Vrijeme u OTOKU Pored USERNAME i PASSWORD upiši "gost"

OTOK trenutno


ARHIVA AKTUALNOSTI:

 
   
Početna stranica
 

22. prosinca 2020.

BOŽIĆNA i NOVOGODIŠNJA čestitka

Učenici 6. razreda su na satu informatike izradili digitalne čestitke te ih oblikovali u blagdanski video. Ovim putem se pridružujemo čestitkama i želimo svima čestit i blagoslovljen Božić te mnogo više zdravlja,uspjeha i druženja u novoj 2021. godini!

 

22. prosinca 2020.

Igrom do znanja i zabave - eTwinning projekt

Učenici 1.c i 3.a razreda, zajedno sa svojim učiteljicama   Antoniom Varvoda  i Josipom Kunac ove godine sudjeluju u eTwinning projektu „Igrom  do znanja i zabave“. Svaki mjesec imaju  novi zadatak kojim pokazuju kako uče kroz igru. Rujanski zadatak bio je osmisliti razredni logo projekta, dok je listopadni bio posvećen porukama vezanim uz Dječji tjedan i Mjesec djeteta te pokazati koje društvene igre učenici vole igrati.  Svaki razred je kreirao vlastitu društvenu igru. Naši trećaši su prezentirali igru „Alka“, a prvaši su pokazali igru „Znanjem do mrkve“.  U studenom su uživali uz natjecateljske igre u tjelesnoj kulturi kao i u dramskim igrama dok su u prosincu uz matematičke igre, istraživali stare – zaboravljene igre.  Pogledajte kako je sve izgledalo i zaigrajte sami pokoju igru! Učenici će se  i dalje vrijedno svaki mjesec  igrati i učiti, a sve ćete moći pratiti na ovoj stranici pod linkom "eTwinning SCHOOL" (nalazi se na početnoj stranici - gore desno)
 

22. prosinca 2020.

Školski projekt "Snaga riječi": radionica Slike i riječi

U sklopu školskog projekta “Snaga riječi“ organizirana je radionica za učenike šestih razreda pod nazivom „Slike i riječi“. Cilj radionice bio je poticanje čitanja s razumijevanjem povezujući sliku objekta s njegovim opisom. Na samom početku radionice učiteljice su održale kratko predavanje o samom postupku formiranja matematičkog pojma te navele nekoliko konkretnih primjera. Zatim su učenici u parovima izvlačili jednu od kartica te pokušavali na ispravan i korektan matematički način definirati nacrtani pojam ili pak čitanjem s razumijevanjem otkriti o kojem pojmu je riječ te skicirati traženi pojam. U prilogu pogledajte fotografije radionice „Slike i riječi“. 

                          

 

22. prosinca 2020.

Božićna priredba Posebnog odjela

Kakav bi to bio Božić bez školske priredbe koja nas ispraća na praznike? 
Učenici posebnog razrednog odjela doskočili su problemu te smislili kako podijeliti božićni duh s ostalim učenicima, a pri tom poštujući epidemiološke mjere. 
Višednevne pripreme i vježbe rezultirale su lutkarskom predstavom „Božić u šumi”. Mi smo pripremajući predstavu stekli osnovne vještine šivanja, usavršavali ljepljenje, vježbali izražajno pričati, naučili osnove o lutkarskoj predstavi i iskustveno se upoznali sa svim koracima koji su potrebni za napraviti jednu. 
Nadamo se da ćete uživati u našoj poučnoj video priči o prijateljstvu koju nam donose neponovljivi Mjesec, Jela i Snješko! 

Sretan Božić i Nova Godina!

 

18. prosinca 2020.

Socijalna samoposluga

Ususret blagdanima, volonterski klub OŠ Kamešnica pokrenuo je prije mjesec dana inicijativu prikupljanja prehrambenih i higijenskih potrepština za pomoć siromašnim obiteljima u Otoku. Zahvaljujemo svima koji su se odazvali ovoj hvalevrijednoj akciji te se nadamo da ćemo unijeti iskru božićne radosti u sve potrebite obitelji našeg mjesta.

 

16. prosinca 2020.

Adventski vijenci 4.a

Učenici 4.a razreda rado su se odazvali ideji učiteljice Sanje Gusić da ove godine sami naprave adventske vijence. Nabavili su svijeće, ukrasne trakice, zvijezde, šiške, kuglice te uz pomoć vrućeg ljepila, predanosti i mašte izradili originalne vijence koje su izložili u školskom holu.

 

14. prosinca 2020.

Božićni sajam školske zadruge

Epidemiološka situacija naše zemlje ipak nije spriječila vrijedne ruke naše zadruge „Blaga Kamešnice“  koji su u suradnji s učenicima i učiteljicama razredne nastave omogućili da božićna radost i kreativnost  i ove godine ispuni našu školu. Oslikali su drvene kutije, postavili svijećnjake u ukrašene teglice, izradili adventske vijence, sapune, velike i male torbice, magnete, anđele od naplavina, krpene lutke i čestitke. Svoje rukotvorine izložili su na sajmu u školi kao i na Trgu dr. Franje Tuđmana u Otoku.  Sajam će potrajati  još  koji dan pa vas pozivamo da svratite ispred škole i pronađete neku sitnicu za svoj dom i blagdanski stol te na taj način poduprete rad naše zadruge.

 

7. prosinca 2020.

Održana večer MATEMATIKE

4. prosinca u našoj školi se održala tradicionalna Večer matematike koja je zbog Covida-19, bila provedena online. Matematički aktiv zajedno s učenicima osmislio je zanimljive zagonetke, kvizove, vješala i puzzle kojima se moglo pristupiti preko internet poveznice. Vjerujemo da su svi sudionici uživali obnovivši pritom matematička znanja.

 

4. prosinca 2020.

DABAR - Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja

Međunarodno natjecanje Dabar tradicionalno se provodi već petu godinu za redom, od 2016. godine, a svrha mu je poticanje informatike i računalnog načina razmišljanja. Učenici naše škole i ove godine sudjelovali su u natjecanju Dabar, koje se održalo u tjednu od 9.11.2020. do 13.11.2020. Ukupno su sudjelovala 64 učenika osnovne škole „Kamešnica“ u četiri kategorije. U kategoriji MikroDabar, koja je namijenjena učenicima 1. i 2. razreda, sudjelovalo je  13 učenika. Posebna pohvala ide učenicima koji su ostvarili odličan rezultat te ušli u 10% najboljih u Hrvatskoj i osvojili Zlatnog Dabra, a to su:
Mia Bilokapić, Lana Čutura, Borna Vuleta, Toni Tadić i Mia Žuljević.

U kategoriji MiliDabar, za učenike 3. i 4. razreda, sudjelovalo je 6 učenika naše škole. Učenici koji su ostvarili zavidan uspjeh te ušli u 10% najboljih u državi su: Niko Bašić i Noa Šimunović.

U kategoriji KiloDabar (5. i 6. razredi) sudjelovalo je 37 predstavnika naše škole, a u kategoriji MegaDabar (učenici 7. i 8. razreda) 8 učenika. Po završetku natjecanja, svi učenici dobili su svoje diplome. Zahvaljujemo svim učenicima koji su sudjelovali i na taj način pokazali da je važno razvijati računalni način razmišljanja. Vidimo se i dogodine, zar ne?

 

4. prosinca 2020.

Večer MATEMATIKE u našoj školi

Dragi učenici,
Kako je još jučer najavljeno danas imamo tradicionalnu Večer matematike.
U ovim, posebnim okolnostima, nismo vam htjeli oduzeti zabavu na koju ste naviknuli pa vas ovim putem pozivamo da zavirite u, naš i vaš, Matematički kutak, kliknete na poveznicu i upoznate matematiku kroz zagonetke, kvizove, vješala puzzle...
Hvala svim učenicima koji su svojim prezentacijama, kvizovima i video uradcima doprinijeli uspješnosti ovog projekta, kao i svim učiteljicama na suradnji. 
Sretno svima i vjerujemo da ćete se zabaviti.
Ivana Čerina i Jelena Crnjac

 

19. studenog 2020.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja

Knjižnice grada Zagreba pokrenule su Nacionalni kviz za poticanje čitanja s ciljem razvijanja čitateljskih navika kod učenika viših razreda osnovne škole. Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige posvećen je planetu Zemlji s motom Razlistaj se!  U skladu s tim je i naziv ovogodišnjeg nacionalnog kviza - Istraživači planeta Z. U kvizu su sudjelovali učenici naše škole ( 6.a, 7.a i 7.c ) koji, zbog epidemiološke situacije, nisu čitali 3 knjige već su istraživali provjerene online izvore informacija i odgovarali na postavljena pitanja. Trebamo pohvaliti Duju Markovića koji je u kategoriji natjecanja provedenog u narodnim i školskim knjižnicama RH, ostvario pobjednički rezultat.

 

19. studenog 2020.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Povodom obilježavanja godišnjice pada grada Vukovara, u našoj školi smo se prisjetili svih branitelja i civila koji su položili živote u ratom opkoljenom Vukovaru. Učenica Ana Tadić izradila je cjelovitu prezentaciju o vukovarskoj žrtvi koja se vrtjela u školskom holu. Vječni simboli Grada Heroja – vučedolska golubica i vodotoranj, inspirirali su učiteljice razredne nastave da ih prikažu u različitim likovnim tehnikama. 1. a razred je oslikao golubice na pozadini šahovnice, 4.a  izrađivao simbole Vukovara u glinamolu, šesti razredi su s učiteljicom Lik. kulture u tehnici tempera i kartonskom tisku prikazali golubice, a 2.a i 2.b uredili centralni pano. Valja napomenuti kako su  naši učenici sudjelovali u humanitarnoj akciji „Moje svjetlo za moj Vukovar“ gdje su kupnjom svijeća pomogli udruzi Vukovarski leptirići.
Svim stradalima i nestalima u gradu Vukovaru- neka im je laka hrvatska zemlja. Počivali u miru Božjem.

 

17. studenog 2020.

Županijsko natjecanje "Pretežno vedro"

I ove školske godine se naša škola priključila projektu Pretežno vedro, iniciranom od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, a koji za cilj ima razvijanje emocionalne pismenosti i  unapređenje mentalnog zdravlja djece i mladih. Sam tijek projekta, zbog epidemije Covid – 19 , se malo promijenio te su učenici petih razreda, na satovima razrednika pristupali digitalnoj aplikaciji Pretežno vedro unutar koje su rješavali pitanja i konkretne probleme. Školsko natjecanje proveli smo u informatičkim učionicama te se, izabravši nekoliko najboljih natjecatelja, priključili županijskom natjecanju putem ZOOM aplikacije. Nismo sudjelovali uobičajenim putem igravši igru Pretežno vedro, već smo imali priliku vidjeti različite videozapise igrokaza snimljenih u učionicama na temu sprečavanja vršnjačkog nasilja. Iako je bilo poučno i zabavno, nadamo se da će se sljedeće školsko natjecanje održati „uživo“ jer ništa ne može zamijeniti susret i druženje „licem u lice“.

 

16. studenog 2020.

Čep za osobe s invalidetom

Naša škola, na inicijativu Volonterskog kluba, već duže vrijeme prikuplja plastične čepove u okviru humanitarne akcije „Čep za osobe s invaliditetom“. Radi se o projektu prikupljanja plastičnih čepova unutar obrazovnih institucija Splitsko-dalmatinske županije, a pod pokroviteljstvom MZO-a. Dio sredstava prikupljenih prodajom plastičnih čepova namijenjen je radu udruge Eko Proložac, a dio ide za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Skupljene vreće i kutije smo konačno dostavili djelatniku udruge te se nadamo, da će ova hvalevrijedna akcija, usrećiti one najpotrebitije. Želimo zahvaliti svima koji su se odazvali akciji i napomenuti kako nastavljamo s prikupljanjem i ove školske godine.

 

9. studenog 2020.

Majice s motivima Priča iz davnina

Ukoliko ste mislili da ste ulaskom u školu zabunom ušli u neki suvremeni butik, prevarili ste se. Razlog tomu su naši kreativci iz 6.a razreda koji su na inicijativu učiteljice Marije Perković oslikali bijele majice motivima iz legendarnih Priča iz davnina Ivane Brlić-Mažuranić. Zahvaljujući njima, prisjetili smo se omiljenih mitoloških bića i junaka poput Regoča, Kosjenke, Potjeha, brata Jaglenca i sestrice Rutvice, Sunce Djevera i Neve Nevičice. Dokaz je to kako lijepa književnost nadahnjuje i potiče maštu te prožima različite oblike umjetničkog stvaranja.

 

28. listopada 2020.

Učionica iz snova

23. listopada, učenici 2.b razreda odlučili su iskoristiti predivan jesenski dan. Zajedno sa svojom učiteljicom zakoračili su u „učionicu iz snova“-  prekrasnu prirodu u blizini naše škole. Zavirili su u sve kutke čarobne učionice. Jesen je šaputala, šuškala, dodirivali su je, promatrali, istraživali, divili joj se
„Svi zadatci u ovoj učionici su lagani, pogled iz ove učionice je divan, uživao sam u njenim mirisima, lijepo je biti na svježem zraku i igrati se sa prijateljima“...tim i mnogim drugim riječima učenici su  izrazili svoje  dojmove. Da je zaista bilo tako, uvjerite se razgledavajući našu foto- galeriju.

 

20. listopada 2020.

Jesenski pano

Boje i bogatstvo jeseni inspirirale su i našu kreativnu radionicu 2.b/4.b razreda „Šareni svijet“ koji su zajedno sa svojim učiteljicama oblikovale raskošni jesenski pano ukrašen raznobojnim lišćem, damama u otmjenim haljinama i košarom punom peciva obilježivši na ovaj način Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Zahvaljujemo našim marljivim članovima radionice i njihovim kreativnim mentoricama koji nam već nekoliko godina uljepšavaju školski prostor.

 

3. listopada 2020.

Svjetski dan razglednice

Učenici 3. a centralne škole  i 1.c razreda Područne škole Ruda, zajedno sa svojim učiteljicama Josipom Kunac i Antoniom Varvoda obilježili su Svjetski dan razglednice. Uz pomoć Marka Markice i Hrvatske pošte naučili su kako se točno pišu razglednice, način slanja, što su to poštanske markice i još mnogo zanimljivih i korisnih informacija. Dobili su razglednice koje mogu poslati svojim najmilijima, a  nakon toga su zajedno izrađivali originalne razglednice.  Izrađene razglednice poslali su učenicima 2. c razreda OŠ Ivana Lovrića u Sinju od kojih su također primili razglednice. U prilogu pogledajte fotografije naše edukativno-kreativne radionice.

 

1. listopada 2020.

Svjetski dan razglednice

U današnje tehnološko vrijeme gdje smo previše bombardirani sms-porukama, el. poštom i ubrzanim tempom života, lijepo se vratiti u vremena kad smo ručno ispisivali pisma i razglednice, lijepili i skupljali markice te nestrpljivo provjeravali poštanski sandučić.  Upravo su se naši trećaši iz Područne škole Ruda, zajedno s učiteljicom Katom Šimunović, prisjetili tih lijepih vremena i obilježili Svjetski dan razglednice. Pogledali su prigodni film, izrađivali marke, pisali su razglednice i improvizirali poštanski ured. Učenicima se projekt jako svidio i potaknuo ih da češće pišu pisma i razglednice jer ono u što se  više truda uloži - više i vrijedi. Kako su se zabavili, a potom i nešto naučili, pogledajte u našoj fotogaleriji.

 

24. rujna 2020.

Jesenska razglednica

Jesen se potiho ušuljala u našu školu i ostavila svoj trag u holu zahvaljujući učiteljicama Maji N. Ajduković i Ljubi Grgat koje su sa svojim učenicima izradile plakate posvećene listopadu i svim bogatstvima koje sa sobom nosi te izradile kartonske i drvene kućice ukrašene jesenskim plodovima.

 

24. rujna 2020.

PROJEKT - Dječaci i djevojčice koji su promijenili svijet

Naziv je to ovogodišnjeg školskog projekta koji će se tijekom nastavne godine provoditi na satovima razrednog odjela učenika 6.a i b razreda. Učenici su na prvoj radionici izvlačili poznata imena svjetskih znanstvenika i umjetnika čije će uloge utjeloviti na budućim satovima.  Školska knjižničarka i psihologinja su im predstavile nove knjige istoimenog naslova, koje će imati prilike posuditi školskoj knjižnici, te im dale konkretne upute kako bi se  kvalitetno pripremili za dobivene uloge 

Što to znači “promijeniti svijet”? Koje su to osobe značajno utjecale na razvoj društva kakvog danas poznajemo? Koje su bile njihove ideje? Kakvo je bile njihovo djetinjstvookolnosti odrastanja, školovanja? Bez obzira što mnoge od njih život nije mazio, ipak su u konačnici realizirali svoje snove. I svijet ih i danas pamti.  
 
Nadamo se da će ovi biografski portreti inspirativno djelovati na naše učenike i da će za vrijeme samog izlaganja “dati mašti na volju” kako bi što bolje prezentirali odabrani lik. Ovim projektom želimo učenike potaknuti na čitanje, promišljanje i kreativno izražavanje. Ujedno, ovo im je prilika da se uvježbavaju u javnom nastupu i govorništvu te jedni drugima nauče davati korisne povratne informacije 
 
Radujemo se susretima s Albertom Einsteinom, Nikolom Teslom, Aristotelom, Mariom Montessori i mnogim drugima koji će ove godine biti rado viđeni gosti u učionicama naših šestaša. 

 

4. rujna 2020.

OBAVIJEST UČENICIMA I RODITELJIMA - početak nove šk. god.

Dragi učenici i roditelji,
prvi dan nastave u novoj školskoj godini počinje u ponedjeljak, 7. rujna 2020. Zbog dobro nam znanih razloga pripreme za početak ove školske godine su specifične. Kako bismo ispoštivali sve epidemiološke mjere i zadatke koje su stavljene pred nas, izradili smo opsežan plan postupanja svih dionika odgoja i obrazovanja u našoj školi(učenika, roditelja, učitelja, ostalih djelatnika, prijevoznika i ostalih posjetitelja škole) od polaska u školu/na posao, boravka u njoj i odlaska iz škole/s posla. Dio informacija koje se odnose na vas (učenike i roditelje) nalaze se u ovom DOKUMENTU. Molim vas pozorno ih proučite i postupite po datim uputama. Vjerujem da smo svi svjesni složenosti situacije i važnosti pridržavanja propisanih mjera kako bismo zaštitili sebe i one s kojima smo u bližem kontaktu.

- PLAN organizacije nastave u šk. god. 2020.-21.

ravnatelj

 

 

20. lipnja 2020.

DAN ŠKOLE

Ove godine, zbog epidemije Covida-19, nismo uspjeli proslaviti Dan škole kao što smo to radili u prošlosti. Međutim, učenici razredne nastave zajedno sa svojim učiteljicama ipak su se prisjetili i obilježili svečani dan plakatima, igricama, svirkom i predstavom. Također smo putem interaktivne stranice htjeli prikazati retrospektivu školske godine 2019./20. koja je, unatoč štrajku i epidemiji, ipak obilovala školskim susretima i događanjima. Nadamo se da će u rujnu nasmiješena lica naših učiteljica i učenika  ponovo ispuniti našu  školsku zgradu!

"klikajući" prolistajte ovogodišnju školsku razglednicu

 

4. lipnja 2020.

UPISI U SREDNJU ŠKOLU

Dragi naši osmaši,
podsjećamo vas da su 1.lipnja 2020. započele prijave u sustav na mrežnoj stranici upisi.hr
Pri prvoj prijavi potrebno je unijeti AAI korisničko ime i lozinku (podatci kojima se učenik prijavljuje u e-dnevnik) nakon čega je moguće unijeti broj mobitela na kojega će bit dostavljen SMS s PIN-om. Nakon što zaprimi PIN, kandidat pri svakoj sljedećoj prijavi u sustav unosi korisničko ime, lozinku i PIN. Ukoliko PIN nije stigao SMS-om potrebno je ponovno pokušati unijeti broj mobitela. Po uspješnoj prijavi u sustav moguće je pregledati osobne podatke i ocjene. 

S obzirom da neki učenici nisu dobili SMS s PIN-om prenosimo odgovor sa stranice upisi.hr:

  • Zašto mi PIN nije stigao na mobilni telefon?

Postoji mogućnost da je za taj broj stavljena zabrana primanja SMS-ova od treće strane. Potrebno je provjeriti sa svojim operaterom i u HAKOM registru "Ne zovi". Ako se broj ne nalazi ni u jednom od spomenutih registara, potrebno je javiti se CARNET-ovoj Podršci obrazovnom sustavu na broj telefona 01 6661 500 ili na mail: helpdesk@skole.hr
Početak prijave obrazovnih programa i odabir škola počinje 8.7.2020. U svakom upisnom roku učenik može prijaviti najviše 6 odabira programa obrazovanja.
Kandidati koji se upisuju u razredne odjele za sportaše iskazuju interes za upis u razredne odjele za sportaše u NISpuSŠ-u već od 1.6. do 8.6. 2020. (u Splitu je to gimnazija Vladimira Nazora).
Na ovoj poveznici https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2020_05_62_1240.html možete vidjeti dokument „Odluka o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2020./2021.“  gdje imate prikazan cijeli upisni postupak i sve značajne datume za upis te zapravo prikazane i sve ostale korake tijekom upisa.
Također, s obzirom na izvanredne okolnosti u školstvu ove godine, novina je da će se svi upisni dokumenti i prijavnice za upis moći dostaviti elektroničkim putem. Isto tako, nakon objave konačnih ljestvica poretka kandidata - 25. srpnja 2020. učenici ili roditelji/skrbnici upisnice u srednju školu mogu dostavljati i elektroničkim putem, što do sada nije bilo moguće. 

Stručna služba škole

 

29. svibnja 2020.

OBAVIJEST o upisu djece dorasle za upis u 1. razred u šk. god. 2020./21.

Poštovani roditelji,
Telefonskim putem smo vas obavijestili o točnim terminima testiranja vaše djece u školi.
Molimo vas da se prilikom dolaska u školu pridržavate sljedećih uputa:

  • Sačekajte ispred ulaza u školu dok ne dođemo po vas i dijete
  • Na ulazu u školu ćete dezinficirati ruke i potplate obuće
  • Ponesite sa sobom vlastitu olovku, gumicu i kemijsku olovku
  • Ponesite preslike domovnice i rodnog lista, OIB i JMBG djeteta
  • Grupna testiranja djece zakazana su svakog dana u 10 sati i trajat će 45 minuta i za to vrijeme roditelji će biti slobodni
  • Prilikom upisa djeteta imat ćete priliku odabrati Informatiku i Vjeronauk kao izborne predmete koje će vaše dijete pohađati u 1. razredu. S obzirom da je mogućnost izbora Informatike novina u razrednoj nastavi molimo vas da pogledate sljedeću poveznicu    https://view.genial.ly/5ebcfcef58514d0d313e2cb8 kako biste lakše donijeli odluku o izboru.

Za bilo kakve dodatne informacije ili pitanja, slobodno nas nazovite na broj 834-417.


Stručna služba škole

 

27. svibnja 2020.

ONLINE slikovnica "KUĆNI BROJ"

Učenici drugog razreda centralne škole i PŠ Ruda obradili su sa svojim učiteljicama pisanje adrese te su, na satu Likovne kulture, prikazali svoje kućne brojeve služeći se različitim tehnikama. Učiteljice su od njihovih maštovitih uradaka napravile book kojeg možete prolistati u donjoj poveznici.

https://read.bookcreator.com/abf0yofD7fhVXiVlRY8Qp59zTpI3/TzfiBq8KRnSq8LhUxW15_Q

 

21. svibnja 2020.

OBAVIJEST roditeljima učenika od 1. do 4. razreda

Poštovani roditelji,
Ministarstvo znanosti i obrazovanja jučer je donijelo NOVE Preporuke za organiziranje rada u razrednoj nastavi od 25. svibnja 2020. god..

Ključne novine u ovoj preporuci u odnosu na onu od 30. travnja su:
- Roditelj ne potpisujete Izjavu žele li da im dijete pohađa nastavu u školi ili na daljinu - kod kuće.
- Od 25. svibnja svi nastavni predmeti izvodit će se u školi.
- Skupina koja bi nastavu pratila u školi može sadržavati od 15 do 20 učenika.
- Kada se formira skupina u nju se može naknadno uključiti novi učenik.
- Učenici mogu samostalno dolaziti u školu i odlaziti iz nje

Ravnatelj i stručna služba škole

 

19. svibnja 2020.

LEKTIRA iz vrećice 3. b razreda

Online nastava nas stavlja pred nove zadatke i izazove. No, to nije spriječilo učiteljicu Antoniu Varvodu da obradi lektiru u 3. b razredu putem zoom aplikacije na internetu. Pročitavši Dnevnik Pauline P., učenici su dobili zadatak da djelo obrade kao lektiru iz vrećice. Tako su prednju stranu vrećice oslikali kao naslovnicu pročitanog djela, a na poleđini su napisali kratak sadržaj i osobine likove. U vrećicu su ubacili 5 predmeta vezanih uz djelo i dobili mogućnost svaki predstaviti svoje predmete učiteljici i razredu.
Koliko su bili kreativni, provjerite u našoj foto-galeriji.

 

11. svibnja 2020.

OBAVIJEST O UPISU U PRVI RAZRED

Dragi roditelji budućih prvašića, 
ovim putem Vas želimo obavijestiti o nastavku aktivnosti vezanih uz pregled djece pred upis u 1. razred osnovne škole.  
Važno je napomenuti kako će vas roditelje kontaktirati telefonski iz školske ambulante kroz mjesec lipanj i na taj način dobit će te termin za pregled djeteta.
Uzevši u obzir aktualnu epidemiološku situaciju, te kako bi smanjili kontakte, djeca ne trebaju prije pregleda obaviti laboratorijske pretrage ni pregled stomatologa (zubnu putovnicu).

KONTAKT PODACI ŠKOLSKE LIJEČNICE:
Dubravka Radović, dr. med., spec. šk. med.
dubravka.radovic@nzjz-split.hr
Ana Talaja, medicinska sestra
ana.talaja@nzjz-split.hr
Tel.: 021/492-769
VAŽNE NAPOMENE ZA RODITELJE:
Barem 3 dana prije pregleda, dužni ste dostaviti nadležnom školskom liječniku  sljedeću dokumentaciju putem e- maila.

  • Upitnik s anamnestičkim podacima -  koji ispunjava roditelj
  • Dodatna dokumentacija ukoliko postoji (povijest bolesti u slučaju kroničnog oboljenja, nalazi logopeda i/ili psihologa, Rješenje o tjelesnom oštećenju, Mišljenje predškolske ustanove/ vrtića o razvojnim aspektima djeteta ovisno o kronološkoj dobi)

Kako bi skratili vrijeme boravka, bilo bi dobro da navedenu dokumentaciju ispunite ranije i pošaljete skeniranu na sljedeću adresu: dubravka.radovic@nzjz-split.hr
Prema preporuci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pri upisu će se obaviti cijepljenje MO-PA-RU i IPV (cjepivo protiv ospica, zaušnjaka, rubeole i poliomijelitisa).
S obzirom na epidemiološku situaciju i s ciljem prevencije zaraze postupak će se provoditi na sljedeći način:

  • Prilikom dolaska na pregled, u pratnji smije biti samo jedan roditelj, a dolazi se točno u vrijeme termina za pregled.
  • Prije ulaska u ustanovu i čekaonicu, djeci i pratnji će se mjeriti tjelesna temperatura.
  • Djeca i odrasli u pratnji s febrilitetom i respiratornim simptomima neće biti primljeni.
  • Obavezna dezinfekcija ruku prije ulaska u ordinaciju.
  • Odrasle osobe u pratnji trebaju doći sa zaštitnom maskom.
  • Obavezno je donijeti iskaznicu cijepljenja i zdravstvenu iskaznicu djeteta.
  • Prije ulaska na pregled, roditelj će ispuniti Izjavu o mogućem riziku zaraze SARS-CoV-2 virusom za sebe i dijete.

 

Upitnik za roditelje kojeg trebate nadležnom školskom liječniku dostaviti e-mailon 3 dana prije pregleda možete preuzeti u školi.

Školska stručna služba

 

 

5. svibnja 2020.

PROJEKT učenika 2. razreda

"Moje mjesto kroz dvogled drugaša" naziv je projekta učenika iz centralne škole i područnih škola u Rudi i Udovičićima. Link za vezu na projekt je: https://read.bookcreator.com/oC8ld675C2abtTyWVafZjDAMYpm1/bBsfXlBCT-yW_rirHel0dw

 

 

2. svibnja 2020.

OBAVIJEST RODITELJIMA učenika od 1. do 4. razreda

Poštovani roditelji,
nastava na daljinu s kojom smo započeli 16. ožujka uspješna je zahvaljujući velikom trudu učitelja, učenika, ali i vas roditelja. Stoga, Vam ovim putem zahvaljujemo na ostvarenoj dobroj suradnji i dalje vas potičemo na istu.
Naime, epidemiološka situacija i preporuke još ne dopuštaju da nastava počne normalno za sve, nego će se organizirati samo u iznimnim slučajevima za djecu koja moraju ispunjavati sve uvjete prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Temeljna je preporuka da sva djeca koja to mogu ostanu kod kuće i nastave pratiti nastavu na daljinu.
Ipak, za one učenike razredne nastave čija oba roditelja rade i nikako nisu u mogućnosti organizirati adekvatnu skrb za djecu kod kuće, MZO-a je 30. travnja donijelo Preporuke za organiziranje rada u razrednoj nastavi i upute za vrednovanje i ocjenjivanje u mješovitom modelu nastave koji bi se organizirao od 11. svibnja 2020. god. Upute su donesene trenutno za prva dva tjedna nastave.
 U tom dokumentu predviđeno je da:
-  Vi kao roditelj birate i odlučujete za svoje dijete hoće li nastavu pohađati u školi  ili na daljinu - kod kuće.
Mješoviti model nastave razumijeva da će se dio nastave izvoditi u školi, a dio nastave će se i dalje izvoditi samo na daljinu - engleski jezik, njemački jezik i vjeronauk, a u nekim odjelima i likovna kultura i glazbena kultura. Također, na daljinu će se i dalje izvoditi dopunska nastava, dodatna nastava i izvannastavne aktivnosti.
Učenici čiji roditelji odluče da će nastavu pohađati u školi pratit će u školi samo predmete koje predaje njihova razredna učiteljica, a one predmete koje predaju predmetni učitelji i dalje će pratiti samo na daljinu kao i svi oni učenici čiji roditelji će odlučiti da ostaju kod kuće i sve predmete prate na daljinu.
-  Dužni ste pažljivo pročitati Upute HZJZ  Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te osnovnoškolske ustanove u kojima je osigurana mogućnost zbrinjavanje djece rane i predškolske dobi te učenika koji pohađaju razrednu nastavu kako bi uočili koji učenici ne smiju u školu te za koje se kategorije ne preporuča dolazak u školu u ovoj fazi. Također u spomenutim uputama navodi se na koji način će se organizirati boravak učenika u školi.

U Uputi HZJZ-o istaknuto je da se preporuča ostanak kod kuće djece s kroničnim bolestima (respiratornim, kardiovaskularnim, dijabetesom, malignim bolestima, imunodeficijencijama, djece s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima), kao i ostanak kod kuće djece čiji roditelji ili ukućani imaju jednu od navedenih bolesti.
-  Ako odlučite da vaše dijete pratiti nastavu u školi trebate potpisati Izjavu i do 5. svibnja (utorak) predati je osobno u školu ili je skeniranu poslati na školsku e-mail adresu. Izjavu možete preuzeti preko linka na kraju ove obavijesti ili u školi u vremenu od 8:30 do 12:30 sati.
- Kada se završi izjašnjavanje roditelja školska stručna služba će izraditi plan formiranja razrednih skupina i raspored rada.
-  Skupina koja bi nastavu pratila u školi može sadržavati maksimalno 9 učenika.
-  Kada se formira skupina u nju se narednih 14 dana ne može uključiti nijedan novi učenik, a ako je to izvedivo ni učitelj.
-  Iste odgojno-obrazovne ishode i nastavne sadržaje usvajat će svi učenici jednog razreda (bez obzira prate li nastavu u školi ili na daljinu).
-  Učitelji koji budu radili nastavu sa skupinom u školi uskladit će je sa "Školom na Trećem".
-  Za "Školu na Trećem" popis nastavnih sadržaja i materijala objavljivat će se minimalno tri dana ranije.
-  Domaće zadaće, uradci i zadatci koje učenici budu dobivali bit će isti za učenike u školi i one koji prate nastavu na „Trećem“ a predavat će ih ili u izravnom kontaktu ili uz pomoć tehnologije.
-  Metode vrednovanja će biti ujednačene za obje skupine učenika.
-  Kako bi se osigurao što manji protok i doticaj učenika, razredne skupine neće početi s nastavom u isto vrijeme i neće imati školske odmore u isto vrijeme.
-  Učenik dolazi i odlazi iz škole sa školskom torbom te svoju opremu i pribor ne dijeli s drugim učenicama. Djeca ne nose zaštitne maske.
- Roditelji neće moći ulaziti u školski prostor, a individualni razgovori i roditeljski sastanci održavat će se na daljinu.

Ravnatelj i stručna služba škole

 

26. ožujka 2020.

Kako pomoći svojoj obitelji u doba neizvjesnosti

Dragi roditelji,
vjerujem kako ste u posljednjih desetak dana bombardirani brojnim vijestima iz medija. Pozornost nam je uglavnom usmjerena na praćenje epidemiološke situacije širenja zaraze. Upravo s ciljem sprječavanja širenja zaraze, prema naputku nadležnog Ministarstva, ušli smo sada već u drugi tjedan izvođenja nastave na daljinu. Vjerujem kako svoju djecu potičete na uredno izvršavanje školskih obveza. Ne zaboravite kako im je upravo sada, u ovim bitno promijenjenim životnim okolnostima, vaša roditeljska podrška iznimno važna. Pratite zato njihovo ponašanje i funkcioniranje, a ako zamjećujete da se ono iz nekog razloga promijenilo te dijete iskazuje određene poteškoće, ovim putem Vas pozivamo na nastavak suradnje sa školom. Budite slobodni obratiti se stručnom timu za eventualnu pomoć i savjetovanje na sljedećim e-mail adresama:
Pedagoginja: tanja.lapic@skole.hr
Psihologinja: marina.bakota@skole.hr
Knjižničarka: paula.petricevic1@skole.hr
Također, podsjećamo Vas da pozivom na broj telefona 021 599 696 ili 021 566 215 možete za savjet kontaktirati Savjetovalište za mlade, a na broj 091/515 74 04 možete dobiti besplatnu psihološku pomoć od 0 do 24h u organizaciji Društva psihologa Split.
U završetku, prilažemo Vam link na kratak priručnik za roditelje - Kako preživjeti u doba neizvjesnosti? u kojem možete dobiti praktične i korisne odgovore kako organizirati obiteljsku svakodnevnicu, a ujedno zaštiti sebe i svoju djecu.

Stručna služba
 

26. ožujka 2020.

Obavijest roditeteljima o odgodi UPISA UČENIKA U 1. RAZRED OŠ

Dragi roditelji predškolaca,
temeljem upute koja stoji na web stranici Ministarstva znanosti i obrazovanja obavještavamo Vas kako se obustavljaju sve aktivnosti vezane uz upis djece u I. razred osnovne škole. Ističemo kako:

  • osnovne škole i zdravstvene ustanove neće do 4. svibnja 2020. godine provoditi postupak utvrđivanja psihofizičkoga stanja djece radi upisa u prvi razred osnovne
  • stručno povjerenstvo škole će roditelje na vrijeme obavijestiti o novim rokovima rasporeda pregleda (dakle, onaj prvotni raspored testiranja i termini koje ste dobili za Vaše dijete trenutno ne vrijede jer je njime bio planiran 27.4.2020. početak testiranja što će zasigurno biti pomaknuto)

Molimo Vas da redovito pratite obavijesti na ovoj našoj web stranici.
Srdačan pozdrav,

Stručna služba škole

 

23. ožujka 2020.

Svjetski dan osoba s Down sindromom

Iako je 21. ožujka ove godine bio u subotu, to nije spriječilo naše učenike da obuku šarene čarape  i obilježe Svjetski dan osoba s Down sindromom. Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape jer ih osobe sa sindromom ne mogu upariti. Nošenjem različitih, šarenih čarapa dajemo podršku borbi osoba s Down sindromom da se što više integriraju u društvo.  Razrednici naših učenika su dobili puno zanimljivih fotografija koje možete vidjet u fotogaleriji. Hvala svima koji su obilježili ovaj dan i dali svoju podršku.

 

14. ožujka 2020.

NASTAVA NA DALJINU - obavijest učenicima i roditeljima

Kao što vam je svima znano od 16. ožujka (ponedjeljka) školska nastava prelazi na poučavanje na daljinu i trajat će DO OPOZIVA.
Ovakav način poučavanja po prvi put se organizira u našim školama i od nas sviju uključenih u taj sustav (učitelja, učenika, roditelja, resornog ministarstva, agencije za odgoj i obrazovanje, CARNeta, medija i dr.) očekuje se motivirani rad, odgovornost i disciplina. Svjesni smo također da ćemo mnoge probleme rješavati u hodu.
Temeljem naputaka iz Ministarstva znanosti i obrazovanja i naših pripremnih radnji sačinjen je sljedeći popis rokova i poslova koji su pred nama.

RAZREDNA NASTAVA
Ministarstvo znanosti i obrazovanja će prema kurikulumu i nastavnim programima u suradnji s HRT-om od 16. ožujka (ponedjeljak) organizirati nastavu na trećem programu. Termini su:


razred

termin

prvi

8:00 – 10:00 sati

drugi

10:00 – 12:30 sati

treći

13:00 – 16:00 sati

četvrti

16:00 – 19:00 sati

Razrednici će formirati komunikacijske grupe učenika i roditelja i putem njih obavještavati ih o svim potrebnim dodatnim informacijama. U školi se neće održavati nastava. Oni učenici koji dođu u školu, jer ih roditelji nisu u mogućnosti pod nadzorom ostaviti kući, zajednički će gledati Školu na Trećem ako je njihov termin dok su u školi na rasporedu.

PREDMETNA NASTAVA
Ministarstvo će isporučivati osnovni raspored sati za cijelu Hrvatsku za sve nastavnike koji nemaju spremna online predavanja.
Ako nastavnik ima gotova svoja digitalna predavanja njegovi učenici neće morati pratiti sadržaje koje će MZO isporučivati putem Sportske televizije, nego predmetni učitelju u virtualnom razredu isporučuje sadržaj i aktivnosti. Virtualni razredi i predmeti organizirat će se putem aplikacije Teams u sklopu sustava „Office365 za škole“. Učenici aplikaciji Teams pristupit će korisničkim podatcima koje su dobili u školi (isti podatci kojima pristupaju i e-Dnevniku). Da bi učitelji formirali virtualne razrede svaki učenik se mora barem jednom logirati na sustav Office365. Obavijest kada su virtualne učionice pripremljene za korištenje i poveznice za pristupanju njima naknadno ćemo objaviti na ovoj školskoj stranici (CARNet trenutno nadograđuje sustav i iz tog razlog one još nisu otvorene).
Do tada će učenici pratiti nastavu na Sportskoj televiziji (SPTV) prema rasporedu:


razred

termin

predmet

peti

8:00 – 9:30 sati

MAT, HRV, PRI, ENG, NJEM

šesti

9:30 – 10:45 sati

POV, MAT, PRI, ENG, NJEM

sedmi

10:45 – 11:50 sati

MAT, HRV, BIO, GEO

osmi

11:50 – 12:45 sati

HRV, MAT, BIO, ENG, NJEM

NAPOMENA: Učitelji će učenicima u virtualnim učionicama objavljivati nastavne sadržaje i domaće zadaće. Ako učenik nije cijeli dan aktivan u virtualnoj učionici (učitelji imaju uvid u te informacije) roditelji trebaju tu neaktivnost opravdati razredniku.

 

 

10. ožujka 2020.

Projekt Mali čitači

Glasno čitanje je aktivnost koja je iznimno važna za razvoj kognitivnih sposobnosti djeteta. Djeci bi trebalo čitati naglas od rođenja kako bi knjige povezivali sa ugodnim osjećajima što se kasnije tijekom školovanja pozitivno odražava na njihove čitalačke sposobnosti. Tim načinom čitanja djeca rano upoznaju književni jezik koji se razlikuje od svakodnevnog govora ili onog na televiziji, proširuje im se vokabular i proširuje njihovo opće znanje. Govorenje i razgovor o pročitanom pomažu razvoju vještina čitanja i pisanja, a pogotovo razumijevanju teksta. Znajući važnost čitanja naglas učiteljica Marija Jukić je sa svojim 1. B razredom provodila radionice glasnog čitanja tijekom školske godine. Na radionicama im je učiteljica naglas čitala priče te im kasnije zadavala zadatke u kojima su učenici pokazali koliko su razumjeli tekst. Najvažnije od svega je bilo da učenici iz svake priče nauče neku pouku. Posljednja takva radionica je održana u knjižnici, a kako je to izgledalo pogledajte u fotogaleriji.

 

28. veljače 2020.

Maskenbal

Na pokladni utorak, 25. veljače, u našoj je školi održan školski maskenbal. Školom su zavladale divlje životinje iz Afrike, kiki klaunovi i veseli smajlići. Pojavilo se i mnoštvo šešira iz Meksika, razne gusjenice i leptiri, a posvuda se moglo čuti lupkanje drvenih lutaka Pinokija. Maskenbalu je nazočilo i nekoliko poznatih osoba. Tako se pojavio Stjepan Hauser sa svojim orkestrom, a dolazak Vakule i mornara je bio zaslužan što nas je poslužilo dobro vrijeme. Vesela družina se u povorci kasnije zaputila prema Trgu dr. Franje Tuđmana gdje su razredne skupine izvele svoje predstave i počastile se krafnama. Najbolje od njih su i nagrađene. Nagrade su podijeljene na kategorije viših i nižih razreda, a nagrade su osvojili Stjepan Hauser i njegov orkestar iz 4. B razreda i Afrička priča Rafaela i Marina. Sve ovo ne bi bilo moguće da nije bilo višetjednih priprema učenika i njihovih učitelja koji su nam dokazali da zajedničkim trudom možemo sve što zamislimo. Nije manjkalo ni djelatnika škole koji su došli uređeni u duhu toga dana kada smo svi bili jednaki, pod maskama i učenici i učitelji i ostali djelatnici škole. Ovim danom i ostalim aktivnostima proteklih tjedana naša škola zaista pokazuje da škola ne mora biti mjesto čiji je sam spomen djeci mrzak, nego mjesto gdje se mogu slobodno izražavati, biti sigurni i svakim danom sve više rasti.

 

27. veljače 2020.

Dan ružičastih majica

Posljednje srijede u veljači obilježili smo  Dan ružičastih majica kojim se na simboličan način želi skrenuti pozornost na problem sve učestalijega vršnjačkog nasilja u školama. Obilježavanjem ovoga dana naglašava se važnost međusobne tolerancije, uvažavanja i suzbijanja svakog oblika nasilja među djecom i mladima. Hrvatski sabor je 2017. godine proglasio taj dan Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkoga nasilja. U tjednu koji je prethodio učenici su sa svojim razrednicima na satovima razredne zajednice imali radionice na ovu temu koje je pripremila školska psihologinja, a na sam dan svi su došli obučeni u ružičaste majice. Također je taj dan organizirana projekcija filma Billy Elliot – priča o dječaku koji unatoč snažnom protivljenju okoline odlučio postati baletni umjetnik, a učenici razredne nastave su gledali film Špijunaža i kamuflaža. Projekciju filma je organizirao Volonterski klub uz pomoć naše Anđele Milanović Litre koja se, kao i lani dobrovoljno odazvala i pripremila kokice za projekciju filma. Sav prihod od prodaje karata i kokica biti će namijenjen u humanitarne svrhe.

 

20. veljače 2020.

Dan hrvatske glagoljice

Povodom Dana hrvatske glagoljice koji se obilježava 22. veljače naši učenici su sa učiteljima predmetne nastave izrađivali glagoljska slova od stiropora te ih izložili u školi. Koristili su razne likovne elemente, a tehnika im je bila tempera. Obilježavanjem ovoga dana se želi istaknuti važnost glagoljice kao hrvatskoga povijesnoga pisma koja je jedan od nezaobilaznih simbola nacionalnoga identiteta. Glagoljica je prvo pismo hrvatskoga jezika koje je bilo u uporabi tisuću godina, od 11. stoljeća gdje na Bašćanskoj ploči možemo vidjeti prijelaz s oble na uglatu glagoljicu koja je karakteristična za hrvatsko govorno područje, pa sve do 20. stoljeća kada je tiskana posljednja glagoljična početnica. Proglašenje tog dana inicirao je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, koji je 22. veljače odabrao kao spomen na dan kada je 1483. godine tiskana prva hrvatska knjiga – Misal po zakonu rimskoga dvora. To je prva tiskana hrvatska knjiga, a ujedno je i prvi misal u Europi koji nije tiskan latinicom i latinskim jezikom. Dokazuje nam da su Hrvati već u 15. stoljeću bili izrazito razvijeni u društvenom, gospodarskom i kulturnom smislu. Važno je da djecu osvijestimo o hrvatskoj kulturi i zajedničkom nasljeđu jer je ona dio nacionalnog identiteta, a taj identitet je temelj zdravoga društva. Neka se ponose svojim naslijeđem i onime tko su i što su, a glagoljica je svakako jedan od razloga da budemo ponosni.

 

20. veljače 2020.

Predstava - Pravi prijatelj

Zabavljači iz splitske Produkcije Z su u našoj školi  izveli predstavu Pravi prijatelj, koju je skladao i napisao Ivo Lesić, dok je za lutke i scenu zaslužna Luči Vidanović. To je priča o tome kako dječak Marko želi za prijatelja poznatu osobu. Mudra ga vila odvede u Bajkosvijet, a Darko mu pravi društvo. Putem sretnu Pinokia, Mačka u čizmama, Petra Pana i druge likove iz bajki, ali nitko ne želi Marka za prijatelja. Darko pomaže Marku, savjetuje ga, pazi na njega i štiti ga. Na povratku iz Bajkosvijeta Marko shvati da mu je zapravo Darko najbolji prijatelj. Kroz niz zanimljivih događaja praćenih zanimljivim songovima, djeca uče prepoznati pravog prijatelja.

 

20. veljače 2020.

Ljubavna pošta u našoj školi

U našoj se školi povodom Valentinova prikupljala ljubavna, ali i prijateljska pošta. Svatko tko je želio s nekim podijeliti lijepe misli i osjećaje, mogao je u tjednu koji je prethodio Valentinovu ostaviti pisamce u kutiji koja je čekala u školskoj knjižnici. Skupilo se dosta pisama koje je po razredima razvrstavao pravi poštar koji je i sam nekada bio učenik naše škole. Pisma nisu bila upućena samo simpatijama nego i prijateljima i učiteljima koji su s radošću i osmijehom primali male iskaze ljubavi. Ljubav je osjećaj koji se dijeli i to bismo trebali činiti svaki dan. Iskazati ljubav svojim bližnjima, obitelji, prijateljima, kolegama u školi jer svatko zaslužuje biti prihvaćen i voljen.

 

19. veljače 2020.

Festival NEnasilju

Jučerašnjim predavanjem na temu Prevencija nasilja u školi koje je održala psihologinja Marina Bakota na sjednici Učiteljskog vijeća službeno je započeo Festival Nenasilju! Festival će trajati narednih osam dana tijekom koje će svi učenici na satovima razredne zajednice imati priliku sudjelovati na zanimljivim radionicama i saznati brojne informacije o temi nasilja. Nažalost, i naša zemlja bilježi porast stope vršnjačkog nasilja. Istraživanja pokazuju da svako peto dijete trpi posljedice nasilnog ponašanja od strane svojih vršnjaka, a posebno se opasnim pokazalo elektroničko nasilje. Koji sve oblici nasilja postoje, kako se zaštiti, kako prepoznati žrtvu, a kako zlostavljača, koje predrasude i zablude na temu nasilja nosimo u sebi; samo su neka od pitanja na koje će učenici dobiti odgovore. Festival završava u srijedu 26.2. kada ćemo prigodno obilježiti Dan ružičastih majica – nacionalni dan borbe protiv nasilja. Ako želite znati više o tekućim događanjima u školi, popratite naše objave na Facebook stranici škole gdje ćemo fotodokumentirati brojne aktivnosti ovog Festivala.
Još jednom vas pozivamo da zajedno slavimo nenasilje

Stručna služba škole

 

17. veljače 2020.

Večer ljubavne poezije

U polivalentnoj dvorani naše škole u srijedu, 12.veljače održana je Večer ljubavne poezije.
Večer je protekla u znaku ljubavi, poezije, glazbe i dobrog raspoloženja, a sve je to vođeno vještom rukom učiteljice Marije Perković. Ljubav je osjećaj koji svi poznajemo, a hrvatski su pjesnici prenijeli osjećaje u svoje pjesme. Čitala se poezija Luke Paljetka, Dragutina Tadijanovića, Zvonimira Goloba, Josipa Pupačića. Naravno, nije se zaobišlo ni Matoša i Vesnu Parun koji su tvorci jednih od najljepših hrvatskih ljubavnih stihova. Posvetilo se vremena i stranoj književnosti pa smo imali priliku čuti kako zvuči ljubavna pjesma na ruskom jeziku u interpretaciji učiteljice Marije Jukić. Ugodnoj atmosferi pridonijeli su i učenici Emanuela Laco i Ante Džimbeg koji su recitiranje pjesama pratili izvedbom na gitarama. Na kraju večeri smo odigrali kviz koji je pripremila učiteljica Tea Pupić-Bakrač i družili se uz kolačiće i što je najvažnije, u dobrom društvu. Djelić atmosfere možete pogledati u fotogaleriji i nadamo se da ćemo vas potaknuti da nam se sljedeće godine pridružite i uživate s nama.

 

12. veljače 2020.

LiDrNo 2020.

10. veljače 2020.g. u Sinju je održana općinska razina smotre LiDraNo na kojoj su sudjelovali i učenici iz naše škole. LiDraNo je smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva koja omogućava učenicima da se izraze na bilo koji od tih načina. I naravno, potrebno je skupiti hrabrosti, kako bi osjećaj i talent koji imaju prenijeli publici. To je pošlo za rukom Frani Bilokapiću koji je napisao literarni rad Kao da sutra ne postoji i Stipi Bilokapiću  za novinarski rad Predrasude: prepreke za snove? . Radovi su predloženi  na županijsku razinu. Obojica su učenici 7. b razreda, a mentorica im je učiteljica Hrvatskoga jezika Ivana Grčić. Čestitke našim učenicima i njihovoj mentorici!

 

10. veljače 2020.

UPISI 2020./21. - Obavijest roditeljima

Prijava školskih obveznika vršit će se elektronskim putem u vremenu od 10. do 20. veljače 2020.
Prijavu je potrebno izvršiti prema upisnom području škole na obrascu Prijava upisa, koji je objavljen na web stranici Ureda državne uprave SDŽ (www.dalmacija.hr).

Školski obveznici za prijavu u prvi razred u školskoj godini 2020./2021. su:
- djeca rođena od 1. travnja 2013. do 31. ožujka 2014.,
- djeca rođena od 1. travnja 2014. godine do 31. prosinca 2014. za koju roditelji, odnosno
staratelji žele ostvariti pravo na prijevremeni upis u prvi razred osnovne škole,
- djeca kojima je za školsku godinu 2019./20. rješenjem Ureda, odgođen upis u prvi razred osnovne škole,
- djeca koja trebaju privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred osnovne škole.

Učenik se prijavljuje za upis u školu prema prebivalištu odnosno upisnom području škole (matična škola), gdje se obavlja provjera spremnosti djeteta za upis (testiranje i liječnički pregled) sukladno dogovoru s roditeljem. Nakon obavljene prijave djeteta Uredu, roditelj odnosno staratelj obavezno se treba javiti školi u vremenu od 2. do 9. ožujka 2020. godine radi dogovora o terminu testiranja djeteta. 
Potrebna dokumentacija: OIB, kopija domovnice i rodnog lista (vrijede bez obzira na datum izdavanja), a u slučaju da roditelj iste nema, škola će ih pribaviti elektronskim putem.
Za odgodu upisa za šk.god 2020./2021. ne podnosi se zahtjev već je potrebno u prijavi online označiti: „najava za odgodu upisa“
Za prijevremeni upis roditelj odnosno staratelj osim prijave online, dostavlja osnovnoj školi i mišljenje stručnog tima predškolske ustanove.
Za privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred (djeca sa težim oštećenjem zdravlja), roditelj odnosno staratelj podnosi zahtjev Upravnom odjelu na priloženom Obrascu 6. Uz zahtjev prilaže i medicinsku dokumentaciju.

NAPOMENA: Ukoliko roditelji, iz bilo kojeg razloga nisu u mogućnosti izvršiti prijavu elektronskim putem, za pomoć se mogu obratiti pedagoginji u školu svakog radnog dana u vremenu od 8:30 do 13:00.

Školska stručna služba

 

10. veljače 2020.

Svjetski dan školske igre u PŠ Udovičići

Učenici PŠ Udovičići 5. veljače obilježili su Svjetski dan školske igre (Global school play day) zajedno s još nešto više od pola milijuna djece iz 75 zemalja. Umjesto knjiga u školu su donijeli svoje omiljene igračke. Jedini uvjet je bio da igračke ne trebaju baterije ili struju. Samostalno su odlučivali tko će s kime i u kojoj igri provesti vrijeme. Dokazali su da se žele i znaju igrati te su  igrom razvijali toleranciju, suradnju i prijateljstvo.  Glavni cilj ovog projekta je promicanje važnosti nestrukturirane igre za razvoj djeteta. Slobodna, nestrukturirana igra djeci omogućava da se izraze na način na koji to ne mogu u svakodnevnom životu. Kroz igru djeca otkrivaju svoje mogućnosti, razvijaju sposobnosti i vještine, stječu iskustva, uče i stvaraju. Igra potiče maštu i kreativnost. Djeca uživaju u igri, što ih motivira za sudjelovanje, a pozitivno raspoloženje tako se prenosi i na učenje.
I sam Platon je izjavio: „Više o jednoj osobi možemo saznati kroz jedan sat igre nego godinu razgovora“.

 

28. siječnja 2020.

Vatra - dobar sluga, a loš gospodar

Obrada pjesme Mladena Kušeca, Malci Vatropalci, u studenom, bila je dobar uvod u ovogodišnji školski školski projekt Vatra – dobar sluga, a loš gospodar. To je projekt kojemu je cilj poučiti djecu odgovornom ponašanju, informirati ih o prednostima i nedostacima korištenja vatre u svakodnevnom životu, prevenciji izbijanja požara i adekvatnom ponašanju u kriznim situacijama. Učiteljica Ivana Porobija je učenicima objasnila značenje ove narodne izreke, a na satu su razgovarali o tome koje su sve prednosti, a koji nedostatci vatre. Bitne stavke su izdvojili i zapisali kako bi ih mogli prenijeti na plakat. Nadalje, u sklopu INA-e Mali znanstvenici 2.a razreda su odlučili poći na virtualnu avanturu – kampiranje. Tako su od kartona izradili vatru i šatore, a tube od potrošenih ubrusa su poslužile za izradu drva za ogrjev. Istražili su koje sve pogodnosti donijelo otkriće vatre. Kroz ovaj način učenja, kroz igru, djeca mogu steći socijalne vještine i razviti kognitivne sposobnosti. To je način da bez opterećenja i ozbiljnosti koja obično prati riječ 'učenje' dijete priđe znanju i usvoji ga kroz zabavu, kreativnost i maštu. I što je najvažnije, kroz ovaj projekt uče o stvarnosti koja ih neposredno okružuje i uči ih da brinu o vlastitoj i sigurnosti drugih. Ukazuje im na važnost očuvanja prirode i razvija ljubav prema istoj.

 

28. siječnja 2020.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

U našoj školi se 27. siječnja obilježava Međunarodni dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti. To je  međunarodni dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Učenici su , zajedno sa svojom učiteljicom, izradili plakat koji sadrži osnovne pojmove vezane uz holokaust. Osobito su istakli Davidovu zvijezdu koju su Židovi morali nositi kao znak prepoznavanja. Obilježavanjem ovoga dana podiže se svijest o prevenciji genocida i ukazuje na kontinuiranu potrebu borbe protiv antisemitizma i ostalih oblika diskriminacije kako bi se osiguralo poštivanje ljudskih prava u cijelome svijetu.

 

16. siječnja 2020.

Čitanjem do zvijezda

U našoj školi se u utorak 14.siječnja prvi put održalo školsko natjecanje Čitanjem do zvijezda. To je projekt započet na inicijativu školskih knjižničara Međimurske županije, a upornim radom i ogromnim entuzijazmom pretvoren je u nacionalni projekt koji se odvija pod okriljem Hrvatske mreže školskih knjižničara. Cilj projekta je potaknuti učenike na čitanje s razumijevanjem, timski rad i kreativno stvaranje.  Natjecanje se sastoji od dva dijela: kviza znanja i kreativnog uratka, a tema ovogodišnje, 11.sezone natjecanja je Između stvarnosti i fantazije. Odabrani naslovi su: Harry Potter i kamen mudraca, J. K. Rowling ; Nikadgrad : Kušnje Morrigan Crow, Jessica Townsend i Zmaj ispod Staroga grada, Krunoslava Mikulana. Kako je literatura iznimno popularna i zanimljiva, naši su učenici to odlično odradili pod budnim okom svoje mentorice i sada im slijedi županijsko natjecanje koje će biti u ožujku ove godine. Sretno!

 
10. siječnja 2020.

Kiparska radionica u školi

Na inicijativu akademskog kipara Duje Jurkovića, u našoj školi osnovana je učiteljsko-kiparska sekcija. Protekle godine svakog četvrtka, ostajali bismo iza nastave oblikujući portrete znamenitih Hrvata. Pod budnim okom mentora Duje pomalo su stasale biste Tina Ujevića, Nikole Tesle, Petra Zrinskog, kneza Branimira, Ivane Brlić-Mažuranić, Vatroslava Lisinskog, Marije Jurić- Zagorke i Ivana Meštrovića. Kako je kiparstvo zahtjevno umijeće, trebalo je mnogo strpljenja i ponovnih pokušaja da bi lica, nastala iz gline, dobila prepoznatljiv oblik. Ponosni smo što smo ovaj projekt uspješno priveli kraju, a kao rezultat rada, u školskom holu postavljena je izložba hrvatskih velikana te se i sami možete uvjeriti koliko smo vješti bili. Veliko hvala našem mentoru Duji Jurkoviću na predanom vodstvu, entuzijazmu i korisnim savjetima!

 
 
 
Arhiva | Arhiva 2020 | Arhiva 2019 | Arhiva 2018 | Arhiva 2017 | Arhiva 2016 | Arhiva 2015 | Arhiva 2014 | Arhiva 2013 | Arhiva 2012 | Arhiva 2011 | Arhiva 2010 | Arhiva 2009 | Arhiva 2008 | Arhiva 2007 | Arhiva 2006
Pretraľi Web
Sigurnost na internetu - kviz i edukativni materijali za učenike, učitelje i roditelje
   
   
   


Leksikon opće kulture za osnovnoškolce

   
dokumenti
PRAVILNICI
   
Kurikulum zdravstvenog odgoja
   
Školski kurikulum za šk. god. 2017.- 2018.
   
» POPIS ODABRANIH UDŽBENIKA PO RAZREDIMA ZA ŠKOLSKU GODINU 2017.-2018.
   
» POPIS UČENIKA PO ODJELIMA ZA PRVI I PETI RAZRED ZA ŠKOLSKU GODINU 2017.-2018.
   
» Statut škole
   
»Godišnji plan i program rada škole za šk. god. 2017./18.
   
»Kućni red
   
»Pravilnik o kriterijima za izricanje pedagoških mjera
   
»Etički kodeks
   
» Nacionalni okvirni kurikulum
   
»Sigurne školske ceste - BROŠURA
   
»Pristup informacijama
   
»Natječaji - javni pozivi
   
»Javna nabava
   
»Godišnji financijski planovi i izvješća