Početna stranica
   
 

KAKO BITI BOLJI RODITELJ

Kako biti uspješan roditelj
Svaki roditelj čini za svoje dijete najbolje što zna i može u određenom trenutku trudeći se biti što bolji roditelj. Možda bi nam tako bilo lakše, ali recepti za odgoj ne postoje. Svako dijete je jedinstveno i zahtijeva jedinstven pristup. Također, ne postoje savršeni roditelji, kao što ne postoji ni savršeno dijete (iako neki misle da je upravo njihovo dijete takvo). Međutim, uvijek možete pokušati biti bolji. Uspješni roditelji:
• rade na sebi
• poboljšavaju svoje roditeljske vještine
• ispravljaju neizbježne pogreške
• smatraju da uvijek postoji mogućnost za napredak
• smatraju da nikada nije kasno zapitati se:"Kako mogu biti bolji roditelj?"
Vaš zadatak je da odgojite svoje dijete najbolje što možete i da uz vas ono izraste u sretnu, zrelu, uspješnu i odgovornu osobu. Međutim, vaše dijete vjerojatno neće postati takvo ako mu vi sami ne pružate primjer takvih osobina. Ne zaboravite da djeca uče oponašanjem važnih ljudi, najčešće roditelja. Promatrajući vas, dijete uči što cijeniti i što raditi, što je važno, a što ne. Također je dobro da mu jasno definirate koja su ponašanja dozvoljena, a koja ne, te da ih dosljedno nagrađujete, odnosno kažnjavate. Ukoliko jedno ponašanje nekad bude kažnjeno, a nekad ne, zbunjujete svoje dijete i učite ga kako izbjeći posljedice svojih djela. A ako dijete ne nauči snositi posljedice za ono što učini, neće se naučiti odgovornosti.
Da biste svome djetetu pomogli u razvoju, bilo bi dobro da:
• uvijek pružate potporu
• budete realni i tolerantni
• pokazujete djetetu da ga cijenite
• imate povjerenja u dijete i njegove sposobnosti
• uvijek vjerujete da može postići dobre rezultate prema svojim sposobnostima – samo je važno da poveća napor ili promijeni metodu rada
• pomažete mu da rezultate postiže postupno
• ne očekujete od djeteta da bude savršeno
• prihvatite normalno neke djetetove poraze i povremene neuspjehe
• objasnite djetetu što točno očekujete od njega što se tiče učenja (npr. Očekujem od tebe da redovito pišeš domaću zadaću.)
• vaša očekivanja budu dovoljno visoka, ali i realna s obzirom na djetetove mogućnosti
• budete zainteresirani za sve sadržaje koje dijete želi podijeliti s vama
• kod djeteta pokušate razvijati odgovornost za izvršavanje svojih obveza
• pohvalite svaki djetetov uspjeh, a pogotovo trud i napredak.
I ne zaboravite - odgoj je proces, stoga očekujte dane s manje i dane s više strpljenja, dane kada ćete griješiti i dane kada ćete biti ponosni sami na sebe. Važno je da uvijek idete naprijed i da ste svjesni da možete bolje i da možete biti uspješniji roditelj.Vjerojatno ste svi vi dobri roditelji kada vas je zaintrigirala tema sa naslovom KAKO BITI BOLJI RODITELJ? Rođenjem vaše djece postali ste roditelji, a to priznat ćete i nije tako teško. Svatko naime može postati roditelj, ali biti roditelj, izvršavati svakodnevno tu zahtjevnu i odgovornu zadaću nije baš uvijek lako pa se s pravom svaki od vas često pita jesam li dovoljno dobar roditelj svome djetetu ili svojoj djeci i kako biti još bolji.
Kroz nekoliko važnih odgojnih pitanja tražit ćemo odgovor na ono postavljeno u naslovu ovog izlaganja KAKO BITI BOLJI RODITELJ?

  SRETAN RODITELJ JE DOBAR RODITELJ:

Istina je da i nesretan roditelj želi biti dobar roditelj ali će mu to sigurno biti puno teže jer je sam obuzet sumornim mislima i osjećajima. Kada kažem sretan roditelj ne mislim na nekoga bez ikakvih problema jer takvih sigurno nema. Mislim na roditelje koji se znaju nositi sa svim onim što im život donosi ma kako teško bilo, koji su skloniji uočavati i prepoznavati "pozitivne signale", koji su optimisti. Ima ljudi koji nikada ne zapažaju ono što imaju, što im je dano, a stalno imaju visoke želje i očekivanja, toliko visoke da ih nikada neće zadovoljiti pa su zbog toga stalno nesretni. Sretan roditelj je onaj koji dobro zna da se život sastoji od dobrih i loših trenutaka i da zakon života nikoga ne zaobilazi. Takvi roditelji imaju samopoštovanja i samopouzdanja, imaju smisla za humor i uglavnom su usmjereni na druge. Ukoliko se netko osjeća nesretnim trebao bi najprije pokušati mijenjati svoju situaciju ili sebe odrediti drugačije prema onom što je neminovnost njegova života. Možda i potražiti pomoć, naći uho za slušanje i rame za plakanje.

  RODITELJI U SVAKOM TRENUTKU:

Pred djecom ne možemo glumiti. Jedno im govoriti da čine a sebi dopuštati nešto sasvim drugo. Ne možemo tražiti isprike za nešto što činimo znajući da to nije dobro jer tako pružamo loš primjer djetetu. I ono će to isto činiti. Nema perioda u godini kada smo na odmoru od roditeljske uloge. Vrlo je moguće da je prva neprihvatljiva ponašanja dijete naučilo upravo od vas, iako toga niste bili svjesni - mislili ste da dijete ne zna za tu vašu manu, da ne razumije, da nije vidjelo ili čulo. Dijete naprotiv sve upija kao spužva.
  ODGOJ U KRUGU OBITELJI - KOD KUĆE:

Ulica, tuđi domovi, javna mjesta ne bi smjela biti mjesta preodgoja djece gdje ćete primjenjivati radikalne, drastične intervencije u odgoju. Doma učimo dijete pravilima pristojnog ponašanja koja vrijede u raznim situacijama pa ćemo rjeđe doći u situaciju da smo nezadovoljni djetetovim ponašanjem pred drugima. Roditelj koji na javnom mjestu viče ili čak udari svoje dijete izazvat će više negativnih efekata nego napraviti dobra.
  BITI ŠTO BOLJI SUPRUŽNICI:

Prvu sliku o braku, o obitelji, o poštivanju bračnog partnera, o odnosima općenito dijete dobiva u vlastitoj obitelji. Od roditelja uči svoju partnersku i roditeljsku ulogu. Ovi prvi djetetovi odnosi su zapravo model za sve njegove kasnije odnose u životu. Ako u odnosima među roditeljima vlada netrpeljivost, omalovažavanje ucjenjivanje, ljutnje, svađe dijete neće naučiti toleranciju, partnerstvo, prijateljstvo, ljubav. Jedno je proklamirati ove vrijednosti, a drugo živjeti ih.
  POŠTOVATI DRUGOG RODITELJA:

Pred djetetom ne bismo smjeli omalovažavati ili mijenjati odluke drugog roditelja. Čak i kada se s njim ne slažete to trebate riješiti nasamo. Ne smije jedan roditelj zaboraviti da je onog drugog sam izabrao i da dijete nije odgovorno za loš izbor. Ako ste stalno nezadovoljni partnerom promislite malo o pozitivnim osobinama te osobe koje su vas nekada privlačile. Možda ste u zadnje vrijeme skloni gledati samo ono negativno. To su vaše naočale kroz koje gledate. Možda bi ih bilo dobro promijeniti.
  DOPUSTITI DJECI VLASTITE IZBORE:

Do desete godine dijete ne razmišlja o svojoj budućnosti. Za njega je sutrašnji dan već daleka budućnost. Ono hoće ovdje i sada. Čak ni adolescenta ne zanima što će biti idućih par godina. Ali ta naša djeca su u situaciji da svakodnevno donose neke svoje odluke koje imaju i neke posljedice: npr. hoće li se prije igrati ili napisati domaću zadaću, hoće li svoj džeparac potrošiti danas ili će ga rasporediti na cijeli tjedan za koji ga je dobilo? Na nama je da poučimo dijete da svaki izbor ima i svoju posljedicu. Nauči li dijete pravilno odlučivati u malim stvarima lakše će mu biti donositi poslije i teže životne odluke i izbore.
Ako dijete napravi loš izbor nije dobro optuživati ga, kritizirati ili mu se naslađivati "Jesam ti rekao?!" jer mu je i tako teško snositi posljedice. Treba mu pomoći da iz tog iskustva nauči što mu je drugi put ili u sličnoj situaciji.

 

NE OKRIVLJIVATI DRUGE ZA VLASTITE POGREŠKE I PROPUSTE!

 

   
Početna stranica
   
Roditeljski kutak