Vrijeme u OTOKU Pored USERNAME i PASSWORD upiši "gost"

OTOK trenutno


ARHIVA AKTUALNOSTI:

 
   
Početna stranica
 
20. prosinca 2018.

Projekt - Božićna priča

Jedna od najslavnijih, najomiljenijih i najčitanijih božićnih priča, Božićna priča Charlesa Dickensa, bila je predmet istraživanja i poticaj mnogobrojnim kreativnim uradcima  učenicima 5.c, 7.b, 8. b i 8.c razreda. Božićna priča  (A ChristmasCarol ) Charlesa Dickensa nastala je sredinom 19. st. i od tada je utjecala na mnoga književna, filmska i kazališna djela slične tematike.
Učenici su čitali i analizirali priču na satovima Hrvatskog jezika, a za  provjeru razumijevanja pročitanog teksta koristili smo digitalni alat Plickers. Nakon čitanja pogledali smo animirani film Božićna priča iz 2009. koji najvjernije prikazuje radnju i dijaloge iz istoimene priče. Učenici su na temelju priče izrađivali kutije koje su predstavljale umanjeni prikaz određene scene iz priče, također su crtali stripove ili ih izrađivali u digitalnom alatu StoryboardThat, izrađivali su slikovnice temeljene na priči ili pisali svoje božićne priče. Također, nekoliko učenika je istražilo filmske adaptacije Božićne priče i ustanovilo da ima jako mnogo filmova ( igranih i animiranih ) snimljenih na temelju ove priče. Sve svoje uratke učenici su prezentirali u razredima, a najbolje uratke smo izložili u holu škole.

Ana Marinović

 
19. prosinca 2018.

Moja prva knjiga

Klara Bilokapić, sada učenica 5.c razreda, prošle školske godine , sudjelovala je na natječaju  Moja prva knjiga,  koju organizira Udruga Kalibri, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Natječaj se  kontinuirano provodi od 2004. godine, a sastoji od pisanja i ilustriranja vlastite priče. Moja prva knjiga je kreativno-stvaralački projekt koji potiče i ohrabruje djecu i daje im mogućnost da izraze maštovitost i talente te razviju svoje umjetničke potencijale. Klara je, pod mentorstvom učiteljice Ivane Porobija, napisala i ilustrirala svoju vlastitu priču  „Čuvari godišnjih doba“. Nakon što je prošla podjela priznanja i dodjela nagrada, slikovnica je vraćena na adresu škole te je prošli tjedan ista predstavljena djeci prvog razreda. Djeca su sa oduševljenjem slušala i prelistavala slikovnicu, čudeći i pitajući se odakle je Klara to prepisala. Nije prepisala. Njen vlastiti autorski rad možete pogledati u fotogaleriji ili prelistati u školskoj knjižnici. Klari i dalje želimo bujnu maštu i još puno ovakvih priča. Nadamo se da će ona biti poticaj i drugim učenicima da se upuste u ovu avanturu te puste mašti na volju kako bi stvorili svoju vlastitu priču/slikovnicu.

 
14. prosinca 2018.

OBAVIJEST

Obavještavaju se učenici, djelatnici škole i roditelji kako je pokrenuta akcija Socijalna samoposluga u sklopu koje ćemo prikupljati osnovne prehrambene i higijenske potrepštine (brašno, šećer, ulje, tjestenina, šamponi, paste za zube i sl.) s ciljem pomaganja najsiromašnijim obiteljima na području Sinjske krajine. U holu su postavljene prigodne kutije u kojima možete odložiti svoje donacije. Zahvaljujemo se vašem odazivu. Pomognimo i drugima uljepšati Božić!

Školski volonterski klub

 
14. prosinca 2018.

Večer matematike

Dana 10. prosinca u našoj školi održana je treća Večer matematike. Poučeni lanjskim pozitivnim iskustvom opet smo se odlučili za igru Escape room.
Učenike smo podijelili u 18 grupa, po 8-9 učenika iste dobne skupine. Kako bi unijeli novinu ovaj put smo kombinirali fizičke i virtualne zadatke. Djeca s oduševljenjem pretraživala učionice te ubrzano rješavali zagonetke kako bi čim prije otključali tablete i prionuli novim izazovima.
Bijeg od svakodnevnice, timski rad te prijateljski duh, bili su ključni da djeca shvate da brojke, jednadžbe i potencije mogu i trebaju biti zabava i igra, a to je i bio cilj ove večer, za koji smo sasvim sigurni da je postignut.
Čestitamo pobjednicima, a do sljedeće Večeri matematike računajte, igrajte se i volite matematiku. 

 
13. prosinca 2018.

Terenska nastava

Dana 10. 12. PŠ Ruda i Udovičići zajedno s 4.b razredom iz centralne škole krenuli su na terensku nastavu u Split. Šetnjom preko Rive došli su do Gradskog kazališta lutaka i odgledali lutkarsku predstavu „Pipo piše Djedu Mrazu.“  Zadovoljni nestašnim Pipom koji na kraju predstave shvaća pravi smisao darivanja i poklona, naši učenici su krenuli prema Đardinu koji je prigodno okićen u ovo doba godine. Iskoristili su priliku za marendu, igru, razgledanje i grupno fotografiranje. Nakon kratkog odmora, krenuli su prema Pomorskom muzeju gdje ih je, osim razgledavanja uz stručno vodstvo, čekala i radionica Sveti Nikola.  Odslušavši predavanje o sv. Nikoli – zaštitniku djece, pomoraca i mornara, učenici su se primili posla i od kolaža izrađivali brodove s likom sveca koji ih štiti na moru. U domove su se vratili u popodnevnim satima obogaćeni novim susretima, sadržajima i  spoznajama.

 
10. prosinca 2018.

Medni dan

U petak, 7. prosinca, u školi je organizirana realizacija programa mednog dana u sklopu promocije meda lokalnih proizvođača sa svrhom povećanja unosa meda u prehranu djece i ranim osvještavanjem važnosti zdrave prehrane.
U dogovoru s učiteljicama prvih razreda u matičnoj školi pedagoginja je održala predavanje uz pomoć edukativne prezentacije Hrvatske poljoprivredne agencije.
Prvi dio nastavnog sata pedagoginja je u 1.b razredu tijekom prezentiranja razgovarala s učenicima o medu i njegovim dobrobitima, podijeljene su poklon vrećice koje su sadržavale teglicu meda hrvatskih pčelinjaka, slikovnicu Pčelica Jelica i medo Edo te promotivni letak. Drugi dio sata jednako je protekao u 1.a razredu, a paralelno su se o medu educirali i učenici 1.c razreda u područnoj školi Ruda sa svojom učiteljicom. Ukupno je podijeljeno 38 poklon paketa koji se jako razveselili sve prvašiće.

 
10. prosinca 2018.

"Manje oružja i pirotehnike - manje tragedija"

Dana 6. prosinca učenicima prvih i drugih razreda održano je predavanje u sklopu akcije „Manje oružja – manje tragedija“, koju provodi Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji sa Programom Ujedinjenih naroda za razvoj. Učenicima su pokazane razne vrste mina s  naglaskom koliko su  opasne te uputili na važnost dragovoljne predaje istih – ukoliko  netko  od njihovih bližnjih ima neku takvu kod kuće. Kako se bliži vrijeme božićnih blagdana, učenicima je pokazana prezentacija o štetnostima i opasnostima petardi  te da  su zbog neopreznog korištenja, upravo djeca najčešće žrtve strašnih opeklina ili čak amputacija. Naglašeno je da je prodaja pirotehničkih sredstava zabranjena osobama mlađim od 14 godina te  da su moguće novčane kazne. Djeci su ukazali  da se tog pravila  moraju pridržavaju i oni i roditelji jer i  najmanje petarde mogu nanijeti opasne ozljede. Zatim su učenicima poželjeli sve najbolje za nadolazeće blagdane uz pridržavanje navedenih pravila, kako bi blagdani bili ugodni i bez ikakvih posljedica.

Antonia Varvoda

 
6. prosinca 2018.

Božićno drvce "ŠARENOG SVIJETA"

Kreativna sekcija „Šareni svijet“  mjesecima je, zajedno sa svojim voditeljicama, marljivo izrađivala kartonske božićne ukrase. Uz dodatak mašte, boje i šljokica podarili su božićnom drvetu raskošan izgled.  Štapići i šepurika uprizorili su Svetu obitelj i ovčice te još jednom pokazali kako od prirodnih materijala i uz malo truda možemo blagdan Božića učiniti bogatim i radosnim!

 
6. prosinca 2018.

Sv. Nikola u školi

Danas je sv. Nikola svratio do naše škole. Omiljeni dječji svetac došao je potražiti dobru djecu kako bi ih počastio slatkišima. Posjetio je sve učenike razredne nastave i zaključio da će sve nagraditi, a oni su mi uzvratili srdačnom dobrodošlicom i obećanjem kako će i iduće godine biti dobri jedni prema drugima i slušati svoje roditelje i učitelje.

 
5. prosinca 2018.

Međunarodni dan volontera - U NAŠOJ ŠKOLI

Svake godine 5. prosinca obilježava se Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.
Tom prilikom volonteri naše škole organizirali su humanitarnu akciju prodaje kolača u školskom holu.
U utorak su marljivo pekli muffine u školskoj kuhinji. Ispekli su čokoladne muffine i muffine sa šumskim voćem.
Danas, na Mađunarodni dan volontera prodavali su kolače, koje su samostalno izradili, ali i one koje su ispekle učiteljice volonterke. Sakupili su otprilike 800 kuna koje će Školski volonterski klub donirati Centru za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači u Sinju.
Djelić atmosfere u školi pogledajte u fotogaleriji.
Hvala svim volonterima što pripadaju grupi ljudi koji mijenjaju svijet nabolje!
Čestitamo vam na dosadašnjem volonterskom angažmanu, čestitajte i vi sami sebi, zaslužili ste! Želimo vam da današnji dan proslavite u društvu volontera, korisnika vašeg volontiranja, vaših organizatora volontiranja i drugih vama dragih ljudi, i da nastavite raditi stvari od neprocjenjive važnosti za naše društvo!

 
4. prosinca 2018.

SUDOKU prvenstvo osnovnih i srednjih škola

Dana 1.12.2018. u prostorima Ekonomskog fakulteta u Splitu održano je Prvenstvo osnovnih i srednjih škola Splitsko – dalmatinske županije u Sudoku. Organizator natjecanja je Enigmatski klub „Božidar Vranicki“ u suradnji s Mensom i AZOO-om. Na natjecanju su sudjelovali i predstavnici naše škole. Prvi put imali smo i predstavnicu 1. razreda pod vodstvom učiteljice Ivane Porobija, te učenice 5. i 6. razreda pod vodstvom učiteljice Jelene Cnjac. Iskusne učenice 8. razreda pod vodstvom učiteljice Ivane Čerina zauzele su 3. mjesto u ekipnom dijelu natjecanja. Posebno, ističemo Andreu Laco koja je u pojedinačnom dijelu natjecanja ostvarila 4. rezultat. Čestitamo našim učenicama!

 
29. studenog 2018.

Božićni sajam školske zadruge

I ove godine nas je školska zadruga „Blaga Kamešnice“ uvela u božićno raspoloženje bogatom ponudom prehrambenih i ukrasnih artikala koje je izložila na Trgu dr. Franje Tuđmana prošli petak.  Bilo je tu ukusnih domaćih džemova, čajeva, vrećica s lavandom, ljekovitih krema i sapuna sve do oslikanih torbi, jastučića, ogledala, kutija i magneta, vješalica za ključeve…. Naši mladi zadrugari i njihovi voditelji najviše su truda i mašte uložili oblikujući  bogate adventske vijence, za koje vjerujemo, da će obogatiti mnogi blagdanski stol. Za sve one koji su propustili posjetiti sajam, najavljujemo novi za četvrtak, 6. prosinca u vremenu od 9 do 11 sati. Veselo Vas iščekujemo!

                                                                                           Zadruga „Blaga Kamešnice“

 
29. studenog 2018.

Predavanje i radionica u geleriji Meštrović u Splitu

U subotu, 24. studenog učenici 8.b razreda, zajedno s razrednicom Jelenom Vrančić, bili su na izletu u Splitu. 
Posjetili su galeriju našega slavnog kipara Ivana Meštrovića. U galeriji ih je dočekala gospođa Iris Marinović, muzejska pedagoginja,  koja im je održala jako zanimljivo predavanje o Ivanu. Upoznala ih je s njegovim radom i saznali su gotovo sve o njegovom životu. Uistinu je bilo fascinatno slušati o njegovom životnom putu. Ivan kao dijete nije pohađao školu, a dane je provodio čuvajući ovce u malom selu Otavice. Kasnije odlaskom u Split, a potom u Beč njegov život se u potpunosti mijenja. Studira kiparstvo i arhitekturu te izlaže diljem svijeta.
Učenici su vidjeli  mnogo prekrasnih skulptura, koje su ih se jako dojmile, pa ih je voditeljica Iris naučila ponešto o izradbi takvih djela. 
To im je znanje dosta pomoglo jer su nakon predavanja otišli u jedan mali umjetnički studio gdje su od gline izrađivali kipove po uzoru na one Ivana Meštrovića. 
Znamo sa sigurnošću da im je to bio najzanimljiviji dio ovog kratkog izleta u Split. Nakon toga zahvalili su gospođi Iris te su dogovorili novi susret za proljeće 2019.

Jelena Vrančić

 
28. studenog 2018.

POZIV NA BOŽIĆNI SAJAM

Školska zadruga „Blaga Kamešnice“ poziva vas na božićni sajam koji će se održati u petak, 30. studenog na Trgu dr. Franje Tuđmana od 9 do 11 sati. Veselimo se vašem dolasku!

 
21. studenog 2018.

Dabar je više od natjecanja, Dabar je izazov!

Učenici osnovne škole Kamešnica ove su godine prvi put sudjelovali na međunarodnom natjecanju iz informatike i računalnog razmišljanja - Dabar. Natjecanje se odvijalo od 12. - 16. studenog 2018. godine.
Dabar je međunarodna inicijativa koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Sudjelovanjem u njoj želimo učenicima pokazati da računalo nije samo igračka za društvene mreže ili gledanje filmova nego izvor zanimljivih logičkih zadataka koji učenje i razvoj računalnog razmišljanja čine zanimljivijim i dinamičnijim. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka (primjere zadataka možete vidjeti u datotekama ispod teksta) osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja.

primjeri

 
20. studenog 2018.

Međuškolsko natjecanje iz emocionalne pismenosti "PRETEŽNO VEDRO"

Naša škola se  prošle godine priključila projektu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Pretežno vedro“  koji teži emocionalnom opismenjivanju učenika  u svrhu mentalnog zdravlja djece i mladih. Kompetencije prepoznavanja vlastitih i tuđih osjećaja kao i pravilno reagiranje na iste vježbali smo svaki tjedan od 10. mjeseca  pod budnim okom psihologice i knjižničarke u školskoj knjižnici. Nestrpljivo smo čekali  2. međuškolsko natjecanje emocionalne pismenosti u OŠ Žrnovnica. Moramo pohvaliti spremljenost i entuzijazam čitave naše ekipe, a posebne čestitke idu Steli Šušić – pobjednici individualnog natjecanja u igri „Pretežno vedro“.  Od srca želimo zahvaliti domaćinima na odličnoj organizaciji sa željom da naša škola i dalje sudjeluje u ovom projektu i stečeno znanje i vještine primjenjuje u svakodnevnom životu. Videolink   https://youtu.be/HPiZy727mS0

 
20. studenog 2018.

Dan sjećanja na žrtve Vukovara

Prošli petak  u  našoj školi prisjetili smo se svih ubijenih, nestalih i ranjenih u obrani Vukovara.  Učenici su vodili prigodni program satkan od  tekstova i pjesama vezanih uz Grad Heroj  dok nam je prezentacija prizvala u sjećanje slike razrušenog grada izmučenih ljudi. Naposljetku smo se pomolili za sve pokojne dok su  predstavnici razreda zapalili  lampione  Udruge tjelesnih invalida Utis simbolično oblikujući srce ispred plakata vodotornja. Unutar opeka vodotornja učenici su imali mogućnost napisati kratku molitvu, citat ili stih.  S osjećajima  tuge i ponosa te željom  „da se nikad više ne ponovi“,  vratili smo se u svoje razrede.

 
15. studenog 2018.

Školski volonteri u akciji udruge MoSt #DonirajHranuOnline

Školski volonterski klub OŠ Kamešnica priključio se akciji udruge MoSt, #DonirajHranuOnline, s ciljem online prikupljanja večera za donaciju splitskom Prihvatilištu za beskućnike.
Dobrotvorna akcija započela je 02. studenog, a provodit će se svaki petak u studenom i prosincu, zaključno s 14. prosinca. Cilj akcije je svaki petak prikupiti 35 jela, prema kapacitetu Prihvatilišta.
Naši volonteri su se akciji priključili u njenom drugom tjednu, te donirali 3 večere.

 
7. studenog 2018.

Školski volonterski klub priključio se međunarodnom projektu!

Dobro ste pročitali! Volonterski klub OŠ Kamešnice priključio se međunarodnom projektu pod nazivom „ A Magical Intercultural Friendship Network“ u okviru kojeg će naši vrijedni učenici volonteri sudjelovati u raznolikim aktivnostima s ciljem razvijanja tolerancije kroz upoznavanje različitih kultura diljem svijeta i približavanja specifičnosti istih ostalim učenicima naše škole.  Projekt je započeo 22. listopada i trajati će do 17. prosinca. Naši će volonteri  u tom vremenskom razdoblju dobivati tjedne zadatke kroz koje će se provlačiti ista ideja – promoviranje ljubavi prema kulturalnoj raznolikosti. Učenici volonteri su do sada, u okviru prvog tjedna, izradili elektronski plakat o Španjolskoj koji se prezentirao u školskom atriju te su samostalno pripremili tradicionalno meksičko jelo – tortilje s povrćem i piletinom, u okviru drugog tjedna. Uz plemenitu svrhu obavljanja spomenutih aktivnosti, naši volonteri su se i poprilično dobro zabavili! S velikom uzbuđenošću i željom za radom čekaju sljedeće zadatke, a mi ćemo vas i dalje nastaviti ponosno izvještavati o svemu što naši vrijedni i veseli volonteri naprave.

 
6. studenog 2018.

Medni doručak u PŠ Udovičići

U subotu, 3. rujna, učenici PŠ Udovičići zajedno sa kolegama iz OŠ „Ivan Mažuranić“ uputili su se na Međunarodni pčelarski sajam u Splitu. Manifestacija se održala u hotelu Zagreb gdje su se učenici mogli upoznati s ukusnim proizvodima raznih izlagača iz Hrvatske i susjednih država.  Nakon uvodnog pozdrava i riječi dobrodošlice, za sve učenike priređen je medni doručak sastavljen od ukusnih palačinaka, meda i mlijeka. Nakon obroka svaki učenik je dobio na poklon teglicu u obliku mede ispunjene medom, šalicu s žlicom i prigodnu slikovnicu. Okrijepljeni, mali Udovičani su se u pratnji svojih učiteljica uputili u obilazak centra Splita te se zadovoljni  vratili kućama u popodnevnim satima.

 
31. listopada 2018.

Posjet "Ivaninoj kući bajke" u Ogulinu

27. listopada učenici šestih razreda OŠ Kamešnica krenuli su sa svojim učiteljicama  Marijom Perković i  Ivanom Grčić u Ogulin, rodni grad Ivane Brlić-Mažuranić, kojeg po najpoznatijoj stanovnici ovog kraja često nazivaju zavičajem bajki. Autobusom su stigli do samog središta grada gdje su  najprije posjetili „Ivaninu kuću bajke“.  Izložba se sastoji od nekoliko međusobno povezanih cjelina. Na samom ulazu nalazi se „Čarobna šuma“ sa zrcalom koje otkriva „ unutarnju čudesnu sliku“ onoga koji se u njemu ogleda. Hodnici začaranog dvorca su mjesto na kojem su se učenici podsjetili što je bajka, a unutar okvira  na zidovima se nalaze touchscreen ekrani pomoću kojih su mogli provjeriti svoje znanje. Kraj ognjišta su svi pažljivo slušali dok im je njihova domaćica  pripovijedala bajke . Tajanstvena odaja  u kojoj se mogu pogledati edukativni animirani filmovi i zaigrati interaktivna igra najviše je razveselila  učenike, a u  kreativnim radionicama su se prisjetili poznatih motiva i likova. Na izlazu su imali mogućnost  kupiti suvenire, a onda  su prošetali Ivaninim zavičajem. Vidjeli su kraj koji je u njoj probudio maštu i toplinu kojom je učila dobroti mnoge generacije djece i njihovih učitelja.  „Đulin ponor“,  prema legendi, mjesto je koje je dobilo ime po djevojci Đuli iz 16.st. koja se zbog smrti voljenog mladića bacila u  ponor gdje rijeka Dobra završava dio svoga toka. Nakon šetnje gradom u dobrom raspoloženju su se uputili prema autobusu, zadovoljni što su se podsjetili kakvo je neprocjenjivo blago svom narodu  ostavila naša velika spisateljica i zbog čega je stekla naziv „hrvatskog Andersena“.  

  Novinarska grupa

 
23. listopada 2018.

Znanstvenici u našoj školi

Da znanost može biti zanimljiva i privlačna dokazali su nam uvaženi znanstvenici koji su nas posjetili prošli tjedan. U suradnji s Festivalom znanosti u Sinju, a u okviru godišnjeg školskog projekta  „Znanost-čarolija stvarnosti“, učenici su imali priliku iz prve ruke upoznati se sa čudesnim kemijskim pokusima, doznati čemu služi fizika i otkriti poneku tajnu svemira. U učionicama je vladao veliki interes ispunjen raznoraznim pitanjima te se nadamo da je kod mnogih učenika probuđena znanstvena znatiželja. Zahvaljujemo našim gostima-znanstvenicima i želimo im mnogo uspjeha u daljnjem radu. Video prilog na linku: https://youtu.be/YDihWNaNAuo

 
23. listopada 2018.

Jesen u školi

Jesen se potiho ušuljala u našu školu i inspirirala male kreativce iz Šarenog svijeta da od prešanih listova i latica cvijeća oblikuju zanimljive slike izložene u školskom holu. Još su jednom dokazali kako  se uz malo truda i mašte  od prirodnih materijala može stvoriti nešto lijepo i originalno.

 
22. listopada 2018.

DAN kruha i plodova zemlje

17. listopada naša škola je obilježila Dane zahvalnosti za kruh i plodove zemlje na Trgu dr. Franje Tuđmana.  Cijeli dan školom su se širili zamamni mirisi kruha, peciva, uštipaka, palačinki i slastica koje su prethodno ispekli učenici zajedno sa svojim učiteljicama, mamama i bakama. U svečanost su nas uveli učenici razredne nastave prigodnim igrokazima i recitacijama, a fra Miro Ančić nam se svima obratio zazvavši Božji blagoslov na bogatu i ukusnu ponudu izloženu na stolovima i sve prisutne zahvalivši Bogu na svim blagoslovima koje smo primili u protekloj godini. Svi smo se ugodno pogostili i podružili, a dio kolača smo spremili za nadolazeći blagdan Svetog Luke.

 
15. listopada 2018.

Lutkarska predstava u školi

Svako dijete se barem jednom u životu susrelo s pitanjem što će biti kad odraste i uživalo u imitiranju odraslih i njihovih uloga.  Iz tog smo razloga, 12. listopada, ugostili Studio Suncokret koje je kroz raspjevane šarene lutke predstavilo učenicima razredne nastave ljepotu različitih zanimanja. Shvatili smo da nije bitno kojim se poslom baviš dokle god ga voliš i radiš sa srcem. Vjerujemo da su se učenici lijepo zabavili, ponešto naučili i razvili interes prema određenom pozivu. Do idućeg susreta – razigrani pozdrav iz naše škole!
 
11. listopada 2018.

POZIV - Škola programiranja

Uz moto "Znanje dostupno svima", Splitsko-Dalmatinska županija je u okviru projekta ICT županija pokrenula EDIT – besplatnu školu programiranja za osnovnoškolce i srednjoškolce. Učenici će imati priliku svladati osnove programiranja (HTML, CSS, JavaScript) te samostalno izraditi web stranicu i aplikaciju za "pametne" telefone koristeći programske jezike. Nastava će se odvijati u malim grupama od maksimalno 15 učenika, održavat će se subotom ili u dogovoru s nastavnikom informatike, a učit će se iz posebno kreiranih modernih interaktivnih e-materijala. Osnove programiranja učenike će podučavati  35 certificiranih EDIT profesora, odnosno nastavnika koji su prethodno prošli tromjesečnu edukaciju.
Rok za prijave je do 17. listopada, a po završetku škole, najistaknutijim učeničkim timovima dodijelit će se prigodne nagrade za najbolje završne radove.
Više informacija o školama i prijavama na www.ictzupanija.hr/edit

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=DGiLiMe1xXA

 

 
12. rujna 2018.

Stigli su nam novi prvašići

U OŠ Kamešnica 10. rujna 2018. započela je nova školska godina. Prvoga dana nastave, kao i svake godine, održan je svečani doček i priredba za naše nove školarce- prvašiće!
Na početku svečanosti naš ravnatelj Miroslav Jukić srdačno je pozdravio sve roditelje i djecu prvih razreda te im je zaželio toplu dobrodošlicu. Nakon uvodnog govora, na pozornicu su stigli veseli učenici četvrtih razreda koji su kroz recitacije, igrokaze, ples i pjevanje pozdravili nove školarce. Najvedriji trenutak priredbe definitivno je bio kada su na pozornicu pozvali i prvašiće da im se pridruže u veselom „Hoki poki“ plesu. Na kraju su učiteljice Ivana Porobija i Ljuba Grgat prozvale svoje nove učenike, jednog po jednog, kako bi se upoznale s njima i uručile im krišku razredne kartonske torte u kojoj se nalazio simboličan poklon dobrodošlice.
Svi su se izvrsno zabavili, što smo mogli primijetiti po vedrim licima „starih“ i novih učenika.

 

 
22. kolovoza 2018.

OBAVIJEST UČENICIMA I RODITELJIMA

Nova školska godina počinje u ponedjeljak, 10. rujna 2018.
Učenike će na školskim klupama tog dana dočekati novi udžbenici (osim udžbenika informatike i njemačkog jezika) i radne bilježnice. Zbog kašnjenja u recenziji i tiskanju udžbenika te tehničkih problema navedeni udžbenici nisu se mogli, putem javne nabave, na vrijeme isporučiti.

Zbog navedenih razloga roditelji svih učenika koji pohađaju 5. i 6. razred trebaju kupiti udžbenike iz informatike (obvezan predmet). Također, oni roditelji čija djeca pohađaju izbornu nastavu iz njemačkog jezika (4., 5., 6., 7. i 8. razred) i informatike ( 7. i 8. razred) trebaju kupiti udžbenike a trošak svih kupljenih udžbenika (uz predočenje računa) nadoknadit će im općina Otok (radne bilježnice roditelji NE kupuju).

Prvog dana nastave (10. rujna) učenici i roditelji razreda centralne škole (u Otoku)  trebaju doći u školu prema slijedećem rasporedu:

8:00 – od 2. do 4. razreda
9:00 – od 5. do 8. razreda
10:00 – 1. razred

U Područnim školama Ruda i Udovičići učenici i roditelji trebaju doći u 8:00 sati.

Prilikom preuzimanja udžbenika roditelji će potpisati Izjavu da su preuzeli udžbenike  te da se obvezuju da će iste (neoštećene) u školu vratiti na kraju školske godine.

ravnatelj

 
6. srpnja 2018.

OBAVIJEST

Prije nekoliko dana na školsku zgradu postavljena je nova pokretna panoramska kamera. Live prijenos područja kojeg pokriva možete gledati preko linkona na vrhu ove stranice ("Vrijeme u Otoku" i "Otok trenutno") ili preko stranice LiceCamCroatia.
 
5. srpnja 2018.

UPISI - OBAVIJEST UČENICIMA 8. razreda

Podsjećamo sve učenike osmog razreda kako se  10. srpnja 2018.  zaključava odabir obrazovnih programa i započinje ispis PRIJAVNICA.  Prijavnica, koju ispisuje razrednik, je obrazac koji sadrži konačnu listu prijavljenih obrazovnih programa, poredanih po prioritetima. Učenik  i roditelj zatim potpisuju prijavnicu čime potvrđuju listu prioriteta odnosno odabir učenika, zbog čega je važno da svaki učenik u školu dođe u pratnji jednog od roditelja.

Ispis i potpisivanje prijavnica odvijat će se u školi:
10. ili 11. srpnja 2018. ovisno o vašem dogovoru s razrednicama

 

13. srpnja 2018. objavljuju se konačne ljestvice poretka, čime učenik stječe pravo upisa u program obrazovanja najvišega prioriteta u kojemu se nalazi u sklopu upisne kvote. Konačne ljestvice poretka više se ne mijenjaju!

Učenik svoj upis potvrđuje vlastoručnim potpisom i potpisom roditelja na UPISNICI dostupnoj na mrežnoj stranici NISpuSŠ-a (www.upisi.hr), a koju je dužan dostaviti u srednju školu u kojoj je ostvario pravo upisa, i to od 13. do 19. srpnja 2018.
Budući da je za upis u neke srednje škole potrebna i druga dokumentacija (npr. potvrda obiteljskog liječnika ili liječnika medicine rada, dokumenti za ostvarivanje dodatnih bodova i sl.) svakako provjerite je li, i ako jest što, potrebno donijeti za upis programa obrazovanja vašeg najvišeg prioriteta.

Srednje škole same određuju točne termine zaprimanja upisnica i dodatne dokumentacije u razdoblju od 13. do 19. srpnja te ih objavljuju na svojoj online stranici i oglasnoj ploči škole.

(Sve navedene i dodatne informacije nalaze se na online stranici www.upisi.hr.)

 
27. lipnja 2018.

OBAVIJEST UČENICIMA I RODITELJIMA

Podjela svjedodžbi je 2. srpnja (ponedjeljak) po slijedećem rasporedu:

Otok (centralna škola)
9:00 sati - učenicima od 1. do 7. razreda
9:30 sati - učenicima 8. razreda
10:15 sati - podjela općinskih nagrada

Područna škola Ruda
8:00 sati - učenicima od 1. do 4. razreda

Područna škola Udovičići
9:30 sati - učenicima od 1. do 4. razreda

 

 
18. lipnja 2018.

OBAVIJEST UČENICIMA

Svi učenici koji su upućeni na dopunski rad iz jednog ili dva nastavna predmeta trebaju sutra u 8:00 sati doći u školu.
 
13. lipnja 2018.

Osjećaji i osobine književnih likova

U sklopu školskog projekta „U zdravoj školi – zdrava djeca“  učenici od petog do osmog razreda sudjelovali su pod vodstvom učiteljica Hrvatskog jezika u projektu „Osjećaji i osobine književnih likova“.  Učenici su svaki mjesec u književnim djelima (lektirama) analizirali osjećaje i osobine likova te naučili razlikovati psihološku i etičku karakterizaciju. Cilj projekta je bio razviti kod učenika sposobnost da prepoznaju, imenuju i kontroliraju emocije, razumijevaju i upravljaju emocijama, da cijene pozitivne osobine drugih, razvijaju empatiju te da prošire svoj rječnik imenovanjem različitih vrsta emocija i osobina književnih likova. Također, cilj je bio osvijestiti osobine i ponašanja koje učenici trebaju od svojih vršnjaka (posebno prijatelja), vlastite osobine i ponašanja koja izražavaju u odnosima s drugima kao i neugodne emocije koje doživljavaju u odnosima s vršnjacima.
Od svih obrađenih književnih likova izabrani su najznačajniji i napravljena je PPT prezentacija koja prikazuje likove, njihove osobine, osjećaje i odnose s drugim likovima te ono što možemo naučiti od tih likova.

 
12. lipnja 2018.

NOVI broj školskog lista

Izišao je novi broj (18.) školskog lista PUTOKAZ.
 
11. lipnja 2018.

Dan škole

Dočekali smo i taj dan – Dan OŠ Kamešnica! Nestrpljivo smo se pripremali uvježbavajući igrokaze, recitacije, pjesme, plesne korake, prodavajući kupone za ćevapčiće i lutriju, prijavljujući se za različite sportske aktivnosti, skupljajući fotografije za prezentaciju…
30. svibnja ponosno smo otvorili vrata škole svim našim dragim učenicima, njihovim roditeljima i djelatnicima naše škole. U školskom holu dočekao nas  je plakat i učenički radovi vezani uz nastavni proces kao i prezentacija „Učenici –pomagači“ ispunjena fotografijama učenika koji vrijedno pomažu roditeljima u kućanskim i vrtnim poslovima. Svečani program počeo je školskom priredbom koju je otvorio ravnatelj pozdravivši sve prisutne i uručivši priznanja učenicima koji su ostvarili zapažen rezultat  na županijskim natjecanjima. Neka budu primjer i poticaj drugima u radišnosti i znanju! Bila je to prilika za zahvalu  spremačici Ani Katić na dugogodišnjem  održanju škole čistom i urednom uz sveprisutni osmijeh na licu.  Pred odlazak u mirovinu, ravnatelj joj je uputio tople riječi izmamivši pokoju suzu pri uručivanju prigodnog poklona. Uslijedili su igrokazi 3. i 4. razreda vezani uz ljubavne i školske nestašluke i nezaobilazna Maca Papučarica u lutkarskoj izvedbi 1. a. Dramska sekcija nam je duhovito uprizorila muke koje đaci svojim neznanjem uzrokuju svojim učiteljima. U šarenim kombinacijama prošetale su mlade manekenke ponosno pokazujući vlastite kreacije izrađene u krojačkoj sekciji naše zadruge. Zbor je čitav događaj popratio plesnim koracima i  veselim melodijama.
Miris pečenih ćevapčića, na izlazu iz škole, pozivao nas je na ukusnu marendu, dok su istovremeno mlade kemičarke iz 8.c  prezentirale kemijske čarolije ispred zapanjenih dječjih pogleda i vjerojatno kod mnogih probudile interes za „čudesnu“ kemiju. Školska zadruga je također izložila svoje maštovite i hranjive proizvode, a za sve one željne sportskih aktivnosti tu su bili graničari ( mame protiv učiteljica, učenici i učenice protiv učiteljica – moramo priznati da su se učiteljice hrabro držale i odnijele tri pobjede), skakanje u vrećama i potezanje konopa. Bilo je mnogo smijeha, veselja, a i poneki pad na travi. U tradicionalnoj nogometnoj utakmici učenici protiv učitelja – ovaj put su pobjedu zasluženo ponijeli učenici!
Na kraju je uslijedio najiščekivaniji događaj – izvlačenje nagradne lutrije! Okupljeni učenici su nestrpljivo gledali svoje brojeve na kuponima nadajući se da će baš njihovi biti dobitni. Izvukli smo preko 20 bogatih nagrada i uručili ih sretnim dobitnicima, a svima ostalima možemo poželjeti – više sreće drugi put!
Dan poslije djelatnici naše škole uputili su se na dvodnevno studijsko putovanje na relaciji Slovenija-Austrija.

 
8. lipnja 2018.

Narodi, emocije i običaji

U okviru školskog projekta „U zdravoj školi - zdrava djeca“ učenici 7. i 8. razreda zajedno s učiteljima povijesti i geografije proučavali su kulturne običaje izražavanja emocija među narodima. Svoje spoznaje prezentirali su u obliku panoa u školskom holu i ovim putem osvijestili važnost uvažavanja različitih običaja i kultura koje naš planet čine zanimljivijim i bogatijim mjestom za život.

 
29. svibnja 2018.

Izlet u Zadar

Jučer su učenici 2.a i 2.b razreda u pratnji svojih učiteljica ( Ivana Perković i Daniela Koprčina) krenuli su na jednodnevni izlet u Nin i Zadar. Došli smo u Nin, najstariji hrvatski kraljevski grad. Centar grada je otočić povezan kopnom dvama mostovima nastao na pješčanom sprudu. Razgledali smo centar grada, Donja i Gornja vrata te crkvu sv. Križa koja je poznata kao „najmanja katedrala na svijetu“.
Provodeći dan u Zadru, uronili smo u daleku i bogatu povijest tritisućljetnog grada.
Slijedi šetnja povijesnom jezgrom grada, obilazak rimskog foruma, crkve sv. Donata – okrugle predromaničke crkve koja je simbol Zadra, katedrale sv. Stošije – trobrodne romaničke, najveće crkve u Dalmaciji. Obišli smo Narodni trga, Trg pet bunara, crkvu sv. Marije, Gradske zidine i vrata te Morskih orgulja. Prepoznatljive su po svom kaskadnom obalnom profilu . Uz same orgulje je i glasoviti Pozdrav suncu, još jedna urbana instalacija vrijedna divljenja.
Prošetali smo i Kalelargom, najširom zadarskom ulicom koja je opjevana u mnogim pjesmama i ima čak i svoju himnu. U večernjim satima vratili smo se u Otok veseli, umorni i puni dojmova.

Ivana Perković

 
29. svibnja 2018.

Književna baština

Učenici 8.c razreda sudjelovali su u projektu Književna baština u okviru nastave Hrvatskog jezika pod vodstvom učiteljice hrvatskog jezika Ane Marinović. Cilj projekta je bio upoznavanje učenika s najznačajnijim hrvatskim književnicima i njegovanje književne baštine. Učenici su pojedinačno, u paru ili skupini istraživali određenog književnika, njegovo stvaralaštvo i razdoblje u kojem je stvarao. Rezultate istraživanja usmeno su izlagali pred razredom uz pomoć PPT prezentacije ili plakata koje su izradili. Neke pjesme su i vizualizirane. Nakon predstavljanja književnika i njihovih značajnih djela koji su ostavili neizbrisiv trag u književnosti, provjerili su svoje znanje kroz kviz. Kao sinteza napravljena je jedinstvena PPT prezentacija koja objedinjuje književnike o kojima se izlagalo kako bi se i ostali učenici upoznali s našim najznačajnijim književnicima.
 
29. svibnja 2018.

Oslikavanje zida u PŠ Udovičići

U okviru projekta „ U zdravoj školi – zdrava djeca“ učiteljica Ines Vidović Barbarić zajedno s učiteljicama i učenicima PŠ Udovičići oslikali su dio ogradnog zida iza školske zgrade.  Pod geslom „Oslikajmo školski okoliš“ potaknuli su učenike na aktivno sudjelovanje u estetskom uređenju školskog eksterijera i motivirali ih na očuvanje i brigu o okolišu. Vjerujemo da će uljepšani vanjski prostor škole doprinijeti povećanom zadovoljstvu boravka učenika i djelatnika škole u Udovičićima.

 
22. svibnja 2018.

Ekskurzija učenika 4. razreda - Gorski kotar i Zagreb

Došao je i taj dan, 16. svibnja. Dan za koji djeca žive cijelu školsku godinu. Ozarenih lica, s torbama u rukama, sastali smo se, u ranim jutarnjim satima, na autobusnoj stanici u centru Otoka. Put nas je vodio prema Smiljanu. Ondje smo posjetili Memorijalni centar Nikole Tesle. Imali smo priliku uživo vidjeli Teslin transformator, pogledati film o njegovim životu te prošetati kroz njegovu rodnu kuću u kojoj se nalaze izumi koji su zauvijek promijenili čovječanstvo. Nastavili smo put do Ogulina gdje smo posjetili Zavičajni muzej i Ivaninu kuću bajki. Tamo nas je dočekala ljubazna voditeljica koja nas je upoznala sa životom i djelom Ivane Brlić – Mažuranić te raznim mogućnostima koja kuća bajki nudi. Posebno oduševljenje izazvao je duh Bjesomar s kojim su učenici imali priliku i razgovarati. Nakon dugog dana smjestili smo se u hotel u Ravnoj Gori. Bez obzira na cjelodnevni angažman, djeca su još imala snage za „disco večer“, koja je bila posebno iznenađenje našeg vodiča. Odmorni i naspavani, ujutro smo nadobudno krenuli u našu Metropolu. Uz pratnju ljubazne vodičke, obišli smo bitna mjesta grada Zagreba. Krenuvši s Jelačićevog trga, do Katedrale, preko Markovog trga i Kamenitih vrata, spustili smo se natrag ZET – ovom uspinjačom. Nakon kratke pauze, punih trbuščića, uputili smo se prema Maksimiru, gdje smo posjetili ZOO Zagreb.  Nakon nebodera, tvornica, tramvaja, ovo je bio pravi melem za oči.  Uživali smo u prirodi, a upoznali smo i razne životinje, od kojih smo neke imali priliku vidjeli samo na TV – u. Djeca su se najviše zainteresirala za čimpanze s kojima su malo „proćaskali“, te morskog lava, kojeg su imali priliku i hraniti. Treći dan, nakon jutarnje rekreacije i turnira u nogometu i graničaru, uputili smo se južnije, pošli smo u razgledavanje našeg najvećeg i najstarijeg Nacionalnog parka, Plitvičkih jezera. Vožnja brodom i kristalna modrozelena voda, te cvrkut ptičica, na savršen način su nas uveli u prostrane šumske komplekse. Imali smo priliku vidjeti iznimne prirodne ljepote slapova i jezera, bogatstvo flore i faune te čisti planinski zrak. Obogaćeni novim znanjima i novim iskustvom, uputili smo se doma. Vožnja do Otoka protekla je u natjecateljskom duhu, gdje su djeca, kroz kviz znanja, ponovila sve što su naučili i vidjeli u protekla tri dana. U kasnim večernjim satima stigli smo u naš Otok. Sigurni smo da je cilj ostvaren i da ćemo još dugo prepričavati događaje.

 
22. svibnja 2018.

Županijska smotra učeničkih zadruga

18. svibnja naša školska zadruga „Blaga Kamešnice“ sudjelovala je na 30. županijskoj smotri učeničkih zadruga održanoj u prodajnom centru Mall of Split. Program, na kojem je sudjelovalo 35 zadruga, počeo je u 12 sati. Na izložbenom štandu naši  su zadrugari, odjeveni u narodnu nošnju, predstavili  svoje maštovite rukotvorine inspirirane tradicijom i očuvanjem okoliša. Bila je to prilika za upoznavanje i razmjenu ideja i iskustava s ostalim učeničkim zadrugama. Osvojivši 15. mjesto, vjerujemo da ćemo sljedeće godine biti još bolji i uspješniji.

 
16. svibnja 2018.

Muzejska edukativna radionica

Prije tjedan dana našoj školi stigla je pozivnica na radionicu Muzeja Cetinske krajine  „Isplovila je muzejska lađa puna blaga“ kojoj se rado odazvao  4.c i 5.c razred. Oni su zajedno s knjižničarkom i  svojim učiteljicama Ivanom Porobijom i Ines Vidović Barbarić posjetili Alkarske dvore koji su ponudili trenutačno utočište građi Muzeja Cetinske krajine ( zbog preuređenja zgrade ). Odslušali smo zanimljivu prezentaciju kustosice Anite Librenjak koja nas je provela kroz zanimljivu povijest nastanka papira i upoznala sa značajnijim primjercima papirnate muzejske građe ( fotografije, karte, plakati, knjige ). Nakon predavanja uslijedila je eko-likovna radionica u kojoj su učenici  izrađivali cetinsku lađu ( inače zaštićenu kao kulturna baština ), izrezivali i ukrašavali ružu vjetrova te quiling-tehnikom oblikovali ukrase od papira. Svoje uratke su ponosno pokazivali kustosici i učiteljicama te ih izložili za fotografiranje. Zahvaljujemo Aniti na srdačnom  gostoprimstvu uz obećanje da ćemo se ponovo vidjeti.

 
16. svibnja 2018.

Reklame - utjecaj na različite dobne skupine

Učenici 7.b i 7.c razreda sudjelovali su u projektu Reklame u okviru nastave Hrvatskog jezika. Cilj projekta je bio osvijestiti učenike o utjecaju reklama na različite dobne skupine i uočavanje manipulacije u medijima pomoću jezika u reklamama. Često zbog reklama koje vidimo u medijima kupujemo ono što nam zapravo uopće ne treba.Najveća moć reklama leži u njihovoj lakoj dostupnosti, privlačnosti i uvjerljivosti. Kako bi privukle potrošače, koriste različite tehnike uvjeravanja. O svemu ovome učenici su se uvjerili tijekom projekta u kojem su trebali analizirati reklame koje se najčešće prikazuju na televiziji te stvoriti vlastitu reklamu koristeći svoje tehnike uvjeravanja i pamtljive slogane. Određene skupine učenika su istraživali reklame, analizirali ih te povezali s emisijama koje su se emitirale tijekom dana na televiziji. Uočili su povezanost emisija i reklama koje se pojavljuju tijekom tih emisija te prema sadržaju zaključili koje su ciljane skupine potrošača. Ostali učenici su imali zadatak napraviti reklamu za svoj proizvod s kojim žele upoznati tržište i dobro ga prodati. Proizvod je mogao biti stvaran ili su ga mogli izmisliti za potrebu stvaranja reklame. Reklama se mogla napraviti na plakatu ili snimiti kamerom mobitela (video-audio). Učenici su uglavnom odabrali snimanje kamerom mobitela, montirali reklamu i tako ostvarili svoje kreativne ideje. Osim što su nešto naučili, učenici su se zabavili i nasmijali kreirajući svoje i gledajući reklame drugih učenika na satu Hrvatskog jezika.

Ana Marinović

 
15. svibnja 2018.

Predavanje - Prevencija zlostavljanja djece

Naša škola odlučila se priključiti u još jedan program prevencije  zlostavljanja djece pod nazivom CAP (Child Assault Prevention). Ovaj je program opisan kao „jedan od najobuhvatnijih i najinovativnijih programa prevencije na svijetu“.  Istraživanja su pokazala da se nakon provedbe istog kod djece uočava povećanje samopouzdanja, asertivnosti i znanja o korisnim strategijama zaštite i samozaštite. Ključ CAP-ovog uspjeha leži u njegovim temeljima, odnosno u osnovnoj filozofiji jačanja djece i pružanja pozitivne podrške. Sve to postiže se kroz poučavanje o zlostavljanju i demonstriranje brojnih korisnih strategija koje se mogu koristiti kako bi se spriječilo da do nasilja uopće dođe.
Program obuhvaća tri dijela: predavanja za osoblje škole, predavanja za roditelje i radionice za djecu. U srijedu, 9. svibnja, školska psihologinja - Doris Veronika održala je predavanje za cjelokupno školsko osoblje na koje su se rado odazvali članovi administrativne službe, školski domari, ravnatelj, spremačice, stručni suradnici  i svi učitelji razredne i predmetne nastave. Svojim pomnim slušanjem i pozitivnim komentarima pokazali su svoju zainteresiranost za ovu temu, ali i osjetljivost te svjesnost o ozbiljnosti problema zlostavljanja djece u Hrvatskoj. Cilj predavanja bio je proširiti sustav podrške koju imaju učenici naše osnovne škole.
U bliskoj budućnosti očekujte daljnje informacije o tome kako je proteklo predavanje za roditelje, a kako preventivne radionice za djecu.

 
8. svibnja 2018.

Ekskurzija "osmaša" - ISTRA

U ranim jutarnjim satima sastali smo se pred školom i krenuli na dugo očekivano putovanje. Uz kraća zaustavljanja stigli smo u Smiljan gdje smo razgledali Memorijalni centar Nikole Tesle. Stručna voditeljica nas je upoznala s Teslinim životom i pokušala nam objasniti što nam je sve omogućio njegov  jedinstveni um. Na otoku Krku smo posjetili staru benediktinsku crkvu sv. Lucije u Jurandvoru u kojoj je pronađena Bašćanska ploča,  jedan od naših najdragocjenijih spomenika. Ovaj najstariji hrvatski glagoljski natpis  nastao je oko 1100. godine, dakle skoro četiri stoljeća prije otkrića Amerike!  U večernjim satima smo stigli u Istru i smjestili se u hotel. Razgledavanje našeg najvećeg poluotoka započeli smo sljedeći dan u Nacionalnom parku Brijuni uživajući u vožnji vlakićem i u skladu ljudskog, biljnog i životinjskog svijeta. Bili smo u safari parku, vidjeli zbirku otočnih prepariranih životinja, arheološku zbirku i crkvu sv. Germana. U Puli smo razgledali Amfiteatar, Augustov hram, Lapidarij i Forum. Treći dan, vozeći se pored 10 km dugog Limskog kanala, stigli smo u Rovinj, jedan od najljepših istarskih gradova. Obilazak smo započeli na mjestu gdje se nalazi najviša točka grada, toranj uz baroknu crkvu sv. Eufemije na kojem smjer vjetra pokazuje brončani kip svetice. U Poreču smo vidjeli Eufrazijevu baziliku, najznačajniji spomenik bizantske umjetnosti na tlu Hrvatske, a istog dana uživali smo i u pogledu s motovunskih zidina koje se nalaze na samom vrhu strmog brežuljka. Četvrti dan smo napustili hotel, prošetali Opatijom,  posjetili poznato marijansko svetište na Trsatu i zidine Trsatskog kaštela s kojeg nam se pružio nezaboravan pogled na cijeli Kvarner. Tvrđava Nehaj u Senju bila je naša posljednja stanica na putu prema Otoku. Poslušali smo predavanje o senjskoj povijesti i poznatim senjskim uskocima te se uputili kući. U Otok smo stigli u večernjim satima, umorni i zadovoljni, sigurni da ćemo dugo pamtiti svaki zajedno provedeni trenutak .

učenici

 
3. svibnja 2018.

Susret s književnicom

U okviru školskog projekta „U zdravoj školi – zdrava djeca“ odlučili smo posvetiti pozornost problemu koji muči mnoge djevojke, a to je ispravan odnos prema vlastitom tijelu. Vodeći se tom idejom, psihologica je osmislila nekoliko radionica za učenice viših razreda na temu poremećaja u prehrani i važnosti zdravog prihvaćanja sebe. Kako u travnju obilježavamo Dan hrvatske knjige, kao logičan nastavak uslijedio je  poziv mlade književnice Nede Dropulić Vuković u našu školu iz razloga što je  bolno iskustvo borbe s anoreksijom ispričala u svom prvijencu „Težina ljepote“.  Susret se realizirao u višenamjenskoj dvorani, a Neda je učenike osvojila svojom iskrenošću, neposrednošću i toplinom. Zbog povećanog interesa i mnogih pitanja, susret se prolongirao na dva školska sata. Nadamo se da su naši đaci nakon ovog susreta izašli  oplemenjeni i bogatiji za  jedno novo iskustvo  imajući u vidu kako nismo samo ovo tijelo koje vidimo, već i duša koja je neprocjenjiva  i zaslužuje biti voljena.

 
27. travnja 2018.

Dan dječje knjige u PŠ Udovičići

2. travnja u cijelom svijetu se obilježava Dan dječje knjige koji pada na datum rođenja H.Ch. Andersena. Iz toga razloga knjižničarka je posjetila PŠ Udovičići i zajedno s učiteljicom Tinom  M. Trapo osmislila lektirnu radionicu na temu Ružnog pačeta. Učenici su uz prezentaciju pažljivo slušali dogodovštine nesretnog pačića te kroz razgovor osvijestili da se svatko ponekad osjeća izrugivan i neprepoznat u svom društvu. Nakon toga su, podijeljeni u grupe, dramski izveli pred pločom jedan prizor iz bajke. Vrativši se u klupe, pomogli su pačiću da kroz labirint postane labud te je svatko dobio za zadatak oslikati jedan prizor iz bajke na list papira kao i na jedan prazni straničnik. U knjižnici smo plastificirali straničnike koje smo podijelili učenicima kako bi im pomogli u označavanju stranica u daljnjem čitanju, a od oslikanih crteža izradili slikovnicu Ružno pače koja će im ostati u školi kao podsjetnik na zajednički rad i ugodno druženje.

 
27. travnja 2018.

Oslikani junaci medijske kulture

Učionica hrvatskog jezika, zahvaljujući učiteljici Ines Vidović Barbarić i  njenim „pomagačima“, postala je zanimljivije i ugodnije mjesto za nastavu. Razlog tomu su poznati protagonisti medijske kulture  oslikani na zidu učionice. Odsada će sve učenike hrvatskog jezika promatrati znatiželjni Charlie Chaplin iza ormara, dr. Baltazar će proučavati literaturu za svoje sljedeće izume dok će poznati junak iz Surogata stvarati svoj virtualni svijet.
Dokazali su kako sinteza likovnog stvaralaštva i hrvatskog jezika može biti nepresušno vrelo za kreativnost i suradnju.

 
24. travnja 2018.

Dan hrvatske knjige - pjesnik u školi

Učiteljice, Josipa Kunac, Ljuba Grgat i Ivana Porobija su, posjetom hrvatskog pjesnika i našeg sumještanina Ante Nadomir Tadić- Šutre, zajedno sa svojim učenicima obilježile Dan hrvatske knjige. Povodom obilježavanja tog Dana, učiteljica Ivana Porobija, je učenicima  4. a, 4. b, i 4. c razreda, na samom početku, u kratkim crtama, predstavila život i djelo pjesnika Šutre. No, stekli smo dojam da nije bilo potrebe previše o njemu pričati jer su djeca uglas nabrajala poznate uglazbljene pjesme poput Ne daj se Cetino, Stina pradidova, a sjetili su se i zadnje njegove zbrike pjesama Luč Hrvata.
Pjesnik je svoje izlaganje započeo........... opširnije.

 
24. travnja 2018.

Predavanje vatrogasaca

Ove školske godine naša je škola ostvarila suradnju s djelatnicima JVP i DVD Sinj. Naime, sukladno njihovom planu i programu o informiranju svih sudionika društva o opasnostima od požara i drugih elementarnih nepogoda, tijekom ožujka i travnja održana su poučna i zanimljiva predavanja učenicima petog razreda. Vatrogasci su upoznali učenike o opasnostima od požara u kući, školi i okolišu, opasnostima od potresa i poplave te najvažnijim postupcima u slučaju takvih situacija. Učenici su s velikom pozornošću pratili predavanja, a njihovo zanimanje još je više poraslo kada su u drugom dijelu imali priliku izbliza vidjeti te probati vatrogasnu opremu.

 
23. travnja 2018.

Terenska nastava - posjet rimskim iskopinama u Solinu

17.travnja učenici 8.a, 8.b i 8.c razreda s učiteljicama Ankicom-Katić Jurela, Zrinjkom Gamulin-Vilogorac i Vesnom Škopljanac-Mačina krenuli su na terensku nastavu. Upoznali smo antičku metropolu rimske provincije Dalmacije koja je najveći arheološki park u Hrvatskoj. O njenoj veličini osvjedočili smo se posjetivši impozantne zidine s kulama i vratima, forum s hramovima, amfiteatar i groblje sa salonitanskim mučenicima (Manastirine), grad s preko 60 000 stanovnika i, prema legendi, rodno mjesto cara Dioklecijana.
Posjet Saloni uveo nas je u jedan drugi svijet, izdvojen od obližnjih brzih prometnica, svijet mira i opuštanja. Najbogatije nalazište stare Salone je episkopalni centar, kompleks sakralnih objekata iz 5. stoljeća. Križna bazilika je poprilično sačuvana, s krstionicom  u sredini. 
Na kraju smo upoznali najmonumentalniju salonitansku građevinu-mfiteatar u kojem su se odvijale krvave borbe gladijatora i zvijeri, a mogao je primiti gotovo 19.000 gledatelja.

 
18. travnja 2018.

Projekt "Romeo i Julija"

Literarna grupa je prethodnih mjeseci radila na projektu „Romeo i Julija – usporedba filmskih adaptacija s originalnim tekstom“ pod vodstvom učiteljice Hrvatskog jezika Ane Marinović. Tematika bezvremenskog klasika Romeo i Julija velikog svjetskog književnika Williama Shakespearea i danas je inspiracija mnogim filmskim i kazališnim umjetnicima. Vjerojatno nema nijednog drugog književnog autora u svjetskoj povijesti čija su djela više adaptirana. Osnovni cilj ovog projekta je bio ...... opširnije.

 
17. travnja 2018.

Izvanučionička-istraživačka nastava

Učenici 4.a i 4.b razreda su zajedno s učiteljicama iskoristili lijepo proljetno vrijeme i 11. travnja nastavu održali izvan učionice. Dan je započeo šetnjom do jezera u Zavirju gdje su mjerili temperaturu vode, zraka, orijentirali se uz pomoć kompasa te proučavali živi svijet u vodi i uz vodu. Svoj put su nastavili do nogometnog igrališta OSK-a gdje su se zabavili igrajući nogomet. Nakon marende i odmora stigli su na travnjak u blizini škole. Svaka skupina od 4-5 učenika je dobila zadatak da uz pomoć metra,  kolčića i konopa obilježi jedan kvadratni metar na travnjaku te na tom mjestu izmjeri temperaturu tla, prouči biljke koje rastu na tom prostoru i uz pomoć aplikacije na mobitelu  istraži nazive biljaka koje su im nepoznate. Koristeći povećalo proučavali su dijelove biljke cvjetnjače i životinjski svijet travnjaka. Uz pomoć interneta istražili su  ljekovita svojstva pojedinih biljaka.
Ponukani uspješnom nastavom u prirodi i 16.travnja su napustili učionicu jedan školski sat kako bi u neposrednoj blizini škole proučili  biljni i životinjski svijet šume. Svaki učenik je dobio zadatak da odabere jedno drvo, na listu papira osjenči  koru debla te istraži i zapiše živi i neživi svijet koji se nalazio na drvu i oko njega. Neke primjerke su prikupili u zajedničku kanticu te ponijeli u razred na daljnje proučavanje.
Na pitanje što misle o ovakvom načinu rada, učenici su s oduševljenjem odgovarali da im se svidjelo i izrazili želju da što više vremena provedu učeći u prirodi.

 
13. travnja 2018.

KROS - Sinj 2018.

10. travnja 16 naših učenika sudjelovalo je na dječjem krosu u Sinju. U 9:30 ujutro krenuli su minibusom u pratnji učitelja tjelesne i zdravstvene kulture, Nenada Alfirevića. U Sinju ih je dočekao velik broj djece iz osnovnih škola diljem Splitsko-dalmatinske županije. Dobili svoj redni broj koji su zalijepili na majicu i krenuli se zagrijavati. Svatko je nestrpljivo čekao red na svoju utrku. Učenici su od starta pa sve do samog cilja uložili veliki trud i napor da postignu što bolje rezultate u želji da njihov učitelj, škola i njihovi bližnji budu ponosni na postignuti uspjeh. U tome su i uspjeli. Naši "sedmaši i osmaši" postigli su odličan uspjeh i osvojili treće mjesto u svojoj kategoriji. Bravo dečki!

Ivana Tadić, 8.c

 
9. travnja 2018.

"U zdravoj školi - zdrava djeca"

Učenici 3.b razreda s učiteljicom sudjelovali su u školskom projektu, čiji je cilj bio promoviranje zdravog stila života, usvajanje ispravnih higijenskih i prehrambenih navika, kreiranje zdravog dnevnog menija učenika kao i briga o mentalnom zdravlju pojedinca. Projekt je realiziran kroz niz aktivnosti utkanih u gotovo sva nastavna područja. Na satu prirode i društva , u okviru nastavne cjeline „Zdravlje“, učenici su istraživali vitamine i minerale. Svaki je učenik predstavio svoj vitamin (A,B,C,D,E…), odnosno mineral ( kalcij, željezo…). Obogatili su se važnim saznanjima o tome što se sve krije u namirnicama koje svakodnevno trebaju jesti. U paru su izradili jelovnik koji zadovoljava potrebu za svim vitaminima i mineralima. Zapravo, zamislili su da imaju svoj restoran i prezentirali razne jelovnike. Naveli su što njihov restoran nudi za doručak, ručak i večeru. Na satu hrvatskog jezika izveli su igrokaz „Vitamini i minerali“. Uživjeli su se svaki u svoju ulogu te odlično odglumili navedeni dramski tekst. U likovnoj radionici osmislili su i izradili društvenu igru „Zdravi život“. Tom dijelu su se jako veselili. Igru rado igraju, natječu se i kroz nju uče i usvajaju nova znanja.

Marija Jukić

 
28. ožujka 2018.

Uskrsna čestitka

Veselom i razigranom čestitkom u školskom holu, učiteljice četvrtih razreda zajedno s učiteljicama likovne kulture poželjele su svim učenicima i djelatnicima škole sretan Uskrs i ugodne proljetne praznike!
 
27. ožujka 2018.

Uskrsni sajam zadruge "BLAGA KAMEŠNICE"

26. i 27. ožujka školska zadruga „Blaga Kamešnice“ predstavila je svoje proizvode na Trgu dr. Franje Tuđmana. Vrijedni zadrugari zajedno sa svojim voditeljima su osmislili raznoliku uskrsnu ponudu koja je uključivala domaće džemove, čajeve, likere,kolače, vrećice s lavandom, ljekovite kreme, sapune, magnete, torbice, ukrasne vijence i još mnogo toga čime možemo blagdan Uskrsa učiniti raskošnijim i svečanijim. Nadamo se da je svatko pronašao nešto za sebe, a svim kupcima zahvaljujemo što ste nam pomogli da i dalje radimo i stvaramo na obostrano zadovoljstvo.

Školska zadruga

 
26. ožujka 2018.

Uskrsna radionica "Šarenog svijeta"

Maleni kreativci iz Šarenog svijeta su nas i ove godine oduševili svojim rukotvorinama koje su izložili na 1. katu naše škole. U uskrsnoj  su se radionici,  zajedno s voditeljicama Marijom Jukić i Katicom Pavić, poigrali različitim materijalima ( konac, karton, kolaž, tempera, slama, tkanina )  kako bi prikazali sve uskrsne simbole u jednom veselom i prpošnom mozaiku.  Proljetna lepeza različitih boja poziva nas na radosno iščekivanje buđenja i proslavu novog života!

 
22. ožujka 2018.

DAN šarenih čarapa

21. ožujka se u cijelom svijetu obilježava Dan šarenih čarapa : dan kada se solidariziramo s osobama s Down sindromom. Bila je to prilika da nam štićenici Centra za odgoj i obrazovanje „Juraj Bonači“ iz Sinja uzvrate susret. Kombi prepun veselih lica dovezao se ispred naše škole gdje su učenici nestrpljivo očekivali svoje „goste“. Proveli smo ih kroz školu do višenamjenske dvorane gdje smo imali zajedničku uskrsnu radionicu: oslikavali smo jaja i izrađivali kartonske koke – košarice. Članovi Volonterskog kluba su zajedno s učenicima škole imali priliku bolje upoznati najmlađe štićenike Centra koji su ih zarazili sa svojom neposrednošću i životnim entuzijazmom. Druženje uz sokove i slastice popratili su i   poljupci, zagrljaji i poneki zajednički „selfiji.“ Iznimno smo sretni što su nam svojim dolaskom uljepšali jutro i još jednom dokazali kako nas različitosti ne razdvajaju već, naprotiv, obogaćuju život.

Školski volonterski klub

 
21. ožujka 2018.

OBAVIJEST roditeljima budućih prvaša

Poštovani roditelji, iako planirani tijekom travnja, zbog neodgodivih okolnosti, testiranja u školi za upis djece u prvi razred pomiču se na početak svibnja.
O datumu i vremenu testiranja Vašeg djeteta informirat će Vas odgajateljice u dječjem vrtiću "Žabica"

Zahvaljujemo na razumijevanju.

Sručno-razvojna služba


 
20. ožujka 2018.

Terenska nastava - posjet Vrlici

Iako su svi očekivali kišu, 15.ožujka osvanuo je topao i vedar dan, na radost učenika petih razreda naše škole i njihovih učiteljica Katarine Mravak, Marije Perković i Ivane Grčić. Sastali su se kraj autobusa oko 8 sati i krenuli na planiranu terensku nastavu. Prvo odredište njihova putovanja bila je Vrlika, gdje su odmah nakon dolaska posjetili OŠ Milana Begovića. Na samom ulazu u školu srdačno ih je pozdravila ravnateljica, a domaćini su svoje goste počastili jelom i pićem. Mali članovi folklorne grupe oduševili su ih poznatim vrličkim nijemim kolom koje se pleše bez prateće glazbe dok se ritam postiže udaranjem noge o tlo. U obilazak grada povela ih je skupina vrličkih učenika sa svojim učiteljicama. Najprije su posjetili rodnu kuću našeg poznatog pisca Milana Begovića, autora libreta za operu „Ero s onoga svijeta“ Jakova Gotovca. Kroz povijesnu jezgru Vrlike stigli su do Česme, izvora u šumi gdje voda teče iz šest kamenih izljeva na zidu. To je nekad bilo mjesto okupljanja i druženja Vrličana te je inspiriralo Begovića za pisanje libreta. Nakon odlaska s Česme učenici su se oprostili od svojih domaćina i uputili prema tvrđavi Prozor sagrađenoj na prijelazu iz 14. u 15.st. Tvrđava se nalazi iznad današnje Vrlike, a s njenih zidina učenici su bez daha promatrali prekrasni prizor, zeleno Vrličko polje, jezero i kameni gradić. Poslušali su predavanja svojih učiteljica, odmorili se i krenuli natrag prema autobusu. Uputili su se prema izvoru Cetine i najprije se zadržali pored starohrvatske crkve sv. Spasa iz 9. st. oko koje je otkriveno groblje s više od 1100 grobova i 700 stećaka. Na izvoru ih je dočekala netaknuta priroda i modra voda u kojoj su učenici pokušavali pokazati svoje sposobnosti bacanja kamenčića. Puni utisaka, veselo prepričavajući doživljaje krenuli su prema autobusu. Zbog radova na cesti morali su odustati od posjeta Perućkom jezeru i brani Peruća pa su se u Otok vratili oko 15 sati. Umorni, ali zadovoljni otišli su svojim kućama unaprijed se radujući sljedećem zajedničkom druženju.

 
16. ožujka 2018.

Tjedan mozga - mozak i umjetna inteligencija

Svi znamo da je mozak najsloženiji organ koji i u 21.stoljeću krije mnogo nepoznanica. Tema ovogodišnjeg Tjedna mozga je „Mozak i umjetna inteligencija“. Učiteljice četvrtih razreda, Josipa Kunac, Ljuba Grgat i Ivana Porobija, u suradnji s pedagoginjom Ivanom Katić te pripravnicom Anom Milanović – Trapo, nastojale su da ovaj tjedan protekne u znaku radionica i istraživanja vezanih za mozak i umjetnu inteligenciju.
Sve je započelo predavanjem i radionicom triju studentica s Medicinskog fakulteta. Naime, one su uz pomoć 3D mozga te mikroskopa, zorno prikazale učenicima presjek mozga po dijelovima. Tako su učenici saznali da zapravo imamo, ne jedan, nego tri mozga, a između ostalog su uvidjeli za što točno služi određeni dio mozga. Na kraju je sve završilo degustacijom voća i povrća, gdje je cilj bio da djeca uvide kako bez osjetila vida i osjetila njuha ne mogu prepoznati o kojoj vrsti jela se radi. Nadalje smo odlučili raznim bojama obilježiti pojedine dijelove i funkcije mozga te slikovito prikazati gdje se što nalazi. Tako je nastao 2D i 3D prikaz mozga. Učenici su uz pomoć glinamola i plastelina oblikovali moždane vijuge te izradili poprečni presjek mozga. Kako ne bismo zaobišli ovogodišnju temu odlučili smo, za početak istražiti što je to zapravo umjetna inteligencija. Došavši do zaključka da se tehnologija razvija „brzinom svjetlosti“, razvili smo raspravu o tome koje su prednosti, a koji nedostaci tog razvoja. Ne možemo zanemariti činjenicu da tehnologija (roboti) uvelike olakšava svakodnevni čovjekov život, no na svakom pojedincu ostaje da odluči hoće li dopustiti da ona i upravlja njime.
Kad je riječ o umjetnoj inteligenciji, roboti su neizostavan dio, pa smo tako mogli u školskom holu vidjeti robote koje su učenici izradili, a između ostalog su mogli skinuti aplikaciju Makeblock i zaigrati nogometnu utakmicu s robotima, te aplikaciju Anatomy 4D, uz pomoć koje obris ljudskog tijela na papiru postaje živi organizam sa svim živcima i organima.
Na kraju možemo samo zaključiti, a i nadati se, da umjetna inteligencija nikad neće nadmašiti ljudsku, a na pitanje: „Zašto ne?“ odgovor je dao dr. Ž. Mišević na jednom od svojih predavanja, rekavši: „Čovjek ne može stvoriti nešto savršenije od njega samoga.
Vama ostavljamo da procijenite je li to zbilja tako te hoće li razvoj robotike doprinijeti boljitku čovječanstva ili će donijeti raskol.
U najgorem slučaju bar znamo da mu uvijek možemo izvaditi baterije.

 
16. ožujka 2018.

Mađioničarska predstava

Jučer je dupkom puna višenamjenska dvorana naše škole odzvanjala dječjim smijehom, cikom, pljeskom i zaprepaštenim uzdasima. Povod je bio posjet poznatog hrvatskog mađioničara Luke Vidovića koji je nastupio s predstavom „Četiri čarobne riječi“. Uz pomoć malih asistenata iz publike, Luka je izvodio trikove i štosne gegove dokazavši kako uz malo truda i nekoliko „čarobnih riječi“ – čarolija može postati stvarnost! Učenike je zarazio pozitivnom energijom i probudio interes da odgonetnu nemoguće trikove pred svojim očima. Na završetku predstave, bila je prilika za autograme i zajedničko slikavanje.

 
15. ožujka 2018.

Dan broja Pi

Dan najpoznatije matematičke konstante Pi i ove su godine obilježili učenici viših razreda zajedno sa svojim učiteljicama matematike. Zanimljivo kako je Pi povezao dva najznačajnija genija 20. i 21. st. – naime, na isti dan, 14. ožujka, rodio se Albert Einstein i umro Stephen Hawking.
Učenici su osmislili plakate, održali predavanja i pronalazili svoje rođendane među beskonačnim znamenkama broja Pi.

 
9. ožujka 2018.

Dan žena

Žene daju život, odgajaju, inspiriraju i pokreću svijet…
Iz tog su razloga učenici osmih razreda pod vodstvom učiteljice Marine Sikirice napravili pregled znamenitih žena kroz povijest. Prigodni pano u školskom holu uredili su životopisima žena koje su se ostvarile kao umjetnice, znanstvenice, dobrotvorke, revolucionarke, voditeljice, sportašice, dizajnerice, spisateljice, političarke…Pokazale su kako nijedna djelatnost nije strana ženi te da svako područje života žena može obogatiti svojim idejama, snagom i vizijom. Stoga ovom prilikom želimo svim pripadnicama nježnijeg spola  čestitati  Dan žena!

 
6. ožujka 2018.

Zdrava hrana

Projektu „U zdravoj školi – zdrava djeca“ pridružio se 2.a razred koji je zajedno s učiteljicom oblikovao različite figure iz biljnog i životinjskog svijeta. Promičući zdravu prehranu, dokazali su se kao pravi mali umjetnici. Koliko su bili maštoviti, možete provjeriti u foto-galeriji.

 
1. ožujka 2018.

Dan ružičastih majica - PREVENCIJE MEĐUVRŠNJAČKOG NASILJA

          „Dobra djela daju ti krila“ slogan je aktivnosti koje su ove godine provedene u našoj školi povodom Dana ružičastih majica – međunarodnog dana prevencije međuvršnjačkog nasilja.
Ponukan vizijom o školi s isključivo prijateljskim i toplim odnosima, superjunak Pinkman koji se dobrim djelima bori protiv nasilja odlučio je ponuditi priliku našim učenicima da postanu njegovi  mladi službeni pomagači. U suradnji sa školskim volonterima izradio je za svakog učenika po jedno papirnato pero na kojemu su bili zapisani zadaci, odnosno dobra djela, koje su učenici trebali napraviti. Kao simboličan znak da su svoj zadatak uistinu ispunili učenici su svoja perja bojali u ružičastu boju i lijepili na zajednička krila dobrih djela svih učenika naše osnovne škole.
Sigurni smo da su se učenici dobro zabavili i iskoristili ovu priliku da svojim dobrim djelima nekome izmame osmijeh na lice.
Dašak vesele atmosfere osjetite uz fotografije iz naše galerije.

 
27. veljače 2018.

Osmaši u Vukovaru

 I ove su godine naši učenici sudjelovali u projektu  Posjet učenika osmih razreda Vukovaru. Stigli su sa svojim učiteljima u večernjim satima i smjestili se u hostelu Dubrovnik. Prvog dana boravka u hostelu su organizirana dva predavanja: Domovinski rat i Bitka za Vukovar. Istog dana  posjetili su vukovarske muzeje.U Gradskom muzeju smještenom u obnovljenom dvorcu Eltz upoznali su arheološku prošlost i etnografsku baštinu. Među brojnim izloženim predmetima primijetili su  i alkarsku odoru.  Nezaboravno je bilo razgledavanje  Muzeja vučedolske kulture , jedne od najstarijih civilizacija koja nam je dala poznatu vučedolsku golubicu, vučedolsku čizmicu i najstariji europski kalendar – Orion. Večernji izlazak u disco  oduševio je sve učenike. Sljedeći dan posjetili su memorijalne lokacije i to najprije poznati simbol stradanja u Domovinskom ratu, vukovarsku bolnicu. Nakon multimedijalnog prikaza zbivanja u bolnici 1991. u podrumu  su vidjeli  vjerno prikazan život ranjenika i bolničkog osoblja tijekom opsade grada. Poslušali su potresnu priču o  danima kada su u njoj stotine ranjenih tražile spas da bi iz nje bili  odvedeni u smrt.   Posjetili su Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Spomen dom Ovčaru i Kukuruzni put. Na Memorijalnom groblju, najvećoj masovnoj grobnici u Europi nakon II.svjetskog rata, poklonili su se žrtvama Domovinskog rata.  Iako je za kraj  predviđeno predavanje pod nazivom Škola mira i Kviz znanja učenici većine škola su ga morali  propustiti jer su se zbog vremenskih (ne)prilika morali nešto ranije uputiti kući. Zahvaljujući ljubaznim djelatnicima Memorijalnog centra, posjet Vukovaru sigurno će svi pamtiti s toplinom u srcu usprkos hladnoći i snijegu koji ih je pratio.

 
26. veljače 2018.

ZDRAVA PREHRANA

U okviru školskog projekta  „U zdravoj školi zdrava djeca“ učenici 2. b razreda s učiteljicom Ivanom Perković poigrali su se  različitim vrstama voća i povrća te oblikovali ukusne i oku ugodne figurice iz životinjskog svijeta. Pokazali su kako  u zdravoj hrani možemo uživati svim osjetilima, biti kreativni, razvijati zdrave prehrambene navike i usput se dobro zabaviti. Nadamo se da će vas ova estetsko-voćna kombinacija u školskom holu potaknuti na zdrav životni stil!

 
16. veljače 2018.

Školski maskenbal

Tko god se 13. veljače  u 11 sati našao na Trgu dr. Franje Tuđmana, mogao je posvjedočiti pravom malom spektaklu kojeg su priredile naše školske maškare. Mnogo truda i mašte  uloženo je u izradu dojmljivih šarenih kostima koji su oživjeli kišovito zimsko jutro.
Punim trgom izmijenila su se četiri godišnja doba,  a u svim bojama i oblicima prošetao se omiljeni dječji vragolanko Grga Čvarak.  Sinjska ferata natrpana putnicima i životinjama vratila nas je u prošlost, a iz bliske budućnosti su nas napali klonovi  koji su u svom naprednom laboratoriju klonirali, ni manje ni više nego učiteljicu iz kemije. Na sportske terene odveli su nas šestaši uprizorivši teniski meč Samprasa, nervoznog Ivaniševića i pristranog suca. Jezivi zombiji su ustali iz mrtvih dok su se razigrani Romi vozikali u kariolama. Na djetinjstvo i vrijeme slaganja najdražih kockica podsjetili su  nas masivni Lego meni  koji su ponosno marširali  poput prave vojske. Ukoliko je tko ogladnio, tu su bile žute primamljive banane!  Nježne balerine fascinirale su nas Labuđim jezerom, plemenske plesačice veselim ritmovima dok su na tananim koncima visile i koračale otmjene i krhke marionete.
Napoljetku nas je Ultra Europe  „zarazila pozitivom“ i sve izmamila na plesni podij, a izgubljenu energiju nadoknadili smo osladivši se ukusnim krafnama. Čestitamo Legićima, marionetama i klonovima na osvojenim nagradama, a do idućeg puta pozdravljaju vas vesele i zaigrane školske maškare!

 
8. veljače 2018.

UPISI 2018./19. - Obavijest roditeljima

Prijava školskih obveznika vršit će se elektronskim putem u vremenu od 8. do 18. veljače 2018.

Prijavu je potrebno izvršiti putem linka PRIJAVA prema upisnom području škole objavljenim na web stranici Ureda državne uprave SDŽ (www. udu-sdz).

Školski obveznici su:

  • djeca rođena od 1. travnja 2011. do 31. ožujka 2012.,
  • djeca rođena od 1. travnja 2012. do 31. prosinca 2012. za koju roditelji, odnosno staratelji žele ostvariti pravo na prijevremeni upisu prvi razred osnovne škole,
  • djeca kojima je za šk.god. 2017./2018. rješenjem Ureda, odgođen upis u prvi razred osnovne škole,
  • djeca koja trebaju privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred osnovne škole.

Učenik se prijavljuje za upis u školu prema prebivalištu odnosno upisnom području škole (matična škola), gdje se obavlja provjera spremnosti djeteta za upis (testiranje i liječnički pregled) sukladno dogovoru sa roditeljem. Nakon obavljene prijave djeteta Uredu, roditelj odnosno staratelj obavezno se treba javiti školi u vremenu od 1. do 8. ožujka 2018. god. radi dogovora o terminu testiranja djeteta. Potrebna dokumentacija: OIB, kopija domovnice i rodnog lista (vrijede bez obzira na datum izdavanja), a u slučaju da roditelj iste nema, škola će ih pribaviti elektronskim putem.

  • Za prijevremeni upis roditelj odnosno staratelj osim prijave online podnosi i zahtjev Uredu državne uprave na  Obrascu 6. Mišljenje stručnog tima predškolske ustanove dostavlja osnovnoj školi prilikom dogovora o testiranju.

NAPOMENA: Ukoliko roditelji, iz bilo kojeg razloga nisu u mogućnosti izvršiti prijavu elektronskim putem, za pomoć se mogu obratiti pedagoginji u Školu svakog radnog dana u vremenu od 8:30 do 13:00.

Školska stručna služba

 
7. veljače 2018.

Lutkarska predstava u školi

U okviru školskog projekta „U zdravoj školi – zdrava djeca“, naša škola ugostila je Produkciju Z iz Splita s lutkarskom predstavom „Keko Eko“. Šarmantna je to i edukativna priča o smetlaru Keku koji zajedno s „mladim snagama“ odluči osnovati eko-udrugu koja će njihovu ulicu učiniti čišćom i urednijom. Šarene lutke i veseli songovi oduševili su učenike nižih razreda centralne i područnih škola. Kroz pjesmu i smijeh naučili su kako zajedničkim snagama možemo doprinijeti kvaliteti našeg okoliša. Doznali smo kako pravilno razvrstavati smeće te kako oprost i prijateljstvo mogu i nemoguće stvari učiniti mogućima. Do idućeg susreta, eko – pozdrav iz naše škole!

 
2. veljače 2018.

Projekt Povjestice - vizualizacija stripom i dramatizacijom

Učenici 6.b sudjelovali su u projektu Povjestice – vizualizacija stripom i dramatizacijom u sklopu nastave Hrvatskog jezika te su time učinili lektiru Povjestice Augusta Šenoe zabavnijom i pristupačnijom. Osnovna namjena ovog projekta je bila na kreativan način obraditi lektiru Povjestice te upoznati učenike sa stripom i načinima izrade stripa (digitalno i crtanjem), sa stvaralačkom dramatizacijom i kazalištem lutaka te izradi lutaka i scenografije. Učenici su nakon obrađenih nastavnih jedinica Strip i Dramatizacija književnog teksta odabrali način vizualizacije zadane lektire. Individualno su crtali stripove, u paru su upoznali mogućnosti digitalne izrade stripa pomoću internetske aplikacije Pixton, a u skupini su četiri učenice osmislile scenografiju, napravile lutke te izvele pred ostalim učenicima lutkarsku predstavu temeljenu na povjestici Kameni svatovi.
Ovim su projektom učenici 6.b probudili istraživački duh, kreativno se izrazili i ujedno zabavili.

Ana Marinović

 
18. siječnja 2018.

Školski robotičari - dobitnici Croatian Makers božićnog izazova

Početkom prosinca Croatian Makers liga postavila je božićni izazov svim školama s kojima surađuje. Zadatak je bio napraviti projekt na temu Božića koristeći mBot robote. Naši „mali robotičari“ iz 4.a razreda ( mentorica Josipa Đula zajedno s „velikim robotičarima“ iz viših razreda ( mentorica Ivana Čerina ) osmislile su božićnu stazu koju su 3 mikrobita ukrašavala svjetlima, a dva robota vozila njome od kojih je jedan pjevao Zvončiće. Postavili su je u školski hol i objavili na Facebook profilu.
IRIM-ov žiri je odabrao 10 objava koje su se istaknule po kvaliteti i kreativnosti. Među njima se našla i naša škola te osvojila komplet dodataka za mBot robote koji će im koristiti u sljedećim projektima.
Čestitamo našim robotičarima i želimo im još mnogo  uspjeha u daljnjem radu!

 
 
 
Arhiva | Arhiva 2020 | Arhiva 2019 | Arhiva 2018 | Arhiva 2017 | Arhiva 2016 | Arhiva 2015 | Arhiva 2014 | Arhiva 2013 | Arhiva 2012 | Arhiva 2011 | Arhiva 2010 | Arhiva 2009 | Arhiva 2008 | Arhiva 2007 | Arhiva 2006
Pretraľi Web
Sigurnost na internetu - kviz i edukativni materijali za učenike, učitelje i roditelje
   
   
   


Leksikon opće kulture za osnovnoškolce

   
dokumenti
PRAVILNICI
   
Kurikulum zdravstvenog odgoja
   
Školski kurikulum za šk. god. 2017.- 2018.
   
» POPIS ODABRANIH UDŽBENIKA PO RAZREDIMA ZA ŠKOLSKU GODINU 2017.-2018.
   
» POPIS UČENIKA PO ODJELIMA ZA PRVI I PETI RAZRED ZA ŠKOLSKU GODINU 2017.-2018.
   
» Statut škole
   
»Godišnji plan i program rada škole za šk. god. 2017./18.
   
»Kućni red
   
»Pravilnik o kriterijima za izricanje pedagoških mjera
   
»Etički kodeks
   
» Nacionalni okvirni kurikulum
   
»Sigurne školske ceste - BROŠURA
   
»Pristup informacijama
   
»Natječaji - javni pozivi
   
»Javna nabava
   
»Godišnji financijski planovi i izvješća