Početna stranica
   
  OVISNOSTI
 
Mladi na razne načine mogu stupiti u doticaj s cigaretama, alkoholom, legalnim i ilegalnim drogama. Većina roditelja osnovnoškolaca misli da je ovaj problem vezan za period srednje škole i da su njihova djeca još uvijek samo djeca kojoj sredstva ovisnosti nisu ni na kraj pameti. Nažalost, eksperimenti s cigaretama, alkoholom i lakim drogama sve su češći u višim razredima osnovne škole. Nadalje, korištenje alkohola i cigareta u ranoj dobi povećava opasnost od korištenja droga u kasnijoj.
Neki će mladi sredstva ovisnosti isprobati i prestati, dok će ih drugi povremeno konzumirati bez značajnijih problema. Ipak, pojedinci će razviti ovisnost i kasnije prijeći na teže droge nanoseći tako znatnu štetu i sebi i drugima. Iako se može raspravljati o rizičnim skupinama djece i mladih, ustvari je teško predvidjeti tko će probati i stati, a tko će razviti ovisnost.
Još jedan problem vezan uz ovisnosti je i klađenje koje može voditi u ovisnost o kockanju. Iako je na svim kladionicama navedeno da je klađenje zabranjeno mlađima od 18 godina, u Otoku postoje lokali u kojima djeca (da, vaša djeca!!!) mogu uplatiti listiće na automatima bez ikakvih posljedica. Kada ovako mlade osobe otkriju osjećaj iščekivanja i dobitka, povećava se mogućnost da će u odrasloj dobi postati kockari, sa svim problemima koje ovisnost o kockanju sa sobom nosi. Posebno je problematično što se u klađenje upuštaju dječaci već od 6. razreda te što kod kuće imaju uzore u svojim očevima koji se pred njima hvale svojim dobitcima! Na kraju krajeva, što dijete od 12-13 godina uopće ima raditi svaki dan u kafiću?!?

 

 

ŠTO MOGU NAPRAVITI RODITELJI - VI ?

Roditelji mogu pomoći ranim upućivanjem na problem droge, otvorenom komunikacijom, pokazivanjem primjera te ranim prepoznavanjem problema koji se možda razvija. Vodite računa o tome kako vaše dijete provodi svoje slobodno vrijeme i kakvo dolazi kući nakon izlazaka. Razgovarajte o svemu sa svojim djetetom prije nego bude kasno. Postavite jasne granice ponašanja i vremena izlaska te obvezatno dočekajte svoje dijete budni!
U osnovnoškolskoj dobi veća je vjerojatnost konzumiranja cigareta i alkohola, a manja marihuane i težih droga. Obratite pozornost na znakove konzumiranja tih tvari kod svoje djece i reagirajte već na prve sumnjive znakove. I cigarete i alkohol iznimno su štetni, posebno u ovoj dobi, jer se organizam djeteta još uvijek razvija. Nemojte se zavaravati, ne radi se o tvarima koje su preskupe (za nabavku im je obično dovoljan džeparac), a ne moraju se ni konzumirati svakodnevno, mogu se uzimati i s vremena na vrijeme. Također, ako ste roditelji djevojčice, nemojte misliti da ste osigurani od ovakvih problema - postotak djevojčica koje se opijaju vikendom u velikom je porastu!
Također obratite pozornost na izgled djeteta i njegove odjeće. Danas, kada je pušenje duhana zabranjeno na većini javnih mjesta, mala je vjerojatnost da je smrad duhana "pokupljen" u diskoteci ili kafiću - puno je vjerojatnije da je samo dijete konzumiralo duhan. Pogledajte đonove cipela - kada se puši na otvorenom, opušci se gase nogom, što može ostaviti traga na obući. U džepovima jakni i hlača mogu se naći mrvice duhana ili marihuane.

 

Obratite pozornost na ponašanje svoje djece dok ne bude kasno !!!

   
Početna stranica
   
Roditeljski kutak