Naslovnica Foto galerija    
 

NASTAVA U PRIRODI ili KAKO SPOJITI UGODNO I KORISNO

1Petaši naše škole i njihove nastavnice iz predmeta: prirode, zemljopisa, matematike i likovne kulture odlučili su se da to bude kombinacija nastave i posjeta izvoru rijeke Žrnovnice i zvjezarnice na Mosoru.

Zaputili smo se u rano jutro autobusom prema Splitu. Nastava matematike u busu? Zvuči nemoguće ali, učiteljica je pripremila zanimljive asocijacije na temu geometrijskih likova i tijela pa je sat matematike prošao zanimlijvo i brzo.

U Splitu nam se pridružio i stručni vodič. Nastavljajući put ponavljali smo što nam se nalazi na istoku a što na zapadu, što je ušće a što korito rijeke, što je otok a što poluotok, koje planine nas okružuju ...

2Na izvoru riječice Žrnovnice podijeli smo se u 2grupe. Jedna grupa kroz bujnu vegetaciju probila se do samog izvora. Mogli smo uživati u lijepoti netaknute prirode.

Za to vrijeme druga grupa je imala zadatak upoznati građu cvijeta. Što je tučak, a što su prašnici, što je cvat a što oprašivanje. Potražili su cvjetove i cvatove oko sebe i promatrajući ih nacrtali koristeći obrisne i strukturne linije. Nakon toga zamijenili smo uloge.

 

3


Nastava je prolazila brzo, a priroda oko nas izoštrila je naša osjetila. Uživali smo u bojama, mirisima i glasanju kukaca i ptica. Nakon vožnje zavojitim cestama stigli smo napokon do hlidroma, stotinjak metara ispod same zvjezdarnice.

4

Kratki odmor a, zatim mala škola astronomije. Saznali smo koliko je star svemir, kada i kako je nastalo Sunce, što je Mliječna staza a što Kumova slama, zašto se Mjesec vrti oko Zemlje a Zemlja oko Sunca, kako su izumrli dinosauri i postoji li opasnost da i mi završimo kao oni!? Nešto smo i znali - zašto se izmjenjuju dan i noć i godišnja doba.

5Naš predavač imao je razumijevanja i strpljivo odgovorao na sva naša pitanja. Iz predavaonice smo izašli prepuni novih, zanimljivih saznanja.

I to nije bilo sve! Na krovu zvjezdarnice još nas čekao teleskop. Još smo jednom ponovili geografske odrednice i uživali u pogledu na Mosor, Kozjak, Solin, Split, Šoltu, Brač... E kad bi svaki nastavni dan bio ovakav!

Iznenađenjima još nije kraj. U Stobreču su nas nastavnice počastile sladoledom. Pa gdje to ima? Uz natjecanje u pjevanju, sretni i zadovoljni vratili smo se kućama kasno poslijepodne. I zaželjeli sve ovo ponovno doživjeti.

Tekst i foto: Gordana Cecić Sule, prof.

 
Pretraži Web