Početna stranica
   
 
Maskenbal
 

Obilježavanje pokladnih dana maškaranjem u Otoku ima jako dugu tradiciju. Otočke maškare se ustvari zovu "MAČKARE". Svaki zaselak formira zasebnu grupu koja jedne od subota prije pokladnog utorka u jutarnjim satima odlazi od svojih domova i izvodeći "komedije" tijekom cijelog dana obilazi ostale zaseoke.
U "mačkarama" sudjeluju samo muška djeca i odrasli muškarci. Takvi pokladni obredi traju i danas, jedinstveni su u Hrvatskoj, a zasigurno i šire.

 

Polazak povorke
Zbog toga, nažalost, ovdje ženske osobe nisu mogle sudjelovati u pokladnim maškaradama kao u mnogim drugim mjestima. Bilo je pojedinačnih pokušaja da se i žene uključe u "MAČKARE", ali to je ostalo samo na pokušajima kada su neke djevojčice pratile povorku po selu. Tradicija je ostala neosvojiva do sada, bez obzira koliko je danas granica uključenosti muškarca i žena u sve pore svakodnevnice postala neprimjetna.
  Od prije par godina i ovdje je došlo do promjena, ali samo u školi gdje se organizira maskenbal u kojem sudjeluje većina školske djece
 

Diplomke
  Tako je "povijesna nepravda prema ženskom spolu" ipak ispravljena. Koliko su žene bile zakinute, i kolika je želja za maškaranjem kod njih postojala, dokazuju školski maskenbali kada one ulažu puno više truda u pripreme i uglavnom odnose nagrade za "najmasku". Foto zapisi donekle prenose atmosferu iz škole, ali i iz "seoskih muških mačkara". Pogledajte!