Početna stranica
   
  Ekologija  
 

ZANIMLJIVOSTI
Znate li koji su Hrvatski nacionalni simboli? Kravata, penkala, Tesla, Janica Kostelić....
A cvijet? Ima li Hrvatska svoj nacionalni cvijet?
Da! Još 2000. god. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti proglasila je peruniku našim nacionalnim cvijetom.

HRVATSKA PERUNIKA (lat. Iris croatica) samonikla je biljka krških stijena. Raste na otocima, uz obalu, uz potoke i rijeke, na planinama i livadama.

Zašto baš perunika?
Zbog njezine rasprostranjenosti, ljepote boja i oblika, zato što je dio hrvatske tradicije i kulture, i dakako mitologije jer se nastanak perunike vezuje uz mit o najvažnijem slavenskom bogu Perunu.
Predaja kaže da su Perun, Mokoš i Veles tri božanstva. Perun, tako, uvijek boravi na visini. Ljudi su ga zamišljali kao muškarca koji drži kamenu strijelu, dok su Veles zamišljali kao zmiju koja je uvijek dolje uz vodu i vrbu. Između Peruna i Velesa vječna je borba. Kada Perun kamenom strijelom udara po zmiji, Veles otpušta zarobljenu vodu pa nastaje plodnost u prirodi i stvara se novi ciklus rađanja i klijanja.

Smatra se i da perunika ima iscjeliteljske moći. Još u antici koristili su korijen perunike u kombinaciji medom, vinom ili octom protiv kašlja i probavnih smetnji, a cvijet se koristio za liječenje glavobolje i u kozmetici.
Latinski naziv perunike - Iris dolazi od imena starogrčke božice duge (iris = duga). Mit kaže da iris raste na mjestu gdje duga ljubi zemlju.

 
Edukativne stranice
 

Početna stranica