s obitelji i prijateljima, uključimo se u zajednicu ( npr. volontiranjem ), bavimo se kreativnim aktivnostima, čitamo, upoznajemo sami sebe, učimo se uspješno nositi sa stresom.

Naposljetku moramo zapamtiti kako nema zdravlja bez mentalnog zdravlja!

 

7.listopada 2022.

Predstava Ježurka Ježić II

Sinjsko pučko kazalište gostovalo je u našoj školi s predstavom Ježurka ježić II. Adaptaciju ovog djela potpisuje Željko Viculin, a u ulogama šumskih životinja okušali su se mladi glumci iz Sinja. Dvorana je bila ispunjena znatiželjnim licima gotovo svih učenika razredne nastave centralne i područnih škola koji su zajedno sa svojim učiteljicama pratili zgode i nezgode najpoznatijeg ježa na ovim prostorima. Oduševljenje predstavom izrazili su glasnim pljeskom i fotografiranjem s glavnim glumcima nakon predstave.

Kako je sve to izgledalo, provjerite u našoj foto-galeriji.

 

26.rujna 2022.

Europski dan jezika

„S jezicima ste bilo gdje kod kuće.“

Europski dan jezika, koji se obilježava 26. rujna, utemeljilo je Vijeće Europe 2001. kao godinu Europske godine jezika s ciljem poticanja jezične različitosti, višejezičnosti i cjeloživotnog učenja.

Kako u našoj školi pored hrvatskog i engleskog jezika također djeluju njemački i talijanski jezik tako su ovom prigodom nekoliko vrijednih učenika naše škole svakom jeziku posvetili jedan kutak na panou u predvorju škole s naglaskom na kulturološke, jezične i geografske podatke. Uz predivne hrvatske krajolike poput Velebita, Dubrovnika, Zadra i neizostavnih Plitvičkih jezera, smjestile su se i neke zanimljive činjenice o Njemačkoj. Jeste li znali kako u Njemačkoj postoji preko 300 vrsta kruha i 1000 različitih vrsta kobasica? Mislili smo kako je Njemačka samo poznata po nogometu i autima. Italija nam također nije samo ponudila poznata jela poput špageta, pizze, lasagna, već i talijanizme čije podrijetlo ponekad zaboravimo poput šugamana, šoldi, torte. Naši četvrtaši su nam naslikali bezbroj turističkih atrakcija Engleske, među ostalim Big Ben i London Eye, ali se također pronašao i javorov list koji simbolizira kanadsku prirodu i okoliš.

Unatoč zanimljivim činjenicama, učenicima je tijekom odmora najveću pažnju privukao slatki dio panoa koji je bio ukrašen tipičnim slatkišima pojedinih država. Tako su skoro nestali Haribo bomboni, talijanske kuglice Giotto, ali i hrvatska mliječna čokolada Braco.

Nadamo se kako ćemo i sljedeće godine uživati u obilježavanju višejezičnosti i bogatstvu europske kulture. Do tada nam preostaje sve to živjeti i što više toga naučiti.

Ivana Živaljić

 

23.rujna 2022.

Bogatstvo jeseni

23. rujna službeno se pozdravljamo s ljetom i želimo dobrodošlicu jeseni s pregrštom njenih boja, mirisa i plodova. Učiteljica Maja M. Ajduković je zajedno s učenicima predstavila bogatstvo jeseni uredivši pano u školskom holu. Spremno dočekujemo hladnije dane i veselimo se novim izazovima u ovoj školskoj godini.
 

6.rujna 2022.

Doček učenika prvih razreda

OŠ Kamešnica radosno je otvorila vrata polivalentne dvorane i zaželjela dobrodošlicu učenicima prvih razreda naše škole. Uvodnu riječ je otvorio ravnatelj, a tremu su razbili učenici četvrtih razreda s prigodnim scenskim nastupom. Učiteljice Ljubica Grgat i Josipa Kunac su ih uveli u svoje razrede i pobliže se upoznali s njima. Uvjereni smo da će im školski dani u našoj školi biti ugodni i ispunjeni znanjem, igrom i druženjem. Svim roditeljima, učenicima i djelatnicima želimo sretan i uspješan početak nove školske godine!
 

1.rujna 2022.

OBAVIJEST učenicima i roditeljima

Dragi učenici i roditelji,
prvi dan nastave u školskoj godini 2022.-2023. je u ponedjeljak, 5. rujna 2022. godine.  

Učenike će na školskim klupama dočekati pristigli udžbenici i radne bilježnice. Zbog kašnjenja u distribuciji postoji vjerojatnost da isti neće biti kompletirani tog dana. Učenici će naknadno biti obaviješteni o terminu kada će roditelji doći u školu potpisati Izjavu o preuzimanju udžbenika.

Vaučere koje su roditelji preuzeli u Općini učenici u ponedjeljak, prilikom preuzimanja udžbenika trebaju predati razrednicima.                                 

Molimo sve učenike da ponesu torbe ili vrećice u kojima će ponijeti udžbenike svojim kućama.

U ponedjeljak 5. rujna učenici centralne škole u Otoku trebaju doći prema sljedećem rasporedu:
8:00 sati – učenici od 2. do 4. razreda
9:00 sati – učenici od 5. do 8. razreda
10:00 sati – učenici prvih razreda

U područnim školama Ruda i Udovičići učenici trebaju doći u školu u 8:00 sati.

 

23. kolovoza 2022.

Popis učenika odjela prvog razred

OŠ KAMEŠNICA, OTOK
1. RAZRED – RAZREDNI ODJELI ZA ŠK. GOD. 2022./2023.


Redni broj

Šifra učenika

1.a – učiteljica Josipa Kunac

1.

OSK2225

2.

OSK2223

3.

OSK2219

4.

OSK2231

5.

OSK2228

6.

OSK2221

7.

OSK2229

8.

OSK2217

9.

OSK2209

10.

OSK2212

11.

OSK2210

12.

OSK2227

13.

OSK2222

14.

OSK2226

1.b – učiteljica Ljuba Grgat

1.

OSK2204

2.

OSK2215

3.

OSK2218

4.

OSK2220

5.

OSK2205

6.

OSK2201

7.

OSK2202

8.

OSK2206

9.

OSK2203

10.

OSK2234

11.

OSK2233

12.

OSK2208

13.

OSK2207

14.

OSK2216

15.

OSK2214

1.c (PŠ Ruda) – učiteljica Kata Šimunović

1.

OSK2238

2.

OSK2235

3.

OSK2236

4.

OSK2237

1.d (PŠ Udovičići) – učiteljica Tina Milanović-Trapo

1.

OSK2239

Napomena: Učenicima je dodijeljena šifra kada su dobili termin testiranja za upis u prvi razred.

 

7. srpnja 2022.

SPORTSKI PRAZNICI za učenike OŠ Kamešnica

60-ak učenika naše škole ljeto provode baveći se sportom potpuno besplatno uz stručno vodstvo kineziologa Božene Botice i Nenada Alfirevića, koji je ujedno i učitelj u školi. Naša škola je s još 4 škole u Splitsko-dalmatinskoj županiji prošla na natječaju i uvrštena u ovaj projekt.
Sportske praznike organizira Hrvatski školski sportski savez u suradnji sa  školskim sportskim savezom Splitsko-dalmatinske županije, a cilj im je potaknuti što više djece da se uključe u organizirani oblik tjelesne aktivnosti. Učenici igraju nogomet, rukomet, košarku, odbojku, stolni tenis, badminton, prolaze razne poligone, hodnje i štafetne igre. Organizatori su se pobrinuli da svaki učenik ima besplatan obrok, voće i vodu. Svaki učenik dobiva majicu i na kraju diplomu o pohađanju.
Sportski praznici traju od 27. lipnja  do 22. srpnja na sportskim terenima i dvorani osnovne škole.

 

6. srpnja 2022.

OBAVIJEST RODITELJIMA I UČENICIMA - Popravni ispiti

22. – 24. kolovoza 2022.
Popravni ispiti odvijat će se prema sljedećem rasporedu:
22. kolovoza
            - 8:30 sati – hrvatski jezik – pismeni dio ispita
            - 8:30 sati – matematika – pismeni dio ispita
23. kolovoza
            - 8:30 sati – hrvatski jezik – usmeni dio ispita
            - 8:30 sati – matematika – usmeni dio ispita
24. kolovoza
            - 8:30 sati – priroda – usmeni dio ispita
            - 8:30 sati – kemija – usmeni dio ispita

 

6. srpnja 2022.

Općinske nagrade najboljim učenicima

5. srpnja u općinskoj dvorani u Otoku okupili su se najbolji učenici Osnovne škole Kamešnica i Područne škole Gala zajedno sa svojim učiteljima i roditeljima kako bi im načelnik Dušan Đula uručio vrijedne nagrade za njihov uspjeh i trud. Najbolje učenica školske godine 2021./22. Ema Šimunović je uz knjigu osvojila i bicikl. Zahvaljujemo Općini Otok što ovakvim nagradama potiče učeničko učenje i vladanje te se nadamo da će dogodine biti još više odličnih učenika.
 

21. lipnja 2022.

OBAVIJEST RODITELJIMA I UČENICIMA - Dopunski rad

Raspored održavanja dopunskog rada po predmetima od 27. lipnja do 4. srpnja 2022.

Kemija – u 8:00 sati

Priroda – u 8:00 sati

Hrvatski jezik – u 9:45 sati

Matematika – u 9:45 sati

 

21. lipnja 2022.

2. kviz za knjigoljupce

20. lipnja u 10 sati održao se 2. kviz za knjigoljupce u školskoj knjižnici. Sudjelovali su zainteresirani učenici 5. i 6. razreda koji su trebali pročitati 2 popularna naslova: J. T. Stepanić : Bacit ću ti kompjutor kroz prozor i L. Pichon: Odlični izgovori. U rješavanju kviza najuspješnija je bila učenica 6.b razreda Ana Marković i osvojila poklon- bon od 200 kn u Mall of Splitu. Čestitke od srca, a ostalim učenicima želimo da ne izgube strast za čitanjem i okušaju se dogodine u novom kvizu!
 

20. lipnja 2022.

MenSI projekt

Ove školske godine naša škola priključila se međunarodnom MenSI projektu: Mentorstvo za unaprjeđivanje škole u cilju prenošenja i podešavanja inovacija povezanih s digitalnim tehnologijama. Projekt je rezultat 28-mjesečne Akcije koordinacije i podrške (studeni 2021. – veljača 2023.) koji se financira iz programa Obzor 2020 Europske komisije. Surađujući s ministarstvima obrazovanja iz šest zemalja (Belgija-Flandrija, Hrvatska, Češka, Mađarska, Italija, Portugal), MenSI je stvorio mrežu od 24 mentorske škole koje su radile sa stotinjak mentoriranih škola. Naša škola se prijavila kao jedna od mentoriranih škola, a mentor joj je bila Osnovna škola Petar Zrinski iz Čabra.

Učitelji koji su se odazvali projektu, usavršavali su se unutar online edukacija i radionica koje su vodile djelatnice iz mentorske škole. Na kraju nastavne godine, mentorice iz Osnovne škole Petar Zrinski posjetile su našu školu. Nakon zajedničkog ručka u restoranu, održale su edukacije za učiteljice razredne i predmetne nastave koju su dio MenSi projekta. Naučili su kako napraviti izradu scenarija podučavanja te koristiti alate MIRO i Assembler. Hvala mentoricama na njihovom trudu i entuzijazmu te se veselimo daljnjoj uspješnoj suradnji!

 

17. lipnja 2022.

PROJEKT "Repajmo glagole"

Svi znamo da se kroz pjesmu lakše uči. To su dokazali i naši učenici koji pohađaju izbornu nastavu iz Njemačkog jezika. U okviru projekta Repajmo glagole, konjugirali su glagole uz glazbu koju su sami izmislili.
Koliko su bili uspješni, provjerite na priloženim poveznicama.

https://photos.app.goo.gl/v35v6M5JjRqnbUTb8

https://photos.app.goo.gl/Zw5ZKSnPnmJdR8wMA

 

17. lipnja 2022.

PROJEKT Videonajave knjige

Učenici 6.b tijekom nastave Hrvatskog jezika, pod mentorstvom učiteljice Ane Marinović, imali su za projektni zadatak izraditi videonajave (videomamce) za roman Kraljević i prosjak Marka Twaina. Učenici su nakon čitanja romana trebali izdvojiti ključne ideje iz knjige kako bi stvorili kratki video koji treba pobuditi znatiželju u gledatelju kako bi pročitao knjigu. Videonajave knjiga su stvarane po uzoru na filmske najave. Odabrane videonajave romana Kraljević i prosjak mogu se pogledati na sljedećoj poveznici - Kraljević i prosjak booktrailer .
 

17. lipnja 2022.

PROJEKT Moj zavičaj - u slici i u riječi

Učenici 6.b proveli su sa svojom razrednicom i učiteljicom hrvatskog jezika Anom Marinović projekt nazvan Moj zavičaj – u slici i u riječi. Učenici su fotografirali prizore iz svojega zavičaja tijekom svih godišnjih doba i pisali pjesme vezane za određeno godišnje doba i svoj zavičaj na zavičajnom govoru ili standardnom hrvatskom jeziku. Zapisivali su narodne priče, predaje i legende Otoka, a isto tako prikupili su i riječi svojstvene svom zavičaju (lokalizme). Sve su objedinili u PowerPoint prezentacije te su svojim fotografijama ilustrirali svoje pjesme. Cilj ovog projekta je bio razvijanje ljubavi prema zavičaju i zavičajnoj riječi, upoznati bogatstvo riječi i posebnosti svoga kraja, razvijanje kreativnosti i pismenog izražavanja.
Dijelove odabranih prezentacija, možete pogledati u foto-galeriji.

 

8. lipnja 2022.

DAN škole 2022.

Napokon je došao i taj dan!

Nakon dvije godine pauze ( zbog nepovoljne epidemiološke situacije ) ponovno smo proslavili Dan naše škole. Započeli smo sa školskom priredbom koju je otvorio ravnatelj poželjevši svima dobrodošlicu i dodijelio prigodne nagrade učenicima koji su ostvarili zapažene rezultate na raznovrsnim natjecanjima. Školski zbor nas je uveo u program obradom poznatih rock- klasika, a imali smo se prilike uvjeriti u glazbeni talent mnogih učenika koji su svirali na različitim instrumentima. Došao je trenutak da se uz pjesmu i poklon oprostimo od dugogodišnje učiteljice Katice Pavić i zahvalimo joj na godinama predanog truda i rada. Nakon nekoliko duhovitih skečeva i recitacija, došao je red na izložbu pod nazivom „Možemo li vidjeti zvuk?'“ u kabinetu kemije. Vidjeli smo kako vibracija zvuka oblikuje i stvara vatrene plamenove te se još jednom uvjerili koliko priroda može biti čudesna.

Žarko sunce i zamamni miris pečenih fritula i uštipaka nas je mamio na školsko dvorište. S nagradnim kuponom učenici su ostvarili pravo na svoju zakusku, a kasnije im je vrijedio i za nagradnu lutriju. Školska zadruga je izložila svoje slastice i ukrasne artikle na prodaju.

Igre su započele: graničari, potezanje konopa, skakanje u vrećama, štafeta s jajima, križić-kružić, mastermind – svatko se pronašao u nekoj aktivnosti, a neki su se okušali u više različitih igara. Došlo je vrijeme i za modnu reviju: na školskom travnjaku redala su se nasmiješena lica malih manekenki i pokojeg manekena u proljetnim izdanjima. Šlag na kraju je bio trenutak kada su tajnica i računovođa zakoračili na modnu pistu.

Dugoočekivana lutrija je započela iza 11 sati. Podijeljeno je više od 40 nagrada – svim sretnim dobitnicima čestitamo, a ostalima želimo više sreće drugi put. Završnica dana škole bila je u nogometnoj utakmici u kojoj su snage odmjerili djelatnici škole ( i njihovi „simpatizeri“) i učenici. Bilo je napeto do samog kraja, a pobjeda je zasluženo pripala u ruke učenika. Na mladima svijet ostaje!

Zahvaljujemo svim organizatorima, voditeljima, kuharicama i svim sudionicima proslave Dana škole. Onima koji nisu bili predlažemo da pogledaju foto-galeriju i da nam se pridruže dogodine.

 

6. lipnja 2022.

Izlet područnih škola u Zadar

Zadnjeg dana mjeseca svibnja učenici PŠ Ruda i PŠ Udovičići zaputili su se sa svojim učiteljicama na jednodnevni izlet u Zadar. Oduševljenje je bilo veliko iz razloga što je učenicima, zbog nepovoljne epidemiološke situacije prethodnih godina, ovo bio prvi školski izlet. Posjetili su Nin i obišli solanu uz stručnog vodiča te nakon ručka krenuli put Zadra. Na rasporedu je bio obilazak Muzeja antičkog stakla i Muzeja iluzija u kojima su učenici zakoračili u svijet prošlosti, umjetnosti i mjesta gdje se susreću stvarnost i mašta. Nakon muzeja, uz stručno vodstvo, uslijedio je posjet najpoznatijoj crkvi predromaničkog doba - sv. Donata te obilazak Morskih orgulja i Pozdrava Suncu. Uz pjesmu koju stvaraju šumovi valova, učenici su ostatak sunčanog dana iskoristili za razgledavanje stare jezgre grada, fotografiranje i rashlađivanje ukusnim sladoledima. Obogaćeni dojmovima i novim spoznajama, sretni i zadovoljni vratili su se svojim kućama.
 

6. lipnja 2022.

Ekskurzija učenika osmih razreda

Ove godine na ekskurziju smo putovali u Dubrovačko primorje i na otok Korčulu. Iz Otoka smo krenuli u jutarnjim satima. Na ulazu u Makarsku nalazi se Svetište Gospe Lurdske - Vepric gdje smo se zaustavili prije nego smo krenuli prema Pelješcu. Uskoro smo stigli u srednjovjekovni gradić Ston, čija povijest seže u daleko doba Dubrovačke Republike i vidjeli najduži očuvani kameni zid u Europi. U Trstenom smo vidjeli 450 godina staro stablo azijske platane koje je zbog svoje visine, starosti i ljepote postalo turistička atrakcija. U popodnevnim satima smo stigli u Dubrovnik, smjestili se u hotel i požurili na kupanje. U razgledavanje grada smo pošli sljedeći dan. Divili smo se prekrasnom pogledu s gradskih zidina i slušali zanimljive priče o njegovoj prošlosti, a u Dubrovniku svaki kamen priča svoju priču. Treći dan smo se uputili prema Orebiću gdje nas je čekao brod kojim smo otplovili do Korčule, povijesnog utvrđenog grada okruženog zidinama. Posjetili smo i rodnu kuću svjetskog putnika i istraživača Marka Pola, a u Muzeju grada Korčule slušali o životu starih Korčulana. Brodom smo se vratili u Orebić te nastavili vožnju prema Otoku, a kući smo stigli u večernjim satima. Ovo putovanje nam je jedno dragocjeno iskustvo koje ćemo dugo pamtiti.
 

25. svibnja 2022.

Digitalna knjiga - projekt uoči DANA ŠKOLE

Učenici četvrtog razreda na satu informatike učili su izrađivati digitalne knjige. Povodom dana naše škole, učenice Mirna Milanović Litre i Ema Šimunović kreirale su vlastitu digitalnu knjigu koja prati pustolovine glavnog lika Kamenka. Pogađate li po čemu je dobio ime? Pogledajte što je sve zadesilo Kamenka Kamenkića te saznajte kako je nastala osnovna škola Kamešnica. LINK: https://read.bookcreator.com/5si8fj4ZL-VNsemtijQvACCiz_xmqm3t2MRQhbWkmN8/1JYm2sK-RAmLeRHpokbO3A
 

13. svibnja 2022.

TERENSKA NASTAVA: Posjet učenika osmih razreda Vukovaru

U ranim jutarnjim satima krenuli smo iz Otoka prema Vukovaru - mjestu posebnog domovinskog pijeteta. U Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar stigli smo oko podne i odmah počeli s obilaskom izložbenih postava povezanih sa sjećanjem na Domovinski rat i tragediju ovog grada. Obnovljeni vukovarski vodotoranj posjetili smo u popodnevnim satima. S ovog simbola stradanja, ali i novog života divili smo se prekrasnoj panorami grada na ušću rijeke Vuke u Dunav. Sljedećeg dana posjetili smo memorijalna mjesta. Na Mjestu sjećanja- Vukovarska bolnica 1991. vidjeli smo multimedijsku prezentaciju o bolnici tijekom opsade Vukovara i vjernu rekonstrukciju podruma tijekom opsade grada. Nakon toga smo se uputili prema crkvi sv. Filipa i Jakova. U dvorani Pastoralnoga centra sv. Bone pogledali smo film o stradanju grada, a onda posjetili staklenu spomen-ploču s popisom vukovarskih žrtava u Domovinskome ratu. Odmah smo primijetili imena naših sugrađana, Ivice Poljaka i Andrije Alčića. Pred zgradom Spomen doma hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti dočekao nas je tenk koji simbolizira neprijatelja kojeg su slomili hrabri branitelji te bista Blage Zadre, vukovarskog zapovjednika i heroja. Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata gdje je ekshumirano 938 tijela danas počiva 938 križeva, a u sredini spomenika gori vječni plamen za sve žrtve. I mi smo za njih upalili svijeću te krenuli prema Spomen domu Ovčara koji je također mjesto ratnih zločina. Na stropu je postavljena po jedna žaruljica za svakog ubijenog i nestalog, a svijetle u mraku jer su se zločini događali noću. U masovnoj grobnici pored spomen doma pronađeno je više od 200 pacijenata i članova medicinskoga osoblja iz vukovarske

bolnice. Na križu pored spomen-ploče nalaze se tisuće krunica, a za svaku žrtvu posađen je po jedan grm. I ovdje smo upalili svijeću te krenuli u Muzej vučedolske kulture. Tu smo se uvjerili koliko je ovaj kraj u dalekoj prošlosti utjecao na današnji život i koliki su bili civilizacijski dosezi vučedolske kulture. Nakon posjeta Gradskom muzeju u prostoru dvorca Eltz krenuli smo prema autobusima. Sa sjetom u srcima, ali i vjerom u sve ljepšu i vedriju budućnost ovog napaćenog grada pošli smo kući. Nadamo se da smo i sami svojom vedrinom i dobrim raspoloženjem doprinijeli toj budućnosti. Život se ponovo vratio i, kako nam je rekao svećenik u crkvi sv. Filipa i Jakova, Vukovar su ljudi koji su se u njega vratili, a sve građevine koje su u njemu obnovljene tu su radi njih.

 

13. svibnja 2022.

PROJEKT: Izmišljena država

Učenici 4.c razreda, nakon što su obradili sve države – članice Europske unije, dobili su od svoje učiteljice Kate Šimunović zanimljivi zadatak: osmisliti zastavu i grb svoje zamišljene države. Doznavši kako se svaka država simbolično predstavlja zastavom, a grbovi također nose neko značajno obilježje naroda, grada ili obitelji – dali su si mašti na volju. Tako su nastale države neobičnih imena: Igraonija ( država u kojoj se djeca igraju), Pascrtnja ( bave se crtanjem i izradom crtaćeg pribora ), Lavandonija ( uzgoj lavande i smilja ), Krunalas (poljoprivreda ). Osmislili su grbove, zastave, legende i način života svojih država, a koliko su bili kreativni, možete provjeriti u našoj fotogaleriji.
 

9. svibnja 2022.

TERENSKA NASTAVA - Izložba Vlahe Bukovca u Zagrebu

7. svibnja učenici 6. a,7. a i b razreda u pratnji svojih razrednica i knjižničarke uputili su se na jednodnevni izlet u Zagreb. Povod je bio druga izložba iz ciklusa slikara Vlahe Bukovca pod nazivom Korijeni i krila. Stigavši u Zagreb, učenici su se upoznali sa starom jezgrom grada: od Trga bana Jelačića, Zagrebačke katedrale, preko Dolca, Kamenitih vrata do crkve sv. Marka i Hrvatskog sabora. Unatoč oblačnom vremenu, iskoristili su priliku za zajedničku fotografiju na Gornjem gradu gdje se pruža pogled na zagrebačku panoramu. Slikali su zajedno s Matošem na klupi, provozali zagrebačkom uspinjačom i prošetali Ilicom - najpoznatijom i najdužom ulicom naše metropole. Nekolicinu pospanih učenika do kraja je razbudio grički top –koji se oglasio točno u podne i nagovijestio učenicima slobodno vrijeme do popodnevnog početka izložbe.

Oko 16 sati okupili su se ispred Klovićevih dvora kako bi se pobliže upoznali sa stvaralaštvom najznačajnijeg hrvatskog slikara na prijelazu iz 19. u 20. st. s naglaskom na njegovo zagrebačko, cavtatsko i bečko razdoblje. Iznenadili su se velikim brojem realističnih portreta koji su ih promatrali sa zidova zatamnjenih dvorana te im se, na trenutak učinilo, kako su zakoračili u hrvatsku povijest i družili se s mnogim uglednim obiteljima, carevima i umjetnicima.

Prepuni dojmova, zadovoljni i raspjevani uputili su se autobusom prema Otoku u ranim večernjim satima.

 

3. svibnja 2022.

PROJEKT: Dječaci i djevojčice koji su promijenili svijet

Školska stručna služba je i ove godine nastavila s projektom Dječaci i djevojčice koji su promijenili svijet u šestim razredima naše škole. Cilj projekta bio je upoznati životni put poznatih i uspješnih ličnosti iz područja znanosti, sporta i umjetnosti na temelju knjiga u knjižnici ( Dječaci i djevojčice koji su promijenili svijet, Umovi koji su promijenili svijet) i interneta. Svaki učenik 6.a i 6.b je dobio za zadatak proučiti jednu osobu iz knjige, predstaviti je prezentacijom u 1. osobi na satu razrednika. Razred, stručna služba i razrednici bi na kraju predstavljanja iznijeli svoje mišljenje, komentare i pitanja. Učenici su na ovaj način razvijali svoju opću kulturu, umijeće javnog govora te se upoznali s trnovitim putem odrastanja znamenitih osoba koji su upravo svladavanjem životnih teškoća, upornim trudom i talentom zadužili čovječanstvo.

 

2. svibnja 2022.

IZVANUČIONIČKA nastava posebnog odjela

Učenici posebnog razrednog odjela jedan dan učionicu su zamijenili livadom, a bilježnice i listiće prigodnim radionicama i igrama.
Na prekrasnoj livadi pokraj Cetine imali su prilike vidjeti živi svijet uz tekućice o kojima su učili proteklog mjeseca. Nakon potrage za plastičnim jajima, ponovili su nastavni sadržaj odgovarajući na pitanja koja su se unutra skrivala. S obzirom da su već iskusni u kuhanju i pripremi slastica u školskoj kuhinji, ovaj put odlučili su se okušati u pripremi obroka u prirodi. Kao pravi prirodnjaci, na naoštrene štapove nataknuli su hrenovke i ispekli ih na vatri. Sami su pripremili kruh i namaze te uživali u samostalno pripremljenoj marendi.
Bilo je to jedinstveno i nezaboravno iskustvo kojeg jedva čekaju ponoviti.

 

26. travnja 2022.

PROJEKT " Žene u znanosti"

U okviru STEM weeka, u Galeriji Sikirica u Sinju, održala se interaktivna izložba na temu žena koje su dale značajan doprinos u znanosti i društvu pod imenom Žene u znanosti. Ovom projektu su se odazvale mnoge učiteljice osnovnih i srednjih škola Cetinskog kraja. Među njima je i učiteljica Gordana C.Sule koja je dobila zadatak da sa odabranim učenicama audiozapisom predstavi američku biologinju Rachel Carson – preteču modernog pokreta za zaštitu okoliša. Snimljeni audiozapis na hrvatskom i engleskom jeziku možete poslušati u nastavku i pobliže se upoznati s ovom priznatom znanstvenicom.
 

26. travnja 2022.

DAN engleskog jezika

Učenici nižih razreda naših triju škola igrom i zabavom obilježili su Dan engleskog jezika. Zajedno sa svojim učiteljicama sudjelovali su u nizu aktivnosti od imenovanja dijelova tijela i njihove službe na engleskom jeziku do objašnjenja kako nastaje duga. Učenici viših razreda pomogli su urediti veliki pano u školskom holu i s učiteljem izradili prezentaciju o važnosti učenja engleskog jezika. Ovaj dan ( 23.4. ) ujedno je i godišnjica rođenja i smrti Williama Shakespearea, stoga su među brojnim citatima Williama Shakespearea pronašli i zabilježili njima najzanimljivije. U prilogu možete pogledati fotografije i videa snimljena u našim područnim školama. Na kraju, svim govornicima engleskog jezika i onima koji će to tek postati - želimo HAPPY ENGLISH DAY!
1 2
 
 

25. travnja 2022.

DAN planeta Zemlje

22. travnja obilježavamo Dan planeta Zemlje s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja Zemlje – našeg jedinog „doma“ te problemima vezanim za globalno onečišćenje okoliša, ali i pronalaska rješenja za njegovu zaštitu.

Iz tog razloga, učiteljica 3.a razreda je s učenicima uredila pano u školskom holu, skupina Malih geografa oblikovala je mali pano ispred učionice geografije u svrhu poticanja na razmišljanje i djelovanje kako naš planet učiniti održivijim i ugodnijim za život. Učenici 1.d/3.d PŠ Udovičići su na inicijativu učiteljice reciklirali stari papir izradivši novi kojeg su ukrasili porukama vezanim uz očuvanje našeg planeta.

 

14. travnja 2022.

Uskrsna čestitka

Ususret nadolazećim blagdanima, učiteljice Likovne kulture su nam obogatile školski interijer šarenim simbolima Uskrsa. Obojana jaja, koke i zečevi sjaje se u proljetnim nijansama i nagovještavaju početak novog života.

Ovom veselom blagdanskom razglednicom svim učenicima, roditeljima i djelatnicima škole želimo sretan i blagoslovljen Uskrs!

 

12. travnja 2022.

Uskrsni sajam zadruge Blaga Kamešnice

11. travnja na Trgu dr. Franje Tuđmana održao se uskrsni sajam učeničke zadruge Blaga Kamešnice. Lijepo vrijeme poslužilo je da proizvodi, koje su oblikovali učenici i učitelji pod vodstvom učiteljice Ines Vidović Barbarić, zablistaju u punom sjaju. Nadamo se da je svatko pronašao neku sitnicu za sebe i tako obogatio blagdansko ozračje u svom domu. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u izradi i kupovini naših ukrasnih i prehrambenih artikala.
 

11. travnja 2022.

MJESEC dječje knjige

„Bajke leže u meni poput sjemenki; potreban je samo dašak vjetra, zraka sunca ili kap gorčine pa da se rastvore u cvijet.“

H. CH. Andersen

Povodom rođendana slavnog H.C. Anderesna (2.4.1805.) u Mjesecu dječje knjige učiteljica Tina M. Trapo i knjižničarka osmislile su mini-projekt inspiriran poznatim Andersenovim klasicima Ružno pače i Carevo novo ruho.

Knjižničarka je posjetila 2. d razred PŠ Udovičići, a oni su idući tjedan uzvratili posjet školskoj knjižnici. Zajedno su odslušali poznate bajke praćene prezentacijom, bojali nacrtane predloške iz priča, rješavali labirinte, uočavali razlike među slikama, okušali se u scenskoj adaptaciji teksta i izrađivali originalne straničnike. Vjerujemo da će ovakva kreativna suradnja pomoći našim drugašima da zavole čitanje i da im se vječne Andersenove životne pouke urežu u pamćenje i srca.

 

9. travnja 2022.

USKRSNI SAJAM ŠKOLSKE ZADRUGE

Pozivamo drage sumještane i djelatnike škole da posjete uskrsni sajam naše školske zadruge Blaga Kamešnice koji će se održati u ponedjeljak (11. travnja ) na Trgu dr. Franje Tuđmana s početkom u 9 h. Dođite, razgledajte ponudu i podržite naš rad kupnjom sitnice koja će obogatiti vaš uskrsni stol.
 

7. travnja 2022.

HUMANITARNA USKRSNA AKCIJA

Na inicijativu volonterskog kluba u našoj školi pokrenuta je humanitarna akcija prikupljanja prehrambenih namirnica i higijenskih potrepština za potrebite obitelji našeg kraja. U srijedu smo sve prikupljeno donirali Caritasu u Sinju. Zahvaljujemo svima koji su se odazvali ovoj plemenitoj akciji i još jedanput pokazali svoje veliko srce.
 

30. ožujka 2022.

IZVANUČIONIČKA nastava PŠ Udovičići i PŠ Ruda

U sklopu izvanučioničke nastave, učenici PŠ Ruda i PŠ Udovičići su 14. ožujka zajedno sa svojim učiteljicama posjetili Muzej Sinjske alke. U sklopu edukativnog dijela pogledali su kratki film o velikoj pobjedi Sinja nad Turcima te uz stručno vodstvo obišli cijeli Muzej. Nakon obilaska uslijedila je likovna radionica te trčanje Alke u kojoj je pobjednik dobio simboličan poklon od djelatnika Muzeja.

Završivši razgledavanje i radionice, krenuli su u park u kojem su se odmorili i doručkovali te se pripremili za odlazak u Gradsko kino gdje je na rasporedu bila animirana komedija Crvena panda. Uživali su u zgodama i nezgodama tinejdžerice Mei Lee i njenim preobrazbama u ogromnu crvenu pandu u trenutcima uzbuđenja ili stresa. Učenici su bili sretni i zadovoljni što im se ukazala prilika za ovakvim vidom nastave i druženja te se nadaju da će im povoljna epidemiološka situacija omogućiti još ovakvih 'izleta' i susreta.

 

25. ožujka 2022.

PROJEKT "Biosigurnost i Biozaštita"

Izbijanjem pandemije koronavirusa, uočena je važnost dodatne edukacije učenika i školskih djelatnika o problemu važnosti očuvanja ljudskog zdravlja i prevencije zaraznih bolesti. Iz tog razloga su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje zajedno s vodećim zdravstvenim ustanovama u RH pokrenuli projekt Biosigurnost i biozaštita koji za cilj ima upoznavanje učenika s načinima sprečavanja širenja zaraznih bolesti, odgovornost prema vlastitom i tuđem zdravlju, analiza potencijalnih opasnosti i načinima prevencije te popularizacija znanosti. Projektu su se odazvale brojne osnovne i srednje škole, među ostalim i učenici 6.a razreda OŠ Kamešnica s mentoricom Gordanom Cecić -Sule. Na zadanu temu „Vlastiti dom kao izvor zaraze“ proveli su malo znanstveno istraživanje temeljem kojeg su napravili plakat i snimili video. Budući da su prošli dalje na županijskom natjecanju, želimo im puno sreće na državnoj razini!

 

22. ožujka 2022.

DAN ŠARENIH ČARAPA

Prvog dana proljeća u našoj školi smo obilježili Dan šarenih čarapa tj. Svjetski dan osoba s Down sindromom. 21. ožujka simbolični je datum za Down sindrom koji je karakterističan po tome što se na 21. paru kromosoma pojavljuje jedan kromosom viška. Djeca sa Down sindromom su drugačija i mi, nošenjem šarenih čarapica im pružamo podršku i poručujemo kako bi ovaj svijet bio znatno siromašniji da nema njihovog iskrenog smijeha, topline i bezazlenosti. Razlike nas ne dijele, već obogaćuju naš svijet.
 

15. ožujka 2022.

DAN broja PI

14. ožujka obilježava se Svjetski dan broja pi koji se definira se kao omjer opsega i promjera kruga. Broj π je beskonačan, ali ga zaokružujemo na dvije decimale i iznosi 3.14. ( otud i datum proslave ). Pojavljuje se u mnogim matematičkim formulama ( površina kruga i elipse, obujam kugle, valjka i stošca), usko je vezan uz atome i valove te kao takav utkan u tkivo svemira. Zanimljivost je i datum rođenja slavnog fizičara Alberta Einsteina koji je poklapa s brojem pi.

Tim povodom su učenici sedmih i osmih razreda naše škole izradili zanimljivu prezentaciju vezanu uz broj pi ( koju smo imali prilike vidjeti u školskom holu ) te izradili zanimljive gradske panorame prikazavši nebodere od kojih je svaki predstavljao određenu znamenku broja pi.

 

4. ožujka 2022.

DAN ružičastih majica

3. ožujka ( s malim zakašnjenjem zbog zimskih praznika ) obilježili Dan ružičastih majica u našoj školi. Prisjetili smo se različitih oblika vršnjačkog nasilja i odlučno mu rekli NE! Volonterski klub je oslikao kamenčiće različitih oblika i ukrasio ih pozitivnim porukama te ih sakrio u školi. Na ovaj način su učenicima predstavili izazov da kamenčiće pronađu, proslijede ih dalje šireći val mira i dobrote. Voditeljice Volonterskog kluba su osmislile slagalicu čije dijelove su sakrile u učionice razredne nastave i posebnog odjela. Nađene puzzlice učenici su zalijepili na veliki pano u školskom holu i otkrili sve stihove prigodne pjesme:

„Svijet je dom svakog živog bića,
Nije važno komu se to sviđa.
Ne moramo voljeti sve i svih
Ali ni dijeliti se na nas i njih.
Tolerancija je poštenje i dobrota
A nasilje za svakog prava je strahota.
Lijepa riječ ili dobra gesta
U svakom trenutku ima mjesta.
Svaki dan je Dan ružičastih majica
Uljepšati ga nekom nek' ti bude motivacija!“

Pred sam kraj velikog odmora, tople sunčane zrake iskoristili smo za grupnu fotografiju na livadi ispred škole. PŠ Udovičići i Ruda su se također pridružili obilježavanju ovog dana oslikavajući ružičasta srca i majice, a izborna informatička grupa nam je proslijedila svoj kratki “ružičasti“ video.

Djelić naše proslave ljubavi, mira i tolerancije možete provjeriti u priloženoj fotogaleriji.

 

2. ožujka 2022.

DANI HRVATSKOG JEZIKA

Dani hrvatskoga jezika su manifestacija koja se obilježava u RH od 1997. godine s ciljem očuvanja i njegovanja materinskog jezika i bogate jezične kulturne baštine. Traju od 21. veljače do 17. ožujka.

Na inicijativu aktiva učitelja hrvatskog jezika, učenici 6.a i 8.b su izrađivali ukrasni nakit napravljen od glagoljičnih slova koristeći se različitim materijalima. Maštovite medaljone su izvjesili u školskom holu.

 

21. veljače 2022.

VEČER LJUBAVNE POEZIJE

„Ne volim te zbog izgleda ili tijela, već zato što pjevaš pjesmu koju samo ja čujem“
Oscar Wilde

U mjesecu zaljubljenih, točnije 17.2. 2022. održala se Večer ljubavne poezije u našoj školi. U romantičnom ozračju polivalentne dvorane ispunjene mirisnim svijećama, crvenorozim srcima i cvijećem, redale su se recitacije najljepših ljubavnih stihova popraćene instrumentalnom pratnjom. Učenici i djelatnici škole su nas uveli u svijet prepun čežnji, zapletenih ljubavnih odnosa u svim njenim oblicima: od one neuzvraćene, bolne pa sve do ispunjene i vječne ljubavi. Učiteljica glazbene kulture nas je ugodno iznenadila s nekoliko interpretacija poznatih glazbenih uspješnica koje je izvela zajedno s učenicima.

U zadnjem dijelu programa uslijedio je natjecateljski zadatak u kojem su se učenici okušali u stvaranju poezije tvoreći stihove u kojima su morali koristiti zadane pojmove ljubavne tematike. Dok je stručni žiri ocjenjivao najbolje uratke, učiteljica kemije nam je približila zanimljivosti iz života najpoznatijih ljubavnih parova kroz povijest.

Naposljetku su najuspješniji „stihoklepci“ dobili poklone od stručnoj žirija, ali i od zastupnice Školske knjige koja je nagradila simboličnim poklonom sve natjecatelje ove manifestacije. Pri kraju susreta zasladili smo se kolačima, uštipcima i tortama koju su za nas pripremili naši djelatnici i sumještani. Još jednom veliko hvala glavnoj organizatorici ove večeri učiteljici Mariji Perković.

Što reći osim – bila je to poslastica za dušu i tijelo!

 

2. veljače 2022.

STOTI DAN ŠKOLE

100. dan škole obilježava se tradicionalno u veljači u brojnim europskim državama. Cilj ovog projekta je da učenici kroz igru i razne aktivnosti ostvaruju odgojno – obrazovne ciljeve i ishode u skladu s nastavnim planom i programom. Posebno važno je da samostalnim i timskim radom razvijaju socijalne i građanske vještine.
Ovaj dan je važan svim učenicima, a posebno najmanjima koji su „preživjeli“ prvih 100 dana škole, koji su već 100 dana u školi, i koji su 100 dana pametniji.  Dan bez knjiga! Tako je zamišljen ovaj dan. Može li bolje? S pernicom, škarama i ljepilom u malim ruksacima, naša avantura je mogla započeti. Veliko se iščekivanje  moglo osjetiti na licima svih učenika koji su sudjelovali u projektu jer ni onaj od lani još nisu zaboravili.  Ove godine su se u projekt uključile učiteljice iz centralne škole: Ivana Perković, Ivana Porobija i Ljuba Grgat sa svojim učenicima te učiteljica iz PŠ Ruda, Antonija Varvoda kao i učiteljica iz PŠ Udovičić Tina Milanović Trapo, sa svojim učenicima.  Učiteljice su  nastavni dan započele raznim aktivnostima, svaka u svom odjeljenju. Pjevala se himna -„100. dan škole“, izrađivale su se naočale, krune i kravate u obliku broja 100, čitala se sliko priča - „Stoti dan škole“, bojala se bojanka u obliku broja 100, rješavalo se 100 matematičkih zadataka, oblikovalo se tijelima broj 100, ispunjavao listić – Danas mi je 100. dan u školi, popunjavala osmosmjerka riječima koje su sebi sadrže riječ 'sto'…. Kako su naši učenici to sve hrabro „preživjeli“, prije svega se i zabavili, trebalo ih je i nagraditi. Kako drugačije nego diplomama - „za uspješnih 100 dana u školi“ i bedževima - „preživjeli prvih 100 dana“. Zvono posljednjeg školskog sata je došlo prije nego smo postali svjesni da je kraj još jednog stotog dana škole. Glavno pitanje, na odlasku, je bilo:  „Kad će opet stoti dan?“ Bilo je zabavno, bilo je veselo, bilo je nezaboravno, baš kao što pjesma kaže: „Stotine đaka, sto učiteljica, stotine osmijeha, zari nam lica“. SRETAN NAM 100. DAN ŠKOLE!

 

2. veljače 2022.

PLAN upisa u prvi razred osnovne škole u školskoj godini 2022.-2023. OBAVIJEST roditeljima

1. Školski obveznici za prijavu u prvi razred osnovne škole u školskoj godini 2022./2023. na području Splitsko-dalmatinske županije su:

1. djeca rođena od 1. travnja 2015. do 31. ožujka 2016. godine

2. djeca kojima je za školsku godinu 2021./2022. rješenjem odgođen upis u prvi razred osnovne škole

- Iznimno u prvi razred osnovne škole mogu se upisati i djeca rođena od 1. travnja 2016. godine do 31. prosinca 2017. za koju roditelji odnosno staratelji žele ostvariti pravo na prijevremeni upis u prvi razred osnovne škole.

Prijava djece dorasle za upis u prvi razred osnovne škole u školskoj godini 2022./2023. provodit će se elektronskim putem u razdoblju od 7. do 17. veljače 2022. godine na obrascu PRIJAVA ZA PREDUPIS objavljen na web stranici Ureda državne uprave SDŽ https://upisi.dalmacija.hr/Odgovori_add.asp

Dijete se prijavljuje za upis u školu prema prebivalištu odnosno upisnom području škole (matična škola), gdje se vrši utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta za upis (testiranje).

Nakon obavljene prijave djeteta Uredu, roditelji odnosno staratelji će biti obaviješteni o terminima testiranja putem predškolskih ustanova ili telefonom u razdoblju od 3. do 10. ožujka 2022. godine te nisu obvezni dolaziti u školu.

Potrebna dokumentacija: OIB, kopija domovnice i rodnog lista (vrijede bez obzira na datum izdavanja).

PRIJEVREMENI UPIS

· Za prijevremeni upis roditelj odnosno staratelj, osim prijave online, podnosi i zahtjev Uredu državne uprave na Obrascu 6 na e-mail adresu Matea.Bilic@dalmacija.hr i/ili Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Sinj, Dragašev prolaz 24, najkasnije do 31. ožujka 2022. godine.

- Roditelj dostavlja školi i Mišljenje stručnog tima predškolske ustanove u razdoblju od 3. do 10. ožujka 2022. godine

ODGODA UPISA

· Za odgodu upisa za školsku godinu 2022./2023. ne podnosi se zahtjev već je potrebno u online prijavi označiti: „najava za odgodu upisa“

PRIVREMENO OSLOBAĐANJE OD UPISA U PRVI RAZRED

· Za dijete kojemu je rješenjem odgođen upis u šk. god 2021./2022. radi težih oštećenja zdravlja ili ima višestruke teškoće, roditelj odnosno staratelj treba zatražiti privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred osnovne škole.

· Za privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred, roditelj odnosno staratelj podnosi zahtjev Upravnom odjelu na Obrascu 6

Osim zahtjeva roditelj obvezno dostavlja medicinsku dokumentaciju te se obvezno javlja stručnoj službi škole.

OBAVIJEST O UPISU

NAPOMENA: Ukoliko roditelji, iz bilo kojeg razloga nisu u mogućnosti izvršiti prijavu elektronskim putem, za pomoć se mogu obratiti pedagoginji i psihologu na telefon 834-417.

Stručna služba škole
 

24. siječnja 2022.

OBAVIJEST učenicima i roditeljima

Zbog pogoršane epidemiološke situacije na području općine Otok na prijedlog Učiteljskog vijeća a uz suglasnost liječnice školske medicine, osnivača škole i lokalnog stožera civilne zaštite od sutra, 25. siječnja viši razredni odjeli prealaze na nastavu na daljinu (model C).

Učenici od 1. do 4. razreda nastavu i dalje prate u školi.

 

22. prosinca 2021.

Božićna čestitka

Božićni duh ušuljao se na mala vrata i, ne kršeći epidemiološke mjere, prožeo nadom, radošću i optimizmom svaki kutak naše škole.
Provjerite blagdansko ozračje u našim učionicama i hodnicima putem božićne video čestitke. Svim učenicima, roditeljima i djelatnicima želimo čestit Božić i uspješnu Novu godinu!

VIDEO ČESTITKA

 

21. prosinca 2021.

Mala online božićna priredba

Nepovoljne epidemiološke prilike nisu spriječile naše učenike da zajedno sa svojim učiteljicama osmisle male igrokaze, pjesme, recitacije i plesove na temu Božića, radosti i iščekivanja koje ono sa sobom nosi. Nadamo se da ćete uživati u priloženim video uratcima te da će i vas zaraziti pozitivnost i lepršavost blagdanskog ugođaja.
/ Božić u Rudi / Božićna noć /
 

21. prosinca 2021.

Reciklažna radionica u PŠ Ruda

Učenici PŠ Ruda zajedno s učiteljicom Katom Šimunović su u okviru druge reciklažne radionice oblikovali maštovite poklone te i nama proslijediti upute.
„Ako vam je ostalo keramičkih pločica, nemojte ih bacati. Uzmite akrilne boje, čačkalice, tanke kistove, osmislite motiv i nacrtajte.Sve premažite lakom da se zaštiti. Na poleđinu zalijepite kopču kojom ćete objesiti svoju novu sliku na zid. I eto prigodnog poklona!“- poručuju kreativci iz Rude.

 

10. prosinca 2021.

Posjet Muzeju Cetinske krajine

Učenici petih razreda zajedno s njihovim učiteljicama Marinom Sikiricom i Ines Vidović Barbarić posjetili su Muzej Cetinske krajine. Na ulazu ih je dočekala kustosica muzeja gđa Anita Librenjak koja ih je provela kroz sami muzej. Uz edukativni dio gdje su se upoznali s postavom sinjskog muzeja vezanog za razdoblje od najstarije povijesti do antike i modernog doba, učenici su sudjelovali i u radionici u kojoj su u ovo adventsko vrijeme izrađivali i prigodne božićne ukrase. Također u okviru manifestacije “Advent u Sinju 2021.“ slušali su predavanje o pučkim običajima, povijesnim izvorima i štovanju sv. Lucije u Dalmaciji. Nakon završenog razgledavanja, učenici su kupili suvenire kao podsjetnik na eudukativno-zabavnu radionicu u muzeju.
 

9. prosinca 2021.

"Reciklirano" božićno drvce u PŠ Ruda

Učenici 4. razreda PŠ Ruda zajedno s učiteljicom Katom Šimunović izradili su neobično božićno drvce. Grančice su omotali aluminijskom folijom, ukrase oblikovali od vune i konca, dok su staklene kuglice umotali u krpice. Doznali su kako za blagdanski ugođaj ne treba mnogo novaca, već se od postojećih materijala, uz malo truda i volje, može mnogo toga napraviti i oplemeniti naše okruženje.
 

9. prosinca 2021.

BOŽIĆNI sajam školske zadruge

7. prosinca na Trgu dr. Franje Tuđmana školska zadruga Blaga Kamešnice organizirala je božićni sajam na kojem su izložili svoje rukotvorine od adventskih vijenaca, mirisnih sapuna, ukusnih medenjaka, božićnih čestitaka, ukrasa za bor i oslikanih teglica….Nadamo se da je svatko uspio pronaći nešto za sebe i tako pomogao radu naše zadruge.
 

9. prosinca 2021.

Večer MATEMATIKE

Dragi učenici, roditelji i svi ostali!
Pozivamo vas na Večer matematike koja se, nažalost, opet održava u virtualnom okruženju!
Nadamo se da ćete uživati i lijepo se zabaviti!

Link za ulaz: ttps://view.genial.ly/619fe43580dcc40de754e152/interactive-image-vecer-matematike-2021

 

6. prosinca 2021.

POZIVNICA za božićni sajam

Pozivamo sve Otočane i Otočanke na božićni sajam školske zadruge Blaga Kamešnice u utorak, 7. 12. u 9:30 na Trgu dr. Franje Tuđmana. Obogatite božićni ugođaj u vašem domu kupovanjem proizvoda iz raznolike blagdanske ponude naših zadrugara. Veselimo se vašem dolasku!
 

1. prosinca 2021.

Međunarodni dan volontera

Ususret Međunarodnom danu volontera koji se obilježava 5. prosinca, volonterski klub je organizirao dobrotvornu prodaju u školskom holu. Akcija pod nazivom Veseli kolačići je uključila prethodno pečenje i ukrašavanje kolača u školskoj kuhinji kako bi vratili osmijeh potrebitima – budući da sav prihod od prodaje ide za siromašne obitelji našeg mjesta. Zahvaljujemo školskim volonterima i njihovim voditeljicama što su nam uz slatki zalogaj omogućili priliku da nekome, tko je zaista u potrebi, pomognemo.
 

24. studenog 2021.

SUDOKU natjecanje

Hrvatska Mensa, uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje, organizirala je natjecanje u rješavanju sudoku zadataka za učenike osnovnih i srednjih škola, a dio ovog natjecanja jesu i učenici naše škole. Za razliku od prethodnih godina kada se sudoku natjecanje odvijalo samo za škole na području Dalmacije od ove školske godine sudoku natjecanje postaje natjecanje na državnoj razini. Dana 25. listopada u našoj školi organizirano je školsko natjecanje u dvjema kategorijama: BISTRIĆI i KADETI. U kategoriji BISTRIĆI sudjelovala su četiri učenika pod mentorstvom učiteljica Ivana Porobija i Josipa Kunac, a posebno ističemo i pohvaljujemo učenicu Emu Šimunović koja se plasirala na regionalno natjecanje. U kategoriji KADETI sudjelovalo je šesnaest učenika od 5.- 8. razreda pod vodstvom učiteljica Ivana Čerina i Jelena Crnjac, a posebno pohvaljujemo sljedeće učenike: Jelena Jaka Đula, Mia Vuleta, Jakov Marinović i Marin Vugdelija koji su plasirani na regionalno natjecanje. Zbog trenutne epidemiološke situacije izazvane virusom COVID19 regionalno natjecanje provedeno je 13. studenog u matičnoj školi. Čestitamo svim učenicima na postignutim rezultatima, a posebno smo ponosni na učenicu 5.b razreda, Miu Vuleta koja se plasirala na državno natjecanje. Zahvaljujući vlastitom trudu i motiviranosti postala je dijelom 40 najboljih natjecatelja među više od 5 000 učenika diljem Hrvatske. Državno natjecanje biti će održano 4. prosinca u Hotelu Olympia u Vodicama.

 

17. studenog 2021.

DAN sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

18.11. obilježavamo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Vukovar je mjesto posebnog pijeteta zbog svoje povijesne uloge u stvaranju neovisne države Hrvatske i simbol hrabrosti u Domovinskom ratu. Naša škola se plakatima, tekstovima i prezentacijom prisjetila svih vukovarskih branitelja i stradalnika, a kupovinom svijeća udruge Utis - koje ćemo ovih dana zapaliti - pomogla vukovarskom vrtiću. Odajmo svi počast Gradu Heroju s molitvom i nadom da se rat više nikada ne ponovi.

 

15. studenog 2021.

Literarna grupa inspirirana jeseni

Svake godine u isto vrijeme zlatnožuti listovi, dozrele bobice u vinogradu, žirevi na šumskom proplanku šapuću - jesen je tu. Veseli nas, pozdravlja iz svakog kutka. Prevrtljivo se izmjenjuju kiša i sunce. Učenici 3.b razreda iz Literarane grupe nisu mogli odoljeti toj raskoši, te su inspirirani tim ljepotama učinili jesen još ljepšom. Pročitajte njihove pjesme i sastavke.
 

12. studenog 2021.

Razvijanje emocionalne pismenosti i unapređivanje mentalnog zdravlja - projekt "Pretežno vedro"

Učenici petih razreda naše škole i ove godine su sudjelovali na županijskom natjecanju iz edukativne igre „Pretežno vedro“ - inicirane od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, a koji za cilj ima razvijanje emocionalne pismenosti i unapređenje mentalnog zdravlja djece i mladih. Zbog epidemije Covida-19, natjecanje se odvijalo online. Osim individualnog testa, svaka škola je dobila za zadatak snimiti kratak video vezan uz određeni problem – naša ekipa je trebala prikazati učenika koji se nikako ne uklapa u razred i način na koji mu se može pomoći. Pod mentorstvom psihologa i knjižničarke, osmislili smo naše rješenje koje možete pogledati u priloženom videu! Svim našim vrijednim glumcima čestitamo na osvojenom 3. mjestu!

VIDEO
 

8. studenog 2021.

DANI KRUHA

Jesen se polako ušuljala u 1.a razred koji se prigodnim igrokazima prisjetio svih blagodati i plodova ovog godišnjeg doba utjelovivši voće i Jesenka -simbola jeseni. Ovim putem su obilježili Dane kruha i zahvalili Bogu na svim blagodatima zemlje u kojima su uživali. Kako to izgleda kad naši prvašići predstavljaju voće te na koji način djevojčica razgovara s Jesenkom – provjerite u našim video-uratcima.

 

28. listopada 2021.

NACIONALNI kviz za poticanje čitanja

Nacionalni kviz za poticanje čitanja je natjecanje organizirano s ciljem da se dodatno potakne čitanje kod mladih čitatelja viših razreda osnovne škole. Kviz se realizira putem mreže narodnih i školskih knjižnica u Hrvatskoj,a tradicionalno se provodi u Mjesecu hrvatske knjige. Od 2011. godine kviz se provodi online. Ovogodišnja manifestacija Mjesec hrvatske knjige održava se u okviru Godine čitanja, koja je proglašena na prijedlog Ministarstva kulture i medija s ciljem dodatne promocije knjige i čitanja. U fokusu ovogodišnje manifestacije su hrvatski autori odnosno hrvatska knjiga, pa tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a moto Ajmo hrvati se s knjigom!

Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2021. kao jedan od središnjih programa manifestacije nosi naziv Šest autora traži čitatelja. Među pobjednike u kategoriji osnovnih škola svrstala se i naša učenica 6.a razreda – Marija Tadić. Uz čestitke, želimo joj mnogo uspjeha na glavnom izvlačenju nagrada koje će se održati 15. studenog u NSK u Zagrebu.

 

28. listopada 2021.

Humanoidni roboti od recikliranih materijala

Učenici četvrtih razreda su na izbornoj nastavi informatike proučavali humanoidne robote i njihovu ulogu u svakodnevnom životu. Dobili su za zadatak od učiteljice Kristine Đula da izrade vlastitog robota od recikliranih materijala sa svrhom da bude čovjeku od pomoći. Pustili su mašti na volju i kreirali čitavu galeriju zanimljivih robota koje možete pogledati u našem školskom holu.

 

12. listopada 2021.

Međunarodni dan borbe protiv prirodnih katastrofa

11. listopada Mali geografi naše škole, pod mentorstvom učiteljice Anđele Cvitković, obilježili su Međunarodni dan borbe protiv prirodnih katastrofa. Svojim radovima prikazali su katastrofe koje nastaju djelovanjem prirodnih sila: nepovoljnim vremenskim prilikama, seizmičkim uzrocima koje prekidaju normalno odvijanje života te uzrokuju žrtve, štetu na imovini ili njezin gubitak te štetu na javnoj infrastrukturi ili u okolišu. Manifestiraju se kao potres, vulkanska erupcija, požar, poplava, tsunami, pješčana oluja, tropski ciklon. Nerijetko smo i sami svjedoci djelovanja i snage prirodnih sila, a kad se nađemo u njihovim najaktivnijim zonama, svjesni katastrofalnih posljedica, ostanemo zatečeni , uplašeni, nemoćni.

Mali geografi su svojim radovima izrađenim na ovu temu željeli podsjetiti na važnost pripravnosti na prirodne katastrofe, kao i sprječavanju njihovog nastanka. Pogledajte prezentaciju.

 

29. rujna 2021.

Nacionalna oznaka kvalitete za e Twinning projekt

Učenici 1.c razreda i 3.a su sudjelovali cijelu prošlu školsku godinu u eTwinning projektu Igrom do znanja i zabave / Play for learning and fun. Za ovaj projekt smo u rujnu dobili i Nacionalnu oznaku kvalitete: Tijekom provedbe ovog eTwinning projekta korištene su pedagoške inovacije. Projekt je integriran u kurikulum. Suradnja i komunikacija među partnerskim školama kvalitetno je ostvarena putem videokonferencija, TwinSpacea i društvenih mreža. Tijekom provedbe projekta korišten je veći broj web alata koji koriste učenici i dokumentiranje u TwinSpaceu. Pažnja je dana sigurnosti na internetu. Rezultati projekta i diseminacija projekta predstavljeni su na web stranici škole. Evaluacija projekta je provedena te su rezultati vidljivi.

 

7. rujna 2021.

Doček učenika prvih razreda u OŠ Kamešnica

Školska zvona označila su početak nove školske godine koju najviše iščekuju naši prvašići koji su 6. rujna po prvi puta zasjeli u školske klupe. Svečani doček bio je u školskoj višenamjenskoj dvorani gdje im je ravnatelj uputio riječ dobrodošlice. Ipak, djeca su se najviše razveselila veselim pjesmicama i recitacijama koje su za njih pripremili naši četvrtaši. Naposljetku su se upoznali sa svojim učiteljicama koje su za njih pripremile male darove kao poticaj za hrabre školske korake. Svim učenicima, roditeljima i djelatnicima želimo sretan i uspješan početak nove školske godine!

 

2. rujna 2021.

OBAVIJEST roditeljima i učenicima pred početak šk. god. 2021./22.

Dragi učenici i roditelji,
prvi dan nastave u novoj školskoj godini počinje u ponedjeljak, 6. rujna 2021. Zbog dobro nam znanih razloga pripreme za početak i ove školske godine su specifične. Kako bismo ispoštivali sve epidemiološke mjere i zadatke koje su stavljene pred nas, izradili smo plan postupanja svih dionika odgoja i obrazovanja u našoj školi(učenika, roditelja, učitelja, ostalih djelatnika, prijevoznika i ostalih posjetitelja škole) od polaska u školu/na posao, boravka u njoj i odlaska iz škole/s posla. U odnosu na prošlu školsku godinu ključna razlika je ta što se nastava u Otoku ponovno organizira u jednoj smjeni (učenici nižih razreda dolaze u školu u 8:30). Plan rada i upute koji se odnosi na vas roditelje i učenike nalazi se u ovom DOKUMENTU. Molim vas pozorno ih proučite i postupajte po njima. Vjerujem da smo svi svjesni složenosti situacije i važnosti pridržavanja propisanih mjera kako bismo zaštitili sebe i one s kojima smo u bližem kontaktu.
 

18. lipnja 2021.

HAIKU-ilustrirana zbirka pjesama (projekt)

Učenici 5.b razreda s učiteljicom Hrvatskoga jezika Anom Marinović upoznali su se s haikuom - tradicionalnim japanskim oblikom poezije. Haiku se smatra najkraćim pjesničkim oblikom na svijetu.
Učenici su se i sami okušali kao pjesnici haikua te je stvorena zbirka pjesama u digitalnom alatu Book Creator. Zbirka sadrži pjesme učenika i poznatih haiku pjesnika koje su učenici  obogatili svojim ilustracijama i dočarali pjesničke slike pojedinih haikua. Zbirku haikua možete pogledati na sljedećoj poveznici : Haiku - zbirka ilustriranih pjesama .
Teme haikua su priroda i čovjek u njoj. Haiku nas poziva da posvetimo pažnju onome pokraj čega obično „proletimo”, da zamijetimo trenutke prirode oko nas, čiju prazninu osjetimo tek kad nestanu.

 

16. lipnja 2021.

PROJEKTI Područne škole Udovičići

U okviru školskog projekta Kultura čitanja s razumijevanjem, učiteljica Tina Milanović-Trapo je lektire obradila na drugačiji način. Pogledajte online knjigu unutar koje možete vidjeti kako lektira može biti zanimljiva i maštovita ukoliko su učenici dio kreativnog procesa. Veza na projekt

4. d se zajedno s učiteljicom pridružio e Twinning projektu „U svijetu likovnih umjetnika 3“ te su oblikovali svoj umjetnički izraz po uzoru na najpoznatije svjetske i domaće slikare. Koliko su bili uspješni, provjerite u donjoj poveznici.Veza na projekt

 

10. lipnja 2021.

Kultura čitanja s razumijevanjem

Kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja 2021. proglasilo Godinom čitanja u Hrvatskoj i naša škola je odlučila dati svoj doprinos poticanju čitanja i razvijanju ljubavi prema pisanoj riječi. Učiteljica Marija Perković i knjižničarka osmislile su kviz s pitanjima iz popularnih romana za mlade, a samo natjecanje se održalo 9. lipnja u školskoj knjižnici. Sve cure su izvrsno riješile testove, ali za bod više pobijedila je Marija Tadić iz 5.a razreda i dobila poklon-bon koji će iskoristiti u Mall of Splitu. Čestitamo pobjednici, a ostalim natjecateljima želimo više sreće dogodine!
 

9. lipnja 2021.

Kultura čitanja s razumijevanjem

Naši mali informatičari na svoj su način obilježili školski projekt „Kultura čitanja s razumijevanjem“. Upoznali smo Neticu i njene prijatelje, saznali kako oni provode vrijeme koristeći digitalnu tehnologiju, sa kakvim se problemima suočavaju i naučili korisne informacije o pravilnom i sigurnom korištenju interneta! Poučeni njenim primjerom, programirali smo vlastite animirane priče o sigurnosti na internetu. Poslušajte savjete i uživajte u kratkim dogodovštinama naših likova.
 

9. lipnja 2021.

Školski projekt: kultura čitanja s razumijevanjem

Učenici 1.c razreda uspješno su naučili čitati i pisati te su završili školski projekt “Kultura čitanja s razumijevanjem“. U čitanju i razumijevanju pročitanog pomogao im je razredni ljubimac Bjelko, kao i njihovi najdraži plišanci koje su donosili u školu i uz pomoć kojih su obavljali zadatke. Zajedno sa učiteljicom Antoniom Varvoda stvarali su bajke na novi način pa tako imamo Zelenokapicu i Novu Snjeguljicu. Kako je sve izgledalo pogledajte u fotogaleriji.
Foto galerija
 

9. lipnja 2021.

Majice na temu dr. DOLITTLEA

Svatko se sjeća omiljene dječje lektire s likom čudnog doktora koji je posvetio život životinjama i čak govorio njihovim jezikom. Ova fantastična priča o doktoru Dolittleu poslužila je kao motiv učenicima 3.b razreda koji su slikovito dočarali događaje iz knjige prikazavši ih na bijelim majicama. Ljubav prema pisanoj riječi gradi se i spajanjem različitih vrsta umjetnosti te se na takav način trajno urezuje u dječje pamćenje. Nadamo se da će učenici 3.a razreda ovo ljeto uživati u svojim originalnim majicama.
 

4. lipnja 2021.

Brodovi inspirirani školskom lektirom

Ukoliko zakoračite u našu školu, pomislit ćete da ste se našli u nekoj jadranskoj luci. Razlog tomu su maštoviti brodovi 5. a razreda, koji su, na inicijativu učiteljice Marije Perković, izrađeni u sklopu projekt-lektire Početak plovidbe Zlatka Krilića. Učenici su pokazali izniman trud i kreativnost te smo ih odlučili izložiti u školskom holu kao pozdrav ljetu koje nam se uskoro bliži.
Foto galerija: Brodovi
 

4. lipnja 2021.

Dječaci i djevojčice koji su promijenili svijet

Početkom školske godine psihologica i knjižničarka su započele projekt među učenicima šestih razreda pod nazivom Dječaci i djevojčice koji su promijenili svijet. Učenici su dobili zadatak da svaki istraži život poznatog pisca, znanstvenika, umjetnika, istraživača ( služeći se knjižničnom građom i internetom ) te ga predstavi na satu razrednika. Bilo je zabavno i poučno gledati kako su se đaci snalazili u izradi prezentacije, proučavanju informacija i javnom govoru. Od stručne službe, razreda i razrednice bi dobili povratnu informaciju što im se u predstavljanju svidjelo, a na čemu bi trebali poraditi. Razred bi nakon predstavljanja „slavnoj osobi“ postavljao pitanja te se moglo primijetiti tko je dobro istražio materiju, a tko se mora malo više potruditi. Doznali smo mnogo zanimljivih informacija te shvatili kako je većina poznatih ljudi nailazila na mnogo poteškoća u životu, ali ih je nadilazila optimizmom i napornim radom. Bila je to prilika da se neki i po prvi puta okušaju u javnom govoru koji se treba poticati i usavršavati jer će nam mnogo puta u životu zatrebati. Završit ćemo citatom poznate balerine Ane Pavlove: „Nitko ne uspije samo zbog talenta. Bog daje talent, ali se trudom postaje genij“.

 

27. svibnja 2021.

DAN ŠKOLE - 30. svibnja

Svake godine, krajem 5. mjeseca slavimo Dan Osnovne škole Kamešnica. S nostalgijom se sjećamo prijašnjih proslava koje bi započinjale učeničkim priredbama nakon kojih bismo sudjelovali u različitim igrama na otvorenom i pritom uživali u lepinjama i kolačima. Na kraju smo iskušavali svoju sreću u bogatoj lutriji. Nažalost, zadnje dvije godine, zbog epidemioloških razloga to nije moguće. U nadi da će ponovno doći bolja i sigurnija vremena kroz priloženu interaktivnu razglednicu prisjetimo se nakratko svih događanja tijekom ove školske godine. Želimo našoj školi sretan današnji dan, a učenicima, djelatnicima i roditeljima mnogo sreće, zdravlja i druženja u idućoj školskoj godini.

Interaktivna razglednica
 

19. svibnja 2021.

Oslikana matematička učionica

Slavni antički matematičar Pitagora odsad će biti stalni „stanar“ matematičke učionice br. 61. u našoj školi. Zahvaljujući učiteljici likovne kulture Ines V. Barbarić, a na inicijativu učiteljice Jelene Crnjac, učenici će imati priliku na svakom satu matematike prisjetiti se poznatog Pitagorinog poučka koji je slikovito dočaran geometrijskim oblikom njegove tunike. Nadamo se da će oslikana učionica pomoći našim učenicima u razvijanju interesa i motivacije za rješavanje matematičkih problema.
 

17. svibnja 2021.

Školski projekt: kultura čitanja s razumijevanjem

Učenici 2.b razreda uspješno su priveli kraju školski projekt „Kultura čitanja s razumijevanjem“, koji se provodio tijekom ove školske godine. Zadatke koji su poticali pismenost i čitalačku kulturu su  ostvarili smo na vrlo zanimljiv i kreativan način. Sve njihove aktivnosti možete pogledati  putem ove poveznice Kultura čitanja s razumijevanjem by Marija Jukić .

 

3. svibnja 2021.

Državno natjecanje iz geografije

Ponosni smo što se učenik 5.a  razreda naše škole, Antonio Buljan, plasirao na državno natjecanje iz geografije. Zavaljujući vlastitom trudu i motiviranosti, pod mentorstvom učiteljice Anđele Gašić, uspio je postati dijelom 24 najbolja natjecatelja među više od 2000 učenika diljem Hrvatske. Državno natjecanje će se održati  na daljinu 3. i 4. svibnja, a sastoji se od dva dijela: istraživačkog rada i ispita. Našem Antoniju čestitamo na dosadašnjim rezultatima i želimo puno sreće !

 

28. travnja 2021.

English Language Day - Dan engleskog jezika

Dan engleskog jezika se svake godine obilježava 23. travnja. Pod vodstvom učiteljice engleskog jezika, Lucije Strujić , najmlađi učenici naše škole izradili su vlastite slikovne kartice koristeći svoja omiljena slova, trećaši su slovima pridruživali slike dok su učenici četvrtih razreda proučavali i objašnjavali poznate sms- kratice na engleskom jeziku. Učenici osmih razreda su izradili virtualni plakat s omiljenim citatima najpoznatijeg engleskog pisca Williama Shakespeara ( čiji rođendan pada na isti datum ), a oni najhrabriji su se okušali u izradi njegovog portreta. U prilogu možete pogledati video obilježavanja ovog dana.

 

26. travnja 2021.

BALOGIJADA

Ove godine učenici 4.a i 4.b razreda odazvali su se  krasnoslovno-scenskom - likovnom natječaju Balogijada , posvećenom Zvonimiru Balogu, utemeljitelju hrv. dječje poezije i najnagrađivanijem hrvatskom dječjem piscu. Nekoliko učenica iz 4.a je odabralo omiljenu pjesmu koju su naučile krasnosloviti, dok su učenici 4. b razreda oslikavali Nevidljivu Ivu – najpoznatiju pjesmu i lektirni naslov Zvonimira Baloga. Sve snimke i likovne uratke ćemo poslati na natjecanje koje bi se trebalo održati u Svetom Petru Čvrstecu, rodnom mjestu Z. Baloga. Našim mladim natjecateljima želimo puno sreće uz poznatu pjesnikovu izreku: „Mislim da život postoji zbog ljubavi, stvaranja; da budemo dobri jedni drugima. Smisao je življenja da to dobro što je u nama njegujemo, proširimo i razvijemo.

 

22. travnja 2021.

Dan planeta Zemlje

22. travnja u našoj školi smo obilježili Dan planeta Zemlje. Učenici razredne nastave su s učiteljicama razgovarali o našem planetu, njegovom bogatstvu i ljepoti te načinu njegova očuvanja, izrađivali crteže u različitim tehnikama, pisali eko-poruke. U školskom holu se vrtjela prezentacija posvećena današnjem danu. Učenici viših razreda su izradili video ( smjernice i savjeti što učiniti za boljitak našeg planeta ), prezentaciju „Obnovimo našu Zemlju“ i digitalnu knjižicu u alatu bookcreator kako bismo se svi zajedno motivirali i potaknuli na očuvanje  i dobrobit  Zemlje – sve navedeno možete pogledati u prilogu.
I za kraj, sjetimo se izreke koja kaže: „Zemlju nismo naslijedili od svojih djedova i očeva, nego smo ju posudili od svojih potomaka.“
https://youtu.be/MAn1JPUa2mg
Obnovimo nasu Zemlju
Dan planeta Zemlja

 

1. travnja 2021.

Uskrsna čestitka

Putem video-razglednice blagdanskih ukrasa koje su osmislili učenici razredne nastave zajedno sa svojim učiteljicama, želimo svim učenicima, roditeljima i djelatnicima  sretan Uskrs i da ga lijepo provedete  u krugu vaših obitelji!
                                                                                   OŠ Kamešnica

 

30. ožujka 2021.

Uskrsni sajam ŠKOLSKE ZADRUGE

Dana 26. ožujka, školska zadruga „Blaga Kamešnice“ izložila je svoje proizvode na Trgu dr. Franje Tuđmana u Otoku. Među raznolikim uskrsnim artiklima mogle su se pronaći ručno sašivene pregače, šarene pisanice i čestitke, uskrsni vijenci, krletke i kućice za ptice, kolači, sapuni, ukrasne staklenke, ptice od stiropora… Nadamo se da ste pronašli nešto što će obogatiti blagdanski ugođaj u vašoj kući i svojim skromnim prilogom doprinijeli radu naše zadruge.

24. ožujka 2021.

Uskrsni sajam - NAJAVA

Bliži nam se najveći kršćanski blagdan Uskrs. Dođite na Trg dr. Franje Tuđmana u petak u 9 h i provjerite što su za vas pripremile vrijedne i maštovite ruke  zadrugara „Blaga Kamešnice“. Veselimo se vašem dolasku!

 

24. ožujka 2021.

Mali znanstvenici - VIDEO

Male znanstvenike naše škole ni corona virus nije spriječio da otkrivaju tajne znanosti zajedno sa svojom mentoricom – učiteljicom Josipom Kunac. Zavirite u naš video i otkrijte čudesni svijet pokusa u izvedbi malih znanstvenika 3.a razreda!

 

18. ožujka 2021.

Antiratna multimedijalna izložba

Učenici 7.b, 8.a,b i c razreda su na inicijativu učiteljice Ivane Grčić oblikovali video antiratne multimedijalne izložbe. Pročitavši djela Dnevnik Ane Frank, Mali ratni dnevnik i Sadako hoće živjeti te pogledavši poznate filmske klasike ove tematike, odlučili su putem videa prezentirati svoje plakate, naslovnice pročitanih djela, crteže i makete koji uprizoruju različite momente ljudskog stradanja. Ovaj kreativni video nas još jednom senzibilizira za osjetljivost ljudske patnje s nadom i molitvom da se ratni užasi nikad više ne ponove.

 

16. ožujka 2021.

Dani hrvatskog jezika

„U tebi sam vijek svoj proživio,
Drevni i lijepi jeziče Hrvata;
Rođen na morskom pragu tvojih vrata,
Polako sam te, uz trud, osvojio.“
                                           V. Nazor

Od 11. do 17. ožujka slavimo Dane hrvatskog jezika. Ova  kulturna manifestacija utemeljena je odlukom Hrvatskog sabora 1997. godine u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskoga književnoga jezika koja je objavljena 17. ožujka  1967. godine. Deklaracija je tada označavala borbu za samostalnost hrvatskog jezika i svijest o bogatoj i osebujnoj kulturnoj baštini.
Učenici viših razreda naše škole su zajedno s učiteljicama Hrvatskog jezika oblikovali pano u školskom holu kako bi  istakli važnost očuvanja materinskoga jezika, svih njegovih narječja i dijalekata, te upoznali učenike s bogatom hrvatskom jezičnom baštinom i poviješću.

 

15. ožujka 2021.

Dan broja PI

14. ožujak   zauzima posebno mjesto u svijetu matematike jer se tada obilježava  Dan broja pi, Einsteinov rođendan i obljetnica smrti  fizičara Stephana Hawkinga. Također se  ovaj tjedan naziva  tjednom novca te nije čudo da je ovaj datum proglašen Međunarodnim danom matematike.
I u našoj školi nastojali smo obilježiti ovaj dan te su, u sklopu projekta Matematička komunikacija, učenici viših razreda naše škole izradili  digitalne knjige kojima su nam pokušale približiti zanimljivosti iz Einsteinovog i Hawkingovog života, njihova najznačajnija otkrića, iracionalne brojeve i posebnost broja pi, vrijednost novca i isplativost dječje štednje.
Prolistajte ih i naučite nešto novo!
https://view.genial.ly/604f3869289c2b0d3579b158/interactive-image-interactive-image

 

12. ožujka 2021.

ORIGINALNE SLIKOVNICE 6.a

Učiteljica Marija Perković osmislila je projekt u kojem je 6. a izradio vlastite slikovnice. Učenici su dobili slobodu oblikovati sadržaj po želji slijedeći fabulu priče i likovno se izraziti u tehnici po odabiru. Palica „strašnog suda“ pripala je učenicima 2. b razreda koji su slikovnice temeljito proučili i vrednovali putem ocjena i pisanih bilježaka. Moramo priznati da je ovaj zadatak potaknuo radost i stvaralaštvo kako kod mladih pisaca tako i kod strogih, ali pravednih drugaša-čitača.

foto galerija

 

26. veljače 2021.

2021. - GODINA ČITANJA

Vlada RH na prijedlog Ministarstva kulture i medija proglasila je 2021. Godinom čitanja. Premda možemo čitati na različitim medijima, tiskana knjiga ostaje bez konkurencije jer jedina uspijeva čitatelja „odvojiti od vanjskog svijeta buke i stimulacije“ i pomoći mu da uroni u svijet riječi te tako razvije koncentraciju, dubinsko promišljanje i pamćenje. Koje su ostale prednosti čitanja, provjerite na našoj interaktivnoj stranici.

Zato, knjigu u ruke i: „Čitajmo da ne ostanemo bez riječi.“

 

26. veljače 2021.

Dan hrvatske glagoljice

 

22. veljače se obilježava Dan hrvatske glagoljice jer je istog datuma 1483. godine tiskana prva hrvatska knjiga „Misal po zakonu rimskog dvora“. Tim povodom je 6.a s razrednicom „posadio“ drvo glagoljice u školskom holu. U knjižnici su oblikovali ukrase od glagoljaških slova te okitili drvce te još jednom istaknuli važnost glagoljice za povijest hrvatskog pisma i nacionalnog identiteta.

foto galerija

 

22. veljače 2021.

Dan ružičastih majica

24. veljače obilježili smo Dan ružičastih majica poslavši jasnu poruku da ćemo se kao škola boriti protiv bilo kojeg oblika nasilja i omogućiti svakom djetetu da se u školi osjeća sigurno i zaštićeno. Volonterski klub je osmislio radionice unutar kojih smo raspravljali o emocijama, načinu njihova izražavanja te ih kroz igru naučili prepoznavati dok su viši razredi kroz video projekcije ( u kojima su glavni protagonisti bili učenici-glumci iz naše škole ) pokušali dočarati različite načine vršnjačkog odbacivanja i ruganja. Zajedno smo o tome razgovarali i nudili prihvatljiva i empatična rješenja. Ružičastim majicama ( pravim i papirnatim ) smo još jednom pokazali kako želimo prekinuti lanac nasilja i biti ona promjena koju u svijetu želimo!

foto galerija

 

22. veljače 2021.

100. DAN ŠKOLE

100. dan škole obilježava se tradicionalno u veljači u brojnim europskim državama. Cilj ovog projekta je da učenici kroz igru i razne aktivnosti ostvaruju odgojno – obrazovne ciljeve i ishode u skladu s planom i programom. Posebno važno je da samostalnim i timskim radom razvijaju socijalne i građanske vještine.
Ovaj dan je važan svim učenicima, a posebno najmanjima koji su „preživjeli“ prvih 100 dana škole, koji su već 100 dana u školi, i koji su 100 dana pametniji.  Dan bez knjiga! Tako je zamišljen ovaj dan. Može li bolje? S pernicom, škarama i ljepilom u malim ruksacima, naša avantura je mogla započeti. Veliko se iščekivanje  najviše moglo osjetiti na licima malenih prvašića kojima je ovo prvih 100 dana u školskim klupama. Tako su se ove godine u projekt uključile sve učiteljice prvih razreda iz naše centralne i dviju područnih škola. Učiteljice, 1. a, 1.b, 1.c i 1. d, te učiteljice 2. d, 4.d i 3.b, dan su započele raznim aktivnostima, svaka u svom odjeljenju. Pjevala se himna -„100. dan škole“, izrađivale su se naočale, krune i kravate u obliku broja 100, čitala se sliko priča - „Stoti dan škole“, bojala se bojanka u obliku broja 100, rješavalo se 100 matematičkih zadataka, oblikovalo se tijelima broj 100, ispunjavao listić – Danas mi je 100. dan u školi, izrezivalo se 100 kapljica znanja, 100 srca za čestitke za Dan žena,… Ogroman smijeh je izazvala aplikacija „Face app“, uz pomoć koje su učenici mogli vidjeli kako će izgledati za 100 godina.  Kako su naši učenici to sve hrabro „preživjeli“, prije svega se i zabavili, trebalo ih je i nagraditi. Kako drugačije nego diplomama - „za uspješnih 100 dana u školi“ i bedževima - „preživjeli prvih 100 dana“. Zvono posljednjeg školskog sata je došlo prije nego smo postali svjesni da je kraj još jednog stotog dana škole. Glavno pitanje, na odlasku, je bilo:  „Kad će opet stoti dan?“ Bilo je zabavno, bilo je veselo, bilo je nezaboravno, baš kao što pjesma kaže: „Stotine đaka, sto učiteljica, stotine osmijeha, zari nam lica“. SRETAN NAM 100. DAN ŠKOLE!

 

13. veljače 2021.

Večer ljubavne poezije

Ususret Valentinovu, okupili smo nekoliko učenika i djelatnika škole kako bismo vam približili najljepše ljubavne  stihove u toplini vašeg doma i pružili vam mogućnost da kroz kviz provjerite jeste li romantična duša, koliko znate činjenica o ljubavi, podsjetimo vas na slavne ljubavne izreke i dosadašnje večeri poezije u našoj školi..Uživajte u ovom danu zaljubljenih i svih onih koji će to tek postati!

www: Večer ljubavne poezije

 

1. veljače 2021.

Zimska razglednica

Premda nas je snijeg tek nakratko posjetio u Otoku, naše učiteljice Marija Jukić i Ivana Ivandić su se potrudile zadržati zimski ugođaj oblikovavši pano u školskom holu. Zajedno s učenicima iz Šarenog svijeta te koristeći tehnike pastela, vodenih boja, krede, kolaža i folije napravili su pravu zimsku razglednicu s prepoznatljivim motivima snježnog pejzaža i toplih odjevnih predmeta.

 

28. siječnja 2021.

OBAVIJEST učenicima i roditeljima

Od ponedjeljka - 1. veljače za učenike od 5. do 8. razreda nastava će se ponovno izvoditi u školi.

Raspored smjena:

Jutarnja smjena - učenici od 1. do 4. razreda

Poslijepodnevna smjena - učenici od 5. do 8. razreda

 

15. siječnja 2021.

OBAVIJEST učenicima i roditeljima

Nastava u II. obrazovnom razdoblju počinje u ponedjeljak, 18. siječnja.
ORGANIZACIJA NASTAVE:
Učenici od 1. do 4. razreda nastavu pohađaju u školi u jutarnjoj smjeni prema redovnom rasporedu. Nastava počinje u 7:45.
Učenicima od 5. do 8. razreda nastava će se izvoditi na daljinu (prate je od kuće). Izvodit će se putem aplikacije TEAMS po redovnom rasporedu u realnom vremenu s početkom u 7:45. Molimo učenike da provjere jesu li svi uvedeni u predmetne učionice. U slučaju da niste javite se razredniku. Izostanci s online nastave bilježe se kao i izostanci s nastave u školi i opravdavaju se na isti način.

Nadamo se što skorijem povratku svih učenika u školske klupe.

Stručna služba škole

 
 
 
Arhiva | Arhiva 2020 | Arhiva 2019 | Arhiva 2018 | Arhiva 2017 | Arhiva 2016 | Arhiva 2015 | Arhiva 2014 | Arhiva 2013 | Arhiva 2012 | Arhiva 2011 | Arhiva 2010 | Arhiva 2009 | Arhiva 2008 | Arhiva 2007 | Arhiva 2006
Pretraľi Web
   
   

PROJEKT: " BioMOZAIK Krš i more"

   


KNJIŽNICA
Osnovne škole Kamešnica

   

Projekti u našoj školi

   
   
ZNANSTVENICI U NAŠOJ ŠKOLI

svibanj 2019.

listopad 2018.

   
Sigurnost na internetu - kviz i edukativni materijali za učenike, učitelje i roditelje
   
   
   
   


Leksikon opće kulture za osnovnoškolce

   
dokumenti
PRAVILNICI
   
Kurikulum zdravstvenog odgoja
   
Školski kurikulum za šk. god. 2023.- 2024.
   

» Statut škole

» Izmjene i dopune Statuta

   
»Godišnji plan i program rada škole za šk. god. 2023./2024.
   

" Odluka o odabiru udžbenika za šk. god. 2023./24.

" Odabrani udžbenici za šk. god. 2023./24.

   
»Kućni red
   
»Pravilnik o kriterijima za izricanje pedagoških mjera
   
»Etički kodeks
   
» Nacionalni okvirni kurikulum
   
»GDPR
   
»Sigurne školske ceste - BROŠURA
   
»Pristup informacijama
   
»Javna nabava
   
»Godišnji financijski planovi i izvješća
   
»Javna objava informacija o trošenju sredstava
   
»ISPISNICA iz osnovne škole
   
>PROCEDURE