"BioMOZAIK Krš i more"
  Početna stranica
  http://os-igkovacica-cistavelika.skole.hr/projekti/bioMOZAIK_Krs_i_more?news_hk=5873&news_id=1025&mshow=1858#mod_news
   
   
 

 

 

Projekt „Bioekonomija, škole i vrtovi Mudrosti, Održivosti, Znanja, Akcije, Inovacije i Kreacije za naš krš i more“, pod akronimom BioMOZAIK Krš i more, financiran je u sklopu programa "Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva" u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014. – 2021. godine. Projekt obuhvaća osnovnih škola na području prometno, društveno-gospodarski, obrazovno i kulturno-povijesno međusobno povezanih zaobalnih i priobalnih jedinica lokalne samouprave Splitsko-dalmatinske županije čiji učitelji i učenici pokazuju snažan interes, ali imaju manjak resursa za realizaciju programa u području STEM-a, IKT-a i poduzetništva u sektoru bioekonomije, biotehnologija, zelene i plave ekonomije/inovacija kao odrednica novih politika EU i RH.

Nositelj projekta je Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića, partneri su OŠ Milana Begovića, Vrlika, OŠ Ivana Mažuranića, Obrovac Sinjski, OŠ Kamešnica, Otok, OŠ Trilj, OŠ dr. fra Karlo Balić, Šestanovac, OŠ Tin Ujević, Krivodol, OŠ „Josip Vergilij Perić“, Imotski i OŠ Runović, Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split te International Development Norway (IDN), Kraljevina Norveška.

Trajanje projekta: 1. rujna 2022. do 31. siječnja 2024.

Vrijednost projekta: 871.375,12 EUR

Svrha projekta: uspostava održivog mikroregionalnog sustava izvrsnosti u sektoru bioekonomije na području prometno, društveno-gospodarski, obrazovno i kulturno-povijesno međusobno povezanih zaobalnih i priobalnih jedinica lokalne samouprave Splitsko-dalmatinske županije.

Cilj projekta: razvoj izvrsnosti u osnovnoškolskom obrazovanju u područjima STEM, IKT, poduzetništvo i aktivno građanstvo s naglaskom na područje bioekonomije i biotehnologije.

Aktivnosti:?

 • razvoj sposobnosti učitelja i drugih odgojno-obrazovnih djelatnika u STEM podučavanju,
 • stručnog usavršavanja namijenjenih učiteljima i drugim odgojno-obrazovnim djelatnicima u IKT, poduzetništvu i aktivnom građanstvu,
 • opremanje i uređenje školskih objekata i vrtova/parkova za provedbu projektnih aktivnosti:
  • nabava namještaja za opremanje učionica i vrtova,
  • nabava opreme, materijala i didaktičkih alata za programe aktivnosti u područjima STEM, IKT, poduzetništvo i aktivno građanstvo,
  • osmišljavanje modela i protokola upravljanja prostorima, opremom i materijalima
 • razvoj modela učenja, praktičnog rada u nastavi i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti u područjima STEM, IKT, poduzetništvo i aktivno građanstvo,
 • razvoj i jačanje STEM vještina kroz specijalizirane aktivnosti s naglaskom na darovite učenike i one s poteškoćama
 • razvoj i provedba obrazovnih programa i izvannastavnih aktivnosti za učenike u području IKT-a, poduzetništva i aktivnog građanstva posebno za darovite i one s poteškoćama.   
 
   
 

5. rujna 2023.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Ljetna škola u Sinju - Putovanje kroz STEM i P&AG

 

Ljetna škola iz područja STEM-a i P&AG (poduzetništvo i aktivno građanstvo) održala od 29. do 31. kolovoza u predivnom Sinju u sklopu našeg projekta BioMOZAIK Krš i more.

Učitelji iz partnerskih škola - Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića, Cista Velika, Osnovna škola Milana Begovića, Osnovna škola Kamešnica, Osnovna škola Trilj, Oš Josip Vergilij Perić, Osnovna škola Runović, Osnovna škola dr. fra Karlo Balić, Osnovna škola Ivana Mažuranića Obrovac Sinjski, OŠ "Tin Ujević" Krivodol i Osnovna škola Gradac sudjelovali su i doprinijeli jedinstvenoj atmosferi učenja, razmjene iskustava i inspiracije.

Predavači na navedenoj školi bili su iz organizacija Eureka Split, Ivje Stone, UniCompoST i Manifesta Croatia te partnerske organizacije CEDRA Split. Svojom stručnošću, predanosti i entuzijazmu prenijeli su neprocjenjiva znanja i iskustva svim sudionicima ljetne škole.

Kroz raznolike radionice, predavanja i interaktivne sesije, naučili smo mnogo o STEM-u, poduzetništvu i aktivnom građanstvu. Osim toga, izgradili smo nova prijateljstva i mrežu suradnje koja će nas pratiti u budućem radu kroz naš Projekt BioMOZAIK Krš i more.

Ova ljetna škola bila je prilika za istraživanje novih ideja, razmjenu perspektiva i stvaranje inovativnih rješenja za izazove s kojima se suočavamo u našim zajednicama. I savršen početak nove školske godine.

 
   
 

6. listopada 2023.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Posjeta regenerativnoj mikrofarmi u Krušvaru

 

Dana 3.listopada 2023., učenici četvrtih razreda matične i područnih škola, u sklopu projekta BIOMozaik Krš i more, prisustovali su terenskoj nastavi na Regenerativnoj mikrofarmi u Krušvaru.

Stekli su nova znanja o održivom razvoju. Vidjeli su kako izgleda kuća građena od prirodnih materijala poput drva i industrijske konoplje. Učenici su uočili kako je moguće proizvesti i vlastitu električnu energiju kojom se opskrbljuje cijelo kućanstvo, a u slučaju viška energije i dio susjedstva.

Na mikrofarmi su pored poznatih sorti voća i povrća upoznali biljke poput tigraste rajčice, kineskog kupusa, bamije, pistacija. ..Voditelj farme objasnio nam je kako za uzgoj biljaka nisu potrebni nikakvi pesticidi i koliko je to važno za očuvanje okoliša i vlastitog zdravlja.

Najzanimljivije nam je bilo osjetilima doživjeti miris i okus raznih vrsta povrća. Šuškati i opipati razne sjemenke. Upoznali smo se s osnovnim nametnicima i korisnim kukcima u vrtu i naučili o važnosti bioraznolikosti.

Vratili smo se u školu puni dojmova, novih saznanja, svjesni blagodati koju nam priroda nudi.

Nadamo se da ćemo nova znanja iskoristiti u budućem životu i radu kako bismo ostvarili pozitivan učinak na okoliš i zdravlje ljudi.

 
   
 

13. studenog 2023.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Cista velika - 3. projektna konferencija

  U sklopu 3. projektne konferencije u Cisti Velikoj 10. studenog 2023. god. učenici naše škole predstavili su svoju crowdfunding kampanju, koju će pokrenuti kako bi prikupili sredstva za vanjsku učionicu u blizini naše škole.
Na konferenciji su učenici i učitelji, koji sudjeluju u projektu BioMOZAIK Krš i more, slušali predavanja iskusnih crowfundera iz Slovenije i Hrvatske. Stekli su znanja i iskustva koja će im pomoći kako bi ubuduće provodili crowdfunding kampanje za projekte koje budu smatrali korisnima u sredini u kojoj žive. 
 
 
   
 

22. prosinca 2023.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

DONATORSKA kampanja

 

Učionica na otvorenom kampanja je osnove škole Kamešnica u Otoku kojoj je cilj skupiti novac kako bi učenici naše škole mogli usvajati nova znanja u prirodi. Kampanja je zamišljena kao projekt s kojim bi učenicima omogućili raznolike oblike i načine rada u vanjskom okruženju na svježem zraku, poboljšali kvalitetu rada i dodatno motivirali sve učenike za daljnji rad. Svim donatorima hvala od srca što podupiru našu dicu!

LINK ZA PRISTUP PLATFORMI ZA DONIRANJE
https://gogetfunding.com/ucionica-na-otvorenom-u-otoku/

   
 

29.prosinca 2023.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

BILTEN br. 4

 

 

Tema: Poduzetništvo

Poduzetništvo je još jedno od tematskih područja kojima se bavi projekt BioMOZAIK Krš i more.

Poduzetništvo je proces stvaranja, razvijanja i upravljanja novim poslovnim poduhvatima ili inicijativama. Njegova bit leži u stvaranju vrijednosti kroz pokretanje novih poslovnih aktivnosti, bilo da se radi o stvaranju novih proizvoda ili usluga, razvoju inovativnih tehnologija, ili osnivanju novih poduzeća. Ono može biti ključno za gospodarski razvoj, inovacije i stvaranje radnih mjesta, jer potiče konkurenciju, potrošnju, rast i napredak u društvu, a također ima utjecaj na društvene i ekonomske promjene, potiče poduzetnički duh, potrebu za rješavanje društvenih problema i stvaranje pozitivnih društvenih utjecaja.

Kako implementirati poduzetništvo u obrazovni sustav?

Implementacija poduzetništva u obrazovni sustav i poticanje poduzetničkog duha imaju pozitivne učinke na učenike, jer ih na taj način pripremamo za budućnost i razvijamo vještine koje će im biti korisne u poslovnom svijetu, ali i svakodnevnom životu. Načini kako se to može postići:

 1. Poticanje kreativnosti: Razvoj novih ideje, kreativnosti i inovativnosti neke su od ključnih karakteristike poduzetništva, a nastavnici ih mogu poticati kroz rad na projektima, izradu novih proizvoda, pisanje priča ili pjesama, itd.
 2. Promoviranje rada u timu: Timski rad je važna karakteristika poduzetništva, stoga bi nastavnici trebali poticati suradnju među učenicima i razvijati njihove vještine timskog rada. Mogu organizirati timski rad na projektima ili aktivnostima koje se izvode u sklopu škole.
 • Razvijanje financijske pismenosti:  Financijska pismenost je ključna za uspješno poduzetništvo, ali je važna i u svakodnevnom životu, a u obrazovnom sustavu se ona može razvijati kroz rad učenika na projektima koji uključuju proračune, izračune troškova i prihoda, te upravljanje financijama
 1. Poticanje samoinicijative: Poduzetništvo se često povezuje s inicijativom i inovativnošću. Obrazovni sustav bi trebao poticati samoinicijativu kod učenika kroz rad na projektima koji su im zanimljivi i koji ih motiviraju.
 2. Organizacija učeničkih zadruga: Učeničke zadruge mogu biti izvrsna prilika za učenike da razviju svoje poduzetničke vještine i steknu iskustvo u upravljanju projektima, prodaji, financijama i marketingu. Osim toga, one su korisne i za škole, jer mogu pomoći u stvaranju pozitivne i aktivne školske zajednice te pružiti dodatne izvore prihoda

Učeničke zadruge su izvrsna prilika za razvijanje poduzetničkog duha kod učenika, jer uključuju stvaranje poslovnih ideja, upravljanje financijama, prodajom i marketingom te timskim radom
Kroz učeničke zadruge učenici razvijaju svoje vještine i znanja potrebna za uspješno vođenje posla te uče kako implementirati svoje ideje u praksi.

 

Novosti

Provedba projektnih aktivnosti za učenike

Tijekom listopada su učenici svih škola uključenih u projekt posjetili regenerativnu mikrofarmu Održivo u Krušvaru te su sudjelovali na edukativnim radionicama.

Na radionicama su se učenici upoznali s osnovama bio-uzgoja povrća, metodama mješovitog uzgoja, malčiranja i kompostiranja organskih ostataka te su se upoznali s osnovnim nametnicima i korisnim kukcima u vrtu, važnosti bioraznolikosti a demonstrirano je i prikupljanje sjemena starih čuvanih sorti. Uz to, super su se  zabavili :-)

Provedba projektnih aktivnosti za odgojno-obrazovne djelatnike

I u proteklom razdoblju je nastavljena provedba programa obuke za uspostavu STEM BioLab školskih vrtova/parkova te je pokrenut AquaLab program.

Na radionici projektiranja STEM regenerativnog školskog mikrovrta, zajedno s tvrtkom Održivo smo istraživali metode permakulturnog projektiranja školskog vrta, analizirali lokaciju školskog mikrovrta u Osnovnoj školi Ivana Gorana  Kovačića i radili na izradi interaktivnog plana vrta. Na radionici u sklopu programa Aqualab smo, u suradnji s udrugom Eureka Split, istraživali morske struje, gustoću, prozirnost, temperaturu i pH vrijednost vode kroz zanimljive pokuse.  

O daljnjoj provedbi projektnih aktivnosti za učitelje i učenike ćemo vas informirati u našim budućim izdanjima.

Crowdfunding kampanje

Sve naše parterske škole su tijekom prosinca pokrenule 𝗰𝗿𝗼𝘄𝗱𝗳𝘂𝗻𝗱𝗶𝗻𝗴 𝗸𝗮𝗺𝗽𝗮𝗻𝗷𝗲 kako bi stvorile inovativne prostore za učenje, proširile obrazovne mogućnosti i inspirirale našu djecu.

Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića iz Ciste Velike sredstvima prikupljenim kroz kampanju „Tovar i natovar“ namjerava financirati proizvodnju didaktičkog proizvoda istog naziva te prezentirati priču o tovaru - tvrdoglavom prijatelju dalmatinskoga težaka i istovremeno vježbati finu motoriku kod djece mlađega uzrasta.
Link: https://gogetfunding.com/tovar-i-natovar/

Osnovna škola Kamešnica iz Otoka pokrenula je kampanju pod nazivom „Učionica na otvorenom“ a cilj joj je skupiti novac kako bi učenici škole mogli usvajati nova znanja u prirodi.
Link: https://gogetfunding.com/ucionica-na-otvorenom-u-otoku/

Osnovna škola Milana Begovića iz Vrlike pokrenula je kampanju „Rastimo zajedno – za vrt budućnosti“ kojom želi prikupiti sredstva za uređenje školskog vrta i urediti učionicu na otvorenom.
Link: https://gogetfunding.com/rastimo-zajedno-za-vrt-buducnosti/

Osnovna škola Trilj provodi kampanju „Let us reach the stars“ a cilj joj je nabava opreme za provedbu izvannastavne aktivnosti Astronomija.
Link: https://gogetfunding.com/let-us-reach-the-stars-trilj/

Osnovna škola „Josip Vergilij Perić“ iz Imotskog kroz kampanju „Baštinski let za cijeli svijet“ planira prikupiti sredstva za rad UZ ''Imota'' i razvoj prvog imotskog suvenira –Tičice.
Link: https://gogetfunding.com/bastinski-let-za-cijeli-svijet/

Osnovna škola Runović kampanjom pod nazivom „Budite naše svjetlo!“ želi prikupiti potrebna novčana sredstva za izgradnju nadstrešnice na prostoru predviđenom za otvorenu učionicu.
Link: https://gogetfunding.com/budite-nase-svjetlo/

Osnovna škola dr. fra Karlo Balić iz Šestanovca kroz kampanju „Zajednica koja brine“ želi urediti dvorište i nabaviti nove drvene sjedalice, napraviti stube i obnoviti zid na tribinama.
Link: https://gogetfunding.com/zajednica-koja-brine/

Osnovna škola "Tin Ujević" iz Krivodola financijskim sredstvima skupljenim kroz kampanju „Tinova sunčana učionica“ planira financirati izgradnju učionice pod suncem.
Link: https://gogetfunding.com/tinova-suncana-ucionica/

Osnovna škola Ivana Mažuranića iz Obrovca Sinjskog provodi kampanju pod nazivom „Učenje nije teško, školske torbe jesu!“a cilj je opremiti školu ormarićima.
Link: https://gogetfunding.com/ucenje-nije-tesko-ali-torbe-jesu/

Kako možete pomoći?

 • Posjetite linkove kampanja.
 • Podijelite ovaj bilten kako biste proširili riječ.

Darujte svoju podršku i donirajte koliko možete.

 

 

 

12.ožujka 2024.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

BILTEN br. 5

  Link na BILTEN
   
  29. travnja 2024.
 

BILTEN br. 6

  Link na BILTEN
   
 
Početna stranica